Merilec škodljivih plinov v kmetijstvu

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Merilec škodljivih plinov v kmetijstvu

OdgovorNapisal/-a Matthai » 02 Dec 2018, 23:06

Skupaj z dvema dijakoma smo se lotili izdelave naprave za merjenje škodljivih plinov v kmetijstvu. S pomočjo VolkD-ja je nastala naprava z naslednjimi funkcionalnostmi oz. senzorji:
- senzor za metan (MQ-4)
- senzor za ogljikov monoksid (MQ-7)
- senzor za ogljikov monoksid in vnetljive pline (MQ-9)
- senzor za VOC in kvaliteto zraka (MQ-135)
- senzor za amoniak (MQ-137)
- senzor za kvaliteto zraka, ki meri VOC in CO2 (CCS811)
- senzor temperature in vlage (SHT31)
- temperaturni senzor za merjenje temperature tekočin (DS18B20)
- tribarvna LED dioda za sporočanje različnih nevarnosti
- 2-kanalni 5V rele (da npr. zažene ventilator, ki prepiha prostor)

Z VolkD-jem sva najprej naredila 3D model naprave:
koncni_model1.png

Končni prototip pa izgleda takole:
koncna_naprava1.jpg

koncna_naprava2.jpg

Gor je koda spisana v C, ki podatke iz senzorjev pretvori v JSON in jih preko serijskega kabla pošlje na računalnik. Tam jih zagrabi Python in jih prikaže v spletni aplikaciji:
koncna_naprava_grafi.png

Z Darkotom sva posnela tudi kratek video kako deluje merjenje temperature... senzor sva najprej ogrela na 60 C, nato pa sva ga ohladila z - nitro razredčilom (ko hlapi, se senzor ohlaja)... :D (Dont't try this at home).

Zaenkrat je videti, da dela vse, razen... seveda vedno je nek razen.. rele. Rele je dvokanalni 5V in ko mu dam signal, ne klika.

Najprej sem ugotovil, da sva ga z Darkotom z vijaki precej lepo pritrdila na ploščico, pozabila pa prilotati... :D No, zdajle sem ga zalotal, pa še vedno ne dela. Rele je takle:

relay.jpg

Malo sem pomeril napetost na releyu in sicer na VCC in GND pinih in je 4,18 V... Arduino pa na %v pinu da ven 4,19. A je možno, da Arduino preprosto da premalo izhodnega toka in zato rele ne deluje?

Bi lahko namesto tega dal 3.3V rele? Recimo tegale:
https://www.aliexpress.com/item/1PCS-2- ... 86584.html

Zdaj, ko je board že narejen namreč ne bi rad spreminjal vezja in vsega delal še enkrat...

Napravo bosta dijaka sedaj umerila v kemijskem laboratoriju, izvedla kup poskusov na koncu pa se bo (vsaj za nekaj časa) namestila v hlev, kjer se bo merilo koncentracijo raznih plinov... Gre sicer za dijaško projektno nalogo v okviru Središča za karierno orientacijo - zahod (projekt s kratico SKOZ), ki ga izvaja Gimnazija Vič. Za konkretno nalogo imata dijaka dva mentorja iz IJS, pri izdelavi same naprave pa je bistveno pomagal VolkD, ki se mu najlepše zahvaljujem.
Matthai

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: Merilec škodljivih plinov v kmetijstvu

OdgovorNapisal/-a Iztok » 02 Dec 2018, 23:22

Preveri kaj se zgodi z 5v napetostjo, ko rele dobi ukaz za vklop?
Iztok

Kraj: LJ
Zahvalil se je: 818 krat
Prejel zahvalo: 669 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 132

OdgovorNapisal/-a Matthai » 02 Dec 2018, 23:43

Sem s pomočjo VolkDja na IRCu našel problem.. problem je bil programske narave... Pozabil sem nastaviti da sta ta dva pina definirana kot output...
Matthai

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Dec 2018, 18:26

Koliko pa so točni ti senzorji? Nameravate napravo skalibrirati?
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 139 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a Matthai » 03 Dec 2018, 19:09

Ja, to bosta sedaj delala dijaka.
Matthai

OdgovorNapisal/-a Matthai » 03 Dec 2018, 19:23

Hmm, danes sem šel v laboratorij, in amoniaka MQ 137 sploh ni zaznal...

Sem šel preverit in je narobe zvezan.

Tule kašž kako je zvezan sedaj in kako bi moral biti:

Ammonia_error.png

Tole so pini na tem senzorju:

ammonia_sens.JPG

VolkD, bi lahko to popravil, pa mi pošlješ nove PDFje in Gerber datoteke?

In pa še vprašanje: kam se splača dati izdelati PCB-je? VolkD, zadnjič si omenjal, da je to nekje na Kitajskem, imaš kakšen link?
Matthai

OdgovorNapisal/-a GJ » 03 Dec 2018, 19:47

zanka je napisal/-a:Koliko pa so točni ti senzorji? Nameravate napravo skalibrirati?

Vse skupaj je kot vidim bolj tako...
Če pogledamo v uradni list je največja dovoljena povprečna osem urna izpostavljenost ogljikovemu monoksidu 10 mg/m3 oziroma cca 7 ppm, vaš merilnik (zaznavalo) pa začne delovati od 20 ppm naprej...
S takšnim senzorjem žal ni mogoče meriti kvalitete zraka!

V datasheet-ih sicer piše da so to senzorji, vendar so to bolj ali manj zaznavala in še to zgolj v določenem območju, poleg vsega so občutljivi še na vrsto drugih plinov, ki so prisotni v zraku!

Vso srečo pri šloganju...

LP :mrgreen: GJ
Če si jezen, si žrtev!
GJ

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 247 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a krko » 03 Dec 2018, 19:48

Eni izmed proizvajalcev so pcbway.com, easy EDA, elecrow, itd...
krko

Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 118 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Dec 2018, 19:59

Matthai je napisal/-a:Sem šel preverit in je narobe zvezan.
Ja, hmmm. :_think Ta ima drugačen footprint, kot ostali, mi smo pa uporabili istega.
Bom popravil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19962 krat
Prejel zahvalo: 10200 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Dec 2018, 20:00

GJ je napisal/-a:
zanka je napisal/-a:Vso srečo pri šloganju...
Tole je več ali manj vezje s katerim se učenci učijo. Za te namene bo zadeva povsem ustrezala.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Dec 2018, 20:13

Glede teh zgolj povezovalnih vezij, naj povzamem mojo zgodbo, kako sem spoznaval te reči. Mislim, da zna biti zanimiva tudi za vas.

Jaz sem kupil Arduino, gor sem pognal nekaj že ustvarjenih primerov, potem pa sem vzel tisto malo prototipno belo ploščico velikosti bančne kartice, gor dal enega Attiny z 20 nogicami, dodal LCD, tipke iz starih računalniških ohišij in programiral direktno v C. Pri tem sem se naučil, kako sploh programirati v C, kako se zveže SPI in kako se ga uporablja. Ko sem zabil 2k programa, sem zrisal vezje z Atmega328, se naučil, kako zrisati shemo, kako tiskano vezje, kako pripraviti datoteke za izvoz. Zatem sem se naučil spajkati QFP in programiral tako kot prej, ISP. Seveda sem naredil prvo vezje premalo ... v drugi različici je bilo vezije večje, hkrati pa sem TH upore zamenjal s SMD, ko sem ta vezja porabil, sem zrisal novo vezje s še manjšimi elementi in sedaj sem na 0603.

Torej, možno je združiti različne elemente skupaj v en korak in sočasno napredovati: vsaka nova različica z novimi, manjšimi elementi, z bogatejšo programsko opremo itd.

Khm, VolkD ... od kdaj prerokujem? ;)
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 139 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a GJ » 03 Dec 2018, 20:47

VolkD je napisal/-a:
GJ je napisal/-a:
zanka je napisal/-a:Vso srečo pri šloganju...
Tole je več ali manj vezje s katerim se učenci učijo. Za te namene bo zadeva povsem ustrezala.

No, če se učijo spajkanja potem pa že...

Ampak naslov je bil drugačen, zavajajoč: "Merilec škodljivih plinov v kmetijstvu"
Kar s tremi senzorji ni mogoče uspešno narediti!

Če boste kasneje gledali za čem bolj uporabnim si oglejte recimo tele senzorje, so le malo dražji od teh, ki jih sedaj uporabljate!
Predvsem niso kitajski in imajo lastnosti specificirane tako kot se to spodobi za senzorje!
Ponujajo pa še senzorje za H2S, NO2, SO2 in O3.

Vso srečo želim...

Če si jezen, si žrtev!
GJ

OdgovorNapisal/-a Matthai » 03 Dec 2018, 20:56

GJ je napisal/-a:V datasheet-ih sicer piše da so to senzorji, vendar so to bolj ali manj zaznavala in še to zgolj v določenem območju, poleg vsega so občutljivi še na vrsto drugih plinov, ki so prisotni v zraku!

Vso srečo pri šloganju...

Ja, res je. To so bolj zaznavala, detektorji in nikakor ne pravi senzorji. Poleg tega tudi drži, da so občutljivi za različne pline, so pač elektrokemični senzorji. Po drugi strani je pa vseeno ali je narasla koncentracija tega ali onega plina, v vsakem primeru je treba prostor prezračiti...

Je pa tako, da ta naprava ni namenjena proizvodnji, pač pa učenju in izvajanju poskusov s strani otrok. Tako da za ta namen povsem zadostuje.

Mimogrede, če bi hotel uporabiti kakšen bolj kvaliteten CO senzor, kaj bi priporočil? Malo sem gledal, in neki profesionalni stanejo okrog 350 EUR... po drugi strani pa tisti CO detektorji, ki jih prodajajo v trgovinah stanejo (cela naprava) okrog 20 EUR. Kaj pa te naprave uporabljajo za en senzor?
Matthai

OdgovorNapisal/-a Matthai » 03 Dec 2018, 20:58

GJ je napisal/-a:Če boste kasneje gledali za čem bolj uporabnim si oglejte recimo tele senzorje, so le malo dražji od teh, ki jih sedaj uporabljate!

Super, hval aza informacijo.

Drugače je pa bila ta tema namenoma odprta v razdelku "Elektronika za začetnike"... :)
Matthai

OdgovorNapisal/-a GJ » 03 Dec 2018, 21:24

Matthai je napisal/-a:
GJ je napisal/-a:Če boste kasneje gledali za čem bolj uporabnim si oglejte recimo tele senzorje, so le malo dražji od teh, ki jih sedaj uporabljate!

Super, hval aza informacijo.

Drugače je pa bila ta tema namenoma odprta v razdelku "Elektronika za začetnike"... :)

Poglej si še: https://sgx.cdistore.com/

Aha še to...
Kalibracija CO ali NO2 poteka s posebnimi plini v jeklenkah, kjer je znana koncentracija, vsak servis za dimne analizatorje ti lahko skalibrira takšen senzor, recimo MRU je že takšen, če poveste da je to za šolsko rabo bo zelo verjetno zastonj!

Če si jezen, si žrtev!
GJ

OdgovorNapisal/-a Matthai » 03 Dec 2018, 21:33

Katere senzorje pa uporabljajo ti detektorji CO, ki jih prodajajo v Bauhausu itd?
Matthai

OdgovorNapisal/-a GJ » 03 Dec 2018, 21:38

Matthai je napisal/-a:Katere senzorje pa uporabljajo ti detektorji CO, ki jih prodajajo v Bauhausu itd?

Kitajske! :)

Ponavadi elektokemijske ali pa MICS (metaloxide gas sensor).

Če si jezen, si žrtev!
GJ

OdgovorNapisal/-a alividmar » 03 Dec 2018, 22:57

Matthai je napisal/-a:
In pa še vprašanje: kam se splača dati izdelati PCB-je? VolkD, zadnjič si omenjal, da je to nekje na Kitajskem, imaš kakšen link?

Naročil sem 10 kosov (11/30/2018 1:04:31 AM) PCB 30*100mm na PCBWAY, Skupaj me je prišlo 13USD, plačilo preko paypal-a. ( Pošiljka je že na poti)
Izbral sem CHINA POST 7 USD (25-40 dni), lahko pa izbereš DHL 20 USD pa dobiš v parih dneh (3-5).

Lahko poslikam ko dobim.
Uporabniški avatar
alividmar

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 464 krat
Prejel zahvalo: 602 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 03 Dec 2018, 23:25

Spec so ok senzorji. Za resnejše meritve pa so ponavadi v uporabi Figaro. Distributer je Unitronic http://www.unitronic.de/electronics/kom ... igaro.html Kontakt je na linku. Po en kos jih imajo pa nekaj tipov v SOS https://www.soselectronic.com/figaro
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Matthai » 04 Dec 2018, 11:22

Še ena zgodba... kolega je odvetnik in je pred časom zastopal neko civilno iniciativo, ki se je pritoževala zaradi neznosnega smradu, ki se je širil iz bližnje tovarne. Zadeva je prišla na sodišče, kjer je občina predložila dokument, s katerim so dokazovali, da imajo opravljene meritve, ki potrjujejo, da smrad ni neznosen. Oz. da ga sploh ni.

Meritev je izgledala takole. Občina je v okolico tovarne poslala občinskega redarja (tistega, ki po navadi "deli" listke za napačno parkiranje). On se je prehodil okrog tovarne in mlo povohal, nato pa napisal uradni zaznamek, da ne smrdi.

Sklep dokumenta je bil, da ni bilo ugotovljenih škodljivih izpustov v okolje. :_rolling

Tako da v primerjavi s tem, tile MQ senzorji sploh niso tako slabi... :D
Matthai

OdgovorNapisal/-a kobranka » 04 Dec 2018, 18:18

GJ je napisal/-a:

Vprašanje. Kaj je boljše dolgoročno?
kobranka

Zahvalil se je: 744 krat
Prejel zahvalo: 306 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a GJ » 04 Dec 2018, 20:38

kobranka je napisal/-a:
GJ je napisal/-a:

Vprašanje. Kaj je boljše dolgoročno?

Elektokemijske imajo glede na princip delovanja omejeno življenjsko. ponavadi 2 do 3 leta lahko tudi več odvisno od vrste celice. Pri njih moraš biti pozoren na datum izdelave, ker se življenjska doba (garancija) ponavadi šteje od njene izdelave naprej.
MICS je MEMS tehnologija in zdrži dokler se ne zasvinja!

Če si jezen, si žrtev!
GJ

OdgovorNapisal/-a GJ » 04 Dec 2018, 20:45

Matthai je napisal/-a:Še ena zgodba... kolega je odvetnik in je pred časom zastopal neko civilno iniciativo, ki se je pritoževala zaradi neznosnega smradu, ki se je širil iz bližnje tovarne. Zadeva je prišla na sodišče, kjer je občina predložila dokument, s katerim so dokazovali, da imajo opravljene meritve, ki potrjujejo, da smrad ni neznosen. Oz. da ga sploh ni.

Meritev je izgledala takole. Občina je v okolico tovarne poslala občinskega redarja (tistega, ki po navadi "deli" listke za napačno parkiranje). On se je prehodil okrog tovarne in mlo povohal, nato pa napisal uradni zaznamek, da ne smrdi.

Sklep dokumenta je bil, da ni bilo ugotovljenih škodljivih izpustov v okolje. :_rolling

Tako da v primerjavi s tem, tile MQ senzorji sploh niso tako slabi... :D

Tale zgodba drži zgolj za smrad, ki je subjektiven!
Kar se tiče emisij v izpustih pa smo v samem evropskem vrhu glede zahtev! Kazni se zadnja leta za firme zelo visoke!
Aha pa še to, ta "neka civilna iniciativa" naj zamenja odvetnika. Čisto resno mislim, ker je povsem jasno, da občina ščiti tiste, ki jim dajejo denar!

Če si jezen, si žrtev!
GJ

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 05 Dec 2018, 03:36

Ti senzorji so predvsem poceni. Velikokrat se boljše sploh ne rabi. Sploh recimo za CO2. Tak senzor v vinski kleti bi lahko v preteklosti preprečil marsikatero katastrofo. Ljudem je škoda denarja za senzorje. Ti ceneni senzorji so povsem dobri, da ugotovijo koncentracije v kleth, ki so tako visoke, da človek zaspi dobesedno v trenutku.

Za se učiti kako se s senzorji dela so tudi dovolj dobri, saj se jih krmili in odčituje na čisto enak način kot tiste za 200€.

Razen tega je tukaj na enem kupu toliko senzorjev, da je jasno da so namenjeni učenju, v praksi se toliko senzorjev ne postavlja na eno mesto.
SamoBr

Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a kobranka » 06 Dec 2018, 11:43

GJ je napisal/-a:
Elektokemijske imajo glede na princip delovanja omejeno življenjsko. ponavadi 2 do 3 leta lahko tudi več odvisno od vrste celice. Pri njih moraš biti pozoren na datum izdelave, ker se življenjska doba (garancija) ponavadi šteje od njene izdelave naprej.
MICS je MEMS tehnologija in zdrži dokler se ne zasvinja!

No, ker želim najti tak detektor, ki ni elektrokemijski, v naših štacunah so pa samo elektrokemijski. Ali je možno, da delajo z elektrokemiskim senzorjem zaradi tega, ker se ostala dva pa toliko zasvinjata v 10 letih, da se jih ne da sčistit. Po 7 letih bi mu samo senzor zamenjal za zgoraj omenjena in dal skalibrirat.

Sem si rekel, če že more biti drag in ga menjat na sedem let bom vzel najcenejšega. Mogoče pa googla ne znam vprašat.
kobranka

Zahvalil se je: 744 krat
Prejel zahvalo: 306 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a Matthai » 09 Dec 2018, 22:17

Zdaj se malo igram z logiranjem podatkov v PostgreSQL... PSQL ima zelo fino opcijo, in sicer omogoča shranjevanje JSON podatkov direktno.

Naredim tabelo:
Koda: Izberi vse
CREATE TABLE bluesensor (measurment_date timestamp, sensor_data jsonb);

Vstavim notri podatke...
In potem ko se podatki naberejo, lahko preprosto rečem:

SELECT measurment_date, sensor_data->'metadata'->'device_name' AS naprava, sensor_data->'metadata'->'sensors'->'temp1'->>0 as temp_senzor, sensor_data->'data'->'temp1' AS vrednost_t, sensor_data->'metadata'->'sensors'->'temp1'->>2 as enota FROM bluesensor;

datum            |                  naprava                  |     temp_senzor     | vrednost_t | enota
----------------------------+-------------------------------------------+---------------------+------------+-------
 2018-12-09 18:11:24.403399 | "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | Temperatura 1 (SHT) | 21.51      | °C
 2018-12-09 18:11:24.410488 | "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | Temperatura 1 (SHT) | 21.46      | °C
 2018-12-09 18:11:24.417245 | "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | Temperatura 1 (SHT) | 21.42      | °C
 2018-12-09 18:11:26.223273 | "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | Temperatura 1 (SHT) | 21.41      | °C

Povprečna tempertura po dnevih:

SELECT measurment_date::date, ROUND(AVG((sensor_data->'data'->>'temp1')::NUMERIC),2) AS mean_temp FROM bluesensor GROUP BY datum::date;

datum    | mean_temp
------------+-----------
 2018-12-09 |     21.45

Iz tega se da potem zelo preprosto delat kakšne analize... kot rečeno, zaenkrat je zadeva bolj igrača, če (hmm, ko :D ) pa bomo dodali bolj kvalitetne senzorje, bo pa lahko že kar uporabna "igrača".
Matthai

OdgovorNapisal/-a Matthai » 11 Dec 2018, 10:07

Mali update... zdaj sem zadevo priključil na RaspberryPi. RaspberryPi je povezan v VPN, torej so meritve dostopne samo preko VPN omrežja (s tem odpade večina težav povezanih z IoT varnostjo). Zadeva je postavljena tako, da se po priklopu v omrežje samodejno poveže v VPN, se pravi priključiš in potem se vse zgodi "samo od sebe" (vsaj v teoriji, hehe).

Zaenkrat gor teče samo Tornado web server, PostgreSQL baza je tudi, samo ni pa še spisan data logger v Pythonu (upam, da bo do konca tedna). Potem bo treba pa še kakšno orodje za vizualizacijo podatkov narediti. Za začetek pa bodo zadostovale skripte za izvoz podatkov v Excell, kjer se pa tudi da kaj pametnega narediti.
Matthai

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 11 Dec 2018, 11:49

Moji zapiski.... (če ti kaj koristi) za postavitev strežnika, namestitev MySQL, "fotranje" baze preko PHP iz JSON, namestitev grafane in prikaz na grafu.

LP
M
Priponke
web+grafana+mysql.pdf
(775.99 KiB) Prenešeno 95 krat
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Matthai » 18 Jan 2019, 00:25

Včeraj sva z VolkD-jem naredila novo napravo - le-ta meri svetlobo oziroma izračuna UV index ter temperaturo in vlago. Ta naprava ima OLED zaslonček ter Bluetooth modul, podatke pa pošilja v "mojem" JSON formatu tudi preko serijskega vmesnika.

Programska koda, ki te podatke prikazuje na grafu (BlueSensor) je sedaj dobila še data logger, ki podatke zapisuje v PSQL bazo. Zadeva odlično deluje tudi na Raspberryu (3). Če gor priklopim prvo ("merilec škodljivih plinov") ali drugo ("merilec UV indexa") napravo, se bodo podatki v obeh primerih lepo prikazovali na web serverju (v standardizirani obliki) ter zapisovali v (isto) bazo. Kar precej olajša razne obdelave.

Takole je izgledala zjedkana ploščica:
ploscica.jpg

Takole pa izgleda delujoča naprava:
delujoca_naprava_json.jpg
Končni izdelek..

Manjka še LED dioda, ampam imam občutek, da je ne bom uporabil. Prav tako ni funkcionalen (sprogramiran) niti Bluetooth modul.

Namreč, izkazalo se je, da zadev nisem dovolj dobro premislil in trenutno na Arduinotu pokurim že 93% pomnilnika. 1% več, pa se zadeva začne "malce" čudno obnašati (na zaslonu se izpisujejo neki čudni znaki). Kar pomeni, da če dodam še kakšen kos kode za prižiganje LED diode ali krmiljenje BT modula, vse skupaj gladko crkne.

Ampak po drugi strani pa lahko dijaki na enem kosu hardwera uporabijo različno programsko kodo. Recimo podatkov ne prikazujejo na zaslonu, pač pa jih pošiljajo samo preko BT modula. Ali pa samo glede na temperaturo prižigajo LED diodo. Ali pa kaj tretjega...

Ali pa... problem je tudi da uporabljam knjižnice , ki vsebujejo tudi stvari, ki jih ne rabim. Mogoče bi se dalo vse skupaj še malo bolj optimizirati... Ampak zdajle grem raje spat.

Vsekakor pa hvala Darkotu za pomoč. In tudi vsem ostalim, ki ste mi pomagali s svojimi komentarji ter nasveti.
Matthai

OdgovorNapisal/-a Matthai » 18 Jan 2019, 00:26

Takole izgleda en querry po bazi:

bluesensor=> SELECT DISTINCT data->'metadata'->'device_name' AS naprava, B.key as sensor_type, B.value->1 as sensor_model from bluesensor A, jsonb_each(A.data->'metadata'->'sensors') B ORDER BY 1, 2;
                  naprava                  | sensor_type | sensor_model
-------------------------------------------+-------------+--------------
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | ammonia     | "MQ-137"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | co2         | "CCS811"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | hum         | "SHT31"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | methane     | "MQ-4"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | monox_comb  | "MQ-9"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | monoxide    | "MQ-7"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | temp1       | "SHT31"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | temp2       | "CCS811"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | temp3       | "DS18B20"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | tvoc        | "CCS811"
 "Detektor škodljivih plinov v kmetijstvu" | voc         | "MQ-135"
 "Merilec UV indeksa"                      | h           | "SHT31"
 "Merilec UV indeksa"                      | t           | "SHT31"
 "Merilec UV indeksa"                      | uv          | "GY1145"
(14 rows)
Matthai

OdgovorNapisal/-a Matthai » 22 Feb 2019, 15:51

Par dni nazaj sem omenjeno napravo montiral v hlevu in zdaj se podatki zajemajo na 30 sekund. Danes sem za hec zrisal graf koncentracij CO2 in TVOC (total volatile organic compounds):
meritve_co2_TVOC_hlev.png

Zanimiv vzorec... Po moje je kaj povezan s prehranjevanjem krav.
Matthai

OdgovorNapisal/-a Matthai » 05 Apr 2019, 22:21

Danes smo z dijaki imeli predstavitev te naprave na konferenci Hek.si: https://telefoncek.si/predavanja/SKOZ_kemija.pdf

Še enkrat zahvala Darkotu... sicer projekt še ni končan, Darko, se bom še oglasil pri tebi, ampak sem spet na bolniški. Tokrat ima sin norice...
Matthai

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Apr 2019, 22:27

Matthai je napisal/-a:Še enkrat zahvala Darkotu... sicer projekt še ni končan, Darko, se bom še oglasil pri tebi, ampak sem spet na bolniški. Tokrat ima sin norice...
V vredu, v redu,... sin bo to prenesel, je pač otroška bolezen. Če se bo tebe prijelo bo pa hudo - še znoriš lahko.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 09 Dec 2020, 11:43

Tudi sam sem nabavil tale I2c CO2 in TVOC senzor CCS811, ga vezal na wifi modul ESP8266, naložil kodo da dela preko Blynk-a
in tako imam preko te aplikacije na mobilcu oz tablici potem vpogled v trenutne izmerjene vrednosti ter v potek meritev glede na čas v grafih.

Moti me dejstvo, da ko kontroler resetiram izmerjene vrednosti niso na nekem nivoju ampak začnejo od nule naraščati in potem z časom le naraščajo.

Če zadevo pustim potem stalno vklopljeno nekaj meri in če nato prostor prezračim nivoji CO2 in TVOC padejo.
Če zračim zadosti dolgo pade TVOC na 0 in CO2 na 400 kar je v bistvu pravilno.

Samo precej nelogično se mi zdi da recimo prostor kako uro ali dlje ni prezračen izmerjen nivo CO2 naraste na recimo 2500 ker je predvidevam trenutno izmerjena vrednost?
A če takrat restiram cel modul in se ta samodejno postavi nazaj sam senzor ne izmeri nazaj prej javljenih vrednosti ampak enako kot pri zračenju prostora
te padejo na minimum in potem počasi naraščajo do neke vrednosti. To je malo glupo ane?

To me kar precej moti, saj potem ne morem verjeti nobenim izmerjenim meritvam.

Bral sem, da je meritev CO2 in TVOC odvisna od temperature in vlažnosti. In na grafu poteka meritev CO2 in vlažnosti se je potem tudi gibala meritev CO2 in TVOC.
Ker imam kot kaže imam sam novejši senzor CCS811, ki vgrajenega temperaturnega senzorja nima več zato sem potem v kodo dodal ukaze ki v sam senzor CCS softversko javljam izmerjeno vlažnost in temperaturo iz drugega modula AHT10.
Potem se je gibanje CO2 in TVOC stabiliziralo in iz grafov je videti da vliva temperature in vlažnosti na meritev CO2 in TVOC ni več.

Vseeno me tale čudna logika izmerjenih vrednosti malo bega?
Obstaja kakšna logična razlaga tega dogajanja ali pač senzor tako deluje?
Clownfish

Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Dec 2020, 14:11

Senzorji so očitno precej tromi. Vrednost se torej realnim približujejo dokaj počasi, vsekakor precej počasneje kot je tvoj ciklus odčitovanja senzorjev.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 09 Dec 2020, 19:49

VolkD je napisal/-a:Senzorji so očitno precej tromi. Vrednost se torej realnim približujejo dokaj počasi, vsekakor precej počasneje kot je tvoj ciklus odčitovanja senzorjev.

Zanimivo senzor ima 4 načine delovanja. V najhitrejšem naj bi meritev trajala manj kot 250ms.

CS811_DRIVE_MODE_1SEC,
CCS811_DRIVE_MODE_10SEC,
CCS811_DRIVE_MODE_60SEC,
CCS811_DRIVE_MODE_250MS.
Clownfish

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Dec 2020, 20:15

Eno je meritev, torej odčitovanje senzorja, drugo pa čas, da senzor dejansko zazna neko koncentracijo plina.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 14 Dec 2020, 00:51

VolkD je napisal/-a:Eno je meritev, torej odčitovanje senzorja, drugo pa čas, da senzor dejansko zazna neko koncentracijo plina.

Kakor sem glede na obnašanje in kasneje na eni spletni strani zasledil senzor potrebuje dokaj pogosto kalibiranje.
Kalibriaš ga tako da pač prezračiš in takrat vzame kot privzeto najnižjo vrednost 400 in zatem spet pravilno meri več ur.
Clownfish

Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost