Izdelava usmernika z U/I regulacijo z LM723

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Izdelava usmernika z U/I regulacijo z LM723

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 11 Feb 2024, 22:04

Pozdravljeni,
Odločil sem se za izdelavo zgoraj omenjenega stabilnega usmernika za potrebe hobija.
http://lpvo.fe.uni-lj.si/fileadmin/files/izobrazevanje/EV/Seminarji/Petric%20Miha/seminar.pdf
Do sedaj sem uporablajl usmernik iskra amper mi7840, ki ima enoerni in izmenični izhod, katerega napetost reguliraš na varijaku(autotransformatorju). Ta ni primiren za napajanje nekih finih vezji…

Zanima me ali je že kdo izdeloval ta usmernik in kakšne izkušnje je imel z njim. Nekje sem zasledil, da na njega zelo uplivajo RF signali.

Sem pa razmišljal o predelavi: po originalnem načrtu bi se tranzistorji zelo greli. Zato bi kupil transformator z navitji 2x15V in bi dodal 2x po 3 tranzistorje 2N3055 da bi preklapljali med navitjema. Napetost iz potenciometra za nastavljanje napetosti P1 bi splejal v + pin komparatorja LM2903N. Na - pin bi priklopil napetost iz delilnika napetosti(potenciometra), ki bi nastavil preklopno napetost(Vref). Ko bi bila nastavljena napetost manjša od Vref bi komparator spustil 12v naprej prek upora in bi vklopil 3 tranzistorje ki bi spustili tok iz transformatorja.(vmes bi bil še diodski mostič). Ko pa bi bila nastavljena napetost večja kot Vref bi bil izhod komparatorja 0V in bi izklopil 1. Tri tranzistorje. Na ta signal bi priklopil inverter, ki bi prek upora šel v 2. Tri tranzisotrje, ki bi spustili tok iz 2. Navitja(30v)

Zanima me ali bi to delovalo in kako bi izračunal vrednosti uporov.

Hvala za odgovor
Lp
Priponke
040889F6-14AE-4E95-8FEC-EC48F0348CA5.jpeg
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka. http://lovro7.eu/index.html
Uporabniški avatar
Lovro7

Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Izdelava usmernika z U/I rekulacijo z LM723

OdgovorNapisal/-a robi » 11 Feb 2024, 22:57

A ni bolje, če ti releji preklapljajo navitja, kot pa tranzistorji na AC :_naughty

V enem mojem napajalniku se sliši škljocanje, ko dvigam napetost.
robi

Zahvalil se je: 396 krat
Prejel zahvalo: 543 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 55

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2024, 23:15

V reviji številka 3 in reviji številka 5 je objavljen preizkušen napajalnik. V št.3 je malo več teorije, v št.5 pa čisto vse okrog samogradnje.
Napajalnik tudi preklaplja navitja, a preklaplja s tiristorjem in diodo.

Če te zanima karkoli več pa vprašaj, bom kot avtor rad pomagal.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19546 krat
Prejel zahvalo: 10092 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 13 Feb 2024, 10:19

Narobe sem napisal v prvotni ideji bi tranzistorji preklapljali DC tok.

Rajši bi naredil usmernik po načrtu, ki sem ga dodav v 1. Objavi, ker imam rajši da so stvari kot je napajalnik… analogne.

Naredil sem ta načrt, releja pa nebi krmilil direktno iz komparatorja ampak preko tranzistorja bc547b (ni še na načrtu). Vrednost upora pred tranzistorjem bi izračunal po formuli R=(Vb-Ube)*hfe/Ic. Vzporedni z relejem bi vezal diodo, za zaščito tranzistorja. Na 1 in 2. Pin konektorja J1 bi priklopil 12v napajanje iz transformatorja za napajanje vezja. Na pin 3 bi priklopil signal iz potenciometra za regulacijo napetosti. Na konektor J2 bi priklopil 3 izhode transformatorja za napajalnik. Iz konektorja J5 bi vezal - in + pol na glavni vezje( mimo diodskega mostiča).
Se pravi da bi imel 2 vezja. - pola obeh vezji bi povezal skupaj.

Me pa zanima v katerem programu oblikujete načrt za tiskano vezje. Sedaj uporabljam autodesk fusion360 ampak ko izvozim sliko pcb se vidijo tudo oblike komponent(na sliki)
6DC74217-AA98-41D2-BAD4-8D7466DECCAC.jpeg

781995AB-16F4-442C-96D2-D725477D838B.jpeg
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a reber » 13 Feb 2024, 11:18

Za izvoz PCB rabiš označit samo tiste layerje, ki so del bakra... ne pa tudi potiska na plošči.

Tudi za izvoz posnetka zaslona se uporablja tipka PrtSc in ne telefon za fotografiranje monitorja :_rolling

Za preklop sekundarnih napetosti je najbolje uporabit rele in to pred gretzem. Prvotna shema je čisto v redu če namesto 2N3055 daš small signal transistorje in z njimi vklapljaš rele, no, v bistvu rabiš samo en tranzistor in en rele s preklopnim kontaktom. Tako so narejeni tudi tovarniško narejeni in dela dobro in ne prihaja do kratkega stika, napetosti so nizke. Nikar ne kompliciraj s tranzistorji, če pa že, daj MOS FET, bo manj gretja.
Tudi sicer shema ni primerna, izhod komparatorja ne bo dal dovolj baznega toka za odprtje 2N3055 ki ima sorazmerno majhno ojačanje.
Tranzistorji 2N3055 so zastareli z nizkim ojačanjem in niso dobra izbira kot preklopni element, kot linearni za linearni napajalnik, pa so popolnoma zadovoljivi, lahko bi rekel tudi odlični, saj deluje, dobro deluje.

Načrt usmernika je iz revije Elektor, ta shema in projekt so uporabili mnogi za svoje seminarske, zaključne naloge, objavljen je bil v mnogih drugih revijah.

Za izbor točke preklopa se gleda izhodna napetost, komparator naj primerja izhodno napetost, ne obešaj se tam poleg potenciometra za nastavitev napetosti.
Zakaj gledati izhodno dejansko napetost? ker v primeru CC napetost na izhodu lahko močno pade in je treba preklopit tudi sekundar, če želiš zmanjšat disipacijo.

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 240 krat
Prejel zahvalo: 807 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a S56FPW » 13 Feb 2024, 11:19

viewtopic.php?f=7&t=4106&p=65288&hilit=lm723#p65288
tole je edini dober načrt z LM723 ,pred veliko leti narejen v več kot 20 primerkih
Žal tiskanine ni več ker je bila reč narejena z letrasetom
http://lea.hamradio.si/~s56fpw/
Uporabniški avatar
S56FPW

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 260 krat
Prejel zahvalo: 501 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 97

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 15 Feb 2024, 11:29

A bi šlo da bi uporabil komparator namesto tranzistorja, ker jih imam doma kar nekaj. Kot ste mi priporočali sem zadevo spremenil:
Komparator bo primirjal napetost iz izhoda usmernika,
Za krmiljenje releja bom uporabil tranzistor ker ima rele večji tok kot ga komparator dovoljuje,
Vzporedno z relejem bom vezal diodo za zaščito komparatorja
Rele preklaplja med navitjema in ne med diodskima mostičema
Tok potenciometra bo takšen, da bo napaka ob vklopu in izklopu releja max 0.8%

Bi se splačalo pred potenciometer dodati regulator napetosti?

Pa za vklop releja bom uporabljal bc547b tranzistor ne 2N3055. Teh tranzistojrv imam veliko in bi rajši uporabil te, nebi smelo biti težav z hlajenjem, ker bo tok čez tranzistor 30mA

To niso posnetki zaslona ampak je pdf dokoment, ki ga naredi program. Ker program nima funkcije da nariše samo povezave bom prvo zjedkal komplet vezje, potem bom odstranil toner in še nekaj minut jedkal v fero kloridu, da uniči tanke črtr za oznakio komponent.

Mogoče kdo ve kje dobiti natrijev persulfad in kakšna je cena. Sedaj sem uporabljal FeCl3 in jedkanje male pločice traja okoli 1 uro ko je temperaturo cca30 stopinj
92162EC4-221C-434F-86EE-0CCA7CE3B08C.jpeg
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a Obelix » 15 Feb 2024, 12:26

Namesto vse te packarije s tonerji, jedkanjem, vrtanjem ti priporočam Kicad in izdelavo ploščic pri znanem proizvajalcu.

Kicad je (skoraj) brezplačen, delati z njim se boš naučil čez konec tedna. Vsaj za takšno preprosto vezje. Ploščice , ki jih daš izdelati, pridejo lepo izvrtane, pocinjene, lakirane ... ni da ni ...

Nekdo je pred kratkim v eni sorodni temi podal podobno priporočilo... ;)
Priponke
Tiskano_01.jpg
Obelix

Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 130

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Feb 2024, 14:59

Takole je:
- Za domač razvoj je doma narejeno tiskano vezje bolj primerno, a samo iz enega razloga. Če si kaj naredil narobe imaš čez dve ure novo popravljeno vezje. Če delaš veliko stvari iz nule se ti splača delati vezja doma.
- Če pa je tvoja želja narediti napajalnik, ki bo dobro deloval, potem vzemi preizkušen načrt, po možnosti tak, da boš dobil zraven tudi gerberje in daj delat vezje kitajcem.
- Če te samo firbca kako bi naredil vezja doma, potem se oglasi pri meni in ti bom dal natrijev persulfat in kup napotkov.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Re: Izdelava usmernika z U/I regulacijo z LM723

OdgovorNapisal/-a Kroko » 15 Feb 2024, 16:32

Mogože tebi to paše, se pa nikaor ne strinjam in za 99% ljudi to ni več pravi pristop.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 764 krat
Prejel zahvalo: 2340 krat

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 15 Feb 2024, 18:52

VolkD je napisal/-a:Takole je:
- Za domač razvoj je doma narejeno tiskano vezje bolj primerno, a samo iz enega razloga. Če si kaj naredil narobe imaš čez dve ure novo popravljeno vezje. Če delaš veliko stvari iz nule se ti splača delati vezja doma.
- Če pa je tvoja želja narediti napajalnik, ki bo dobro deloval, potem vzemi preizkušen načrt, po možnosti tak, da boš dobil zraven tudi gerberje in daj delat vezje kitajcem.
- Če te samo firbca kako bi naredil vezja doma, potem se oglasi pri meni in ti bom dal natrijev persulfat in kup napotkov.

Sedaj razmišljam da bi maredil usmernik po vašem načrtu. Zanima me kako sprogramiram mikrokontroled in kje najdem kodo,
Kakšen rotaciski enkoder uporabim,

Kakšna pa js cena Natrijevega persulfada?
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 15 Feb 2024, 19:00

Obelix je napisal/-a:Namesto vse te packarije s tonerji, jedkanjem, vrtanjem ti priporočam Kicad in izdelavo ploščic pri znanem proizvajalcu.

Kicad je (skoraj) brezplačen, delati z njim se boš naučil čez konec tedna. Vsaj za takšno preprosto vezje. Ploščice , ki jih daš izdelati, pridejo lepo izvrtane, pocinjene, lakirane ... ni da ni ...

Nekdo je pred kratkim v eni sorodni temi podal podobno priporočilo... ;)

Bom poskusil ta program. Vezja za domačo uporabi (1 kos recimo) si najraje izdelam sam, če naročim izdelavo na kitajskem moram plačati izdelavo, poštnino pa še čakat moram. In če kaj naredim narobe moram naročiti novega in spet poštnina… doma lahko zjedkam novega ali popravim starega brez praskanja laka. Druga zgodba je izdelava vezji za prodajo po več kosov
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Feb 2024, 19:45

Lovro7 je napisal/-a:Sedaj razmišljam da bi maredil usmernik po vašem načrtu. Zanima me kako sprogramiram mikrokontroled in kje najdem kodo,
Kakšen rotaciski enkoder uporabim,

Kakšna pa js cena Natrijevega persulfada?

Dve stvari:
■ Mikrokontroler sprogramiraš z enim od programatorjev za ATMega mikrokontrolerje. Tega je kar nekaj. Če si s tem nevešč, potem je najbolje, da ti pri tem pomaga kakšen od članov foruma. Koda za ta napajalnik je v prilogi revije.
■ Če boš delal ta napajalnik, ti bom dal gerberje - priporočam, da daš narediti tiskana vezja v tovarno.
■ rotacijski enkoder ni noben problem, jih je veliko na izbiro (bi se našel kakšen tudi pri meni). Drugače pa ga lahko naročiš na farnell.
■ Za tvoje potrebe bo več kot dovolj 400g natrijevega persulfata. Strošek bo vsekakor krepko manj kot 10€.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a lojzek » 15 Feb 2024, 20:54

Za medklic... ali HCl + H2O2 + H2O niso več in?? minuta pa maš zjedkano - če imaš namenoma redko mešanico! - (no ja sekunde ni treba šteti) namesto namakanja in malice/kavice vmes od začetka do izdelka s persulfatom?
lojzek

Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 140 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 14

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Feb 2024, 21:16

lojzek je napisal/-a:Za medklic... ali HCl + H2O2 + H2O niso več in??
Ne niso! Ta kombinacija je na Vegovi povzročila kar hudo nesrečo in je sedaj prepovedana.
Za jedkanje s persulfatom pa sem dobil priznanje mednarodne skupnosti.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a bray » 19 Feb 2024, 19:33

Lovro7 je napisal/-a:Odločil sem se za izdelavo zgoraj omenjenega stabilnega usmernika za potrebe hobija....

Nočem preveč zbijati morale in idej...
Samo še en predlog...eden od zelo popularnih stab. usmernikov je tudi tale...

https://www.electronics-lab.com/project ... 0-002-3-a/

In glede na to, da si začetnik, poln idej, ti lahko šenkam en moj delni komplet, ki sicer trenutno ne deluje, ker je skurjen izhodni tranzistor (ti dam zraven novega) in manjka transformator, ki služi v drugem napajalniku. V ohišju sta tudi digitalna V in A meter.

stab_usm1.jpg
COM port is not dead. It is virtual!
bray

Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 334 krat
Prejel zahvalo: 314 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 19 Feb 2024, 21:24

sam ta usmernik pa se res drži dolgo še razporeditev je skoraj enaka ;-)

https://www.ebay.de/itm/256280982173?it ... BM8LHAsLhj
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 390 krat
Prejel zahvalo: 508 krat
Uporabnika povabil: VolkD

Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov