Še en napajalnik

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a Lukec » 03 Jun 2019, 09:16

Živijo!


Imam par vprašanj za sošolca, ki je preveč sramežljiv za prijavo na forum. Izdeluje namreč usmernik, pa ga zanima kako dela vezje (glej sliko). Poleg tega ima problem saj, ko ga priklopi na porabnika, kateri "vleče" 1A se mu napetost sesede na 4 V. Zanima ga če lahko sploh opravi meritev s takim usmernikom

LP Lukec
Priponke
61538417_846786902366459_6809132192053067776_n.png
Lukec
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 17 Maj 2019, 20:31
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Jun 2019, 09:37

Pozor! V shemi so napake!
Dva potenciometra sta označena kot VR1. Tisti v tokovnem senzorju je VR2 (žični). Pri C3, ZD1, R1 in pravem VR1 manjka pika (vezi se ne križata). Pika manjkajo tudi pri R4 in R6. :!:
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1251
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Buje (HR)
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 738 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Jun 2019, 10:00

Lukec je napisal/-a:Imam par vprašanj za sošolca, ki je preveč sramežljiv za prijavo na forum.
Kaj bo šele, ko bodo punce na vrsti :oops:
Šalo na stran, bom šel po vrsti. Lepo naj se prijavi, saj tu nihče ne grize. Lahko pa tudi prideta skupaj do mene, pa bomo zadevo spravili k pameti.

Lukec je napisal/-a: Izdeluje namreč usmernik, pa ga zanima kako dela vezje (glej sliko).

Napetostni del:
Neke hude stabilizacije ta zadeva gotovo nima, saj je to le sledilnik napetosti na ZD1 in VR1. Na izhodu (OUTPUT) bo torej dobil napetosti, ki bodo enake napetosti na VR1 drsniku zmanjšane za PN spoj T1 (B E) in zmanjšane za PN spoj T2 (B E). Toliko o napetostni regulaciji tega napajalnika. O tokovnem delu bom malo kasneje. Pripomnil bi le, da tako kot večina načrtov z interneta tudi temu ne gre zaupati. Namreč v točki kjer se spaja R1, C3 VR1 in ZD1 bi morala biti pika sicer vezje nima smisla. Shema sama je brez vrednosti elementov, zato je marsikaj lahko le predmet ugibanja.

Tokovni del je malo bolj zanimiv:
T3 služi kot detektor prevelikega toka. Pod to funkcijo gredo tudi R3 do R6 vključno z VR2 in VR3 (nimam pojma zakaj sta dva). Vrednosti R3 do R5 ter VR1 morajo biti majhne, nekje pod 1Ω. Tudi v tem delu je načrt pomankljiv, saj manjka kup pikic, ki so bistvenega pomena in povedo, da so R3, R4 in R5 vezani vzporedno, ker drugače nima smisla.
Nekoliko bolj je problematična pikica, ki manjka na spoju med C5 in R6. Sicer ni nujno, da je to spojeno, a se bo vezje v primeru, da ni precej drugače obnašalo, a bo še vedno "delovalo".

T4 in T6 sta v nekakšnem bistabilnem načinu delovanja. S podobno shemo lahko razložimo tudi delovanje tiristorja. Ko sta oba v stanju, ko preko C tok ne teče, lahko tako stanje vzdržujeta v nedogled. Do tu je vse v redu. Tu pa se zadeva zatakne!
RED LED nakazuje na to, da bi na izhodu v primeru, da gori ta dioda ne smelo biti napetosti. Če pogledamo naprej na T5 bi ta trditev celo držala. Tudi vezava T7 je nekako smiselna, čeprav precej neobičajna. Vsekakor pa ni šparovita, saj takrat, ko GREEN LED ne sveti teče preko R14 večji tok kot pa takrat ko sveti.
Vse našteto še ne pomeni, da stvar nebi delovala. Ima pa načrt seveda tudi napako, zaradi katere pa tokovni del seveda ne deluje.
R7, ki gre na Bazo T4 v primeru prevelikega toka tranzistor samo še bolj zapre. Tokovna zaščita torej ne deluje.
Povsem drugače bi seveda bilo, če bi R7 namesto na Bazo T4 bil pripeljan v skupno točko R8, R9, R10, R11 in R13.

Načrt je očitno od nekje prerisan in to slabo.

Lukec je napisal/-a:Poleg tega ima problem saj, ko ga priklopi na porabnika, kateri "vleče" 1A se mu napetost sesede na 4 V. Zanima ga če lahko sploh opravi meritev s takim usmernikom

No odgovor na to vprašanje je pa precej težji, ker imam premalo podatkov. Je pa nekaj gotovo, tokovna zaščita temu ni kriva, saj sploh ne deluje. Razlog, da napetost ob obremenitvi pade lahko tiči marsikje. Od transformatorja naprej. Še najbolj verjeten vzrok pa gre iskati v tem kako so napajani tranzistorji T1 in T2. Torej, kakšne so vrednosti uporov R1, R2 in VR1 ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Jun 2019, 10:03

Na spletni strani, kjer si pobral načrt, je opisan princip delovanja. Napisano je sicer v zelo šepavi angleščini, :oops: vseeno se da razumeti.
Imam eno podvprašanje: Ali ste se v šoli učili simuliranja vezij na računalniku? Ko simuliraš vezje, je lažje razumeti njegovo delovanje. Tudi napake v realnem vezju lažje najdeš.
(Vidim, da me je prehitel VolkD.)
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1251
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Buje (HR)
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 738 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a Lukec » 03 Jun 2019, 11:47

Tukaj je shema, ki naj bi bila prava, tista po kateri je sošolec izdelal tiskanino. Naj dodam, da je R15 = 0,56 ohm in Vr3 = 1k ohm (ni razvidno na sliki!).


Hvala LP
Priponke
61976631_450687939024929_16532555507265699846_n (1).jpg
Lukec
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 17 Maj 2019, 20:31
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Jun 2019, 12:42

ZD1 naj bi bila 27V, če hočeš imeti na izhodu do 25V.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1251
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Buje (HR)
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 738 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a Lukec » 03 Jun 2019, 13:09

Kar vem, se mu napetost na izhodu spreminja pravilno (od 0 V do 27 V). Problem nastane, ko priklopi breme na porabnik, takrat se se mu "sesede" U na izhodu.
Lukec
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 17 Maj 2019, 20:31
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a gumby » 03 Jun 2019, 13:18

Pomeri napetost B-E na T6. Če je tam 0,6V se ti aktivira tokovna zaščita...
Nastavi VR6 in ponovi vajo.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2538
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 593 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 64

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Jun 2019, 13:37

Lukec, lahko prideta s tem napajalnikom do mene. Mislim, da nebi smelo vzet več kot pol ure časa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Jun 2019, 13:47

gumby je napisal/-a:Pomeri napetost B-E na T6. Če je tam 0,6V se ti aktivira tokovna zaščita...
Nastavi VR6 in ponovi vajo.
gumby, ne bo to. Pri taki vezavi je lahko T5 povsem odprt, pa se tokovna zaščita ne bo vklopila, ker je napaka v načrtu.
Pri odprtem T6 bo namreč T5 zagotovo zaprt, posledično pa T2 ne more odpreti. Tokovna torej po tem načrtu ne deluje sploh.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a gumby » 03 Jun 2019, 14:02

T6 odpre tudi T5, vsaj jaz si to tako razlagam...
Ta pa potem odpre še T4/T2 in tako ostane, dokler ne pritisneš na tipko.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2538
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 593 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 64

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a radix » 03 Jun 2019, 15:32

T6 (NPN!) potegne tok iz baze T5, kot je povedal gumby. VolkD si narobe razlaga shemo, ki je pa res zelo čudna.

Tudi tokovna zaščita ne more biti ravno blagodejna za potenciometer. Pri najvišji nastavljeni napetosti bo teklo ~75 mA (če je na vhodu vsaj 30 V) skozi drsni kontakt.
Če bi še imel čas, bi bilo najbolje izbrati drugo shemo :D.
radix
 
Prispevkov: 1440
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 221 krat
Prejel zahvalo: 344 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Jun 2019, 16:11

radix je napisal/-a:T6 (NPN!) potegne tok iz baze T5, kot je povedal gumby. VolkD si narobe razlaga shemo, ki je pa res zelo čudna.
Ah, ja. Spregledal, da gre emiter T4 na kolektor T2 in ne na izhod. :_banghead
Je pa shema res nekaj čudnega.
Pa dobro kje pobirate te načrte ? Pa toliko dobrih je na razpolago.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a DusanK » 03 Jun 2019, 16:27

Saj je dal drugo shemo.
Vr1 je 1W potenciometer.
Je dovolj na izhodu samo 0,22uF (220nF) ?
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3672
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1275 krat
Prejel zahvalo: 2179 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Jun 2019, 16:43

VolkD je napisal/-a:Pa dobro kje pobirate te načrte ? Pa toliko dobrih je na razpolago.
Nekdo, ki prvič dela usmernik, ne more še vedeti, kaj je dobro! Sploh, če piše zraven "Ripple-free", :_rolling je zanimanje seveda toliko večje.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1251
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Buje (HR)
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 738 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a ledo » 03 Jun 2019, 17:29

Jaz bi najprej T6 zamenjal z BC557 in Emiter ter Bazo zamenjal med seboj. R15 je tam brez veze. Potem pa naprej, če ima sploh smisel. Brez stabilizacije napetosti bo bolj žalostno.
Lp
Uporabniški avatar
ledo
 
Prispevkov: 295
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:57
Kraj: Vir pri Domžalah
Zahvalil se je: 137 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: tilz0R
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Jun 2019, 22:20

No napaka je bila res zanimivo skrita. Tako skrita, da ne moreš verjeti.
IMG_20190603_191440.jpg


Je pa vidna na tej sliki.
No to bi bila pa zanimiva uganka,... se bo kdo poizkusil ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a radix » 03 Jun 2019, 22:44

Oba vijaka sta izolirana. :_rolling
radix
 
Prispevkov: 1440
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 221 krat
Prejel zahvalo: 344 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jun 2019, 09:07

Ko sem pogledal v napajalnik sem najprej ugotovil, da je T1 BD137 z zelo velikim hladilnim ohišjem. Malo nenavadno, ampak, kaj pa pri tem načrtu ni nenavadno.
Kljub temu sem posumil na 2N3055. Po moje je bil prekinjen sploh ker je napetost že pri 150mA obremenitve s 15V padla na vsega 2 V. Meritev je potrdila prekinitev COLEKTORJA.

Glede na to, da je imel noter ponaredek St-ja z ebay-a, sem poiskal zlate rezerve; en RCA-jev 2N3055 in rekel fantu naj to zamenja. Pri tem je stekel pogovor, da se je T1 BC337 skuril zato so dali močnejšega, ki pa da se je grel.

Ko je bil tranzistor zamenjan sem naredil kontrolo in ugotovil to kar je vidno na zgornji sliki. Potek dogajanja je postal jasen. Vsa obremenitev je bila na T1, zato je podlegel.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a gumby » 04 Jun 2019, 09:14

TIP3055? Praktično ista stvar v precej manj blesavem ohišju...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2538
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 593 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 64

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jun 2019, 09:25

Zdaj napajalnik deluje, a je njegovo delovanje milo rečeno ubogo. To kar deluje v okviru pričakovanega je pretokovna zaščita. Kljub čudnemu vezju deluje precej dobro.

Napetostni del je pa poraz. Nastavljena napetost na 15V se ob obremenitvi 450mA sesuje na malo manj kot 13V. Pri 900mA pa je že na 12V. Napajalnik sicer da 1,8A a je napetost takrat že okrog 11V. Meritev pokaže, da je ta padec napetosti že na drsniku VR1.

Tako T1 kot T2 nimata ne vem kako velikega tokovnega ojačanja. Potreben tok v bazo T1 BD127 je tako velik, da na VR1 povzroči zajeten padec napetosti.
Situacija ponuja dve rešitvi:
- menjava 10 kΩ potenciometra za manjšega, recimo 2KΩ
- menjava obstoječega BD137 za tranzistor, ki ima večje ojačanje (β)

Še najbolje je izvesti obe:

Ob pravilnem delovanju se T1 ne greje, kljub temu, da nanj nismo montirali nobenega hladilnega telesa. To je tudi pričakovano. Ob predpostavki, da je β T2 ( 2N3055) zgolj 30, a je zagotovo več, bo potreben tok v BAZO T2 zgolj 50mA. V resnici pa lahko računamo z 20mA, saj je β uporabljenega T2 ( 2N3055) RCA malo pod 100.
Smiselno je torej uporabiti za T1 tranzistor, ki ima β večji kot BD137. S tem bi bili padci napetosti na VR1 manjši.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jun 2019, 09:28

gumby je napisal/-a:TIP3055? Praktično ista stvar v precej manj blesavem ohišju...
Ne vem, v tistem gnezdu tam, še niso slišali za kaj drugega kot TO-3. No pa saj se morajo otroci, če hočejo biti elektroniki naučiti zvrtati tudi 4 luknje s primerno natančnostjo. Če jim ne uspe, so kaznovani s pilo. TO-247 je verjetno rezerviran za faks.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jun 2019, 09:40

Kakorkoli je ta napajalnik brez ojačevalnika napake. To pomeni, da ima sicer vse, le stabilizacije izhodne napetosti ne.

Glede na to, da je napajalnik nekaj, kar bo dijak/študent potreboval pri svojem delu tudi vnaprej, je škoda, da njihov mentor ni pravočasno izločil take nerodne in pomanjkljive načrte. Če sem prav razumel je bil eden od kriterijev, da je zadeva dovolj zahtevna - beri, da ima dovolj elementov. Če banaliziram, se je stvar izvedla na štetje tranzistorjev v napravi, ki se gradi.

To kar nismo videli je merjenje in prikazovanje napetosti in toka s pomočjo arduina. Pri napetosti je lepo predvidel delilnik napetosti in en hud zunanji A/D pretvornik. Pri toku se je pa ustavilo. S tem istim A/D pretvornikom želi meriti tok tako, da bi meril padec na uporu R3, R4, R5 in R15. Menda je enkrat že doživel crash i2C LCD displeja in arduina.
Zaradi skupne mase se na vhodu v A/D pretvornik lahko pojavijo napetosti vse do 27V.

Problem se sicer da reševati tako, da v negativno vejo damo še en merilni shunt. A to početje povzroči, da je izhod ojačevalnika še bolj nestabiliziran.

Predlagal sem, da se v izdelku z arduino meri samo napetost. Teževe okrog toka pa se razloži v poročilu.

Ker je škatla in vse ostalo solidno narejeno sem mu predlagal, da kasneje zamenja ploščico s kako drugo; torej nov napajalnik in tako usposobi izdelek za trajno uporabo.
Primeren bi bil napajalnik NR 5.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a Iztok » 04 Jun 2019, 10:55

VolkD je napisal/-a:...
No to bi bila pa zanimiva uganka,... se bo kdo poizkusil ?

Ne bi verjel koliko takih napak sem dobil kot reklamacijo kit kompletov v Conrad ... seveda je bil "kriv" prodajalec. Nekatere stranke so bile celo tako nesramne, da so mi punco na sprejemnici spravili v jok ... :roll:

Najhujši je bil en model, ki je kljub lepo polotanim pripravljenim padom s TIV zbrusil tudi zeleni lak in zraven še nekaj bakrenih povezav ... :_CR
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 2182
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 577 krat
Prejel zahvalo: 468 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 92

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a DusanK » 04 Jun 2019, 13:20

VolkD je napisal/-a:No napaka je bila res zanimivo skrita. Tako skrita, da ne moreš verjeti.
IMG_20190603_191440.jpg

Je pa vidna na tej sliki.
No to bi bila pa zanimiva uganka,... se bo kdo poizkusil ?

@VolkD, daj povej v čem je torej napaka vidna na tej fotki?
2N3055 je izoliran od hladilnika saj se vidi gumica okoli ohišja TO-3. Če sta tudi vijaka, ki sta privijačena v TO-3 izolirana pa ne morem trditi, saj se ne vidi dobro ali gresta skozi neprevodno tulko ali ne.
Če ne gresta potem delata direkten stik kolektorja 2N3055 s hladilnikom, ki je pritrjen na ohišje in je po vsej verjetnosti GND.
Kolektor 2N3055 je vezan direktno iz plusa graetza in tako vijaka delata kratek stik plusa iz graetza na GND. Posledično bi morala, če je prav dimenzionirano, najprej crkniti varovalka.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3672
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1275 krat
Prejel zahvalo: 2179 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jun 2019, 13:29

Vijak istočasno služi kot del vodnika kolektorja na notranjo stran ohišja. Na tej sliki se vidi plastično podložko pod vijakom. Kolektor je torej ostal v zraku.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a gumby » 04 Jun 2019, 13:35

Še dobro, da tok ne teče čez barvane ne-bakrene vijake. :twisted:
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2538
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 593 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 64

Re: Še en napajalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jun 2019, 19:46

:) ja, ja, saj bo zamenjal. Sem mu že ponujal vijak, pa se je odločil, da bo to naredil doma.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost