Arduino relejna koda

Arduino je pojav za katerega bi težko rekli, da opisuje samo HW ali samo SW, zato mu tu namenajm poseben prostor.

Moderator: tilz0R

Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 02 Dec 2017, 15:53

Koda: Izberi vse
 #define BLYNK_PRINT Serial
    #include <ESP8266WiFi.h>
    #include <BlynkSimpleEsp8266.h>
    // You should get Auth Token in the Blynk App.
    // Go to the Project Settings (nut icon).
    char auth[] = "ba80eb6abf53475111111111111";
    // Your WiFi credentials.
    // Set password to "" for open networks.
    char ssid[] = "FRITZ!Box 7490";
    char pass[] = "111111111111";
    void setup()
    {
      // Debug console
      Serial.begin(115200);
      pinMode(D1,OUTPUT);
      pinMode(D2,OUTPUT);
      pinMode(D3,OUTPUT);
      pinMode(D4,OUTPUT);
      digitalWrite(D1,HIGH);
      digitalWrite(D2,HIGH);
      digitalWrite(D3,HIGH);
      digitalWrite(D4,HIGH);
     
     
      Blynk.begin(auth, ssid, pass);
      // You can also specify server:
      //Blynk.begin(auth, ssid, pass, "blynk-cloud.com", 8442);
      //Blynk.begin(auth, ssid, pass, IPAddress(192,168,1,100), 8442);
    }
    void loop()
    {
      Blynk.run();
   
}
Pozdravljeni!
Sem čisti začetnik v arduino okolju,ampak ker ga že uporabljam za namene centralnega ogrevanja,sem se odločil da ga v teh zimskih dnevih tudi sam spoznam.
Povezavo z blynk-om imam vzpostavljeno ampak relejev ne vkljaplja.
Ne vem kje je napaka.
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a Highlag » 02 Dec 2017, 16:06

Tvoj program če približno zastopim samo prižge izhode na 1. In konec.
Glede na to, da ni videti kako imaš releje priključene na arduino, je kaj več težko povedati.
http://31.15.144.163/
Highlag
 
Prispevkov: 402
Pridružen: 19 Jan 2015, 17:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 74 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 02 Dec 2017, 16:31

Na arduinotu imam priključene izhode na rele:
D1
D2
D3
D4
5V ter gnd
Priponke
20171202_162417.jpg
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Dec 2017, 16:51

Če prav vidim imaš pri relejih optosklopmike ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21634
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3932 krat
Prejel zahvalo: 3039 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Dec 2017, 16:55

V kodi ti manjka povezava med objektom Blynk in D1, D2, D3, D4. Drugače povedano, Blynk-u moraš še povedati, da naj nadzoruje D1 ... oziroma mu povedati, kje so releji.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 114 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 02 Dec 2017, 17:01

Tako sem prebral po forumih da je pripročljivo,ker so galvansko ločeni.
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 02 Dec 2017, 17:38

Nekako mi je uspelo zagnati v pogon na pol.
D2 ter D4 delujeta
D1 IN D4 sta pa neodzivna
se pravi,ne na dveh dvojnih relejih deluje samo po eden.
?????
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Dec 2017, 19:24

Pokaži kodo.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 114 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 02 Dec 2017, 20:01

Koda je enaka, samo na telefonu (blynk) sem spremenil iz virtual v digital.
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 02 Dec 2017, 20:48

Zanimivo,ko vključim rele na pinu D2, se mi prižge dioda na arduinotu.
Z vklopom D4 pa ne.
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 02 Dec 2017, 22:14

arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Dec 2017, 22:38

This video is unavailable
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21634
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3932 krat
Prejel zahvalo: 3039 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a igo » 03 Dec 2017, 00:03

Daj pusti wi-fi. Najprej v loop zanki usposobi vklapljanje relejev. Ali delujejo?
Koda: Izberi vse
    void loop()
    {
      digitalWrite(D1,HIGH);
  delay(500);
      digitalWrite(D2,HIGH);
  delay(500);
      digitalWrite(D3,HIGH);
  delay(500);
      digitalWrite(D4,HIGH);
  delay(500);
 
      digitalWrite(D1,LOW);
  delay(500);
      digitalWrite(D2,LOW);
  delay(500);
      digitalWrite(D3,LOW);
  delay(500);
      digitalWrite(D4,LOW);
  delay(500);

Ko je izhod LOW, je rele vklopljen. Ko je izhod HIGH, je rele izklopljen.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 963
Pridružen: 11 Apr 2015, 12:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 217 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 03 Dec 2017, 08:55

Tvoje kode mi nekako ne sprejme,mi je pa uspelo z drugimi digitalnimi izhodi na blynku.
Sedaj delajo vsi štirje releji,samo nisem siguren da je to ok.
Priponke
Screenshot_20171203-083746.png
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a igo » 03 Dec 2017, 09:41

S kodo ni nič narobe.
Samo pozabil sem zaklepaj } na koncu loop zanke.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 963
Pridružen: 11 Apr 2015, 12:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 217 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a LiPo » 03 Dec 2017, 09:44

arduino je napisal/-a:Tvoje kode mi nekako ne sprejme,mi je pa uspelo z drugimi digitalnimi izhodi na blynku.
Sedaj delajo vsi štirje releji,samo nisem siguren da je to ok.


Problem je v tem, da moraš pravilno poklicati imena pinov.

Razisci primere okoli virtulawrite/read in potem vklapljaj izhode...


LPG
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 621
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 74 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 03 Dec 2017, 11:14

Koda: Izberi vse

#define BLYNK_PRINT Serial    // Comment this out to disable prints and save space
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <BlynkSimpleEsp8266.h>
// You should get Auth Token in the Blynk App.
// Go to the Project Settings (nut icon).
char auth[] = "ba80eb6abf111111111111111111111";

void setup()
{
  Serial.begin(115200);
  Blynk.begin(auth, "FRITZ!Box 7490", "111111111111111");

}

void loop()
{
  Blynk.run();
}


Čedalje manj mi je jasno,zdaj lahko odpiram releje samo z to kodo
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a igo » 03 Dec 2017, 11:26

Jaz pa imam občutek, da moje kode ni sprejelo zato, ker na koncu loop nisi dal } zaklepaja, pa tudi glave (define, include, ...) in setup() nisi dodal. Je izpisalo kak error ali warning? Pripni jih sem.

Od kod si?
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 963
Pridružen: 11 Apr 2015, 12:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 217 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 03 Dec 2017, 14:34

hehe,napake se kar vrstijo in to zato ker delam vse brez znanja.
Sem iz okolice Celja.
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 03 Dec 2017, 15:05

Pri prevejanju Arduino kode moraš imeti izbrano pravilno ploščico. Nekatere ploščice (esp8266) imajo pine nekoliko drugače razporejene (označene).
Problem zna biti tudi sami knjižnic (blinky). Precej časa nazaj sem nekaj preizkušal z NodeMCU (podobni imaš tudi ti). Zaradi tega kako je izveden "pin mapping", ni vseeno ali uporabis za določitev pina "2" ali "D2". V to kako Blinky knjižnica uporablja pinese nisem poglabljal, je lahko težava v sami knjižnici.
Nekaj je pokomentirano tukaj. Definicijo pinov najdeš tudi tu .
So pa pini: D1 = GPIO5, D2 = GPIO4, D3 = GPIO0, D4 = GPIO2 .......
rafaellsi
 
Prispevkov: 372
Pridružen: 19 Jan 2015, 00:44
Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 03 Dec 2017, 16:44

Pini so točno tako razmetani kot si napisal.
Ampak kolikor vidim sploh ne rabim pisati nobenih kod,ker deluje tudi brez tega.
Kako je to možno nimam pojma.
Najraje bi imel omogočene virtualne pine,kot jih imam na ardoinotu ki mi poganja ogrevanje.
Očitno le ni tako enostavno,kot sem mislil.
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Arduino relejna koda

OdgovorNapisal/-a arduino » 13 Dec 2017, 20:31

Najprej hvala za hitro pomoč.
Hja,nejasno mi je bilo da delujejo releji brez kode.
Z NodeMCU - ESP8266 v3 je to normalno,delujejo releji samo z Blynk knjižico.
Sicer je definicija pinov čudna ampak tako je.
D0 = 16;
D1 = 5;
D2 = 4;
D3 = 0;
D4 = 2;
D5 = 14;
D6 = 12;
D7 = 13;
D8 = 15;
D9 = 3;
D10 = 1;

Drugo kar me je motilo,je to da se je po resetu vedno en pin vklopil.
To sem rešil z dodatkom k kodi:

}
BLYNK_CONNECTED () {
Blynk.syncAll ();
}

Se opravičujem za napake pri pisanju ter moji nestrokovnosti.
Priponke
7698edbc13e6ccd985e8963cb5341d5357b5cb98.png
FVUSWJ1ISCBT0I8.MEDIUM.jpg
arduino
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 02 Dec 2017, 12:28
Kraj: Petrovče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na Arduino

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost