Kako povezati

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Kako povezati

OdgovorNapisal/-a germil » 19 Sep 2019, 06:45

Prosim za pomoč, kako povezati, oz. kako s 5v signalom (izhod iz PIR senzorja) simulirati povezavo mase na rf oddajniku.
Za lažjo predstavo prilagam sliko PIR senzorja in RF oddajnika.
Elektronika ni moja močna stran. :_helpsos
Hvala za pomoč.
Priponke
kako.jpg
Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, toda za prvo nisem prepričan. (Albert Einstein)
Uporabniški avatar
germil
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 15 Jul 2019, 05:26
Kraj: Dogoše - Maribor - Poljčane
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 19 Sep 2019, 08:11

Za dobro pomoč dodaj še katere PIR boš uporabil in kateri RF oddajnik. (važni so tehnični podatki, napajalna napetost... itd)
Najlažje bi šlo z dodajanjem štirih NPN tranzistorjev... in nekaj uporov.
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 368
Pridružen: 29 Jan 2015, 10:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 68 krat
Prejel zahvalo: 96 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a forest70 » 19 Sep 2019, 09:13

Tako
Priponke
kako1.jpg
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 2032
Pridružen: 14 Jan 2015, 00:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 397 krat
Prejel zahvalo: 432 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 121

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a germil » 19 Sep 2019, 09:52

Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, toda za prvo nisem prepričan. (Albert Einstein)
Uporabniški avatar
germil
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 15 Jul 2019, 05:26
Kraj: Dogoše - Maribor - Poljčane
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a pablo » 19 Sep 2019, 09:54

100 ohmov je premalo.
Daj vsaj 2 kiloohma.
pablo
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 9 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a Iztok » 19 Sep 2019, 10:24

Na vikendu kjer strele pogosto tolčejo čisto blizu sem to naredil z optokplerji v TLP627-4 - dela že +20 let ...

http://www.farnell.com/datasheets/2007824.pdf
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 2097
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 527 krat
Prejel zahvalo: 438 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a forest70 » 19 Sep 2019, 11:52

pablo je napisal/-a:100 ohmov je premalo.
Daj vsaj 2 kiloohma.

Razloži za kaj 2 kilo ohma :_banghead ?
Lahko bi bilo tudi brez upora! 100 ohmov je tam zato, če bi slučajno prebil tranzistor, ne bi izhod iz pir elementa šel direkt na maso.
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 2032
Pridružen: 14 Jan 2015, 00:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 397 krat
Prejel zahvalo: 432 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 121

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a carli » 19 Sep 2019, 12:35

Za malo lene oziroma nas ki bi to vse fertik imeli 3.6 do 30V :mrgreen:
Priponke
-256437752-356492104.jpg
carli
 
Prispevkov: 728
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a gumby » 01 Okt 2019, 12:03

forest70 je napisal/-a:Lahko bi bilo tudi brez upora! 100 ohmov je tam zato, če bi slučajno prebil tranzistor, ne bi izhod iz pir elementa šel direkt na maso.

NPN imaš ali NMOS? Ni ravno vseeno...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2456
Pridružen: 14 Jan 2015, 18:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 573 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Kako povezati

OdgovorNapisal/-a reber » 01 Okt 2019, 13:15

100ohm bazni upor ni prenizka upornost, je pa nekako neumno furat toliko toka v bazo, ker to ni potrebno.

Kitajski PIR senzorji kot arduino moduli so večinoma na osnovi BISS0001 kontrolerja za PIR, izhod čipa je na izhod modula povezan preko 1Kohm upora, torej je predupor za bazo NPN tranzistorja v bistvu nepotreben, saj je že na modulu.

Uporaba NPN tranzistorja v open collector vezavi je obvezen, ker je napetost 3,3V kar malo prenizka za zanesljivo odpiranje MOS oziroma FET tranzistorja.

Da bo poraba vezja majhna, bi vseeno predlagal da se dodatni bazni upor (predupor) uporabi, ampak ne le 2K, pač pa 10K in celo več, lahko tudi 100K, bo še vedno dovolj za proženje vhoda na encoderju. Če je NPN tranzistor z ojačanjem samo 200, bi to nekako pomenilo, da pri 100K baznem uporu in napetosti 3,3V steče skozi bazo tok 27uA (0,027mA), posledično bo tranzistor skozi spoj CE zmožen prevesti tok 200x višji, kar pomeni 5,4mA, kar je več kot dovolj za vhod encoderja.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1072
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 49 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost