zakasnjen vklop releja

Arduino je pojav za katerega bi težko rekli, da opisuje samo HW ali samo SW, zato mu tu namenajm poseben prostor.

Moderator: tilz0R

zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 18 Apr 2018, 10:05

Pri svoji najnovejši umotvoriji imam težavo.
Zadeva je sestavljena iz dveh delov arduinota in kolektorja v katerem sta 2 motorčka (H,V),H Mostička,in računalniškega napajalnika.
zjutraj ko arduino zazna sonce vklopi rele ki vklopi računalniški napajalnik,v tem trenutku pa se pojavi motnja ki odpre H mostiček ta pa vklopi motorček na "ful" za kake 2 sekundi na Zahod. Ker je zadeva kar težka mi je ta sunek že 2 preščipnil vijak, ki je uporabljen kot varovalka.Za vklop releja je uporabljen samo open kolektor. Ko pa arduinota priklopim na napajanje pa se zgodi ravno isto, to sem poskušal rešiti na programski način da zadevo zakasni ampak rezultat je isti.
Verjetno ima kdo kakšno idejo. :_helpsos
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a radix » 18 Apr 2018, 10:54

Zdi se mi, da AVRji ob resetu postavijo vse pine na HiZ s pull-up-i. To lahko vklopi tranzistor, ki vklaplja rele. Zakaj pa nimaš kontrolerja nonstop vklopljenega? Oz. še bolj pomembno vprašanje: zakaj nimaš končnih stikal?
radix
 
Prispevkov: 1175
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 192 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a igo » 18 Apr 2018, 11:08

Napaka je povsem programska.

void Setup()
{
Prve vrstice v Setup-u morajo definirati kritične izhode v stanja v katerih lahko povzročijo najmanjšo škodo. To se zgodi v tisočinki po vklopu napajanja.
Takoj za tem se prebere kritične vhode in na osnovi njihovih stanj ponovno postavi začetno stanje izhodov v mirovanju.

Potem pa v miru rogoviliš z nastavljanjem raznih periferij, prekinitev, inicializacijami zaslonov in podobnimi časovno potratnimi kosi Setup-a.
Nato se ponovno prebere vhode (nekatera tipala se ne poberejo takoj) in postavi izhode v stanja v katerih se lahko začne izvajati glavna zanka.
} // void Setup()
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1150
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 145 krat
Prejel zahvalo: 265 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 18 Apr 2018, 11:54

igo je napisal/-a:Napaka je povsem programska.

void Setup()
{
Prve vrstice v Setup-u morajo definirati kritične izhode v stanja v katerih lahko povzročijo najmanjšo škodo. To se zgodi v tisočinki po vklopu napajanja.
Takoj za tem se prebere kritične vhode in na osnovi njihovih stanj ponovno postavi začetno stanje izhodov v mirovanju.

Potem pa v miru rogoviliš z nastavljanjem raznih periferij, prekinitev, inicializacijami zaslonov in podobnimi časovno potratnimi kosi Setup-a.
Nato se ponovno prebere vhode (nekatera tipala se ne poberejo takoj) in postavi izhode v stanja v katerih se lahko začne izvajati glavna zanka.
} // void Setup()


na to idejo sem že prišel
void Setup()
digitalWrite (napk,LOW) napk je izhod ki vklopi rele 23 izhod MEGE
potem sem v WHILE zanko vključil števec da šele po 6ponovitvi glavne zanke vklopi rele.
to večinoma pomaga ampak ne popolnoma. Verjetno bo treba poskusiti z SOLID STATE relejem.Ob vklopu releja se zgleda pojavi motnja ki odpre Hmostiček
do "fula" in motorček cukne in "cvikne " vijak ni kake škode je pa težava ki bi jo rad rešil da bo zadeva delala BP.
mostiček ima na vhodu logiko 7402 ki preprečuje da bi vklopil obe smeri zgleda da enega od invertorjev špica vklopi kar rezultira z odpiranjem mostiča
do fula za 1-2 sekundi.Vedno vklopi samo horizontalni motor nikoli vertikalnega. Vredno bo še poskuiti definirati PWM izhode na nulo v Setupu tega še nisem
naredil . :idea:
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a reber » 18 Apr 2018, 12:33

CharlyG je napisal/-a:Zadeva je sestavljena iz dveh delov arduinota

Arduino si razdelil na dva dela?
Uporabil si dva arduinota?
CharlyG je napisal/-a:Ko pa arduinota priklopim na napajanje pa se zgodi ravno isto

Aha, torej gre za dva arduinota.

Za rešitev problema boš moral biti bolj natančen pri opisovanju situacije in še bolj natančen pri načrtovanju, pisanju programa, ...

Iz napisanega lahko zasilno razberem (preveč je dvoumnosti), da se ti pojavljajo nekontrolirana stanja, ki so verjetno vzrok nepravilnega programiranja, kot je že napisal igo.
igo je napisal/-a:Napaka je povsem programska.

void Setup()
{
Prve vrstice v Setup-u morajo definirati kritične izhode v stanja v katerih lahko povzročijo najmanjšo škodo.

V bistvu škode ne sme biti nobene, ni dovolj da je škoda najmanjša, škode ne sme biti v nobenem primeru. Če se ne da rešit programsko, čeprav bi se moralo, se lahko rešuje z dodatnimi strojnimi rešitvami. Izvršilnim členom (releji, tranzistorji, krmilniki, H-bridge, ...) zakasniš delovanje ob vklopu, verjetno najbolj zanesljivo da z relejem zakasnjeno vklopiš napajanje za izhode.

Če se ti nekontrolirano stanje pojavi tudi med delovanjem, recimo ob vklopu enega od izvršilnih členov, je napaka strojna, saj ti motnja resetira mikrokontroler.
Kot kaže imaš programsko in strojno napako, oboje je slabo ali zanič načrtovano.

Kaj pa napajanje? Kako točno si rešil napajanje? Arduino naj bi imel svoje lastno napajanje, izvršilni členi na izhodu tudi svoje. Pogosto v projektih (ki jim realno ne moremo reči projekti, ker so tako slabi) vidim, da arduino ploščo napajajo s 5V, na izhodu so 5V releji napajani iz tega istega napajalnika... res super recept za nestabilno delovanje.
Kvazi programerji se lotijo delat hardware o katerem nimajo pojma, umotvori v laboratorijskih pogojih na mizi mogoče celo delujejo, ko jih postaviš v realno okolje pa dela kar malo po svoje.

Če želiš stabilno delovanje, je treba najprej poskrbeti za ločeno napajanje arduino plošče in ločeno za izvršilne člene. Natančno napiši software, da bodo definicije določene pravilno in morajo biti določene, ker če niso, je to nepravilno, malo po svoje in naključno...

Povezava arduino plošče in izvršilnih členov je priporočljivo preko optocouplerjev ali pa naj bodo napetostni nivoji pravilno izvedeni, GND naj bo podobno kot v audio tehniki iz ene skupne točke in ja, edino GND je lahko skupen, napajanja naj bodo ločena, ni treba da so ločena galvansko, naj bodo ločena kot vir in lahko je skupen GND.

Vklop določenih porabnikov lahko povzroča motnje, torej je treba poskrbeti za dušenje teh motenj.

Če se iz katerega koli vzroka zadeva "obesi" ali zresetira, se v tem trenutku in po njem ne sme vklopiti noben izvršilni člen, ki lahko povzroči nekontrolirane vklope in s tem škodo. Naprava mora biti pod absolutno kontrolo.
Sporočila sprejemam na e-mail www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 712
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 175 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 176

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 18 Apr 2018, 14:01

reber je napisal/-a:
CharlyG je napisal/-a:Zadeva je sestavljena iz dveh delov arduinota

Arduino si razdelil na dva dela?
Uporabil si dva arduinota?
CharlyG je napisal/-a:Ko pa arduinota priklopim na napajanje pa se zgodi ravno isto

Aha, torej gre za dva arduinota.

Za rešitev problema boš moral biti bolj natančen pri opisovanju situacije in še bolj natančen pri načrtovanju, pisanju programa, ...

Iz napisanega lahko zasilno razberem (preveč je dvoumnosti), da se ti pojavljajo nekontrolirana stanja, ki so verjetno vzrok nepravilnega programiranja, kot je že napisal igo.
igo je napisal/-a:Napaka je povsem programska.

void Setup()
{
Prve vrstice v Setup-u morajo definirati kritične izhode v stanja v katerih lahko povzročijo najmanjšo škodo.

V bistvu škode ne sme biti nobene, ni dovolj da je škoda najmanjša, škode ne sme biti v nobenem primeru. Če se ne da rešit programsko, čeprav bi se moralo, se lahko rešuje z dodatnimi strojnimi rešitvami. Izvršilnim členom (releji, tranzistorji, krmilniki, H-bridge, ...) zakasniš delovanje ob vklopu, verjetno najbolj zanesljivo da z relejem zakasnjeno vklopiš napajanje za izhode.

Če se ti nekontrolirano stanje pojavi tudi med delovanjem, recimo ob vklopu enega od izvršilnih členov, je napaka strojna, saj ti motnja resetira mikrokontroler.
Kot kaže imaš programsko in strojno napako, oboje je slabo ali zanič načrtovano.

Kaj pa napajanje? Kako točno si rešil napajanje? Arduino naj bi imel svoje lastno napajanje, izvršilni členi na izhodu tudi svoje. Pogosto v projektih (ki jim realno ne moremo reči projekti, ker so tako slabi) vidim, da arduino ploščo napajajo s 5V, na izhodu so 5V releji napajani iz tega istega napajalnika... res super recept za nestabilno delovanje.
Kvazi programerji se lotijo delat hardware o katerem nimajo pojma, umotvori v laboratorijskih pogojih na mizi mogoče celo delujejo, ko jih postaviš v realno okolje pa dela kar malo po svoje.

Če želiš stabilno delovanje, je treba najprej poskrbeti za ločeno napajanje arduino plošče in ločeno za izvršilne člene. Natančno napiši software, da bodo definicije določene pravilno in morajo biti določene, ker če niso, je to nepravilno, malo po svoje in naključno...

Povezava arduino plošče in izvršilnih členov je priporočljivo preko optocouplerjev ali pa naj bodo napetostni nivoji pravilno izvedeni, GND naj bo podobno kot v audio tehniki iz ene skupne točke in ja, edino GND je lahko skupen, napajanja naj bodo ločena, ni treba da so ločena galvansko, naj bodo ločena kot vir in lahko je skupen GND.

Vklop določenih porabnikov lahko povzroča motnje, torej je treba poskrbeti za dušenje teh motenj.

Če se iz katerega koli vzroka zadeva "obesi" ali zresetira, se v tem trenutku in po njem ne sme vklopiti noben izvršilni člen, ki lahko povzroči nekontrolirane vklope in s tem škodo. Naprava mora biti pod absolutno kontrolo.



Nismo se prav razumeli:
1. V Kurilnici imam arduino mega za napajanje le tega je uporabljen napajalnik od odsluženega tiskalnika ki ima svičerski napajalnik 5V in 24V
z predelavo povratne vezave napajalnika(zamenjava upora) sem dobil na napajalniku 7,5V ki je uporabljen za napajanje arduinota drugih 28v ki jih dobim na napajalniku pa je uporabljenih za napajanje relejev . Releje vkljapljam prek open kolektorja.
2.Vmes so: -3 UTP kapli se pravi 24 žil. cca 12m
-3x1.5mm zidni kabel za napajanje kolektorja
-In seveda dve cevi "Forlauf IN Ruklauf)
3.Kolektor: Računalniški napajalnik (za napajanjem motorčkov in H mostica) ko je vkljopljen napajalnik prek diode tudi vseh ostalih senzorjev
H mostič krmiljen prek 2 paric UTP kabla kI je povezan na oba motorčka
Horizontalni in Vertikalni motorček
Ohišje je povezano na GND
Obe zadevi sta povezani med sabo z Rumenozeleno žico :_rolling
Ta je uporabljena kot GND med obemi komponentami.
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 18 Apr 2018, 14:12

Napisal si:

1.Vmes so: -3 UTP kapli se pravi 24 žil. cca 12m

2.H mostič krmiljen prek 2 paric UTP kabla kI je povezan na oba motorčka

Ali lahko zgornji dve trditvi združim v :
Mostič je krmiljen prek 2 paric 12metrov dolgega UTP kabla?
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 217
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 45 krat
Prejel zahvalo: 49 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 18 Apr 2018, 14:17

Ko je zadeva vklopljena ni nobenih "nenavadnih pojavov" :_naughty
Razen ko ko vklopim rele za napajanje se občasno pojavlja ta problem s časom se bom pač pregrizel :_banghead in ga rešil brez strokovnega načrtovanja :geek:
Hvala Reber :_cussingwhite
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 18 Apr 2018, 14:24

mondxxi je napisal/-a:Napisal si:

1.Vmes so: -3 UTP kapli se pravi 24 žil. cca 12m

2.H mostič krmiljen prek 2 paric UTP kabla kI je povezan na oba motorčka

Ali lahko zgornji dve trditvi združim v :
Mostič je krmiljen prek 2 paric 12metrov dolgega UTP kabla?

JA čisto prav sklepaš

Uporabljam v bistvu 16 Žil
4 za PWM
3 Končna stikala
5 za senzorje
2 za temperaturo
1 5V iz arduinota za senzorje ko je računalniši napajalnik izkljopljen
8 žil pa je na rezervi
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 18 Apr 2018, 17:32

Hvala predvsem igo
Naredil sem začetniško napako sicer sem dal v Setup-u postavljanje tega pina na LOW ampak ne na začetek ko sem to napravil
in preden vklopim rele dam še vse PWM pine na 0 se ta težave kljub prav grdemu mrcvarjenju arduinota ne pojavlja več :D
drugače pa sledenje kar dobro funcionira zadeva drugače neglede da je svinska (od dežja) prav grdo pali zaenkrat je zaradi varnosti še brez vode :lol:
pa še nekaj slik današnjega paljenja
Priponke
20180418_165948.jpg
temperature
20180418_170110.jpg
paljenje
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a igo » 18 Apr 2018, 18:53

Zelo lep koncentrator :_clap .
Je pa res, da ta tip koncentratorja običajno malo daljši, postavljen leže in se mu spreminja samo naklon gor-dol. V smeri levo-desno ga pa ni treba obračati. Odbit žarek pač zadane cev bolj pod kotom, a pri zadostni dolžini to ni problem. Kvečjemu daj rebra od parabole na zunanjo stran.

Ok, tudi samodejnega termodinamičnega vzgona ni, zato je potrebna črpalka. Na poševnem terenu se jih pa lepo postavi in ne senčijo zrcal nad seboj.

Soncu izpostavljeno polovico cevi izoliraj (alu selotejp, steklena vlakna, alu pokrov). Tam pride vsaj 20-krat manj energije kot na notranjo polovico, pridela pa polovico izgub.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1150
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 145 krat
Prejel zahvalo: 265 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Apr 2018, 19:39

Uh..94 stopinj? Hudo...
Predlagam pa, da spremeniš imena - odstraniš tem, te in t pa bo lepše izgledalo. Itak se ve, da kaže temperaturo, dodatno pa to potrjuje še znak in C na koncu (sem imel podobne dileme). Napiši samo "zunaj: " , "bojler: " in "kolektor:"
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2742
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 13 Jun 2018, 10:02

Koncentrator zdaj že dela 1 teden imel sem kar nekaj stvari ki jih je bilo potrebno spremeniti predvsem mehanske narave.
Včeraj pa se pojavil problem da je "arduino delno zbluzil" postavil se je v zgornji končni položaj in enostavno nehal slediti soncu vse ostalo pa je delovalo :o tudi reset ni pomagal :( ko sem program ponovno naložil vse spet normalno deluje.Na sumu imam vklop obtočne črpalke ki ga nisem blokiral proti motnjam včeraj sem to sicer naredil (kondenzator 0,22uf 1000'V+upor100E) zaenkrat kaže da bo vredu (ampak nisem siguren) predvsem me zanima kakšne so vaše izkušnje če bi namesto releja uporabil SOLID STATE
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a arksi » 13 Jun 2018, 20:22

CharlyG je napisal/-a:.........Včeraj pa se pojavil problem da je "arduino delno zbluzil" postavil se je v zgornji končni položaj in enostavno nehal slediti soncu vse ostalo pa je delovalo :o tudi reset ni pomagal :( ko sem program ponovno naložil vse spet normalno deluje........


Mogoče bi ga v takih situacijah na noge postavil watchdog.? Imaš to v programu?
arksi
 
Prispevkov: 480
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 550 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 14 Jun 2018, 07:43

arksi je napisal/-a:
CharlyG je napisal/-a:.........Včeraj pa se pojavil problem da je "arduino delno zbluzil" postavil se je v zgornji končni položaj in enostavno nehal slediti soncu vse ostalo pa je delovalo :o tudi reset ni pomagal :( ko sem program ponovno naložil vse spet normalno deluje........


Mogoče bi ga v takih situacijah na noge postavil watchdog.? Imaš to v programu?

Pošteno povedano nimam pojma o tem. Ali me lahko izobraziš? :D
Po včerajšnjem ponovnem preverjanju programa in isti situaciji sem odkril krivca ki je programske narave :_banghead
Zaradi nevihte je arduino mislil da je večer (tako temno) in je sprožil proceduro obračanja na vzhod.(najprej dvigne kolektor potem pa ga obrne na vzhod) ker je bila nevihta ob 13 je seveda prišlo do "štale" :shock: Bo treba še kaj narediti na programu :oops:
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Jun 2018, 09:21

Se boš moreal precej bolj naslanjati na uro. Ni pomembno če ni ravno biser točnosti. Torej jo lahko narediš povsem programsko. S tem boš izločil tovrstne motnje.

Če hočeš bolj točno uro povej, ti pošljem ustrezen čip in kvarc kristal, jih imam dovolj tudi za ostale.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28117
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5231 krat
Prejel zahvalo: 3645 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: zakasnjen vklop releja

OdgovorNapisal/-a CharlyG » 14 Jun 2018, 10:34

VolkD je napisal/-a:Se boš moreal precej bolj naslanjati na uro. Ni pomembno če ni ravno biser točnosti. Torej jo lahko narediš povsem programsko. S tem boš izločil tovrstne motnje.

Če hočeš bolj točno uro povej, ti pošljem ustrezen čip in kvarc kristal, jih imam dovolj tudi za ostale.

Darko Hvala :D
Imam že kake 3mesece kupljeno prek e-baya 2,5€ od kitajcev DS 3231 ali nekaj takega prav za arduino nekaj sem se z njo že igral (je zelo točna) jo bo treba vključiti v sedanji program "placa" imam dovolj sedaj sem na 11k :_sunshine
Z uro mislim da ne bom čisto rešil zadeve pozimi pri meni zaide sonce že ob 14.15 sedaj pa šele ob 20.35
bo treba vključiti še datum urca ga itak ima :ohm
Drugače sem rešil zadevo z tem da se kolektor dvigne samo takrat ko je povoženo spodnje končno stikalo in vem da je kolektor spodaj drugače pa ne (prej tega ni bilo).Bo treba to narediti z WHILE ZANKO in vsakokrat kontrolirati zgornje končno stikalo k sreči ni bilo nobene škode :D
CharlyG
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 19 Sep 2016, 19:59
Kraj: Žimarice Sodražica Ribnica
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: skat
Število neizkoriščenih povabil: 22


Vrni se na Arduino

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost