Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a glavic » 16 Mar 2017, 22:11

Zdravo,
pred kratkim sem kupil SOCOMECov števec porabe delovne energije model E21, kateri ima tudi pulzni izhod.

Če prav razumem tehnične podatke, bo na pulznem izhodu naprave, vsakič ko je porabljeno 100Wh poslan en pulz 100ms dolg; izhodna napetost bo pa od 20 do 30 VDC?
Kako bi se vi lotili brati ta podatek na rPIju oz. mcuju?

Hvala
Priponke
cat_countise2x-gb.pdf
Tehnični podatki
(1.12 MiB) Prenešeno 45 krat
Uporabniški avatar
glavic
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 13 Sep 2016, 16:54
Kraj: Grosuplje
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 17 Mar 2017, 08:12

Ja če so navodila na 2 straneh potem je izdelek sigurno "dober".
To pomeni da lahko daš med sponki za impulzni izhod napetost od 20 do 30Vdc in za vsak pulz bo števec naredil kratek stik med obema sponkama.
Torej v samem števcu je na teh sponkah verjetno opto mos ali kaj podobnega, oziroma kar se uporabe tiče je notri stikalo.
Peter123
 
Prispevkov: 667
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a glavic » 20 Mar 2017, 16:12

Kaj pa predlagate da priklopim na ta pulzni izhod? Mogoče optocoupler ki ima vhod 20-30VDC? Ali mogoče kaj bolj enostavnega?
Uporabniški avatar
glavic
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 13 Sep 2016, 16:54
Kraj: Grosuplje
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a TilenS » 20 Mar 2017, 18:06

glavic je napisal/-a:Kako bi se vi lotili brati ta podatek na rPIju oz. mcuju?

Preko Modbus-a, kolikor vidim je vgrajen.

Update: Šele zdaj vidim da ni vgrajen na E21 modelu. Če bi jaz delal bi ga vrnil in vzel model z modbus. Potem boš imel poleg porabe še pregled nad vsemi ostalimi izmerjenimi vrednostmi.
TilenS
 
Prispevkov: 251
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 20 Mar 2017, 20:28

Ne rabiš galvanske ločitve je že vgrajena v števcu.
Peter123
 
Prispevkov: 667
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a glavic » 23 Mar 2017, 17:57

TilenS je napisal/-a:Če bi jaz delal bi ga vrnil in vzel model z modbus. Potem boš imel poleg porabe še pregled nad vsemi ostalimi izmerjenimi vrednostmi.

Naslednjega kupim z MODBUSom; sedaj bi pa rad rešil s tem.


Peter123 je napisal/-a:Ne rabiš galvanske ločitve je že vgrajena v števcu.

Mogoče kakšen nasvet kako bi te impulze štel na uC/rPi-ju? Imam na voljo 3,3V in 5V, interni optocoupler pa preklaplja napetost med 20-30V...
Uporabniški avatar
glavic
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 13 Sep 2016, 16:54
Kraj: Grosuplje
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 23 Mar 2017, 18:55

Torej rabiš prvo napetost cca 24Vdc.
Narediš napetostni delilnik, meriš vhodno napetost 24Vdc.
https://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_divider
Upor Z2 pa z pomočjo internega optomosa kratko skleneš vsakič ko dobiš impulz.
Paralelno z Z2 bi vezal še zenerco z malo višjo napetostjo kot je delovna napetost vhoda v mcu.

Vsakič ko bo števec sprožil impulz boš to zaznal kot logično nič na vhodu mcu.
Peter123
 
Prispevkov: 667
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a radix » 23 Mar 2017, 19:19

Optosklopnik ne preklaplja 20-30 V, to je specifikacija po standardu.

Za branje z RPi rabiš pull-up oz. pull-down upor, ki ga daš na vhod ter impulzni izhod števca, ki ga vežeš med 3,3 V in vhod oziroma GND in vhod.
radix
 
Prispevkov: 936
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 192 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a glavic » 04 Maj 2017, 13:19

radix je napisal/-a:Optosklopnik ne preklaplja 20-30 V, to je specifikacija po standardu.

Za branje z RPi rabiš pull-up oz. pull-down upor, ki ga daš na vhod ter impulzni izhod števca, ki ga vežeš med 3,3 V in vhod oziroma GND in vhod.
Res je, sedaj še spišem program in voila :)
Hvala!
Uporabniški avatar
glavic
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 13 Sep 2016, 16:54
Kraj: Grosuplje
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a glavic » 09 Okt 2017, 12:39

Ima kdo boljši predlog za novi števec porabe energije? Branje pulzom ni ne odgovarja; raje bi način, da enostavno berem stanje s števca.
Četudi bi kupil tale E23 (MODBUS) ali E25 (M-BUS) ne najdem nikjer nobene dokumentacije za ta produkt.
Uporabniški avatar
glavic
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 13 Sep 2016, 16:54
Kraj: Grosuplje
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a mujo » 09 Okt 2017, 14:21

Modbus in M-Bus sta kar standarda, in naprava bi skoraj morala imeti standardni izhod.
Nekateri električni števci pa imajo tudi serijski izhod (UART) - P1. Mogoče ti bo tisto bolj užitno.
mujo
 
Prispevkov: 614
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a glavic » 10 Okt 2017, 11:31

mujo je napisal/-a:Modbus in M-Bus sta kar standarda, in naprava bi skoraj morala imeti standardni izhod.
Nekateri električni števci pa imajo tudi serijski izhod (UART) - P1. Mogoče ti bo tisto bolj užitno.

Če prav razumem, potem same naprave kot take, ne rabijo imati neke dokumentacije kako komunicirati preko modbusa oz. m-busa, kako prebrati neke vrednosti ipd.? Ker naj bi to že bil standard?
Uporabniški avatar
glavic
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 13 Sep 2016, 16:54
Kraj: Grosuplje
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a eddie » 10 Okt 2017, 12:13

Še vedno rabiš tabelo z naslovi, kje se nahajajo spremenljivke. Če se boš odločal Modbus/Mbus se odloči za prvega, bo precej lažje.
eddie
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 22 Jan 2015, 22:11
Zahvalil se je: 11 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a glavic » 10 Okt 2017, 12:22

eddie je napisal/-a:Še vedno rabiš tabelo z naslovi, kje se nahajajo spremenljivke. Če se boš odločal Modbus/Mbus se odloči za prvega, bo precej lažje.

Kot npr tole: http://www.socomec.si/files/live/sites/ ... s_E23.html ?
Uporabniški avatar
glavic
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 13 Sep 2016, 16:54
Kraj: Grosuplje
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a TilenS » 10 Okt 2017, 14:12

Točno to.
TilenS
 
Prispevkov: 251
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Branje pulzov iz števca porabe delovne energije

OdgovorNapisal/-a mujo » 10 Okt 2017, 17:10

glavic je napisal/-a:
mujo je napisal/-a:Modbus in M-Bus sta kar standarda, in naprava bi skoraj morala imeti standardni izhod.
Nekateri električni števci pa imajo tudi serijski izhod (UART) - P1. Mogoče ti bo tisto bolj užitno.

Če prav razumem, potem same naprave kot take, ne rabijo imati neke dokumentacije kako komunicirati preko modbusa oz. m-busa, kako prebrati neke vrednosti ipd.? Ker naj bi to že bil standard?

Drži.
Za ostale je podobno kot je glavic pripel za Modbus.
mujo
 
Prispevkov: 614
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 15


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov