ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

Arduino je pojav za katerega bi težko rekli, da opisuje samo HW ali samo SW, zato mu tu namenajm poseben prostor.

Moderator: tilz0R

ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

OdgovorNapisal/-a krko » 07 Sep 2023, 22:04

Imam sledeč problem. Na vezju imam ESP-WROOM-32D, ki je z UART0 povezan na TRS3232 (UART to RS232 bridge).

Preko Arduino okolja poizkušam sprogramirati tale ESP, vendar mi nikakor ne uspe. Najdlje kar pridem je prikazano na sliki.
Mogoče kdo ve, kje bi bil problem? Na google ne najdem nič kaj pametnega.
Kar sklepam iz napisanega v "terminalu" je, da sam čip prepozna, vendar gre med samim programiranjem nekaj narobe (bad checksum).

V kakšnem zaporedju in kdaj je potrebno pritisniti tipke RST in pa BOOT?

Imajo ESP32 po default tovarniško že naložen bootloader?

Nastavitve/konfiguracija:
module ESP32-WROOM-32D
Arduino okolje 2.0.4
baudrate 921600
USB/UART covnereter ATEN UC-232A
Priponke
Zajeta slika.PNG
krko
 
Prispevkov: 1287
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 108 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

OdgovorNapisal/-a DusanK » 07 Sep 2023, 22:49

Če lahko kje nastavljaš baudrate preizkusi ponovno pri nižji cifri, npr. 115200 bps.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7204
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3188 krat
Prejel zahvalo: 5663 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

OdgovorNapisal/-a krko » 08 Sep 2023, 07:03

Sem poizkusil, vendar jo potem sam spremeni na višjo, kot je na sliki.
krko
 
Prispevkov: 1287
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 108 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

OdgovorNapisal/-a Carko » 08 Sep 2023, 09:05

Poskusi s parametrom --no-stub
Carko
 
Prispevkov: 3359
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1150 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

OdgovorNapisal/-a krko » 08 Sep 2023, 11:08

Kako pa to naredim?
Sam sem v Arduino okolju kliknil prevedi in naloži. Nikjer nisem videl te možnosti.
Verjetno bi moral poklikati kakšno nastavitev?
krko
 
Prispevkov: 1287
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 108 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 14 Sep 2023, 16:22

Zaporedje je BOOT low, RST low, rst high, BOOT high. Tako bi moralo delati.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2292
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 257 krat
Prejel zahvalo: 715 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: ESP32 in flash-anje preko USB-RS232 konverterja

OdgovorNapisal/-a krko » 14 Sep 2023, 19:52

Odgovarjam tudi kar sam sebi.

Mi je nekako uspelo sprogramirati.

Težav je bilo več:
1. je bila ta, da RS232 konverter ne deluje preko hitrosti 250 kbps. Torej, na sliki v prvem postu, piše da je sam poizkusil povišati hitrost (iz 115200 na 921600), vendar ker je bila previsoka, potem pač ni delovalo.
2. nastaviti je bilo potrebno Tools -> Partition Scheme na Minimal SPIFFS, 1.9MB......
3. uporabil sem USB na UART (in ne RS232) konverter.

Tako da sedaj se stvar da sprogramirati.
Drugače pa je, pravilno zaporedje je tako, kot ga je napisal @tilz0r.
krko
 
Prispevkov: 1287
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 108 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14


Vrni se na Arduino

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost