mucek je napisal/-a:Ravno imam v delu podoben dizajn, dvojno napajanje (USB in 3x AAA) in sem lahko rešil samo z diodami. Je nujno, da imaš 4x AA, ali bi šlo tudi s 3x AA?
Imel pa sem "problem" s prenizko napetostjo (imam 3V3 in 1V8 rail) in sem pred low noise LDO dal še buck-boost na 3V6, tako da lahko baterije scuzam do konca.
LP, g
p.s. Pohvalno videti, da nekdo še razmišlja "analogno" in ne uporabi za vsako logično malenkost dedicated ICja (čeprav obstaja). Thumbs up!
GJ je napisal/-a:Uporabiš boost converter TLV61070, ki ga napajaš direktno preko usb in hkrati preko shotky diode povezane na baterijo 3*1.5V.
Ko pade napetost pod 4.5V se napaja preko baterije. Dioda je lahko: RB068MM-40TR.
Če pa nočeš uporabljati diode, lahko namesto nje uporabiš mosfet stikalo recimo SiP32508, in ga vklapljaš s komperatorjem.
Pazi, oba IC-ja delata garantirano le do 5.5V
LP GJ
mucek je napisal/-a:Ni. Poglej discharge curve alkalnih in NiMH baterij, recimo https://www.powerstream.com/AA-tests.htm
Pri obeh boš zelo hitro (!) pod 5V, na oko bi rekel nad SOC 80%. Napetosti baterij so zelo (!) varljive in se nikoli ne zanašaj nanje
Glede logike napajanja, kako zaznati vir, je preprosto: tipaš napetost pred diodo. V tvojem primeru pa še enostavneje: lahko tudi napajanje backlighta pelješ preko schottky diod in upora iz dveh vej; ena veja direktno 5Vusb>schottky_dioda>mali_upor>LCD_backlight, druga veja pa Vrail>schottky_dioda>večji_upor>LCD_backlight. V tem primeru ti bo v primeru priklopljenega USBja zaslon svetil močneje, brez pa šibkeje. (upam, da sem dovolj jasno napisal)
LP, g
jozede je napisal/-a:Ena ideja z močnostnim P MOS fetom.
Če je padec na diodah cca 0,7V sprejemljiv, so lahko navadne diode sicer s čim nižjim pragom.
C1 po potrebi, ampak mislim, da bo preklop dovolj hiter in ne bo potreben.
DZ 12V za zaščito feta, mislim, da ni nujno potrebno!?
Lovro7 je napisal/-a:Op-amp a ne najdem v DIP ohišju zato nemorem testirat preden izdelam tiv.
Ne, program ne vsebuje potenciometra. Moraš si sam narisati simbol in napisati spice model.Lovro7 je napisal/-a:Nisem pa našel potenciometra, če ga program sploh vsebuje.
Namesto diferencialne sonde, povlečeš z miško med poz. in neg. točko (vozliščem) na shemi.Lovro7 je napisal/-a:ker nisem našel diferencialne sonde.
Vrni se na Elektronika za začetnike
Po forumu brska: Yandex [Bot] in 1 gost