RC kosilnica

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Re: RC kosilnica

OdgovorNapisal/-a buconova » 10 Avg 2020, 15:44

Bilo je govora, da naj zaprosim tle, ko in če se bo zataknilo. Eto, prosim, da mi pomagate narisati ožičenje, ker se mi zatika, ne gre pa ne gre. Upam, da bo z vašo pomočjo kaj več sreče.

Na zgornji sliki je prikaz, kako naj ožičenje zgleda, seveda sem "povezal" le en ESC, prosim, če mi vi povežete vse 4 ESC z arduino ploščico ter arduino še z RC sprejemnikom. Sem pa dal še zraven baterijo, čeprav menim, da njo bom znal ožičit.

Hvala
Priponke
rc-komponente2.jpg
rc-komponente3.jpg
buconova
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 29 Mar 2020, 21:29
Zahvalil se je: 8 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: RC kosilnica

OdgovorNapisal/-a zok » 10 Jul 2022, 19:51

Projekt je zanimiv, a ce ti predstavlja tezavo ze sam priklop, ti svetujem, da ga ali prepustis komu drugemu, ali pa opustis. Sicer glede na casovno oddaljenost menim, da se je ena izmed teh opcij ze zgodila. Sem pa nekako zacutil zeljo, da sam naredim kaj podobnega za na vikend, po tistih naklonih bi tole lepo skakalo - doma ze imam eno DIY predelavo robota z arduino/ESP web serverjem za kontrolo na daljavo...

Za pokusino pa se stroj mojega prijatelja, katerega razvijava skupaj - on je strojnik (in investitor), in je resil vse strojne resitve, jaz sem elektronik/mehatronik/strojnik, in imam preko vse, kar trese. Trenutno caka na vgradnjo DC-DC pretvornika za luci, bencinski ventil in elektromagnetno sklopko, potem pa se arduino z nekaj logike (jurcek za zasilni izklop, zagon in kontrola plina na daljavo, vklop sklopke in luci na daljavo itd). Motor je 18 hp V2, 24 V alternator zene 4x350 W elektromotorje preko 4x 100 A ESCjev, za spice poskrbita dva svincena 8,5 Ah akumulatorcka, ki hkrati skrbita za zagon motorja in pogon stroja ob izklopljenem motorju. Cela zadeva tehta preko 200 kg, saj ima za osnovo (šasijo) kosilnico - traktorski prikljucek, in nima prav nobenih tezav z mocjo pogona (tvoj projekt naj bi imel samo 100 W manj??) - prej s trakcijo po mokri podlagi, kot je vidno v videu - namenjena je hudim naklonom, kjer je kosnja "na roke" mocno otezena.

Je pa to projekt, kjer "nekdo mi zveze, pa bo delalo" odpade. Tole sva projektirala in izdelala dva, ki sva precej domaca na tem podrocju, pa se vedno se najdejo nepredvidene tezave, ki zahtevajo celega cloveka. Samo en primer - po 15, 20 min kosnje po zahtevnem terenu se je kosilnica ustavljala, vcasih je celo motor ugasnil takoj ko si vkljucil sklopko - akumulatorja sta se izpraznila. Moja diagnoza - premalo hlajenja, zazgan alternator, napetost je padla pod 25 V na mestu. Alternator dama obnovit, javi mojster - nisem ga obnavljal, ker je popolnoma izpraven, 70 A pri 28 V izpljune kadarkoli. Zmontirava nazaj, zgodba se ponovi. Pri 25 V na mestu nataknem tokovne klesce - polni 25 A. Premalo. Prenizki vrtljaji. Predlagam, da postruzi jermenico, da bo manjsa. Demontirava alternator - jermenica je modra. Jermen torej drsi. Dobavim dodatno rolico (neka rolca od 1.9 JTD motorja - kar so pac imeli na zalogi v eurotonu), dec na CNC naredi jeklen nosilec in kupi daljsi jermen - cakam, da pride z dopusta, da preizkusimo kaj je nastalo - pa to je samo ena izmed mnogih nepredvidenih tezav. Kako bi plaval v tem spletu dogodkov s "prosim da mi pomagate narisati ozicenje ker se mi zatika", si pa ne predstavljam, sorry. Pa ne da te dajem v nic - poskusi, pa bos videl, o cem govorim.

viber_image_2022-07-10_20-30-01-256.jpg


Se dva videa prvih testov (sicer sredi noci in po mokri podlagi):
https://www.youtube.com/watch?v=OPjiRWYRVCo
https://www.youtube.com/watch?v=eQOTCn6_hEo
zok
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:45
Kraj: Ponikva
Zahvalil se je: 8 krat
Prejel zahvalo: 14 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: RC kosilnica

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 10 Jul 2022, 22:03

Končno ena premišljena rešitev. Videl sem kar nekaj RC kosilnic, večinoma na 3 kolesa, ki so večinoma naključno zavijale zaradi povsem zgrešene geometrije....
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14635
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2177 krat
Prejel zahvalo: 6066 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: RC kosilnica

OdgovorNapisal/-a zok » 23 Jul 2022, 11:02

Razen nekaj tezav z vzdrzljivostjo enega izmed jermenov, gre zadeva v zakljucno fazo. Manjkata se dve kontrolki (za kontakt in sklopko) in voltmeter.

Daljinska komanda omogoca kontrolo pogonskih motorjev, ventil bencina in zagon bencinskega agregata ter kontrolo plina, in pa priziganje/ugasanje luci spredaj in zadaj. Hkrati arduino zajema tudi nekaj varnostnih funkcij - onemogocen zagon ob zaprtem bencinu, s plinom, ob vkljuceni sklopki itd, izkljucitev sklopke ob zaprtju bencina, funkcije stop tipke za zasilno zaustavitev (izklkucitev sklopke, plin na minimum, zaprtje bencina in prekinitev delovanja pogonskih motorjev), itd. Poleg tega glavno stikalo izkljuci kompletno napajanje.:

https://youtu.be/A6I6RTrp_4Y

In pa cisto tazaresni preizkus stroja v ekstremnih okoliscinah - sicer je teh preizkusov ze bilo nekaj, z njimi se ugotavlja slabosti stroja (ki sicer ni namenjen tako intenzivni porascenosti) - zaenkrat razen prekratke zivljenjske dobe enega izmed jermenov ne kaze izrazitih slabosti - ta tezava je pa specificna, v normalnih pogojih ni tako pereca, in bo odpravljena po dopustu:

https://youtu.be/JfVFA4u1MxI
zok
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:45
Kraj: Ponikva
Zahvalil se je: 8 krat
Prejel zahvalo: 14 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: RC kosilnica

OdgovorNapisal/-a SimonS » 23 Jul 2022, 13:00

Lepa stvar
Tudi jaz sem napravil nekaj prototipov, preden je prišla ven tale.
Za prvo verzijo sem uporabil 4x motor od hover boarda in modificiral FW, tako da sem omejil hitrost in sinhronizoral kolesa med seboj. Za ravnino je OK, za strm breg pa ne. Je stalno metalo tokovno zaščito.
Potem sem vzel 12V motorje z reduktorjem. To se je obnesno dosti bolje. Uporabil sem dva 250W motorja. Prenos na prednje gume pa je rešen z verigo. Računanje je pokazalo, da je dovolj in tudi v praki se je izkazalo, da je dovolj moči.
Če bi še enkrat delal bi izbral 4. motorje, ker je ona veriga malce nerodna stvar. Ima pa tudi veliko prednost. Krajša medosna razdalja med kolesi. To je važno, ker imam za hišo zelo razgiban teren in bi @zok-ova hitro nasedla. Pa tudi zelo okretna je. 12V motorje sem izbral zaradi alternatorja. Potem pa sem to opustil, ker zakomplicira zadevo ter tudi jemlje preveč moti motorju. Računsko je pokazalo, da bi moral imeti 20Ah dovolj za 30min košnje. Kupil sem 12V 24Ah svinčev akumulator, ki zadostuje za 35 min "terenske" vožnje. Tega bom v kratkem nadomestil z Li-ion ali Li-Po4 baterijami.
Sama komanda polek vožnje omogoča še vklop stranske laksarce ter nastavitev maksimalne hitrosti košnje. FW je tudi spisan tako, da se kosilnica ob izpadu linka samodejno ustavi.
https://youtube.com/shorts/lvcS-afpz6k
Priponke
DSC_1313.JPG
SimonS
 
Prispevkov: 2013
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 379 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 39

Prejšnja

Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost