ESP modul se ne poveže z WiFi kanalom 1?

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

ESP modul se ne poveže z WiFi kanalom 1?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Jun 2025, 13:30

Doma imam polno esp modulov za pametno hišo večinoma esp8266, esp32....
težava pa je sledeča: npr en ESP201 (pa to ni edini), kupljen na aliexpressu kar nekaj let nazaj (ima esp8266). Zadeva "ne pozna" kanala 1. Če na wifi-ju kanal na "auto" in se le-ta postavi na kanal 1 se on ne bo povezal pa da ga **beš. Podobno se pri nekaterih modulih zgodi v primeru kanala 13-14. Je lahko to "funkcija" kakšne verzije teh čipov a je to defekt? Ja, poceni kitajc je, a z večino nimam težav. Najbolje se obnašajo, če dam ročno na kanal 6, a v tem primeru občasno dobim error v log-u:
There is one log of severity emerg on RT-AC86U-C858-30C3031-R. Go to Log Center to check the details.
The content of the log is as follows:
selected channel spec: 0x1002 (2)

Zakaj router kot kaže hoče šaltat na 2, če imam wifi kanal ročno nastavljen na 6?

Sem že razmišljal, če bi bilo bolje, če "razbijem" AiMesh in povežem routerje v klasično mrežo z različnimi wifi kanali in istim SSID-jem. Tako sem že imel, a je bilo to leeeta nazaj, ko še nisem imel pametne hiše, tako da ne morem reči, a bo bolje ali ne. Namreč, občasno se celotna mreža začne nekam čudno obnašat, metat ven naprave.. potem zadevo resetiram, včasih tudi dva, trikrat, da je spet ok.

Sicer je moja mreža sestavljena iz Asusov, povezana v AiMesh:
- master: RT-AX88U pro
- AP:ji: 1x RT-AX88U in 2x RT-AC86U
Ima kdo kakšne izkušnje, nasvete...? Je kakšen "asus mojster" tule? A sem ustrelil mimo z asusi? Menjava celega sistema bi bila sicer draga, ampak... kaj pa? Pa a bo potem "zihr" mir? Kakorkoli že bi bil to skrajen ukrep, dosti raje bi zrihtal obstoječ sistem.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 783 krat
Prejel zahvalo: 971 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 199

Re: ESP modul se ne poveže z WiFi kanalom 1?

OdgovorNapisal/-a DusanK » 03 Jun 2025, 16:56

UI kolega pravi, da pozna to težavo:

"Zakaj ESP8266 ne mara kanalov 1, 13, 14

ESP8266 čipi imajo omejitve zaradi firmware-a, regionalnih nastavitev in strojne zasnove:
* Kanali 12–14 pogosto niso podprti ali so deaktivirani, če regionalna nastavitev ni na Japonsko ali EU.
* Nekateri starejši ESP8266 moduli (npr. ESP-01, ESP-201) imajo buggy firmware ali slabšo RF implementacijo, zato ne zmorejo dobro delati na skrajnih kanalih (1 ali 13+).
* Različne različice ESP čipov in PCB-jev (npr. ESP-201) iz Aliexpressa imajo včasih šibke RF komponente ali antene, kar dodatno vpliva na stabilnost povezave na določenih kanalih."
...
več na ZS.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3519 krat
Prejel zahvalo: 5989 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: ESP modul se ne poveže z WiFi kanalom 1?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Jun 2025, 11:21

Torej, dejstvo je, da ob nakupu pri (poceni) kitajcih lahko dobiš esp, ki je sprogramiran na drugo regijo ali pa nek "zavržek" pri preverjanju kvalitete, kar lahko vodi v slabe karakteristike (zato je pa bil izvržek?).
Ok, jasno. Seveda dokler mi 90% teh modulov dela se ne bom preveč pritoževal, samo modul, ki ima te težave bo letel v kanto. Je pa dobro, da vem, odkod ti problemi izvirajo, da ne mečem esp-jev v kanto brez veze...

Z mrežo pa se bom čez vikend malo poigral. Po moje bom sesul AiMesh in (spet) probal klasičen setup z routerjem in tremi AP na različnih kanalih.

Dušan, najlepša hvala za pojasnila!
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 783 krat
Prejel zahvalo: 971 krat
Število neizkoriščenih povabil: 199

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: SemrushBot in 1 gost