Pozdravljeni,
Pred kratkim sem prešel iz koaksialne povezave na optiko Telemach (RUNE).
Pri tem sem od Telemacha dobil dve škatli ONT (Innbox G23 NT GPON), v katerega pride optika in LAN izhod gre v usmerjevalnik Zyxel VMG8623-T50B, iz tega pa v moj Zyxel USG Flex 500.
Prvotno je bil usmerjevalnik Telemacha (Zyxel VMG8623-T50B) v "router" načinu, zato sem jih prosil, da ga prestavijo v "bridge mode". Njihova podpora mi je postavila njihov VMG router v bridge mode, mi dala username/password za vzpostavitev PPPoE povezave, ki pa mi je ni uspelo vzpostaviti. Spremljal sem mrežne pakete (preko Wireshark-a) in pošlje se samo inicializacijski paket PADI.
Po večkratnem kontaktiranju podpore, sem naletel na uslužbenca, ki mi je začuda dal popolnoma druga navodila - da mu moram sporočiti MAC naslov svojega Zyxel Flex 500, ki ga verjetno registrira na njihovi strani in da na svojem Zyxel-u nastavim automatic IP (DHCP). Torej ni omenjal nobene PPPoE povezave.
Takšen setup mi sedaj deluje, vendar pa bi se rad popolnoma znebil njihovega VMG8623-T50B usmerjevalnika.
Če se priključim na njihov VMG8623-T50B, lahko vidim le osnovne nastavitve (ostale so očitno skrite oz. zaklenjene). Med temi nastavitvami vidim tudi "WAN information", kjer so izpisane povezave:
- ETHWAN_VLAN3907 (IPoE)
- ETHWAN_VLAN3906 (PPPoE): ni povezan
- ETHWAN_VLAN1101 (IPoE)
- ETHWAN VLAN1201 (IPoE): Bridged, ta se očitno uporablja za internet
- ETHWAN_VLAN1401 (IPoE)
Ena ali dve od teh povezav se verjetno uporabljata za IP telefonijo (te ne uporabljam).
Sedaj se sprašujem, kje se vzpostavi PPPoE povezava? Verjetno se ta ne vzpostavi na "Zyxel VMG8623-T50B" - tu je namreč IPoE? Ali je možno, da PPPoE vzpostavi ONT (Innbox G23 NT GPON)?
Ima kdo kakšno idejo, če bi bilo možno popolnoma odstraniti MG8623-T50B usmerjevalnik in izhod iz ONT (Innbox G23 NT GPON) pripeljati direktno v moj USG Flex 500?
Verjetno je potrebno uporabiti tudi VLAN (id 1201).
Naprave:
- Innbox G23 NT GPON (ONT): specifikacije v prilogi
- Zyxel VMG8623-T50B: https://spdl.zyxel.com/VMG8623-T50B/user_guide/VMG8623-T50B_1.pdf
- Zyxel USG Flex 500: https://www.zyxel.com/no/no/products/next-gen-firewall/usg-flex-firewall-usg-flex-500