Takole je, vsekakor obe točki, izziv obvladati še en klon in s tem vsaj delno, če ne celo v večji meri nadomestiti ATmega328. Razlog je preprost, nižja cena in večja zmogljivost kitajca v primerjavi z omenjenim atmelom... čeprav tudi te delajo kitajci. ST je vsaj zame zaenkrat še prehud zalogaj, še pri arduinotu sem bolj švoh, bo treba več delat na tem in potem počasi napredovat, na 32 bitnike.
Za vremenskimi baloni se nimam namena podit, pod črto tudi to ni zastonj, je ceneje poklikat in kupit klone, ki so za preproste naprave več kot dovolj zmogljivi.
Videti je, da je na internetu podpora za kitajske klone boljša kot za ST, sem nemočno opazoval sina lansko leto, ko je za faks delal vaje in naloge na ST-jevih razvojnih platah

pomagal sem mu lahko samo s hardware dodatki, na mehkem delu sem bil popolnoma nemočen, no, vseeno mu je uspelo po dolgih mukah
Projekt je medtem uspel, vsaj videti je tako... za začetek sem pogledal nekaj predlogov, najprej sem bil zmeden, ker se omenja arduino uno, larduino uno in LGT, ... prebiral vse mogoče, še najbolj logično mi je bilo potem tole:
https://ceptimus.co.uk/index.php/2022/0 ... ogramming/sketch od dbuezas ni deloval, so bile napake že pri compilling, ni šlo skozi, ne glede na izbran board: arduino uno ali LGT8F328
Šele pri zelo natančnem branju članka od ceptimus (gornji link) sem dojel, da za izdelavo programatorja rabim LGT8F328 board in ne arduino uno, nano, ...
Uporabim program, ki ga je popravil ceptimus in v ZIP priložil v članku.
OK, probam compilling, gre skozi, to je dobro, nič ne joka, čeprav priznam, da sem delal bolj na slepo in nisem bil prepričan točno kaj delam.
Vzamem platko LGT8F328p Mini EVB
https://www.aliexpress.com/item/1005004234919226.htmlin probam, zajoka nekaj okoli bufferja, popravim na 250 in potem gre, nanjo vpišem program, gre skozi brez napak, ok, videti je dobro. Buffer popravim nazaj na 64 ...
Hmm, kaj pa sedaj? hja, naredim kabelček, 5 žičk prispajkam direktno na pade platke: 5V, GND, 10, 12, 13 po tabeli in po drugih shemah najdenih na internetu, pinov 7, 8 in 9 za LED nisem uporabil sploh. Na drugi konec žičk stisnem DuPont female connector in jih vtaknem po vrstnem redu v 5 pinsko plastiko.
Na obeh verzijah LGT8F328p platkah je ob strani 5 pinski vrstni red padov za konektor za SWD programiranje: GND, 5V, SWD, RST, SWC
OK, sedaj pa zares, vzamem Mini EVB brez USB in nanjo priklopim pravkar narejen programator, pošljem gor blink... nič, hja, kaj pa sedaj, kot programmer imam na voljo samo LGTSWD mgII as ISP in AVR ISP, nikjer ni Arduino as ISP. Probam prvega, ne dela, probam drugega, dela.
Blink je sedaj naložen na platki, po resetu takoj začne z blinkom, videti je, da bootloaderja ni več. Če je na LGT8F328p naložen bootloader, takoj po resetu LED hitro utripne 2x ali 3x, se ne vidi dobro ker je res hitro. Originalno naložen blink je po 2 utripa zaporedno.
Naložim malo drugačen blink ponovno, dela. OK, zdaj pa probam če res ni bootloaderja gor. Odklopim programator in platko priklopim nazaj na USB<->TTL in pošljem gor blink, ... ni odziva, nič, ok, res nima bootloaderja.
Priklopim nazaj na programator, pošljem gor bootloader, v arduinotu spodaj neka rdeča opozorila, ampak na platki je začel delat dvojni blink, očitno je bootloader sedaj gor. Ponovno priklopim na USB<->TTL in pošljem gor blink, vpis gre normalno ampak kot je že na začetku te teme omenjeno, moram ročno stisnit reset in počakat na "uploading" ... sedaj vpis preko UART deluje normalno, bootloader je bil prej uspešno naložen.
Zaključek:
- programator sem uspešno naredil iz LGT8F328p Mini EVB platke z vgrajenim USB (link zgoraj), dodal sem mu žičke in konektor
- s programatorjem sem poslal program preko SWD na ciljno platko in povozil bootloader
- s programatorjem sem uspešno naložil bootloader ponovno, tako da je ciljna platka spet odzivna na UART programiranje
Ni bilo tako zelo težko, čeprav so informacije na internetu precej konfuzne, zato sem na začetku imel kar nekaj težav, ker je moje znanje na tem področju bolj slabo. V tem trenutku mi še ni popolnoma jasno kaj točno sem naredil, zato bom moje početje sedaj počasi analiziral in si zabeležil, shranil, opisal, ... da bo to (upam) potem še komu prav prišlo.