OpAmp MCP6001 / čudno(?) obnašanje

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

OpAmp MCP6001 / čudno(?) obnašanje

OdgovorNapisal/-a urosg » 30 Nov 2017, 06:07

Pri izdelavi novega vezja in testiranju mi je nekaj nerazumljivega.
Vezje je enostavo (tukaj je iz simulacije, drugače je priklopljeno na MCU pin):
opamp.PNG


Ko je Vin >=4.9V potem dobim na Vout 0V
Ko je Vin < 4.9V potem dobim na Vout 3.3V

Glede na simulacijo v MPLAB Mindi je Vout linearen z Vin in ne invertiran.

Invert me še ne moti toliko kot to, da je prag 1/0 tako majhen, t.j. spet ni linearen oz. tudi če pripeljem na Vin sinus od 0V do 5V dobim na Vout kvadratni signal 0V do 3.3V.

Kakšna ideja kje sem naredil napako oz. česa nisem prav razumel?
Uporabniški avatar
urosg
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 10 Feb 2015, 13:38
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: OpAmp MCP6001 / čudno(?) obnašanje

OdgovorNapisal/-a urosg » 30 Nov 2017, 06:29

Mislim, da sem našel napako - napačen opamp; moral bi biti MCP6001 je pa dejansko na vezju MCP6001U (po oznaki na ICju sodeč AF0D), kar pomeni da so pini malce obrnjeni.
Uporabniški avatar
urosg
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 10 Feb 2015, 13:38
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: OpAmp MCP6001 / čudno(?) obnašanje

OdgovorNapisal/-a urosg » 01 Dec 2017, 18:04

Potrjujem, da je bila res to napaka (napačen tip opamp-a), danes sem dobil nove elemente, jih zamenjal in sedaj je tako kot mora biti.
Uporabniški avatar
urosg
 
Prispevkov: 203
Pridružen: 10 Feb 2015, 13:38
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost