Telemach - optika (RUNE) bridge mode

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Cip » 31 Maj 2024, 18:56

Pozdravljeni,
Pred kratkim sem prešel iz koaksialne povezave na optiko Telemach (RUNE).
Pri tem sem od Telemacha dobil dve škatli ONT (Innbox G23 NT GPON), v katerega pride optika in LAN izhod gre v usmerjevalnik Zyxel VMG8623-T50B, iz tega pa v moj Zyxel USG Flex 500.

Prvotno je bil usmerjevalnik Telemacha (Zyxel VMG8623-T50B) v "router" načinu, zato sem jih prosil, da ga prestavijo v "bridge mode". Njihova podpora mi je postavila njihov VMG router v bridge mode, mi dala username/password za vzpostavitev PPPoE povezave, ki pa mi je ni uspelo vzpostaviti. Spremljal sem mrežne pakete (preko Wireshark-a) in pošlje se samo inicializacijski paket PADI.

Po večkratnem kontaktiranju podpore, sem naletel na uslužbenca, ki mi je začuda dal popolnoma druga navodila - da mu moram sporočiti MAC naslov svojega Zyxel Flex 500, ki ga verjetno registrira na njihovi strani in da na svojem Zyxel-u nastavim automatic IP (DHCP). Torej ni omenjal nobene PPPoE povezave.
Takšen setup mi sedaj deluje, vendar pa bi se rad popolnoma znebil njihovega VMG8623-T50B usmerjevalnika.
Če se priključim na njihov VMG8623-T50B, lahko vidim le osnovne nastavitve (ostale so očitno skrite oz. zaklenjene). Med temi nastavitvami vidim tudi "WAN information", kjer so izpisane povezave:
- ETHWAN_VLAN3907 (IPoE)
- ETHWAN_VLAN3906 (PPPoE): ni povezan
- ETHWAN_VLAN1101 (IPoE)
- ETHWAN VLAN1201 (IPoE): Bridged, ta se očitno uporablja za internet
- ETHWAN_VLAN1401 (IPoE)
Ena ali dve od teh povezav se verjetno uporabljata za IP telefonijo (te ne uporabljam).

Sedaj se sprašujem, kje se vzpostavi PPPoE povezava? Verjetno se ta ne vzpostavi na "Zyxel VMG8623-T50B" - tu je namreč IPoE? Ali je možno, da PPPoE vzpostavi ONT (Innbox G23 NT GPON)?
Ima kdo kakšno idejo, če bi bilo možno popolnoma odstraniti MG8623-T50B usmerjevalnik in izhod iz ONT (Innbox G23 NT GPON) pripeljati direktno v moj USG Flex 500?
Verjetno je potrebno uporabiti tudi VLAN (id 1201).

Naprave:
- Innbox G23 NT GPON (ONT): specifikacije v prilogi
- Zyxel VMG8623-T50B: https://spdl.zyxel.com/VMG8623-T50B/user_guide/VMG8623-T50B_1.pdf
- Zyxel USG Flex 500: https://www.zyxel.com/no/no/products/next-gen-firewall/usg-flex-firewall-usg-flex-500
Priponke
networking.png
wan_information.png
Iskratel-Innbox-G23-Datasheet-EN.pdf
(1.52 MiB) Prenešeno 8 krat
Cip
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 31 Maj 2024, 15:44
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: zanka
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a zanka » 31 Maj 2024, 20:30

Jaz bi med G23 in VMG8623 opazoval, kaj se dogaja.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3683
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 494 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 96

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Cip » 31 Maj 2024, 20:34

zanka je napisal/-a:Jaz bi med G23 in VMG8623 opazoval, kaj se dogaja.


To imam v planu, nabaviti ETAP in ga postaviti vmes ter spremljati dogajanje z Wiresharkom. Ali je kakšen enostavnejši način?
Cip
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 31 Maj 2024, 15:44
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: zanka
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a zanka » 31 Maj 2024, 20:49

Računalnik in 2 mrežni kartici "v bridge".
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3683
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 494 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 96

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Cip » 31 Maj 2024, 21:01

Hvala za nasvet. Če deluje, je dosti cenejša varjanta kot ETAP. Sporočim ugotovitve...
Cip
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 31 Maj 2024, 15:44
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: zanka
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Jun 2024, 06:53

Cip je napisal/-a:Prvotno je bil usmerjevalnik Telemacha (Zyxel VMG8623-T50B) v "router" načinu, zato sem jih prosil, da ga prestavijo v "bridge mode". Njihova podpora mi je postavila njihov VMG router v bridge mode, mi dala username/password za vzpostavitev PPPoE povezave, ki pa mi je ni uspelo vzpostaviti. Spremljal sem mrežne pakete (preko Wireshark-a) in pošlje se samo inicializacijski paket PADI.

Sem imel enako težavo pred nekaj meseci (smo imeli TUKAJ razpravo o tem) - meni so (kot sem že omenil v prejšnji temi) po nekaj urah neuspešnega konfiguriranja s strani njihovega monterja rekli, da se Zyxel ne da postavit v bridge mode, ampak samo innbox, ki pa ga ne dobavljajo več. Sicer so potem nekako našli še enega (zadnji v SLO) in mi zadevo "napol" rešili (samo internetni del, TVja niso znali zalaufat...), a kaj bo, ko/če ta crkne, ko nimajo rezerve...
Resda imam jaz Telekomovo optiko, tu si ti vsaj toliko na boljšem, da ti preko njihove optike vsaj nekaj dela, po drugi strani si pa toliko na slabšem, da ne moreš iti drugam...

Ne vem, a nas je res tako malo "tečnežev", ki zahtevamo svoj router povezan direktno na internet zato, ker imamo malce naprednejšo mrežo doma in nam njihova zaklenjena cenena škatla prav nič ne koristi?

Upam, da ti kaj uspe... če rešiš pa le napiši tukaj kako, me zanima.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6131
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 745 krat
Prejel zahvalo: 923 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 189

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Cip » 04 Jun 2024, 20:42

Protoncek je napisal/-a:
Cip je napisal/-a:Prvotno je bil usmerjevalnik Telemacha (Zyxel VMG8623-T50B) v "router" načinu, zato sem jih prosil, da ga prestavijo v "bridge mode". Njihova podpora mi je postavila njihov VMG router v bridge mode, mi dala username/password za vzpostavitev PPPoE povezave, ki pa mi je ni uspelo vzpostaviti. Spremljal sem mrežne pakete (preko Wireshark-a) in pošlje se samo inicializacijski paket PADI.

Sem imel enako težavo pred nekaj meseci (smo imeli TUKAJ razpravo o tem) - meni so (kot sem že omenil v prejšnji temi) po nekaj urah neuspešnega konfiguriranja s strani njihovega monterja rekli, da se Zyxel ne da postavit v bridge mode, ampak samo innbox, ki pa ga ne dobavljajo več. Sicer so potem nekako našli še enega (zadnji v SLO) in mi zadevo "napol" rešili (samo internetni del, TVja niso znali zalaufat...), a kaj bo, ko/če ta crkne, ko nimajo rezerve...
Resda imam jaz Telekomovo optiko, tu si ti vsaj toliko na boljšem, da ti preko njihove optike vsaj nekaj dela, po drugi strani si pa toliko na slabšem, da ne moreš iti drugam...

Ne vem, a nas je res tako malo "tečnežev", ki zahtevamo svoj router povezan direktno na internet zato, ker imamo malce naprednejšo mrežo doma in nam njihova zaklenjena cenena škatla prav nič ne koristi?

Upam, da ti kaj uspe... če rešiš pa le napiši tukaj kako, me zanima.


Hvala za info. Optiko imam od RUNE, tako da lahko izberem poljubnega operaterja.
Mi je pa uspelo postaviti Wiresharka med G23 in njihov Zyxel. Iz log-ov lahko potrdim, da se za internet uporablja vlan 1201. Našel sem tudi sledi PPPoE PADI paketa, vendar ni sledu o odgovoru (PADO). Mogoče PPPoE vzpostavi G23? :_CR B Bi bilo možno postaviti wireshark-a pred G23, torej če bi uporabil kakšen pretvornik optika -- RJ45 (bridge-wireshark) RJ45 -- optika.

Je tu kakšen "ekspert wireshark analitik" :D ?
Cip
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 31 Maj 2024, 15:44
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: zanka
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a zanka » 04 Jun 2024, 21:21

Navajam njihovo pogodbo:
> ONT naprave (optični modemi) so v lasti in upravljanju upravljavca omrežja, CPE in druge naprave, ki se na ONT priklapljajo, pa v lasti ponudnika storitev.

Predlagam, da se promet snema in nato vklopi Zyxel. Lahko pogledam dogajanje.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3683
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 494 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 96

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Cip » 04 Jun 2024, 21:58

zanka je napisal/-a:Predlagam, da se promet snema in nato vklopi Zyxel. Lahko pogledam dogajanje.


Natanko to sem naredil:
- vklop Zyxel (ISP), brez priključenih naprav
- priklop Zyxel (moj) na Zyxel(ISP)
- G23 nisem izklapljal

Pošljem log-e na pm.
Cip
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 31 Maj 2024, 15:44
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: zanka
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a zanka » 06 Jun 2024, 08:55

Kar se tiče nastavitev, operaterji preprosto rečejo, da je nastavitev zaradi premnogo OŠO preveč, in jih ne izdajo.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3683
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 494 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 96

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a zanka » 28 Jun 2024, 18:07

Zanima me, če ima ta podvig že kakšne rezultate.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3683
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 494 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 96

Re: Telemach - optika (RUNE) bridge mode

OdgovorNapisal/-a Cip » 28 Jun 2024, 19:33

zanka je napisal/-a:Zanima me, če ima ta podvig že kakšne rezultate.


Za enkrat ne. Trenutno čakam na dobavo novega firewall-a, nato se bom malce poigral z nastavitvami.
Se pa z Wireshark-om lepo vidijo vse nastavitve.
Cip
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 31 Maj 2024, 15:44
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: zanka
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov