Stran 1 od 1

Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2016, 21:57
Napisal/-a xfce
Pozdravljeni,

želim imeti dober domet WiFi omrežja okoli hiše in po bližnjih hribih za voljo mojih WiFi modulov, ki mi pošiljajo podatke. Dobro je tudi, da se lahko poleti po Skypu pogovarjam tudi zunaj v senci.

Trenutno imam na podstrešju za ta namen WRT54gl. Zadeva odlično lovi na vrtu in v okoli hiše. Rad bi pa malce povečal domet oziroma izboljšal signal. Zanima me, kakšne so kaj reštive.

1. Ali dam na podstreho ruter z MIMO tehnologijo? Samo ne vem, če kaj pomaga, ker je vse bolj kot ne v vidnem območju
2. Ali lahko recimo dam na wrt54gl dve usmerjeni anteni? Ali pa imam dva rutertja in na vsakem 2 usmerjeni anteni, ki pokrivata 90°? Ali je ruter tako pameten, da zna preklapljati?
3. Obstaja kakšen ruter, ki zna preklapljati med antenami?
4. ali pa pač imam recimo 4 ruterje in vsak usmerjen v svojo smer?

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2016, 22:07
Napisal/-a LiPo
Najbolj preprosto je wifi omrezje razsiriti z wifi extendri.
Problem je lahko edino z napajanjem.

Usmerjene antene se ne da direktno priklopt na router. Razen ce to podpira direktno.
Ker sta sprejemna in odajna antena ločeni.

LPG

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2016, 02:31
Napisal/-a s56rga
1. Tudi to je lahko rešitev.
2. Lahko. Zadostuje 1 in ta je pameten. Paziti moraš le, da izbereš kvaliteten kabel z čim manj izgubami. Anteno si lahko izdelaš sam. Kaka osmica ali dvojna osmica bo v redu.
3. To znajo skoraj vsi. Pri nekaterih se pa da softwersko nastavljati ali so te anteni za RX, TX ali oboje. Če na tvoj WRT54GL namestiš DD-WRT ali kak drug softwer, potem to nastavljaš po želji.
4. :roll:

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2016, 09:28
Napisal/-a reber
Sicer malo stara tema in ni enak namen kot tvoj, pa vseeno:
http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1586

Če to usmerjeno napravo konfiguriraš kot AP, imaš v usmerjeno smer močan signal in dolg domet, preverjeno z prenosnim računalnikom in telefonom. Če želiš komunikacijo na daljše razdalje, rabiš usmerjeno anteno na obeh straneh. Če imaš usmerjeno anteno le doma, na drugi strani pa je navadna naprava, je domet res daljši, ampak si omejen z oddajanjem navadne naprave brez usmerjene antene. AP doma z usmerjeno anteno dobro oddaja, tudi lovi dobro z usmerjene smeri, vendar čudežev vseeno ne moreš pričakovat. Kot sem napisal, povezava s prenosnikom in/ali telefonom gre brez težav nekajkrat dlje od recimo navadnega WRT54GL z originalnimi antenami, ampak le v usmerjeno smer, kar je menda jasno.

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2016, 13:08
Napisal/-a xfce
@reber a ni tako, da če imam enako oddajno na telefonu in na ruterju, mi bo potem tudi v smeri mobitela do ruterja in obratno delovalo bolje, če imam usmerjeno anteno? Saj je ruter tudi bolj občutljiv na signal iz tiste smeri?

s56rga, najbolj me mika opcija 2. da bi imel ruterček in bi sam znal preklapljati med antenami. Lahko bi še celo napisal skripto, ki izbira katera antena je oddajna in katera je sprejemna, samo kako bi napisal SW, da bo našel ravno moj mobitel?

Mogoče bi pa naredil svoj antena switcher in imel antene usmerjene naokoli? :D

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2016, 17:49
Napisal/-a S51VC
Mogoče si sam narediš anteno. http://lea.hamradio.si/~s51kq/ANTENNA.HTM Jaz sem si naredil tole: http://lea.hamradio.si/~s51kq/jpg/13cmLON-AL.JPG Zelo lepo deluje. Sem imel povezavo 1 km.
Imam WRT54GL z nameščenim DD-WRT. Ima dva izhoda. Na en izhod imam ta lonec na paraboli, na drugem pa osmico. Nastavljeno imam na auto in delata obe anteni odlično. Kabli od antene do routerja naj bodo kvalitetni in čim krajši. Oba sta dolga 2m.
Malo se poigraj.
S51VC

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 06 Nov 2016, 20:26
Napisal/-a reber
xfce je napisal/-a:@reber a ni tako, da če imam enako oddajno na telefonu in na ruterju, mi bo potem tudi v smeri mobitela do ruterja in obratno delovalo bolje, če imam usmerjeno anteno? Saj je ruter tudi bolj občutljiv na signal iz tiste smeri?

Točno to sem napisal, ampak daleč večji doseg imaš, če je na obeh straneh usmerjena antena... in ker v mobilnem telefonu, tablici in prenosnem računalniku ni usmerjenih anten, ne dosegaš nekih super rezultatov, je pa vsekakor bolje, če je na routerju ali na AP usmerjena antena... poskusi.
In... mešaš router in AP, da ti bo po hiši delovalo normalno, boš pustil wi-fi z antenami od routerja, za usmerjen wi-fi signal dodaš še AP (access point - dostopna točka) z drugačnim SSID, antena usmerjena v željeno smer.

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 06 Nov 2016, 23:37
Napisal/-a leonk
Lahko poizkusiš tudi "Colinear" anteno.
http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html
Tukaj imaš krožno pokrivanje.
Če pa bi se rad omejil na pol kroga pa uporabi SLOT anteno.
http://blog.micfort.org/2011/12/wifi-antenna-slotted-waveguide.html

Leon

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 12 Maj 2018, 12:39
Napisal/-a xfce
Ej fantje, kaj pa pravite, če bi imel v žepu GPS z oddajnikom in bi na stehi imel WiFi yagi anteno in bi me sledil ko grem po poti? to bi znalo delovati kajne?

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 12 Maj 2018, 14:27
Napisal/-a VolkD
Ja zate, kaj pa za ostale ?
Razen tega, ko bi enkrat izpadel iz WiFi-ja, kako bi potem poslal nove koordinate za usmerjanje antene ?

Sistem torej ni stabilen.

Re: Kako povečati domet WiFi omrežja

OdgovorObjavljeno: 12 Maj 2018, 20:54
Napisal/-a S53AL
xfce je napisal/-a:Ej fantje, kaj pa pravite, če bi imel v žepu GPS z oddajnikom in bi na stehi imel WiFi yagi anteno in bi me sledil ko grem po poti? to bi znalo delovati kajne?


Ni WIFI ampak deluje viewtopic.php?f=52&t=7932