Kitajski polnilec za telefon in DC motor

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 28 Nov 2017, 17:15

Zdravo,

ker bi rad izkoristil en kitajski polnilec na USB za telefone kot napajalnik črpalke zraka za turbo maximus (namesto baterij), se mi pojavi težava in sicer ko ga priklopim na + in - se zadeva ne vrti.
Ko priklopim na en drug polnilec, ki mu ne bi rad odcviknil kabla stran pa se vrti. Prav tako na laboratorijski napajalnik in Nucleo ploščico. Z VM sem izmeril napetost in je 5V (po podatkih na polnilcu pa: 1000mA)

Kje je uganka? Zakaj se ne vrti? Je to posledica zaradi induktivnega bremena, ne pomaga če vežem upor vzporedno ali zaporedno, prav tako ne pomaga če dam kondenzator vzporedno na + in -?
Je to posledica, da se zamenja polariteta motorja, ko se želi zagnati?

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Nov 2017, 17:28

MocnikG je napisal/-a:Kje je uganka? Zakaj se ne vrti?
Izmeri napetost, ko imaš breme priklopljeno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24426
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4524 krat
Prejel zahvalo: 3334 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 28 Nov 2017, 17:30

Sem pozabil napisati zgoraj, izmerjena napetost je: 0V
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Nov 2017, 17:37

MocnikG je napisal/-a:Sem pozabil napisati zgoraj, izmerjena napetost je: 0V
Očitno je notranja upornost tega tvojega vira velika, oziroma ima polnilec neko zaščito, ki ga v takih primerih izklopi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24426
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4524 krat
Prejel zahvalo: 3334 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 28 Nov 2017, 17:53

VolkD je napisal/-a:
MocnikG je napisal/-a:Sem pozabil napisati zgoraj, izmerjena napetost je: 0V
Očitno je notranja upornost tega tvojega vira velika, oziroma ima polnilec neko zaščito, ki ga v takih primerih izklopi.


In kako to zaščito obidem?
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Nov 2017, 18:11

Mislim, da je poraba tele "turbo maximus" večja od ubogih 5W. Nekako si ne predstavljam, da bi revnih 5W napumpalo celo blazino. Daj notri baterije in izmeri tok - porabo pri njih.
Sploh se mi 5V nekako ne izide... ?? x 1.5V ni nikoli 5... koliko baterij pa gre noter?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2561
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 206 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 28 Nov 2017, 18:42

4 baterije velikosti D, torej 4x1.5 = 6V.
Nimam baterij pri roki, zato sem se lotil to priklopit na nek napajač.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Nov 2017, 18:55

MocnikG je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:
MocnikG je napisal/-a:Sem pozabil napisati zgoraj, izmerjena napetost je: 0V
Očitno je notranja upornost tega tvojega vira velika, oziroma ima polnilec neko zaščito, ki ga v takih primerih izklopi.


In kako to zaščito obidem?
Vzameš drug napajalnik, saj teh škatlic je vse polno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24426
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4524 krat
Prejel zahvalo: 3334 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Nov 2017, 19:56

MocnikG je napisal/-a:...Prav tako na laboratorijski napajalnik...

Kakšen napajalnik imaš to? Si nastavil na 6V? Mislim, da bo treba tok reda 2A+...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2561
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 206 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a DusanK » 28 Nov 2017, 21:48

In kaj piše na prvem kitajskem usb polnilcu, ki ne dela in kaj na drugem, ki dela? npr. 5V 1000mA, 5V 2000mA ...
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2056
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 541 krat
Prejel zahvalo: 959 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 161

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a igo » 28 Nov 2017, 23:13

Prej bi rekel, da je tisti polnilec, ki ne dela, bolj "pameten" od polnilca, ki dela.
"Butast" polnilec verjetno ne preverja stanja na D+ in D- kontaktih, temveč daje ven svojih 5V, dokler ob preobremenitvi ne pride do poškodbe elementov v njem.

Poglej slike za "Usb charger data pins".
Zadnjič spremenil igo, dne 28 Nov 2017, 23:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1059
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 236 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a forpobi » 28 Nov 2017, 23:14

Očitno ima tvoj polnilec zaščito in ga zagonski tok vrže ven. Poišči drugega. Polnilcev za telefone je na tone povsod naokrog.
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 29 Nov 2017, 02:18

Za take stvari ne rabiti polnilcev za telefone. Se vzame napajalnike za ruterje swiče in take stvari. Telefonski polnilci imajo pamet ki je elektromotor ne razume.
SamoBr
 
Prispevkov: 2496
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 208 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 29 Nov 2017, 08:46

Zanimivo je tudi, da ko sem ga priklopil na IRM-03-05S zadeva ne špila.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a forpobi » 29 Nov 2017, 09:04

SamoBr je napisal/-a:Za take stvari ne rabiti polnilcev za telefone. Se vzame napajalnike za ruterje swiče in take stvari. Telefonski polnilci imajo pamet ki je elektromotor ne razume.

Za vse sorte stvari uporabljam polnilce od telefonov. Res pa večinoma starejše, ne USB.
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Nov 2017, 12:51

MocnikG je napisal/-a:Zanimivo je tudi, da ko sem ga priklopil na IRM-03-05S zadeva ne špila.

Tale modul ima, če sem prav videl izhodni tok 600mA, kar je še manj od USB polnilca, torej bo še prej izkopil zaradi preobremenitve...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2561
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 206 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a DusanK » 30 Nov 2017, 15:24

Tudi jaz mislim, da je motorček >1A. Baterija D velikosti (npr.LR20) je tokovno kar močna.

Čakam tole:
DusanK je napisal/-a:In kaj piše na prvem kitajskem usb polnilcu, ki ne dela in kaj na drugem, ki dela? npr. 5V 1000mA, 5V 2000mA ...

Če ne dočakam(o) pa tole:
Protoncek je napisal/-a:... Mislim, da bo treba tok reda 2A+...
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2056
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 541 krat
Prejel zahvalo: 959 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 161

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 30 Nov 2017, 16:05

Na tem, ki ne dela piše:
5V--3A

Na unem, ki pa dela pa, je slika priložena.
Ta, ki dela je zgleda s transformatorju, ker je tudi precej težji od prvega.
Priponke
IMG_4018.JPG
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Nov 2017, 18:41

Ta drugi, ki dela je, kot praviš, s klasičnim transformatorjem in je še "neumen". Edini problem, ki ga vidim je potencialna preobremenitev, če zadeva vleče več kot 1000mA.
Oni drugi je pa po vsej verjetnosti pameten in noče dat ven soka, če se naprava na drugi strani ni pripravljena pogajat zanj... :D

Sem že napisal, pa bom še enkrat (ker očitno ne pomaga...): vzemi instrument in s tem adapterjem, ki dela izmeri porabo - tok, ki ga vleče! Izmeri tudi napetost ob delovanju naprave.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2561
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 206 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a forpobi » 30 Nov 2017, 20:08

Ta drugi (3A) je ali pre pameten, ali pa motor potegne prevelik zagonski tok in zgrabi zaščita. Transformatorskemu ob zagonu verjetno malo pade napetost, potem pa veselo dela naprej.
forpobi
 
Prispevkov: 881
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 01 Dec 2017, 14:24

Izmerjenih ~2.5A z lab. usmernikom. Z unim adapterjem zgoraj pa slab amper.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kitajski polnilec za telefon in DC motor

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Dec 2017, 14:53

Potem rabiš kaj TAKEGA ali TAKEGA.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2561
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 206 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost