Blynk preko žice ali LTE - težava

Arduino je pojav za katerega bi težko rekli, da opisuje samo HW ali samo SW, zato mu tu namenajm poseben prostor.

Moderator: tilz0R

Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 08 Sep 2020, 19:53

Spet jaz .....
Mega 2560 + ESP8266 na Blynk.
Po vseh kolobocijah in vaši pomoči zadeva deluje brezhibno ....

.... ko je povezana z Wifi na router, ki je povezan na splet po bakru ali optiki.

Na eni lokaciji te povezave ni, zato sem želel preko LTE modema ZTE MF-910.
Preko njega so povezane kamere, ki delujejo brezhibno, dostop do spleta deluje brezhibno s telefonom ali računalnikom.
ESP8266 se poveže, oddaja in sprejema paketke, vendar se na Blynk ne poveže.

Serial monitor pokaže popolnoma enako pri obeh modemih :

19:42:44.924 ->
19:42:44.924 -> Mega_8266_ST_V1.10dt /IgorO 180720/
19:42:45.017 -> Mega 2560 + Generic ESP8266 Module
19:42:45.021 -> xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
19:42:45.113 -> [147]
19:42:45.113 -> ___ __ __
19:42:45.113 -> / _ )/ /_ _____ / /__
19:42:45.113 -> / _ / / // / _ \/ '_/
19:42:45.162 -> /____/_/\_, /_//_/_/\_\
19:42:45.209 -> /___/ v0.6.1 on Arduino Mega
19:42:45.209 ->
19:42:45.675 -> [739] Connecting to WiFi_AP
19:42:48.768 -> [3787] AT version:1.1.0.0(May 11 2016 18:09:56)
19:42:48.816 -> SDK version:1.5.4(baaeaebb)
19:42:48.816 -> Ai-Thinker Technology Co. Ltd.
19:42:48.863 -> Jun 13 2016 11:29:20
19:42:48.863 -> OK

Edino razliko sem opazil pri modri LED na ESP8266 - če je povezan preko wifi na router in po bakru ali optiki na splet, lučka utripne 1x, nato čez sekundo utripa 4s, po dveh sekundah se vzorec ponovi.
Če je povezan na splet preko LTE modema, pa lučka utripne 1x, nato čez sekundo utripa 2s, po dveh sekundah se vzorec ponovi.

Na monitorju LTE modema beležim prejem in oddajo.

Enako je, če je na LTE modemu samo ESP9266 ali če so še drugi porabniki.

Kje naj iščem napako ?
Verjetno na LTE modemu, a ne vem, katera nastavitev me matra ...

LP
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a sundancer » 09 Sep 2020, 08:58

Na LTE modemu preveri ali se je ESP8266 zares povezal (torej ce ima IP naslov) in ga poskusi pingat.
Na ta nacin se prepricas, da je ESP sploh zlezel na network.
Potem gremo dalje.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 655
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 242 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 09 Sep 2020, 13:01

Sem preveril, se poveže, dobi dodeljen IP :


Test Wifi preko LTE :

aver. ping 11ms
minimum ping 5,1ms
max ping 26ms
packet loss : 16,7%
std.dev. 4,9ms


Test Wifi preko bakra :

aver. ping 13ms
minimum ping 8,1ms
max ping 31ms
packet loss : 0,0%
std.dev. 6,1ms

Razlika je v izgubljenih paketkih.


LP
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a sundancer » 09 Sep 2020, 13:53

Kje pa je ta blynk streznik? Ali na strezniku vidis, kdaj se ESP poveze in kdaj ne?
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 655
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 242 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 09 Sep 2020, 13:58

Na telefonu je Blynk app, in ko se poveže ESP na strežnik, to vidim kot povezano napravo, ko ni povezan pa kot odjavljeno napravo. Pa tudi podatki se osvežujejo in funkcije delujejo.

Ne dela preko LTE modema in telefona kot dostopne točke, dela pa preko katerega koli ruterja, ki je povezan na splet preko bakra ali optike.

LP
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 09 Sep 2020, 14:04

Igor01 je napisal/-a:Preko njega so povezane kamere, ki delujejo brezhibno, dostop do spleta deluje brezhibno s telefonom ali računalnikom.


Kot sem vedel že prej ima tale ZTE svoje omejitve.

The device features 2x2 MIMO 802.11 b/g/n Wi-Fi and supports 15 devices at the same time


Da ni slučajno to problem?

Ali pa dinamični IP, ki ga ZTE LTE modem pridobi od provajderja in ki se vsake toliko menja?

Zakaj na tisto mesto raje ne daš enega raspberry-ja za usb 2.5" diskom na katerem bo lavfal blynk server, pa snemalnik za kamere, hkrati pa tudi VPN povezava do tvojega domačega omrežja?
Ker na domači lokaciji verjetno lahko dobiš statični IP brezplačno.

Potem tudi statični/dinamični IP na ZTE LTE modemu ne bo več problem.

Res da zadeva stane malenkost več ampak težav bo verjetno manj ?
Clownfish
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 09 Sep 2020, 14:24

Testiram brez dodatnih naprav na LTE AP.

Zadeva deluje na več lokacijah preko Wifi ruterja na bakru, večina je na dinamičnem IP.

Zadevo moram spraviti na delovanje preko LTE AP zato naj bo to predmet debate.

LP
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a booxco » 09 Sep 2020, 15:23

Igor01 je napisal/-a:
Ne dela preko LTE modema in telefona kot dostopne točke, dela pa preko katerega koli ruterja, ki je povezan na splet preko bakra ali optike.

LP


Ali sta ta LTE modem in telefon kot dostopna točka na različnih mobilnih operaterjih?

"katerikoli router" je verjetno mišljeno, da je sprobano na različnih wifi omrežjih izven omrežja blynk serverja? A gre za zasebni blynk server ali Blynk cloud?
booxco
 
Prispevkov: 115
Pridružen: 25 Sep 2016, 22:17
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 47 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 09 Sep 2020, 15:34

Gre za Blynk Cloud, enake naprave so na vec omrezjih razlicnih operaterjev, vendar je vsaka lokacija na optiki ali bakru .
LTE modem in telefon kot AP sta na Telekomu.

LP
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 09 Sep 2020, 15:42

Igor01 je napisal/-a:Zadevo moram spraviti na delovanje preko LTE AP zato naj bo to predmet debate.


MORAM je pobožna želja a kot imam sam izkušnje z različnimi predvsem starejšimi spletnimi kameri zadeva preko tega LTE z ZTE ne deluje.
Problem je dinamični IP. Delalo pa bi z statičnim IP-jem vendar najbolj osnovni paketi naših operaterjev tega ne omogočajo.
Precej dražj in tudi poslovni paketi, ki to omogočajo pa so pasje dragi (ne mesec). Spet so naši vrli mobilni operaterji te funkcije onemogočili, ker jih tržijo čeprav je zunaj recimo pri določenih ponudnikih v Italiji to brezplačno.

Bi pa šlo če vzpostaviš VPN povezavo do svojega omrežja. Vendar za to potrebuješ klasični ruter z vgrajenim LTE priklopom kjer sam ruter lahko vzpostavi VPN povezavo do tvojega domačega omrežja kjer imaš potem fiksen IP ali pa že omenjena varianta z Raspberryjem.

ZTE sam pač nima funkcije vzpostavitve VPN povezav kot večina malo bolj resnih hišnih ruterjev (kateri pa prav tako lepo stabilno delajo preko DC baterijskega napajanja)

Novejše spletne kamere delajo preko nekih spletnih servisev in potem težave zaradi IP-ja ni in vse skupaj deluje tudi preko ZTE-ja. Samo potem se lahko tudi slika pošilja preko istih spletnih serverjev pa to recimo lih ni čisto anonimno in varno.

Sicer pa pokliči na tehnično podporo na Telekom, dobi na vezo kakega maherja (in ne prvega, ki dvigne, ker ti so ponavadi študentje, ki znajo odgovoriti samo na splošna tehnična vprašanja) pa ti bodo razložili.

Če in ko ti rata drugače pa objavi in si car :)
Clownfish
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 09 Sep 2020, 15:48

Kamere niso problem, delujejo BP in niso predmet debate.

Lp
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a s56rga » 09 Sep 2020, 16:22

Je zunanji IP na LTE modemu javni ali je mogoče za NAT-om?
Je komunikacija z Blynkom TCP ali UDP?
Pri ping testu si imel precejšen "packet loss"
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 590
Pridružen: 12 Jan 2015, 17:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 213 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 227

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 09 Sep 2020, 20:45

Zunanji IP je verjetno javni - Telekomov predplačniški mobilni internet.
Modem je za test popolnoma brez zaščite - naložene osnovne nastavitve.

LP
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a LiPo » 09 Sep 2020, 21:08

Nalozi na ESP samostojno aplikacijo in jo povezi na blynk.
S bom naredil test delovanja. Pa še diagnostiko imas boljšo.
Ko boš to izvedel nadaljuj z iskanje napake naprej.

Ker tukaj imas dva sistema, dva procesorja.. in preveč točk, kjer gre kaj narobe..
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1018
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 144 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 09 Sep 2020, 21:21

Napredujem...

- na Mego naložim kodo s katero se uspešno povežem preko stacionarnega modema na Blynk Cloud - ko vidim povezavo na telefonu, lahko komuniciram z Mego.
- povezave ne prekinem in na Mego naložim kodo s katero se uspešno povežem preko LTE modema - telefon ne zazna preklopa torej povezava z Blynk Cloudom ne pade ??? in zadeva deluje naprej preko LTE modema brezhibno, dokler ne resetiram LTE modema ali esp+Mega.
Po resetu enega, drugega ali obeh, se ESP poveže na LTE modem, vendar izgubi povezavo z Blynk Cloudom, zato zadeva ne deluje več.

Če ponovim omenjen postopek ponovno deluje do reseta.

Torej je problem sama vzpostavitev povezave z Blynk Cloudom - verjetno so krivi nepopolni paketki.

Kako naprej ?
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 10 Sep 2020, 08:31

Testiral sem z ESP32 Devkit V1 modulom in deluje že 10h brezhibno, torej je napaka dejansko pri povezavi ESP8266 na Blynk Cloud preko lte modema.

Lp
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 10 Sep 2020, 08:37

Igor01 je napisal/-a:Testiral sem z ESP32 Devkit V1 modulom in deluje že 10h brezhibno, torej je napaka dejansko pri povezavi ESP8266 na Blynk Cloud preko lte modema.
Lp


Torej testiraš na istem ZTE-ju preko wifi povezave istočasno tako ESP32 Devkit V1 modul kot ESP8266? En dela drugi ne?
Clownfish
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Blynk preko žice ali LTE - težava

OdgovorNapisal/-a Igor01 » 10 Sep 2020, 08:59

Točno, testiram na istem ZTE, istočasno oba modula.

ESP8266 se poveže le, če ga zaženem po opisanem postopku, deluje do prvega reseta, potem se ne poveže več.

ESP32 Devkit V1 deluje brezhibno, po resetu se takoj poveže.

LP
Igor01
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5


Vrni se na Arduino

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost