Telemach - optika (RUNE) bridge mode

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Cip » 31 Maj 2024, 18:56

Pozdravljeni,
Pred kratkim sem prešel iz koaksialne povezave na optiko Telemach (RUNE).
Pri tem sem od Telemacha dobil dve škatli ONT (Innbox G23 NT GPON), v katerega pride optika in LAN izhod gre v usmerjevalnik Zyxel VMG8623-T50B, iz tega pa v moj Zyxel USG Flex 500.

Prvotno je bil usmerjevalnik Telemacha (Zyxel VMG8623-T50B) v "router" načinu, zato sem jih prosil, da ga prestavijo v "bridge mode". Njihova podpora mi je postavila njihov VMG router v bridge mode, mi dala username/password za vzpostavitev PPPoE povezave, ki pa mi je ni uspelo vzpostaviti. Spremljal sem mrežne pakete (preko Wireshark-a) in pošlje se samo inicializacijski paket PADI.

Po večkratnem kontaktiranju podpore, sem naletel na uslužbenca, ki mi je začuda dal popolnoma druga navodila - da mu moram sporočiti MAC naslov svojega Zyxel Flex 500, ki ga verjetno registrira na njihovi strani in da na svojem Zyxel-u nastavim automatic IP (DHCP). Torej ni omenjal nobene PPPoE povezave.
Takšen setup mi sedaj deluje, vendar pa bi se rad popolnoma znebil njihovega VMG8623-T50B usmerjevalnika.
Če se priključim na njihov VMG8623-T50B, lahko vidim le osnovne nastavitve (ostale so očitno skrite oz. zaklenjene). Med temi nastavitvami vidim tudi "WAN information", kjer so izpisane povezave:
- ETHWAN_VLAN3907 (IPoE)
- ETHWAN_VLAN3906 (PPPoE): ni povezan
- ETHWAN_VLAN1101 (IPoE)
- ETHWAN VLAN1201 (IPoE): Bridged, ta se očitno uporablja za internet
- ETHWAN_VLAN1401 (IPoE)
Ena ali dve od teh povezav se verjetno uporabljata za IP telefonijo (te ne uporabljam).

Sedaj se sprašujem, kje se vzpostavi PPPoE povezava? Verjetno se ta ne vzpostavi na "Zyxel VMG8623-T50B" - tu je namreč IPoE? Ali je možno, da PPPoE vzpostavi ONT (Innbox G23 NT GPON)?
Ima kdo kakšno idejo, če bi bilo možno popolnoma odstraniti MG8623-T50B usmerjevalnik in izhod iz ONT (Innbox G23 NT GPON) pripeljati direktno v moj USG Flex 500?
Verjetno je potrebno uporabiti tudi VLAN (id 1201).

Naprave:
- Innbox G23 NT GPON (ONT): specifikacije v prilogi
- Zyxel VMG8623-T50B: https://spdl.zyxel.com/VMG8623-T50B/user_guide/VMG8623-T50B_1.pdf
- Zyxel USG Flex 500: https://www.zyxel.com/no/no/products/next-gen-firewall/usg-flex-firewall-usg-flex-500
Priponke
networking.png
wan_information.png
Iskratel-Innbox-G23-Datasheet-EN.pdf
(1.52 MiB) Prenešeno 25 krat
Cip

Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: zanka
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a zanka » 31 Maj 2024, 20:30

Jaz bi med G23 in VMG8623 opazoval, kaj se dogaja.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a Cip » 31 Maj 2024, 20:34

zanka je napisal/-a:Jaz bi med G23 in VMG8623 opazoval, kaj se dogaja.

To imam v planu, nabaviti ETAP in ga postaviti vmes ter spremljati dogajanje z Wiresharkom. Ali je kakšen enostavnejši način?
Cip

OdgovorNapisal/-a zanka » 31 Maj 2024, 20:49

Računalnik in 2 mrežni kartici "v bridge".
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Cip » 31 Maj 2024, 21:01

Hvala za nasvet. Če deluje, je dosti cenejša varjanta kot ETAP. Sporočim ugotovitve...
Cip

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Jun 2024, 06:53

Cip je napisal/-a:Prvotno je bil usmerjevalnik Telemacha (Zyxel VMG8623-T50B) v "router" načinu, zato sem jih prosil, da ga prestavijo v "bridge mode". Njihova podpora mi je postavila njihov VMG router v bridge mode, mi dala username/password za vzpostavitev PPPoE povezave, ki pa mi je ni uspelo vzpostaviti. Spremljal sem mrežne pakete (preko Wireshark-a) in pošlje se samo inicializacijski paket PADI.

Sem imel enako težavo pred nekaj meseci (smo imeli TUKAJ razpravo o tem) - meni so (kot sem že omenil v prejšnji temi) po nekaj urah neuspešnega konfiguriranja s strani njihovega monterja rekli, da se Zyxel ne da postavit v bridge mode, ampak samo innbox, ki pa ga ne dobavljajo več. Sicer so potem nekako našli še enega (zadnji v SLO) in mi zadevo "napol" rešili (samo internetni del, TVja niso znali zalaufat...), a kaj bo, ko/če ta crkne, ko nimajo rezerve...
Resda imam jaz Telekomovo optiko, tu si ti vsaj toliko na boljšem, da ti preko njihove optike vsaj nekaj dela, po drugi strani si pa toliko na slabšem, da ne moreš iti drugam...

Ne vem, a nas je res tako malo "tečnežev", ki zahtevamo svoj router povezan direktno na internet zato, ker imamo malce naprednejšo mrežo doma in nam njihova zaklenjena cenena škatla prav nič ne koristi?

Upam, da ti kaj uspe... če rešiš pa le napiši tukaj kako, me zanima.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 775 krat
Prejel zahvalo: 957 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 196

OdgovorNapisal/-a Cip » 04 Jun 2024, 20:42

Protoncek je napisal/-a:
Cip je napisal/-a:Prvotno je bil usmerjevalnik Telemacha (Zyxel VMG8623-T50B) v "router" načinu, zato sem jih prosil, da ga prestavijo v "bridge mode". Njihova podpora mi je postavila njihov VMG router v bridge mode, mi dala username/password za vzpostavitev PPPoE povezave, ki pa mi je ni uspelo vzpostaviti. Spremljal sem mrežne pakete (preko Wireshark-a) in pošlje se samo inicializacijski paket PADI.

Sem imel enako težavo pred nekaj meseci (smo imeli TUKAJ razpravo o tem) - meni so (kot sem že omenil v prejšnji temi) po nekaj urah neuspešnega konfiguriranja s strani njihovega monterja rekli, da se Zyxel ne da postavit v bridge mode, ampak samo innbox, ki pa ga ne dobavljajo več. Sicer so potem nekako našli še enega (zadnji v SLO) in mi zadevo "napol" rešili (samo internetni del, TVja niso znali zalaufat...), a kaj bo, ko/če ta crkne, ko nimajo rezerve...
Resda imam jaz Telekomovo optiko, tu si ti vsaj toliko na boljšem, da ti preko njihove optike vsaj nekaj dela, po drugi strani si pa toliko na slabšem, da ne moreš iti drugam...

Ne vem, a nas je res tako malo "tečnežev", ki zahtevamo svoj router povezan direktno na internet zato, ker imamo malce naprednejšo mrežo doma in nam njihova zaklenjena cenena škatla prav nič ne koristi?

Upam, da ti kaj uspe... če rešiš pa le napiši tukaj kako, me zanima.

Hvala za info. Optiko imam od RUNE, tako da lahko izberem poljubnega operaterja.
Mi je pa uspelo postaviti Wiresharka med G23 in njihov Zyxel. Iz log-ov lahko potrdim, da se za internet uporablja vlan 1201. Našel sem tudi sledi PPPoE PADI paketa, vendar ni sledu o odgovoru (PADO). Mogoče PPPoE vzpostavi G23? :_CR B Bi bilo možno postaviti wireshark-a pred G23, torej če bi uporabil kakšen pretvornik optika -- RJ45 (bridge-wireshark) RJ45 -- optika.

Je tu kakšen "ekspert wireshark analitik" :D ?
Cip

OdgovorNapisal/-a zanka » 04 Jun 2024, 21:21

Navajam njihovo pogodbo:
> ONT naprave (optični modemi) so v lasti in upravljanju upravljavca omrežja, CPE in druge naprave, ki se na ONT priklapljajo, pa v lasti ponudnika storitev.

Predlagam, da se promet snema in nato vklopi Zyxel. Lahko pogledam dogajanje.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Cip » 04 Jun 2024, 21:58

zanka je napisal/-a:Predlagam, da se promet snema in nato vklopi Zyxel. Lahko pogledam dogajanje.

Natanko to sem naredil:
- vklop Zyxel (ISP), brez priključenih naprav
- priklop Zyxel (moj) na Zyxel(ISP)
- G23 nisem izklapljal

Pošljem log-e na pm.
Cip

OdgovorNapisal/-a zanka » 06 Jun 2024, 08:55

Kar se tiče nastavitev, operaterji preprosto rečejo, da je nastavitev zaradi premnogo OŠO preveč, in jih ne izdajo.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a zanka » 28 Jun 2024, 18:07

Zanima me, če ima ta podvig že kakšne rezultate.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Cip » 28 Jun 2024, 19:33

zanka je napisal/-a:Zanima me, če ima ta podvig že kakšne rezultate.

Za enkrat ne. Trenutno čakam na dobavo novega firewall-a, nato se bom malce poigral z nastavitvami.
Se pa z Wireshark-om lepo vidijo vse nastavitve.
Cip

OdgovorNapisal/-a domenl » 17 Jan 2025, 07:17

Zdravo,

kmalu se bom tudi sam podal na to pot, z razliko da imam Innbox U92, ki lepo izda PPPoE username/password. Se je izkazalo da je PPPoE zahtevan ali samo spoofnem MAC, nastavim VLAN in DHCP parametre kot jih bom pobral iz mreže? Poleg zgoraj omenjenih vidim na Innbox-u tudi video_eth na VLAN-u 1301, je to potrebno za IPTV?
domenl

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: mare69

OdgovorNapisal/-a Cip » 18 Jan 2025, 10:53

Sam še nisem našel časa, da bi zadevi prišel do dna. Če ti uspe, prosim sporoči.
Cip

OdgovorNapisal/-a domenl » 18 Jan 2025, 16:32

Predvidoma naslednji teden grem v akcijo, samo da hiša sprazni, ker bognedaj da bi crknil internet preko vikenda.
domenl

OdgovorNapisal/-a domenl » 22 Jan 2025, 09:56

Zdravo,

prvi test je uspel, postopek:
1. posnifaš promet med modemom in ONT (Na mikrotiku sem vrgel dva porta v bridge in packet sniffer preko), da dobiš točne DHCP parametre (v mojem primeru sta bila dovolj Vendor Class Identifier (60) nastavljen na 'ISKT-InnboxU92' ter MAC od Innbox-a v Client Identifier (61))
2. Spoofneš MAC
3. Nastaviš VLAN na 1201
4. Nastaviš DHCP parametre
5. Dobiš IP

Preveril sem samo da deluje internetna povezava.

Tako da VLAN info:
1101: Management za Innbox
1201: Internet preko DHCP
1301: video_eth, ampak med zajemom ni bilo prometa, preverim ob naslednji priložnosti.
1401: SIP telefonija
domenl

OdgovorNapisal/-a Cip » 22 Jan 2025, 12:21

Super novica! Verjetno so v mojem primeru manjkali vendor-id parametri.
Lahko prosim mogoče prilepiš še malce več podrobnosti, mogoče kakšne slike konfiguracije. Kako se sedaj povezuješ, si sploh potreboval PPPoE?
Si imel pred tem modem v bridge načinu? Jaz ga imam namreč v bridge in sem jim moral javiti MAC adreso mojega routerja, da je bridge mode začel delovati.
Torej bi si sedaj moral spoofniti MAC in ga nastaviti na MAC od njihovega modema?

Edit: kateri packet sniffer si uporabljal? Jaz sem sniffal z WireSharkom - ta je mogoče malce preveč low-level.
Cip

OdgovorNapisal/-a domenl » 22 Jan 2025, 13:38

PPPoE se sploh ne uporabi nikjer, verjetno imajo nastavjeno da se vseeno pushne tudi PPPoE config na modem (U92 ima vse od ASDL do SFP), ali pa je mogoče to samo kaj čudnega ostalo na modemu, ko ga je serviser lani enkrat menjal z drugim rabljenim.
Modem nikoli ni bil v bridge načinu; če prav razumem modem v tem načinu samo bridgne VLAN 1201, za kar mi je škoda elektrike.

Za delovanje DHCP je samo potrebna pravilna kombinacija VLAN + DHCP Client Options + MAC naslov. Če so ti že dali MAC na whitelist mogoče ne rabiš niti tega.

Za sniffer sem uporabil vgrajen Mikrotikov Packet Sniffer (ker sem ravno to imel pri roki, drugače je lažje uporabit port-mirroring na switchu ali pa router/firewall, ki je že v mreži), ki vrže ven PCAP, katerega sem potem odprl v Wiresharku. V Wiresharku nastaviš filter na
Koda: Izberi vse
dhcp && vlan.id == 1201
in poiščeš en DHCP Discover paket:

Slika

Potem v podrobnostih vidiš DHCP Option-e:

Slika

Senzam preostalih opcij bom verjetno tudi dodal v DHCP Client config, ko bom zadevo postavil produkcijsko.

Navodila config Mikrotik (WinBox):
1. Na izbranem interface (recimo ether1), dodaš VLAN z id 1201 (privzeto nastane interface vlan1). Na ta port priklopiš UTP direktno iz ONT.
2. z /interface ethernet set ether1 mac-address=MAC_NASLOV_INNBOXA v terminalu nastaviš spoofneš MAC
3. Pod IP -> DHCP Client Options dodaš opcijo 61. Vrednost mora biti v enojnih narekovajih da je Mikrotik srečen.
4. Po IP -> DHCP Client dodaš novega clienta na vlan1 in mu dodaš prej ustvarjen DHCP Client Option.
5. Omogoči DHCP clienta in v par sekundah bi moral dobit IP naslov.

Navodila za OPNSense:
1. Pod Interfaces-> Assignments Assignaš interface WAN, ga enableš in pustiš preostanek configa prazen
2. Pod Interfaces -> Other Types -> VLAN dodaš novi VLAN, za parent izbereš WAN in kot tag vpišeš 1201
3. Assignaš tudi ta novi interface (verjetno bo poimenovan vlan0.1201) in mu nastaviš IPv4 na DHCP, povoziš MAC naslov in vklopiš promiscous mode
4. Preko konzole še kreiraš DHCP config file za override, ki izgleda približno takole:
#
#       This file is required by the ISC DHCP client.
#       See ``man 5 dhclient.conf'' for details.
#
#       In most cases an empty file is sufficient for most people as the
#       defaults are usually fine.
#

interface "vlan0.3999" {
        #DHCP Protocoll Timing Values
        timeout 60;
        retry 15;
        select-timeout 0;
        initial-interval 1;

#DHCP Protocol Options
        send dhcp-class-identifier "ISKT-InnboxU92";
        script "/sbin/dhclient-script";
}

Navodila so trenutno spisana bolj na grobo, jih dodelam ko postavim vse produkcijsko čez kakšen mesec.
domenl

OdgovorNapisal/-a Cip » 22 Jan 2025, 20:37

Hvala! Bom stestiral tole na svojem Zyxlel-u, samo da se planeti poravnajo (da moje ne bo doma, da lahko odklopim internet) :D
Cip

OdgovorNapisal/-a domenl » 31 Jan 2025, 17:27

Sem uspel postavit produkcijsko (na koncu na enem starem Asus RT-AC66U), lahko potrdim da je Eon TV čisto OTT in rabi za delovanje samo internet brez posebnih VLAN-ov ali kaj podobnega.
domenl

OdgovorNapisal/-a Cip » 31 Jan 2025, 18:04

Super! Jaz se lotim ta vikend. Sporočim podrobnosti.
Cip

OdgovorNapisal/-a Cip » 01 Feb 2025, 19:50

Danes sem se malo poigral s tem, pa mislim da je pri meni situacija malce drugačna, ker imam vlan1201 v bridge mode :(
Naredil sem sledeče:
- na Macbooku sem priključil dva ethernet adapterja v bridge mode, pognal Wiresharka in povezal:
[ONT] --> bridge(WS) --> Telemachov Zyxel router in odklopil moj Zyxel USG500 firewall/router

Pri tej kombinaciji ne zaznam paketov "dhcp && vlan.id == 1201", verjetno zato, ker je 1201 v bridge modu.
Zaznam pa recimo druge vlane, npr:
- Option: (60) Vendor class identifier
-- vlan1401, Vendor class identifier: Zyxel
(option 61 za ta vlan ni)

Nato sem ponovil postopek, tokrat je bil moj firewall priključen.
V tem primeru sem ulovil tudi "dhcp && vlan.id == 1201":
- Option: (60) Vendor class identifier
-- Vendor class identifier: USG FLEX 500

- Option: (61) Client identifier
-- Client MAC address: ZyxelCommuni_XX:XX:XX (xx:xx:xx:xx:xx:xx) //xx je MAC mojega Zyxla

Za enkrat mi še ni uspelo najti prave kombinacije, da bi zadeva delovala brez Telemachovega routerja.

Sem pa kasneje ponovno preveril XML-je TR-069 konfiguracijskih paketov in ugotovil, da so notri vse DHCP nastavitve. Pri DHCP se upošteva samo Option 60:

DHCPClient.SentDHCPOption.1.Enable: 1
DHCPClient.SentDHCPOption.1.Tag: 60
DHCPClient.SentDHCPOption.1.Value: M2MwNTVhNzk3ODY1NmM=

(nastavitve so za ostale vlan-e, 1201 v mojem primeru nima te nastavitve, ker imam v bridgu).

Vrednost je Base64 kodiran niz, če ga dekodiraš, dobiš 3c055a7978656c, kar je hexadecimalna vrednost, ki predstavlja ascii niz: <\x05Zyxel
Kar potrjuje, da je Vendor class identifier: Zyxel
Cip

OdgovorNapisal/-a Cip » 03 Feb 2025, 18:01

Mi je uspelo zadevo vzpostaviti, trik pa je bil res v DHCP Option 60, ki mora biti v mojem primeru "Zyxel". MAC-a mi ni bilo potrebno spreminjati - zgleda, da so mi ga dodali na njihovi strani.
Nastavitve sem uredil po postopku (Zyxel): https://www.youtube.com/watch?v=eOKWaqaXrJY , s tem da ni PPPoE.
Imam pa občutek, da mi je DL hitrost padla za nekaj MBitov... lahko da je samo v glavi :) bom še spremljal delovanje.
Hvala za pomoč!
Cip

OdgovorNapisal/-a Cip » 03 Feb 2025, 22:22

Cip je napisal/-a:Imam pa občutek, da mi je DL hitrost padla za nekaj MBitov... lahko da je samo v glavi :) bom še spremljal delovanje.

Hitrost je res malenkost upadla, verjetno zaradi VLAN tagginga. Bomo pa na štromu prišparali :D
Priponke
speedtest.png
Cip

OdgovorNapisal/-a Cip » 04 Feb 2025, 19:55

Cip je napisal/-a:
Cip je napisal/-a:Imam pa občutek, da mi je DL hitrost padla za nekaj MBitov... lahko da je samo v glavi :) bom še spremljal delovanje.

Hitrost je res malenkost upadla, verjetno zaradi VLAN tagginga. Bomo pa na štromu prišparali :D

Popravek: vse ok, hitrost se je sedaj stabilizirala in ni opaziti sprememb.
Priponke
IMG_2924.jpeg
Cip

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost