Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

Arduino je pojav za katerega bi težko rekli, da opisuje samo HW ali samo SW, zato mu tu namenajm poseben prostor.

Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 21 Jan 2017, 01:21

Uporabljam Ardino okolje že nekaj časa in na njemu par različnih arduino klonov.

Zadnja dva dni pa se mi Mega2560 noče več naložiti. Pred tej je zadeva delovala popolnoma normalno.

Sedaj pa se koda prevede in ko bi se morala naložiti program javi napako "Serial port'COMxx? already in use" čeprav ni v uporabi.
Sem poizkusil že zamenjat com port na drugega in isto.
Nekaj sem scer bral od teh FDTI driverjih in klonih njihovij usb serial konverterjev poizkusil zamenjati par verzij njihovih driverjev a zadeva vedno ista.
Potem sem poizkusil še na drugem računalniku laptopu kjer prav tako tečejo Win7 64bit in identično.

Imate kakšne predloge oz način kako zadevo urediti?
Clownfish
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a mujo » 21 Jan 2017, 09:53

mujo
 
Prispevkov: 527
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 91 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 21 Jan 2017, 11:41



No ja "mujo" predlog ravni ni na mestu. Drugače pa ja seveda sem večkrat restartal računalnik!
Clownfish
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a mujo » 21 Jan 2017, 12:54

Predlog je že na mestu, saj ponovni zagon računalnika ponavadi reši podobne težave.

Če imaš 32 bitni windows potem lahko poskusiš s Portmon (nevem če kaj podobnega obstaja za 64 bit windows).
Drugi način je Process Explorer. To je sicer prikazovalnik procesov, ki tečejo na računalniku. Vendar ima možnost iskanja kateri proces ima katero datoteko odprto. S tem se tudi da najti, če ima kateri proces odprt serijski vmesnik (primer). Na tak način sem enkrat že našel program, ki mi je zasedal serijski vmesnik (en pozabljen program v ozadju).
mujo
 
Prispevkov: 527
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 91 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 21 Jan 2017, 15:23

mujo je napisal/-a:Predlog je že na mestu, saj ponovni zagon računalnika ponavadi reši podobne težave.


Nope težava je v FDTI krmilniku in "fake" kitajskemu klonu Arduino 2560 plošči, ki za USB serial port čip nima FDTI ampak nek fake čip, ki se predstavlja za FDTI pa to ni.
Sem našel na netu kar precej na to temo vseeno vse najdene rešitve sem sprobal (se z tem zezal kake 4 ure) pa ni efekta.
Clownfish
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a matjaz » 05 Feb 2017, 00:12

Imam enak problem. Vse mi je že delovalo. Sedaj sem pa spet po mesecu dni zagnal arduino in ne gre.
KO sem se začel ukvarjati z arduino sem na kitajske kupil nano in potem naložil njihov driver in je šlo sedaj pa nič. Odstranil sem vse FTDI faile, pa nič.
Mogoče je to pravi driver.
http://www.arduined.eu/ch340-windows-8-driver-download/
LP
Matjaz
matjaz
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Jan 2015, 22:23
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 05 Feb 2017, 01:19

matjaz je napisal/-a:Imam enak problem. Vse mi je že delovalo. Sedaj sem pa spet po mesecu dni zagnal arduino in ne gre.
KO sem se začel ukvarjati z arduino sem na kitajske kupil nano in potem naložil njihov driver in je šlo sedaj pa nič. Odstranil sem vse FTDI faile, pa nič.
Mogoče je to pravi driver.
http://www.arduined.eu/ch340-windows-8-driver-download/
LP
Matjaz


Vmes sem popolnoma normalno delal z Arduino sistemom z manjšim kotrolerjem (Nano) z AtMega328 kontrolerjem in z tem je delovalo popolnoma brez težav.

No potem pa sem si vzel veliko časa - mislim, da je bilo skupaj nekje cca 9ur raznih testiranj in iskanj da sem zadevo zrihtal.
Vmes sem probal z vsemi živimi FDTI driverji pa za CH/HL-340 USB/serial in na koncu iskal še za MEGA16U kateri je na moji 2560 Arduino plošči.

No potem sem arduino sw odinštaliral, snel dol res zadnjo verzijo sw arduino 1.8.1 in ob inštalaciji me je vprašalo če želim namestiti tudi gonilnike za USB
kjer sem odkljukal vse in po končani inštalaciji in restartu sistem le spozna pod serijskimi porti Arduino Mega 2560 in zadeva tudi končno spet deluje normalno. :mrgreen:
Clownfish
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a matjaz » 05 Feb 2017, 13:27

Sem naložil predlagano verzijo in vse naložil in deluje. Splah se nisem ukvarjal več z ch340 driverjem.
Trenutno se ukvarjam s tem,
http://witec.pl/krotkofalarstwo/23-zlom ... o-i-ad9850
Imam display on nokije pa bom poiskusil kako deluje.
Prejšnja verzija tega dds deluje.

LP
Matjaz
matjaz
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Jan 2015, 22:23
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 05 Feb 2017, 13:34

No vidš pa se ti ni bilo treba zezat 9ur :_banghead kot meni :mrgreen:
Clownfish
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a matjaz » 06 Feb 2017, 01:06

Upam, da bo najino pisanje pomagalo tudi drugim, saj je to namen foruma.
Malo sem pospravljal in našel dva nano kitajca, ki pa nimam bootloaderja.
Tako bom raziskal kako to zapeči, da bom lahko naprej čaral.
Arduino je bolj enostaven ker nima fuses in je nanj možnosti da kaj zavozim.
Za reševanje imam fuse doctor, ki pomaga.

LP
Matjaz
matjaz
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Jan 2015, 22:23
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Arduino napaka "Serial port'COMxx? already in use"

OdgovorNapisal/-a matjaz » 06 Feb 2017, 18:48

Uspelo mi je zapeči bootloader na arduino nano.
Ta naslov je prava stvar
http://www.instructables.com/id/How-To- ... o-Nano-30/
Manjka samo opozorilo, da je treba na nanotu na katerega želimo vpisati loader, najprej pritisniti reset tipko in potem v
programu burn.
Vse se dogaja v arduino ide.
Potrebena je pa delujoča arduino plošča, ki se uporabi kot programator.

LP
Matjaz
matjaz
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Jan 2015, 22:23
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 23 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 5


Vrni se na Arduino

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost