5G modem

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

5G modem

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 01 Okt 2023, 09:28

Pozdrav,
prišel sem iz dopusta in ugotovil, da so vmes nadgradili telekom lokalno bazno postajo in se mi telefon poveže s 5G omrežjem. Speedtest je kar obetaven
5g.JPG
Sedaj imam hibridni modem, DSL - 4G, telekom seveda še nima v ponudbi in niti ne vedo kdaj bo. Zato bi sam investiral v 5G modem. Imate kakšne uporabne izkušnje?
MarkoM

Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 282 krat
Prejel zahvalo: 325 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: 5G modem

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Okt 2023, 06:34

Uporabna izkušnja? Za nad 500€? Imaš marsikaj. Lahko tudi MikroTik. Meni na 4G deluje relativno stabilno tudi Huawei. Teltonike še nisem poskusil.
kobranka

Zahvalil se je: 722 krat
Prejel zahvalo: 301 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 60

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 16 Okt 2023, 09:30

Telekom ima 5G modem, vendar po telefonu mi niso znali povedati, da ga imajo, kljub parkratnemu prevezovanju operaterjev. Spraševali so me, če mi vklopijo 5G wifi na modemu :_banghead Slučajno sem sam našel, da telekom celo ponuja modem.
https://www.telekom.si/e-trgovina/racun ... c801a-bela

Sem se dogovoril za testni modem mimo uradnih kanalov. Če bo ok, bom pa vzel tega na obroke.
MarkoM

OdgovorNapisal/-a zanka » 16 Okt 2023, 19:17

Koliko na mesec vas stane ta 5G internet?
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 498 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 97

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Okt 2023, 11:08

Ja odvisno kaj vzameš? Hot ima nek paket neomejenega interneta za 17,99 ampak moraš za polno hitrost doplačati 2 € na mesečni ravni skupaj z zakupom. Drugo imaš pa Telemach s paketom Še več in ga uporabljaš kot internet ali pa za 10€ mesečnega doplačila za drugo sim/številko, če bi rad tudi za govoriti.

Ta ZTE modem je pa še dokaj ugoden napram konkurenci. Upam, da je tudi vredu namreč veliko ljudi je jamralo pred časom o nezanesljivosti ZTE opreme nasploh zlasti modemov. So se pogostoma obešali, tudi ni imelo vdelano v programski opremi, da bi se sam resetiral sredi noči ob določeni uri zato so jih priklapljali preko stikalne ure.

Pa si prepričan, da je na tvoji lokaciji 5g, malo slabo ti te številke kaže. To imam jaz na antenah, ki so priklopljene na 4g Huaweiev router ali pa Šajomiju v lepem vremenu in z malo dela na bazni.
kobranka

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 17 Okt 2023, 13:11

kobranka je napisal/-a:Pa si prepričan, da je na tvoji lokaciji 5g, malo slabo ti te številke kaže. To imam jaz na antenah, ki so priklopljene na 4g Huaweiev router ali pa Šajomiju v lepem vremenu in z malo dela na bazni.

Ja, to je dobro vprašanje. Iz bolj zanesljivih krogov Telekoma, oz. od razvojnikov sem dobil informacijo, da je na moji bazni postaji 5G na 700 MHz, 4G pa na 1800 MHz. 5G na 3500 MHz pa je šele v izgradnji v Sloveniji, torej še nimamo pravega 5G omrežja, ampak neki hibrid med 4G in 5G. Oz. telefon se poveže na obe omrežji, lepo pa ti izpiše 5G oz. včasih 4G+ (se poveže na več različnih 4G frekvenc).
V glavnem moram še malo raziskovati dalje, ker 5G mi je dal precej boljše rezultate kot prej 4G (čeprav bi moral dati 4G na višji frekvenci boljše rezultate od 5G na nižji). Ne bi pa rad kar nabavil modem za 500 € plus in potem veliko razočaranje.

p.s. Pred leti so nam obljubljali optiko, sedaj pa pravijo občinarji, da sploh več ni interesa, da bi kdo to zgradil kljub državnim subvencijam in evropskim projektom (RUNE).
MarkoM

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Okt 2023, 13:44

Pha ni interesa budale občinske. "Ponoči, ko ne moreš spati bi ga pa sral v ultra HD tv kvaliteti ob trdi erotiki pa štel koliko dlak je pozabila podepilirat."

Ljudem je treba najprej objasniti, ker so informacijsko nepismeni, tudi tega ne zastopijo, da bi na optiki dobili kvalitetnejšo in cenejšo internetno povezavo. Pod kvalitetnejši je mišljeno tudi manj izpadov ob nevihtah in manj skurjene elektronike Ne moreš ti enačiti nek beden baker z 20Mb/s z neko optiko s 200Mb/s za isto ceno. Karikiram.

Jaz sem všel dol z bakra, ker je predrag za to kar ponuja. Do tega me je pripeljal bridki konec prejšnjega ponudnika Amisa z nekim ugodnim paketom potem je pa A1 vse z=bal in sem moral viti.

Za zdaj je bolj verjetneje, da ti lovi 4G+, za kaj več kupi kar velike antene, če jih še nisi in jih priklopi na modem. Koliko si oddaljen približno od bazne?
kobranka

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 18 Okt 2023, 11:40

Najprej bom verjetno nabavil usmerjeno anteno in poskušal poloviti vse 4G+ frekvence.
MarkoM

OdgovorNapisal/-a S53SG » 19 Okt 2023, 07:32

zanka je napisal/-a:Koliko na mesec vas stane ta 5G internet?

5€/mesec oz. 200GB.
Priponke
20231016_130514.jpg
S53SG

Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 46 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Okt 2023, 07:49

S53SG je napisal/-a:

5€/mesec oz. 200GB.
Saj ne da bi potreboval tako hitrost, ampak 5€ na mesec mi pa daje misliti, da bi optiko menjal za tole. TV-ja skoraj ne potrebujem.
Kako stabilna pa je zadeva? Kakšni so izpadi ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19418 krat
Prejel zahvalo: 10062 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 251

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 19 Okt 2023, 08:44

S53SG je napisal/-a:

5€/mesec oz. 200GB.

Očitno je to pravi 5G na frekvenci 3,5 GHz. Kje je to? Oz. na kateri bazni postaji?
MarkoM

OdgovorNapisal/-a S53SG » 19 Okt 2023, 08:47

Slovenske Konjice, Telemach predplačniški, kartice nabavljene po -50%, za dve leti vnaprej: https://red-pill.eu/forum070/viewtopic.php?t=2017
Je pa res da sem precej blizu bazne postaje, izpadov načeloma ni. Edini minus tega je da si za CGNATom.
S53SG

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Okt 2023, 11:20

VolkD je napisal/-a:
S53SG je napisal/-a:

5€/mesec oz. 200GB.
Saj ne da bi potreboval tako hitrost, ampak 5€ na mesec mi pa daje misliti, da bi optiko menjal za tole. TV-ja skoraj ne potrebujem.

Jaz sicer nimam 5g imam pa preko Telemacha 4g paket Še več dobre pol leta.

Iz svojih izkušenj lahko napišem naslednje. Internet je dokaj stabilen ni pa vsemogočno, ob nevihtah zna izpasti za nekaj časa, kar mi je nekako logično saj so to radijske frekvence. Sneg ga tudi zna kdaj vsrati s svojim belim govnom. Deževje tudi nekaj zbije na hitrost. V lepen vremenu in neobremenjeni bazni mi vleče okoli 100Mb/s.

Ravno iz tega razloga sem si dokupil antene. Opremo sem si nabavil sam in sam sestavil. Nekaj sem poskusil dobiti rabljeno (4g router), antenske kable kupil tukaj kot v skupni nabavi, ko se je pobiralo naročila za določeno trgovino, prav tako konektorje in jih sam scinil in krimpal. Antene sem poskusil dobiti iz Polske nekaj cenejše, ker so se mi cene naših Iskrinih zdele takrat previsoke in kupil v paru ter ju dal tri štiri metre narazen na podstrešje skupaj z 4g routerjem obrnjeno proti bazni postaji. Vse sem poskusil zaščititi pred kuninimi zobni z raznimi cevmi od alkaten, vodovodnih, elektroinstalacijskih. 4g routerju sem naredil hišico kjer domuje. Router je od Huaweia in je bolj mišljen za sobno bivanje. Poleti mu je mogoče malenkost vroče vendar ima ta hišica veliko lukenj, na licu pa mrežo tako, da mu zrak kroži. Pozimi mu je verjetno ravnoprav toplo, nevem zaenkrat deluje stabilno, koliko mu zračna vlaga nagaja, ko dežuje tudi ne vem. Po mojem bo delal do bridkega konca ali pa ga prej zamenjal za industrijsko različico od Teltonike. Od bazne sem oddaljen pavšalno rečeno enih švoh 5 km vidne linije.

Sem imel na probi pred časom od A1 brezžični net. Joj ma saj ne vem a bi jih bilo za nekam poslati tudi v genitalije. Enkrat podražili naročnino in to večkrat, drugo ni delalo tisto, kar bi jaz rad, da dela(verjetno jim gre promet preko NAT ampak ne vem kakšnega, ker pač ni delalo), tretjič so ga pa s papirji vsrali, ker nekdo od zaposlenih visi na vislicah odspodaj se mu pa stol maje.

Danes imam malenkost več denarja in bi si šel kar Iskrine antene kupiti in si privarčeval nekaj dela. Je logaritemca precej vredu antena, ker dela na širokem spektru in, ko ti zamenjajo iz 4g na 5g dela se vedno vredu.
kobranka

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 20 Okt 2023, 08:27

VolkD je napisal/-a:Saj ne da bi potreboval tako hitrost, ampak 5€ na mesec mi pa daje misliti, da bi optiko menjal za tole. TV-ja skoraj ne potrebujem.

Saj meni tudi pokaže speedtest solidno hitrost za moje potrebe preko 4G. Ampak kaj, ko je ping spremenljiv kot aprilsko vreme. Iz mojih izkušenj je dosti bolj zanesljivo delal internet preko parice, čeprav pri nizkih hitrostih kot pa 4G. Jaz si želim optike in ping 2 ms, ti pa bi raje imel 5G in odvisnost od vremena, zasedenosti bazne postaje, izpada elektrike na bazni postaji (ki je pri nas dokaj pogosta)? Jaz ne potrebujem 1Gbps, dovolj je 50Mbps ali manj ter zanesljiva povezava z nizkim pingom.

p.s. Mi bodo telekomovci dali eno mimo anteno, sicer ni logaritemska, ampak, če je zastonj in za test bo več kot dobra.
MarkoM

OdgovorNapisal/-a S53SG » 20 Okt 2023, 13:11

Čisto iz radovednosti, čemu se rabi ping <25ms? Razen igranja igric?
S53SG

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 20 Okt 2023, 15:22

Tudi 25 je ok, če je stabilen, če pa skače poljubno od 20 do 80 ali več, je pa to zelo moteče in nekatere aplikacije potem javijo prekinitev povezave.
MarkoM

OdgovorNapisal/-a Aleks » 20 Okt 2023, 16:01

Ravno za vikend testiram Mikrotik SXT LTE6. Optiko imam v objektu. Preko Rune projekta lahko naročim najcenejši internet za 30+ €.
Preko Hot paketov imam fleksibilnost stroškov glede na potrebe. Srečo imam tudi, da je bazna stran 450m v optični vidljivosti.
Na testnem mestu so pogoji podobni. Z izborom LTE banda 3 in 20 na A1 je rezultat 93/37 Mbps ping 14. Modem ima 100 Mbps porte, ima pa možnost agregacije obeh portov. Ko dobim ustrezen router preskusim še to.
Aleks

Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 124 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a S53SG » 20 Okt 2023, 21:46

Jaz uporabljam kot 5G modem kar star telefon (pixel 4a 5G z zanič baterijo) in preko usb 3.0 na glavni router. Namesnki router z 5G modemom je 300e+ (recimo tplinkov X50-5G na Amazonu).
S53SG

OdgovorNapisal/-a kobranka » 24 Okt 2023, 09:34

To imaš verjetno Linksys EA6350V4-EU ali nekaj takega, ker cenejšega mi sedaj ni uspelo najti? Verjetno imaš gori drug firmware? Si za hec poskusil telefon postaviti sredi parabole oz. kjer je njegova antena in usmeriti proti bazni postaji? Uspeš dobiti kaj več na hitrosti?

Sprašujem zaradi tega, ker to je le telefon in so majhne antene in ne moreš primerjat z velikimi, ki jih pa na telefon ne moreš priklopiti brez predelav. Prednost velikih je, da z njimi nekaj deluje tudi v slabem vremenu, telefon bo pa mrknil. Sem sicer nekje videl, da naj bi se dobilo nekakšne pasivne repetitorje(ne spomnim se več kje), kjer daš veliko anteno zunaj usmerjeno proti bazni postaji, drugo stran pa pripelješ v hišo in ima ležišče za telefon z drugo anteno in tega daš na ustrezen router.
kobranka

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Okt 2023, 19:42

kobranka je napisal/-a:... veliko anteno zunaj usmerjeno proti bazni postaji, drugo stran pa pripelješ v hišo in ima ležišče za telefon z drugo anteno in tega daš na ustrezen router.
To imam jaz narejeno doma. Deluje! Ni pa to kakšna res huda izboljšava. Ampak pogovorna zveza zdaj gre, prej se je pa prekinjalo, če je sosedov pes dvignil nogo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19418 krat
Prejel zahvalo: 10062 krat
Število neizkoriščenih povabil: 251

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 25 Okt 2023, 08:43

Sem dobil anteno in je signal za kakšnih 13 dB boljši. Pozna se pri bolj stabilnem pingu in pa najbolj pri uploadu, ki je prej bil obupen.
antena.jpg

Je pa bazna postaja oddaljena cca. 4 km v vidni liniji. Zaenkrat bo ok, dokler ne poštimajo 5G na 3,5 GHz na tej bazni postaji. Takrat pa bom nabavil bolj resne antene.
MarkoM

OdgovorNapisal/-a javr » 15 Avg 2024, 14:04

(2024)
v hiši ni telefona, interneta, TV,... ...bo pa sončna elektrarna in s tem zahteva izvajalca da se poveže na internet.
Torej rabim (najbrž?) :
- modem v katerega gre SIM-kartica;
- router je lahko kar v istem ohišju;
- pa da je Wifi;
- pa da ima vsaj en (raje več) priklop za omrežni kabel.

Izvajalec SE rabi samo internet z wifi ali kablom, ostalo so moje ideje.

Ali gledam prav tole Brezžični usmerjevalniki - Routerji?

Moti me ker sem do sedaj bil navajen sledeče konfiguracije:

- telefonski kabel gre v modem -> iz modema gre omrežni kabel v router -> iz routerja gre na "uporabnike" na dva načina:
1. preko Wifi;
2. z omrežnim kablom v switch in potem iz switcha spet po kablu do računalnikov, tiskalnikov,... .

V zgornjem linku pa piše samo "Brezžični usmerjevalniki - Routerji", nič ni omenjen kakšen 4G-5G-SIM-modem, niti nikjer v celem oddelku Mrežna oprema ni omenjen kakršenkoli modem.

Ali se je nekaj spremenilo v poimenovanju, ali pa jaz nekaj narobe iščem?
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Število neizkoriščenih povabil: 68

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Avg 2024, 06:16

Verjetno bi za tvoj primer zadostovalo tole: https://www.enaa.com/brezzicni-usmerjev ... k-4g-mr100

Ali pa tole: https://www.enaa.com/brezzicni-repetito ... nik-router

Je pa zmeda ja. V iskalnik napišeš 4g ali 5g pa ti še vedno prileti kup zadetkov za WiFi 5GHz kar pa ni isto. Lahko poskusiš še z LTE kar sem tudi sam.
kobranka

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Avg 2024, 18:37

MarkoM je napisal/-a:Najprej bom verjetno nabavil usmerjeno anteno in poskušal poloviti vse 4G+ frekvence.

Pri LTE modemih bodi pozoren na LTE kategorijo.
Iz izkušenj; karkoli je slabše od LTE6 je obupno pa čeprav v nekem trenutku rečeš "pa saj vredu dela". Ko na bazni postaji začne primanjkovati kapacitet ti bo žal.

Trenutno sem zadovoljen z MikroTik Chateau LTE12

Če bi kupoval novo reč bi šel na 5G.
Za mobilno terensko konfiguracijo imam odlično izkušnjo z RUTX50 ter Poynting MIMO 3-17 anteno.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 387 krat
Prejel zahvalo: 489 krat
Število neizkoriščenih povabil: 58

OdgovorNapisal/-a zanka » 17 Avg 2024, 18:45

Čemu bi Cat 4 delovalo slabše od Cat 6 ob primanjkovanju kapacitet? So v igri druge frekvence?
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 498 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 97

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Avg 2024, 20:07

zanka je napisal/-a:Čemu bi Cat 4 delovalo slabše od Cat 6 ob primanjkovanju kapacitet? So v igri druge frekvence?

LTE6 zna delati carrier aggregation. Tudi širina posameznega kanala je večja.
Teltonika Rut950 je delala obupno počasi, ko sem probal z LTE6 (mikrotik) je zadeva poletela.
Sicer pa svetujem vsaj LTE12. Namreč:
As of 3GPP Release 10 when TDD carrier aggregation is applied, all carrier frequencies use the same UL/DL configuration. This restriction is removed in 3GPP Release 11, i.e. the different carriers may use different UL/DL ratios out of the existing configurations.

vir: https://scdn.rohde-schwarz.com/ur/pws/d ... nology.pdf
Priponke
Screenshot 2024-08-17 at 21.01.35.png
Uporabniški avatar
sundancer

OdgovorNapisal/-a javr » 22 Avg 2024, 20:09

kobranka je napisal/-a:Verjetno bi za tvoj primer zadostovalo tole: https://www.enaa.com/brezzicni-usmerjev ... k-4g-mr100

Ali pa tole: https://www.enaa.com/brezzicni-repetito ... nik-router

Je pa zmeda ja. V iskalnik napišeš 4g ali 5g pa ti še vedno prileti kup zadetkov za WiFi 5GHz kar pa ni isto. Lahko poskusiš še z LTE kar sem tudi sam.
nekaj sem slišal da obstajajo USB-ključki v katere daš SIM kartico, ta ključek pa potem v USB-vtičnico v Wifi-modem-routerju in tako vsak "navadni" Wifi-modem-router postane SIM-Wifi-modem-router. Ne najdem pa takšnega ključka da bi ga kdo prodajal. Ali to sploh obstaja?
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a sundancer » 22 Avg 2024, 20:23

javr je napisal/-a:nekaj sem slišal da obstajajo USB-ključki v katere daš SIM kartico, ta ključek pa potem v USB-vtičnico v Wifi-modem-routerju in tako vsak "navadni" Wifi-modem-router postane SIM-Wifi-modem-router. Ne najdem pa takšnega ključka da bi ga kdo prodajal. Ali to sploh obstaja?

Zadeve o katerih je debata so radijski sprejemniki ter oddajniki, torej RF naprave. Takšen tip naprav se v USB ključkih na dolgi rok ne obnese dobro. Dejstvo je tudi to, da takšni USB ključki niso narejeni za 24/7 obratovanje.
Uporabniški avatar
sundancer

OdgovorNapisal/-a bostjang » 24 Avg 2024, 12:11

javr je napisal/-a:nekaj sem slišal da obstajajo USB-ključki v katere daš SIM kartico, ta ključek pa potem v USB-vtičnico v Wifi-modem-routerju in tako vsak "navadni" Wifi-modem-router postane SIM-Wifi-modem-router. Ne najdem pa takšnega ključka da bi ga kdo prodajal. Ali to sploh obstaja?

Imam občutek, da je bolj zgodovina. Drugače pa ja.Primer In usmerjevalnik mora podpira dotičnega.
Nove pa najdem take, ki imajo tudi WiFi (primer), vendar sumim, da je USB konektor zgolj za napajanje.

javr je napisal/-a:v hiši ni telefona, interneta, TV,... ...bo pa sončna elektrarna in s tem zahteva izvajalca da se poveže na internet.

Samo zaradi SE oz. njenega izvajalca to delaš? Gre za SolarEdge? Če sam ne potrebuješ on-line podatkov neposredno iz elektrarne (za podatke na priključku imaš Moj elektro), naj si izvajalec uredi.
bostjang

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Uporabnika povabil: PPG78
Število neizkoriščenih povabil: 2

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 24 Avg 2024, 18:29

Sam uporabljam Huawei USB ključek s SIM kartico z naročnino za mobilni internet za terensko delo. Ki deluje brez težav tudi na Mikrotikovih usmerjevalnikih.

Za nas radioamaterje najhitrejša pot do rezervnega interneta na kakem hribu, kamor imamo sicer napeljano WiFi traso z doline.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1782 krat
Prejel zahvalo: 467 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 85

OdgovorNapisal/-a javr » 25 Avg 2024, 11:22

a to se lahko vklopi samo v prenosnik, samo v router, ali oboje?
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 25 Avg 2024, 11:41

javr je napisal/-a:a to se lahko vklopi samo v prenosnik, samo v router, ali oboje?

LTE USB ključek vštekaš v usmerjevalnik, na tega pa po WiFi ali eth kablu prenosnik.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1782 krat
Prejel zahvalo: 467 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 85

OdgovorNapisal/-a kobranka » 28 Avg 2024, 14:27

Če smo bolj natančni v usmerjevalnik, ki ima USB in mu programska oprema podpira pogovarjanje z tem LTE ključem. Obstajajo usmerjevalniki, ki imajo USB vendar se ne znajo pogovarjati z LTE ključkom. V takšnem primeru usmerjevalniku pomaga menjava programske opreme vendar ne vedno. Potem je pa še ali bo sploh delovalo, ker se kakšen krat zgodi, da imaš slabo roko pri nabavi in enostavno ne deluje. Sem sam v praksi večkrat probal.
kobranka

OdgovorNapisal/-a kobranka » 28 Avg 2024, 14:33

MarkoM je napisal/-a:Telekom ima 5G modem, vendar po telefonu mi niso znali povedati, da ga imajo, kljub parkratnemu prevezovanju operaterjev. Spraševali so me, če mi vklopijo 5G wifi na modemu :_banghead Slučajno sem sam našel, da telekom celo ponuja modem.
https://www.telekom.si/e-trgovina/racun ... c801a-bela

Sem se dogovoril za testni modem mimo uradnih kanalov. Če bo ok, bom pa vzel tega na obroke.

Ima tudi Hot mobil nekaj v prodaji: https://www.hofer.si/sl/p.tcl-g-namizni ... 90401.html

Edina stvar, ki bi me motila je, da nisem videl možnosti za priklop zunanjih anten, drugače bi ga že verjetno že kupil in testiral.
kobranka

OdgovorNapisal/-a mare69 » 28 Avg 2024, 23:10

jmivsek je napisal/-a:

Sam uporabljam Huawei USB ključek s SIM kartico z naročnino za mobilni internet za terensko delo. Ki deluje brez težav tudi na Mikrotikovih usmerjevalnikih.

Za nas radioamaterje najhitrejša pot do rezervnega interneta na kakem hribu, kamor imamo sicer napeljano WiFi traso z doline.

Se da na E3372 priklopit zunanjo anteno? Imam bolj slab sprejem, pa bi dal usmerjeno anteno proti bazni postaji.
mare69

Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 55

OdgovorNapisal/-a peterp » 29 Avg 2024, 08:15

mare69 je napisal/-a:Se da na E3372 priklopit zunanjo anteno? Imam bolj slab sprejem, pa bi dal usmerjeno anteno proti bazni postaji.
V specifikacijah https://consumer.huawei.com/za/routers/e3372/specs/ piše
External Antenna: TS-5 x 2
peterp

Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 369 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 235

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost