maksimalna frekvenca na vhodu

Arduino je pojav za katerega bi težko rekli, da opisuje samo HW ali samo SW, zato mu tu namenajm poseben prostor.

Moderator: tilz0R

maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a SimonS » 08 Jan 2018, 17:40

Pozdrav
Uporabil bi arduino uno. Imam na vhodu imam dva senzorja, kjer je izhod frekvenca med 90 in 130kHz. Ali lahko arduino zmore tako frekvenco, ali bi moral na vhod dati delilnih /2 oz. /4 ?
Dovolj imam 2. meritve na sekundo.

lep pozdrav
Simon
SimonS
 
Prispevkov: 1483
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 197 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 08 Jan 2018, 18:09

Če boš rabil timer za merjenje, potem ne vidim razloga, da bi rabil deliti frekvenco. Bo pa vseeno lažje za MCU, če boš delil ker bodo interrupti za kalkuliranje na manjši frekvenci. Ampak, ker si omeni 2x na sekundo, menim da ne sme biti težav.

Edit: Preberi si to temo: http://www.avrfreaks.net/forum/atmega12 ... -frequency
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a SimonS » 08 Jan 2018, 20:10

Hvala za odgovor. Potem bom pustil kar polno frekvenco, da dosežem večjo resolucijo.
SimonS
 
Prispevkov: 1483
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 197 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a marko » 08 Jan 2018, 20:43

Pri 130k boš 100% imel težave, ker to je huda frekvenca za karkoli obdelovat.
Omeji hardversko te herze kolikor je sprejemljivo in boš veliko bolj zadovoljen. Z enim 393 counterjem lahko narediš čudeže za take števce.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a SimonS » 08 Jan 2018, 21:11

Se mi je zdelo, da je hud zalogaj ja... Torej delim z 2 in bi moralo biti OK. Program sicer ne bo delal nič kaj posebnega razen to meril in izpis na LCD
SimonS
 
Prispevkov: 1483
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 197 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 08 Jan 2018, 21:15

SimonS je napisal/-a:Se mi je zdelo, da je hud zalogaj ja... Torej delim z 2 in bi moralo biti OK. Program sicer ne bo delal nič kaj posebnega razen to meril in izpis na LCD


S tem lahko prišparaš in na hardware-u (ne bo treba deliti ure z 2), manjši čip bo, in še cenejši je.
http://www.st.com/content/st_com/en/pro ... 011d3.html

Po želji ti pa še kakšen nucleo zrihtam.

Super projekt za prehod na ARM (če še nisi).

Se opravičujem, če smo to temo že 14032432x načeli, samo tukaj ima smisel omenit :)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a marko » 09 Jan 2018, 09:18

Jaz bi šel še nižje, če ti ni problem, bo višja frekvenca velio bolj natančna. Tudi 130/2k ni kar tako :)
Vzemi en ta quad 393 counter (gre do /16) in sestavi pcb tako, da lahko enostavno samo zaciniš dva jumperja skupaj da poskusiš drugo opcijo. Pa ne pozabit na vhodu frekvence v 393, ter uC 1-2nF kondenzatorje (blizu 393, ter uC).

Bistveno pa je, da v tem interruptu, ki ga boš imel, nič ne računaš, ampak samo dodajaš meritve v en array. V glavni zanki programa pa potem delaš preračun, povprečiš, izpisuješ na ekran ipd.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: maksimalna frekvenca na vhodu

OdgovorNapisal/-a SimonS » 09 Jan 2018, 13:29

Jaz delam na armih od samega začetka LPC2138. Težava je v tem, da sem v tem projetku vezan na arduino UNO. Niti ga ne poznam dobro tega zato sprašujem. Program bodo pisali drugi.
Z frekvenco ne smem iti prenizko, ker potem izgubim resolucijo, kar je bistvo. Če bo preživel /2 bo super, drugače pa /4. Nižje raje nebi šel.
Hvala za pomoč. Nekaj bom že scopral.
SimonS
 
Prispevkov: 1483
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 197 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 25


Vrni se na Arduino

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost