Protireklamni SW/workaround

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Protireklamni SW/workaround

OdgovorNapisal/-a krko » 30 Apr 2024, 17:09

Ker se na internetnih straneh pojavlja čedalje več reklam, ki mi gredo na živce, me zanima kakšne pristope uporabljate, da se jih rešite?

Doma imamo router Assus RT-AC58U V3. Poizkušal sem že nastaviti RPi Pi hole, vendar se mi je router, ko se mu nastavil drug DNS (Pi hole, lokalni naslov) sesul in nismo imeli več dostopa do interneta. Delal sem po navodilih iz interneta, ki pa jih trenutno ne najdem oz. se ne spomnim točno po katerih sem šel. Dopuščam možnost da sem kaj naredil narobe, a sem poizkusil večkrat, vedno isti rezultat.
V temi o VPN na modemu/routerju je Protoncek omenil, da se da to narediti tudi z custom FW na routerju in pa dodatnim USB ključkom s SW, ki "prepreči reklamam", da bi prišle v lokalno omrežje. Modela mojega routerja na žalost ni na seznamu podprtih naprav za Merlin FW.

Obstaja še kaka druga možnost?
Nagibam se najprej k tistim, ki so cenejše, torej take, za katere že imam HW doma. Na voljo imam: RPi 3 B+, PoE Switch, proste ETH vtičnice na switchu, Router RT-AC58U V3, nekaj ETH kablov seveda. Vsi switchi v omrežju so unmanaged.
krko

Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 143 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Protireklamni SW/workaround

OdgovorNapisal/-a zanka » 30 Apr 2024, 17:13

krko je napisal/-a:...vendar se mi je router, ko se mu nastavil drug DNS (Pi hole, lokalni naslov) sesul in nismo imeli več dostopa do interneta.

Po moje, ko si tja vpisal drug DNS, je ta nastavitev obveljala tudi za Pihole, zato je vse obtičalo.

V omrežje dodaš Pihole, potem pa samo na računalniku nastavi DNS, da bo kazal na Pihole.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 502 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a krko » 30 Apr 2024, 17:21

Kako pa bi enostavno naredil, da vsaka naprava ki se poveže v lokalno omrežje lahko koristi to "ugodnost"?
krko

OdgovorNapisal/-a zanka » 30 Apr 2024, 17:54

Vpis DNS tudi tja, pri čemer je potrebno prej preveriti, da Pihole še naprej uporablja prvotne nastavitve. Zato, kot pravim, za začetek, da deluje na 1 računalniku, potem pa naprej.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Maj 2024, 09:41

Imaš v katerem kotu hiše/stanovanja slab wifi signal? Če ja ti je tole enkratni "izgovor", da nabaviš nov router in starega porabiš kot AP :D (nenazadnje je lahko rabljen z bolhe, ali eden od modelov, ki niso več podprti, tudi tja še vedno gre antireklam gor).

Jaz sem enkrat čisto iz firbca namestil Pihole in mi je delal, torej si ti naredil nekaj narobe, ali pa je router "zanič". Da bi se router sesul zaradi napačnega dns vpisa je hudo sumljivo... ja, da internet ne dela več, ne pa da se router sesuje...
Ne vem, da bi pa moral v vsako napravo sproti ročno vpisovati dns... nekako mi ne gre. Se pa da, ja, ampak kot rečeno moraš potem vsaki napravi ročno vpisat ip, gw, masko, dns.

Pa ko to vpišeš izbriši predpomnilnik brskalnika (CTRL+F5) preden poskusiš, če antireklam dela, sicer se ti lahko prikažejo reklame s cache-ja, pa boš mislil, da ne dela.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 764 krat
Prejel zahvalo: 954 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 195

OdgovorNapisal/-a krko » 01 Maj 2024, 09:49

No, kot da se ruter sesuje nisem mislim da rata neodziven, je pač interneta ni. Ker nisem tako domač v IT vodah mi potem hitro zmanjka znanja/idej. Moje znanje seže nekje do tega, kaj je IP, da ima vsaka naprava svojega in da switch daje vse vsem, router pa je bolj pameten. :)
Je možno da se potem spremenijo kake druge nastavitve in da zato ne deluje? Bi mogel kam/kje nastaviti kak statičen IP ali kaj podobnega?
krko

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Maj 2024, 11:14

Težko rečem… če se prav spomnim je treba v routerju nastavit ip od pihole kot dns, ampak po moje je treba tudi v pihole kaj nastavit, da pi ve, kam hodit po podatke… je že predolgo tega, odkar sem se igral. Zato imam pa raje to na routerju, kjer installer vse sam naredi :_clap
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a zanka » 01 Maj 2024, 14:03

Protoncek je napisal/-a:Težko rečem… če se prav spomnim je treba v routerju nastavit ip od pihole kot dns, ampak po moje je treba tudi v pihole kaj nastavit, da pi ve, kam hodit po podatke… je že predolgo tega, odkar sem se igral.

Tako, na usmerjevalniku za DNS: IP od Pihole. Na Pihole za DNS: IP od ponudnika interneta ali kar Arnesova dva 193.2.1.66 ...

Za Openwrt obstaja paket adblock.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Maj 2024, 17:53

A lahko kdo pove kakšen je potem efekt tega. Kako se odraža delovanje take povezave?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19539 krat
Prejel zahvalo: 10088 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Maj 2024, 18:36

Misliš pihole? Enostavno povedano: vsaka dns zahteva iz routerja ne gre direktno na DNS strežnik ponudnika (ali gugla, če imaš nastavljeno 8.8.8.8) ampak na pihole. Pihole potem to sfiltrira - primerja s svojimi blacklistami in če je reklama le-to zavrne (mislim, da pošlje nazaj 127.0.0.0), če ne pa "vpraša ponudnikov strežnik" za podatke in odgovor posreduje nazaj routerju.

Kar se antireklam softvera tiče pa: samo zurnal24.si odpri, je ena od najbolj osvinjanih strani. Brez njega dobiš nekaj kil odpadkov, od stranskih reklam, do okna čez vse z reklamo in "klikni za nadaljevanje"... z njim pa niti grama ne. Na koncu vidiš, da se vse take strani odpirajo konkretno hitreje.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Maj 2024, 19:45

Aha,... ampak potem malo bolj zvitih reklam ne zmore zaustaviti. Recimo reklamni vložek na Youtube ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Pluton » 01 Maj 2024, 22:31

YouTube ReVanced potem.
Uporabniški avatar
Pluton

Kraj: Slov. Konjice
Zahvalil se je: 188 krat
Prejel zahvalo: 79 krat
Uporabnika povabil: drakslar
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Maj 2024, 06:48

ja, ampak potem imam pa še vedno zgubljen čas. Reklame sicer ne vidim, ker je vse črno, ampak željen posnetek je vseeno prekinjen. Sicer črno traja pol manj časa kot reklama, a vseeno je hudo moteče.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Maj 2024, 08:22

jutube reklame je menda kar težko "preklicati"... adguard, diversion...tega ne zmorejo. ja, se zgodi, da je črnina namesto reklame, a je vseeno treba čakat.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Maj 2024, 08:42

Protoncek je napisal/-a:jutube reklame je menda kar težko "preklicati"... adguard, diversion...tega ne zmorejo. ja, se zgodi, da je črnina namesto reklame, a je vseeno treba čakat.
Ja, na to računajo.
Problem pa nastane, ko ti nasujejo v posnetek toliko tega, da postane neuporaben. Razen tega se reklame prožijo, če hočeš v posnetku preskočiti na določen del posnetka, da si ga bolj podrobno ogledaš.
Tak primer sem imel danes. poiščem posnetek, 20 sekund reklame, preskočim na cca polovico 20 sekund reklame, ugotovim, da želeno še ni na vrsti in bo treba še malo naprej - klik dvakrat po 20 sekund reklame. Potem ugotovim, da sem že mimo in bo treba malo nazaj. Kliknem nazaj - 2'0 sekund reklame.

Potem sem v komentarje pod video napisal, da je zaradi preveč pogostih reklam njegov video neuporaben in se bom v bodoče videoposnetkom tega avtorja izogibal (google namreč daje reklame samo če avtor tako označi).
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Maj 2024, 09:09

Pa saj je povsod tako. Jaz sicer ne gledam poptv, ampak sestra pravi, da je v eni uri 3x po 10 minut reklam (sama oddaja je sicer polurna). Računajo na to, da človek "znori" in se naroči na plačljivo storitev. Pa tudi tam ni vse zlato - sem ravno bral da bo netflix nekaj z=bal in začel z reklamami pri naročnikih, ki plačujejo naročnino... :_banghead
A nima jutub sicer tako, da noče predvajatvideov, če imaš adblock vključen? Vem, da sem bral o tem, ne vem pa, če je v EU to že aktivno.

Saj je sicer res, da z reklamami živijo... problem je, v dejstvu, da so prepogoltni in jim nikoli ni dovolj...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Maj 2024, 10:07

Protoncek je napisal/-a:Saj je sicer res, da z reklamami živijo... problem je, v dejstvu, da so prepogoltni in jim nikoli ni dovolj...
Zadeva gre v smeri, da bodo obstajale le še liste, ki se jih bo dalo dobiti preko googla, na njih bodo pa linki do ftp-jev z zanimivimi vsebinami.
Zadnjič sem bil v eni trgovini v Kopru (nalašč ne bom delal reklame), pa pri blagajni stoji agent in nas prepričuje v njihovo kartico. OK, vprašam kaj imam jaz od tega ? In mi naloži nekaj v smislu, da če bom pri njih mesečno kupil za 500€ bom za naslednji mesec postal VIP in imel ne vem koliko popusta.
Pa kaj ste znoreli ? Čisto so zgubili stik z realnostjo. Kako naj jaz pri njih zapravim preko 500€? Moja cela penzija je malo čez 700!!!
Mi je dvignilo pokrovko. Doživeli so 20 minut zjanja in zastoj na vseh blagajnah, ker so znoreli tudi drugi, ki so mi dali prav.

V redu, naj imajo svoj sistem, naj imajo svojo mejo pri 1000€, če hočejo, ne samo pri 500, ampak naj nas pustijo pri miru, ni nas treba na blagajni posiljevat in zadrževat, če tega nočemo.

Saj bi rekel, da ne grem več tja, pa je. Ampak nimaš izbire, ker se to začenja dogajati že čisto povsod. Razmerje koristnih stvari / nekoristnemu spamu in reklamam na internetu se je v zadnjem letu spustilo že na mejo 10%. Vsaj kar se mene tiče. Kriza. Velik del interneta postaja neuporaben.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Maj 2024, 10:12

Tudi tu pri nas je podobno, če sem včasih pobrisal 5 uporabnikov na mesec, potem moram povedati, da jih sedaj brišem do deset na dan. Večina vas tega seveda niti ne opazi in se zato sprašujete kaj? Kako? ...
Preprosto, uporabnik se samo prijavi, se ne predstavi. V polja internetna stran, zanimanje, poklic pa vpiše kup linkov na internetne strani z reklamami.
Zadnje čase so postali še malo bolj pametni. Ob prijavi ne vpišejo ničesar. Čez kak teden pa dopišejo linke v ta polja.

No nekateri pospamajo tudi nekatera dosegljiva področja foruma, no ti so hitro odkriti in letijo dol. Ta področja imam odprta nalašč zato, da se lažje odkrije take spamerje.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a DusanK » 02 Maj 2024, 17:33

VolkD je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a:Saj je sicer res, da z reklamami živijo... problem je, v dejstvu, da so prepogoltni in jim nikoli ni dovolj...
Zadeva gre v smeri, da bodo obstajale le še liste, ki se jih bo dalo dobiti preko googla, na njih bodo pa linki do ftp-jev z zanimivimi vsebinami.
Zadnjič sem bil v eni trgovini v Kopru (nalašč ne bom delal reklame), pa pri blagajni stoji agent in nas prepričuje v njihovo kartico. OK, vprašam kaj imam jaz od tega ? In mi naloži nekaj v smislu, da če bom pri njih mesečno kupil za 500€ bom za naslednji mesec postal VIP in imel ne vem koliko popusta.
Pa kaj ste znoreli ? Čisto so zgubili stik z realnostjo. Kako naj jaz pri njih zapravim preko 500€? Moja cela penzija je malo čez 700!!!
Mi je dvignilo pokrovko. Doživeli so 20 minut zjanja in zastoj na vseh blagajnah, ker so znoreli tudi drugi, ki so mi dali prav.

V redu, naj imajo svoj sistem, naj imajo svojo mejo pri 1000€, če hočejo, ne samo pri 500, ampak naj nas pustijo pri miru, ni nas treba na blagajni posiljevat in zadrževat, če tega nočemo.

Saj bi rekel, da ne grem več tja, pa je. Ampak nimaš izbire, ker se to začenja dogajati že čisto povsod. Razmerje koristnih stvari / nekoristnemu spamu in reklamam na internetu se je v zadnjem letu spustilo že na mejo 10%. Vsaj kar se mene tiče. Kriza. Velik del interneta postaja neuporaben.

Dvomim, da je to 500€/mesec, prej 500 točk/mesec, kot npr. pri Cineplexx-u, kjer za 10 centov dobiš eno točko bodisi za nakup pokovke, pomfrija ali kino vstopnice in se vse sešteva. 500 točk pomeni tako 50€.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3336 krat
Prejel zahvalo: 5821 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Pobes » 02 Maj 2024, 19:22

Odvisno kakšna trgovina je to za 500€/ mesec. V trgovini z cunjami od mene ne bodo dobili 500€ na mesec. V tehnični trgovinah je pa včasih tudi 1500€ premalo :D
Pobes

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Maj 2024, 19:55

Nazaj...

Za Youtube uporabljam uBlock. Sicer mi več kot tri četrt reklam prikazuje Schwarzkopf, Syoss in Schauma, meni z glavo kot Storžič, ne kakšno Pohorje. Algoritem seka v prazno.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Maj 2024, 20:11

DusanK je napisal/-a:Dvomim, da je to 500€/mesec, prej 500 točk/mesec, kot npr. pri Cineplexx-u, kjer za 10 centov dobiš eno točko bodisi za nakup pokovke, pomfrija ali kino vstopnice in se vse sešteva. 500 točk pomeni tako 50€.

Informacija je ustna, dobljena na blagajni. Če pa ti uspe izvedeti relacijo EUR <--> točke, pa kar izvoli: Klik
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a DusanK » 02 Maj 2024, 21:26

VolkD je napisal/-a:
DusanK je napisal/-a:Dvomim, da je to 500€/mesec, prej 500 točk/mesec, kot npr. pri Cineplexx-u, kjer za 10 centov dobiš eno točko bodisi za nakup pokovke, pomfrija ali kino vstopnice in se vse sešteva. 500 točk pomeni tako 50€.

Informacija je ustna, dobljena na blagajni. Če pa ti uspe izvedeti relacijo EUR <--> točke, pa kar izvoli: Klik

Seveda, piše:
"Vsakih doseženih 5 EUR = 5 TOČK
Minimalni skupni znesek točk v obdobju je 600 točk"

Samo moraš prebrati droben tisk v drugem .pdf-ju, v Pristopnici. ;)

Ker sta dve letni periodi (2 x 6 mesecev) in min. 600 točk/€ je to v povprečju 100€/mesec. Če zapraviš več, imaš višji % popusta.
Podobno ima Merkurjeva kartica zaupanja, no, malce več obračunskih obdobij in zneskov.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3336 krat
Prejel zahvalo: 5821 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a kristjank » 03 Maj 2024, 18:25

krko je napisal/-a:Ker se na internetnih straneh pojavlja čedalje več reklam, ki mi gredo na živce, me zanima kakšne pristope uporabljate, da se jih rešite?

Doma imamo router Assus RT-AC58U V3. Poizkušal sem že nastaviti RPi Pi hole, vendar se mi je router, ko se mu nastavil drug DNS (Pi hole, lokalni naslov) sesul in nismo imeli več dostopa do interneta. Delal sem po navodilih iz interneta, ki pa jih trenutno ne najdem oz. se ne spomnim točno po katerih sem šel. Dopuščam možnost da sem kaj naredil narobe, a sem poizkusil večkrat, vedno isti rezultat.
V temi o VPN na modemu/routerju je Protoncek omenil, da se da to narediti tudi z custom FW na routerju in pa dodatnim USB ključkom s SW, ki "prepreči reklamam", da bi prišle v lokalno omrežje. Modela mojega routerja na žalost ni na seznamu podprtih naprav za Merlin FW.

Obstaja še kaka druga možnost?
Nagibam se najprej k tistim, ki so cenejše, torej take, za katere že imam HW doma. Na voljo imam: RPi 3 B+, PoE Switch, proste ETH vtičnice na switchu, Router RT-AC58U V3, nekaj ETH kablov seveda. Vsi switchi v omrežju so unmanaged.

Ena alternativa je tudi AdGuard: https://adguard.com/en/adguard-home/overview.html
Vsaj meni je ljubši in sem nanj preklopil zelo kmalu iz PiHolea in dela brez posebnosti.

VolkD je napisal/-a:Aha,... ampak potem malo bolj zvitih reklam ne zmore zaustaviti. Recimo reklamni vložek na Youtube ?

Kaj trenutno uporabljaš? Meni uBlock Origin in Sponsorblock v Firefoxu pobereta vse. Napiši kombinacijo OS/Browser/Adblock pa mogoče kaj ugotovimo...

Protoncek je napisal/-a:jutube reklame je menda kar težko "preklicati"... adguard, diversion...tega ne zmorejo. ja, se zgodi, da je črnina namesto reklame, a je vseeno treba čakat.

Za Android Youtube Revanced: https://revanced.app/
Za PC Firefox + uBlock Origin + Sponsorblock.
Za uporabnike Google Chroma: Zamenjajte na Firefox, ki ne prodaja vaše zgodovine brskanja taistim reklamarjem. Poleg tega bo kmalu nehal bilo kateri AdBlock delat zaradi sprememb v Manifest V3 API-ju.

Se strinjam. Je pa res, da je ta panoga postala tako hudičevo nizkotna in vsiljiva, da mi je prav vseeno, bodo morali reklamarji pač zamenjati panogo ali pa "prenehati živeti" od tega.
V resnici nikoli ne odrastemo, samo naučimo se, kako se obnašati v javnosti.
Uporabniški avatar
kristjank

Kraj: Jesenice/Ljubljana
Zahvalil se je: 94 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Število neizkoriščenih povabil: 20

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Maj 2024, 18:36

kristjank je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a:jutube reklame je menda kar težko "preklicati"...

Za Android Youtube Revanced: https://revanced.app/
Za PC Firefox + uBlock Origin + Sponsorblock.
Za uporabnike Google Chroma: Zamenjajte na Firefox, ki ne prodaja vaše zgodovine brskanja taistim reklamarjem. Poleg tega bo kmalu nehal bilo kateri AdBlock delat zaradi sprememb v Manifest V3 API-ju.
.

Kar se mene tiče gledam izključno centralne rešitve, ne posameznih. Ne mislim česarkoli nameščat na miljon naprav vsako posebej :_banghead ... Enkrat namestim in velja za vse - to pri meni edino "prođe".

kristjank je napisal/-a:Ena alternativa je tudi AdGuard: https://adguard.com/en/adguard-home/overview.html
Vsaj meni je ljubši in sem nanj preklopil zelo kmalu iz PiHolea in dela brez posebnosti.

To imam jaz zdaj na asusu. Prej sem imel Diversion. Neke razlike ne vidim, razen v tem, da ima adguard spletni vmesnik za nastavitve, diversion pa to delaš v promptu. Ne da bi sicer jaz karkoli (dosti) čaral po njem...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 23:08

kristjank je napisal/-a:Kaj trenutno uporabljaš? Meni uBlock Origin in Sponsorblock v Firefoxu pobereta vse. Napiši kombinacijo OS/Browser/Adblock pa mogoče kaj ugotovimo...
W10 ; FF; Adblock for Youtube™
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 03 Maj 2024, 23:29

VolkD je napisal/-a:W10 ; FF; Adblock for Youtube™

Imam enako konfiguracijo in nimam nobenih reklam od kar pomnem.
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir

Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 196 krat
Prejel zahvalo: 368 krat
Število neizkoriščenih povabil: 58

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 23:31

mirkatmir je napisal/-a:

Imam enako konfiguracijo in nimam nobenih reklam od kar pomnem.
Saj reklam tudi sam nimam, a namesto reklame imam temo v času polovice reklame.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 03 Maj 2024, 23:35

Potem nimaš nekaj prav poštimano. Ko sem namestil FF sem dodal Adblock in nič več. Drugače pa, tudi tema je neke vrste reklama. :_dunno
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir

Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 196 krat
Prejel zahvalo: 368 krat
Število neizkoriščenih povabil: 58

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 23:51

mirkatmir je napisal/-a:Potem nimaš nekaj prav poštimano.
Ja, ampak kaj? Na prenosniku imam enako nastavljeno in mi enako "ne dela". Namesto, da bi reklamo preskočilo imam v času trajanja reklame črn ekran.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kristjank » 04 Maj 2024, 10:40

Adblock for YouTube odstrani in naloži uBlock Origin. uBO je zadnjih par let kar de facto standard za odstranjevanje reklam, in po mojih izkušnjah mu ostali ne sežejo do kolen, sploh pri YT, kjer se stalno borijo proti temu. uBO deluje takoj, ko razvijalci popravijo sezname reklam, kar je ponavadi hitreje kot ostali plugini z manjšo razvojno skupino (ali pa, bog ne daj, z zaprto programsko kodo). Vem sicer, da je žongliranje pluginov zoprno, ker smo navajeni vsak na svoj nabor, ki nam primerno deluje (oz. ne deluje), ampak mogoče res poskusi zamenjati adblock plugin.
Uporabniški avatar
kristjank

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Maj 2024, 10:51

Vedeti je treba da je nekaj časa nazaj podjetje, ki je naredilo Adblock kupil google. S tem je vse jasno...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a kristjank » 04 Maj 2024, 11:25

Protoncek je napisal/-a:Vedeti je treba da je nekaj časa nazaj podjetje, ki je naredilo Adblock kupil google. S tem je vse jasno...

Originalnega že, uBO pa je nekomercialen: https://en.wikipedia.org/wiki/UBlock_Origin
Strani blokira na podlagi javno dostopnih seznamov (blocklist) na internetu, ki jih vzdržujejo razne fundacije, ad-hoc skupnosti, forumi, in ostale dobre duše, ki to delajo v javno dobro. Tako je precej manj konflikta interesov. Sem tudi jaz recimo označeval sponzorje za Sponsorblock občasno. Jaz si vzamem 10s več, potem pa 1000+ ljudem prihranim minuto. Se nabere pač...
Priponke
Screenshot_20240504_122321.png
Uporabniški avatar
kristjank

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Maj 2024, 11:44

Napisal sem adblock, ne ublock origin. To sta dva različna programa…
Tudi adblock je bil včasih neodvisen itd…
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Pluton » 04 Maj 2024, 14:51

Zato je pa treba sproti slediti, kaj se s temi addoni dogaja. Recimo I don't care about cookies se je tudi prodal, a so takoj naredili fork I still don't care about cookies. Sam imam tudi Ublock origin in je do zdaj deloval ok. Na splošno zelo pomaga tudi NoScript, a ga je treba naštudirati.

Sam si z Youtuba stvari potegnem dol z Easy Youtube Video Downloader Express in potem gledam z Vlc, kjer lahko brez problema preskakujem. Reklam ni zraven razen tistega, kar je v originalnem posnetku. Je pa pri downloadaju borba, kjer Youtube redno nagaja in je treba počakati, da se downloader prilagodi. Trenutno deluje, ko pa ne, si pomagam z Video DownloadHelper, ki doda zraven svoj žig. Zanimivo, da na telefonu downloadanje v NewPipe vedno deluje. Youtube sicer vedno manj uporabljam, ker so meni zanimivi avtorji šli na alternative.
Uporabniški avatar
Pluton

OdgovorNapisal/-a Tom1234 » 04 Maj 2024, 15:53

Win 10, FF in Adblock Plus v3.25.1 In nimam nobenih reklam. Tudi nobene črne slike ali kakšnega čakanja.
Res pa je, da so se enkrat lani pojavile reklame, kaj sem kliknil, ko me je nekaj spraševalo se pa žal ne spomnem.
Tom1234

Kraj: lj
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Maj 2024, 20:07

Danes sem naredil analizo, koliko domen je vezanih na en IP naslov in je opazno, da je domen bistveno več kot IP naslovov, zato sem danes poskusno začel blokirati kar IP naslove, saj verjamem, da bo nova domena kazala na nek že obstoječ IP naslov.
Včeraj sem pregledal seznam domen in izločil takšne, ki ne obstajajo več. Znebil sem se okrog 36 % domen.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a Tom1234 » 06 Maj 2024, 01:56

Ali lahko kdo prilepi par linkov iz YT, ki se vam prikažejo reklame pred posnetkom in črno sliko, da primerjam z svojo konfiguracijo ?
Tom1234

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Maj 2024, 07:12

Tom1234 je napisal/-a:Ali lahko kdo prilepi par linkov iz YT, ki se vam prikažejo reklame pred posnetkom in črno sliko, da primerjam z svojo konfiguracijo ?
Ne samo pred, tudi med posnetkom.
https://www.youtube.com/watch?v=xYhfIl3XJe0
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a xbolha » 06 Maj 2024, 10:29

Uporabljam https://brave.com/. Ni reklam.
xbolha

Kraj: LJ-GR-Dolenjska
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 61 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a Tom1234 » 06 Maj 2024, 10:39

VolkD je napisal/-a:
Tom1234 je napisal/-a:Ali lahko kdo prilepi par linkov iz YT, ki se vam prikažejo reklame pred posnetkom in črno sliko, da primerjam z svojo konfiguracijo ?
Ne samo pred, tudi med posnetkom.
https://www.youtube.com/watch?v=xYhfIl3XJe0

Evo... Za sekundico ali še manj se mi na začetku pojavi tole na sliki (toliko, da sem komaj ujel (PrtSc) in posnetek steče normalno naprej do konca, BREZ prekinitve oz. reklam, brez, da bi kaj klikal.
Priponke
Reklama VolkD.jpg
Tom1234

OdgovorNapisal/-a Tom1234 » 06 Maj 2024, 10:55

Še to. Na navedenem linku mi Adblock Plus blokira 15 stvari, če to kaj pomeni.
Tom1234

OdgovorNapisal/-a kobranka » 13 Maj 2024, 18:31

VolkD je napisal/-a:ja, ampak potem imam pa še vedno zgubljen čas. Reklame sicer ne vidim, ker je vse črno, ampak željen posnetek je vseeno prekinjen. Sicer črno traja pol manj časa kot reklama, a vseeno je hudo moteče.

Jaz youtube gledam preko aplikacije PipePipe, na računalniku pa preko Brave po novem. Ne vem za reklame v videjih in črne praznine.
kobranka

Zahvalil se je: 733 krat
Prejel zahvalo: 304 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 60

OdgovorNapisal/-a zanka » 13 Maj 2024, 19:40

Uporabljam Firefox in ublock origin. Če dobim črn zaslon, pritisnem F5 (osveži) in mi ob kliku predvaja želeno vsebino. Ni najlepše, je pa bolje kot čakati vsaj nekaj sekund in potem prejemati prekinitve.
Uporabniški avatar
zanka

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2024, 20:02

kobranka je napisal/-a:Jaz youtube gledam preko aplikacije PipePipe, na računalniku pa preko Brave po novem. Ne vem za reklame v videjih in črne praznine.
Lahko kakšen link na ta sw ?
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Pluton » 14 Maj 2024, 07:26

https://github.com/InfinityLoop1308/PipePipe
https://f-droid.org/packages/InfinityLo ... eEnhanced/

Najprej si naloži repozitorij F-droid. V brskalniku greš na https://f-droid.org/, potegneš dol f-droid.apk, omogočiš brskalniku nalaganje apk-jev in ga inštaliraš. Brez skrbi, F-droid je bolj zaupanja vreden repozitorij, kot Google play. Da prideš noter, jim moraš najprej poslati source kodo, ki jo pregledajo. V F-droidu najdeš željeno aplikacijo in jo naložiš.
Uporabniški avatar
Pluton

OdgovorNapisal/-a Sigi » 20 Maj 2024, 23:56

Brave je zakon. Vsake toliko pomotoma kliknem YT iz Firefoxa... po max. par sekundah mi "pukne film" in lepo zaprem ter nazaj na Brave. Sem imel Pihole par mesecev ampak za mojo uporabo (in lenobo) ni primerjave z Brave. Uporabljam na WIN PC in Android telefonu že blizu dve leti.
...
Sigi

Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 369 krat
Prejel zahvalo: 286 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Maj 2024, 06:16

...seveda je tu samo vprašanje časa, kdaj ga bo "kupil gugl"... tako, kot se je zgodilo z adblock-om.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Maj 2024, 10:03

Upam, da ne, ker osnova že bazira nekako na Chrome. Bi se potem lahko isto zgodilo z Opero brskalnikom, ampak jo je prej kupil kitajc, če se ne motim.
kobranka

Zahvalil se je: 733 krat
Prejel zahvalo: 304 krat
Uporabnika povabil: MadMax

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Maj 2024, 10:45

Sigi je napisal/-a:Brave je zakon. Vsake toliko pomotoma kliknem YT iz Firefoxa... po max. par sekundah mi "pukne film" in lepo zaprem ter nazaj na Brave. Sem imel Pihole par mesecev ampak za mojo uporabo (in lenobo) ni primerjave z Brave. Uporabljam na WIN PC in Android telefonu že blizu dve leti.
Lahko kakšen link za instalacijo na win10 in kakšen namig ?
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Naslednja

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost