Vprašanja in odgovori o NBP

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Avg 2021, 20:28

zanka je napisal/-a:Zato torej, kar pogrešam pri vsej dokumentaciji o NBP so tudi ti prikazi, kajti veliko lažje je primerjati svojo izdelavo z nekimi vzorčnimi podatki, na podlagi katerih lahko zaključim, da se naprava primerno obnaša na točno teh podatkih. Če bi torej obstajali ti, vsaj časovni diagrami, bi lahko primerjal, kako dobro sem s svojo implementacijo kodiranja. Recimo dokumentacija o DS18B20 vsebuje 4 primere 2 bajtov iz SP (vhodni podatki) s pripadajočimi temperaturami (izhodni podatki), da lahko kdo preveri svojo implementacijo pretvorbe.
Po vsej sili bi rad nekaj, kar je kompleksno poenostavil. Ne bo šlo, je pač kompleksno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Avg 2021, 20:37

zanka je napisal/-a:Jasno ne obstaja ukaz za mikroprocesor, ki pljune pričakovan rezultat v 1 ciklu, ampak če imam mikroprocesor, ki v času 1 cikla izvede 10 ukazov, potem lahko že kaj ustvarim. Če bom slab in bom za to porabil 12 ukazov, lahko vzamem hitrejši mikroprocesor. Če imam počasne GPIO ukaze, potem lahko zlorabim MOSI od SPI. Dobim "gratis" LSB first ter DMA, torej moram programsko dejansko samo premetavati bite.

Drži. Zadeva do določene hitrosti deluje, hitreje pa ne gre.
In to se dejansko tudi koristi. V MATNC imaš implementiran AX25 protokol, kjer mikrokontroler dela vse, kar je včasih delal modem. Torej Manchester modulator/demodulator je narejen s pomočjo SW.
Citiram:
Razmeroma nizke hitrosti prenosa preko NBFM in WBFM postaj omogočajo izvedbo celotnega modema, bitne sinhronizacije in pomožnih vezij (DCD) povsem programsko v tehniki številske obdelave signalov
DSP (Digital Signal Processing). Mikrokrmilniki družine LPC2xxx z jedrom ARM7 omogočajo programsko izvedbo preprostih DSP modemov do približno 100kbps in zahtevnejših DSP modemov do približno 10kbps.


Aja,.. zdaj smo se pa končno srečali s tem, da xTNC-ji niso samo škatle, ki delajo z NBP protokolom, ampak te škatle delajo tudi z drugimi protokoli. :_think
Delajo torej tudi konverzije med protokoli.

Torej preprost modem se v ARM7 jedru da narediti nekje do 100kbps. Za 10MB bo treba pa še počakati na dovolj hiter procesor. In namesto čakanja imaš tu programabilno logiko, kjer se sprogramirane stvari izvajajo časovno paralelno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a S56FPW » 20 Avg 2021, 23:23

Matnc je odlicen nadomestek vseh do zdaj znanih modemov za paket radio
ker zna delat Manchester do 38k4 in Bell-202 AFSK od 300-1200bps
škatlico se da nastavit v KISS nacin, hitrost na rs232 od 1200 do 4608000 bps !!!
torej skatlo lahko razumejo vsi programi za PC ki znajo delat z KISS.
http://lea.hamradio.si/~s56fpw/
Uporabniški avatar
S56FPW
 
Prispevkov: 770
Pridružen: 26 Jan 2015, 23:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 375 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a pirpy » 22 Avg 2021, 15:18

Ali imam lahko preko nbp rezervno pot do mojega strežnika pametne hiše, zgodi se, da mi modem pade ali telemach izključi internet ali elektrike zmanjka , takrat mi rezervna linija preko javnega omrežja nič ne pomaga, ker ne morem odpreti porta na usmerjevalniku, ki je nekje v Velenju in nad njim nimam kontrole.
Torej Darko, ali mi lahko odpreš port na svojem usmerjevalniku in skonfiguriraš omrežje tako da, ko vpišem tvoj zunanji ip in nek port me bo povezalo preko nbp omrežja na moj domač server, ki na mojem lokalnem omrežju sliši na ime 192.168.1.14:8123 ?
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 21 Jan 2015, 20:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Avg 2021, 15:22

Ufff,... ne vem. Tu je pa moje znanje prekratko. Domnevam, da se da, a ne vem kako. Mogoče bi ti s56rga lahko odgovoril,...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a s56rga » 22 Avg 2021, 15:37

pirpy je napisal/-a:Ali imam lahko preko nbp rezervno pot do mojega strežnika pametne hiše, zgodi se, da mi modem pade ali telemach izključi internet ali elektrike zmanjka , takrat mi rezervna linija preko javnega omrežja nič ne pomaga, ker ne morem odpreti porta na usmerjevalniku, ki je nekje v Velenju in nad njim nimam kontrole.
Torej Darko, ali mi lahko odpreš port na svojem usmerjevalniku in skonfiguriraš omrežje tako da, ko vpišem tvoj zunanji ip in nek port me bo povezalo preko nbp omrežja na moj domač server, ki na mojem lokalnem omrežju sliši na ime 192.168.1.14:8123 ?

Vprašanje je malo čudno zastavljeno vendar predvidevam da je izvedljivo. (razni ipip,eoip,vpn tuneli) Nariši skico kako imaš/želiš imeti povezano pa bomo našli pravo rešitev.
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 711
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 303 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a pirpy » 22 Avg 2021, 18:05

Kako se priključiš na internet preko nbp?
Predvidevam, da domači tnc deluje kot tunel do naprimer Darkotovega domačega tnc-ja kateri je priklopljen na usmerjevalnik.
Ko vklopim računalnik le-ta zahteva ip, katerega preko tunela dostavi Darkotov usmerjevalnik in tako se moj računalnik poveže preko Darkotove pipce v svet.
Darkotov usmerjevalnik vidi moj računalnik kot napravo na svojem lokalnem omrežju , zato predvidevam, da lahko nanj usmeriš tudi promet, ki pride iz smeri interneta.?
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 21 Jan 2015, 20:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Avg 2021, 18:13

Ni čisto tako, je pa precej podobno.
Domač TNC ima svoj IP in masko (ne sme vse kar je v lokalnem omrežju iti na NBP), povezava preko NBP je skoraj enkapsulacija ethernet okvirjev. Ciljni TNC ima tudi svoj IP. Običajno gre v internet preko ruterja. Skratka, ti prideš preko NBP omrežja do mene, od mene dalje pa greš z mojim IP.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a pirpy » 22 Avg 2021, 18:44

Torej moj računalnik misli da je lokalni tnc prehod oziroma gateway, ip na računalniku pa moram sam nastavit.
Potem je routanje portov res vprašanje.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 21 Jan 2015, 20:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a pirpy » 22 Avg 2021, 18:52

Kako pa so ip kamere povezane v svet?
Menda ne preko oblaka.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 21 Jan 2015, 20:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Avg 2021, 20:08

IP kamera se obnaša precej pasivno.
Imamo sw, ki gre vsake toliko časa in kamero prosi za sliko (kamera se obnaša kot web page). To se potem nalaga na isti strežnik kot je na njem forum. Tu potem lahko vidiš time laps za zadnjih 24 ur (lahko tudi manj).

http://s53mv.s5tech.net/ipcam/index.php
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a pirpy » 22 Avg 2021, 20:40

Ta sw pa se nahaja kje ?
Na lokalni mreži kamere ali strežnika.
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 21 Jan 2015, 20:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Avg 2021, 20:44

Na strežniku.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a pirpy » 22 Avg 2021, 21:15

Pomeni da bo tudi v mojem primeru šlo :)

Še nekaj me zanima, kolikokrat na sekundo lahko gre postaja pri hitrosti 10Mbit iz sprejema na odajo in kako dolg je mrtvi čas?
Uporabniški avatar
pirpy
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 21 Jan 2015, 20:20
Kraj: Topolšica
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Avg 2021, 21:42

pirpy je napisal/-a:Še nekaj me zanima, kolikokrat na sekundo lahko gre postaja pri hitrosti 10Mbit iz sprejema na odajo in kako dolg je mrtvi čas?
Uff,... vprašanje za milion €.
Odvisno od mnogo česa. Od tipa postaje, od dolžine okvirjev, od motenj, od drugih postaj, ki jih ne vidimo, ... so pa to parametri, ki se jih v TNC-ju da nastaviti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a S56FPW » 22 Avg 2021, 22:40

tole so parametri za 10M *** Slot: 100us Glava: 50us Rep: 10us + koristni tovor
za 2M so pa takšni *** Slot: 1000us Glava: 250us Rep: 80us + koristni tovor
http://lea.hamradio.si/~s56fpw/
Uporabniški avatar
S56FPW
 
Prispevkov: 770
Pridružen: 26 Jan 2015, 23:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 375 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a TilenS » 29 Sep 2022, 17:11

Da malo obudim tole temo : )

Mislim da sem nekje zasledil (lahko da se motim), mogoče celo v tej temi, da naj bi xATNC elektronike oz. NBP protokol (enkrat v prihodnosti?) omogočal dostop do posameznih komand tudi preko ETH porta in ne samo preko namenske serijske z 9600baud? Že omogoča to zadnja verzija FW?
TilenS
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 04 Feb 2015, 23:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 29 Sep 2022, 17:25

TilenS je napisal/-a:.. dostop do posameznih komand tudi preko ETH porta in ne samo preko namenske serijske z 9600baud? Že omogoča to zadnja verzija FW?

Na žalost ne.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 1267
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1729 krat
Prejel zahvalo: 436 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 79

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a S56FPW » 29 Sep 2022, 18:20

po laskoletnem servisu Lupušnika smo ob debati v lokalnem bifeju
prisli do novega daljinkega ukaza "New remote command ////=(password)(routing_mode)(default_address)"
ki pride prav če rabimo IP promet uporabnika na hribu preusmerit na drug prehod v net.
http://lea.hamradio.si/~s56fpw/
Uporabniški avatar
S56FPW
 
Prispevkov: 770
Pridružen: 26 Jan 2015, 23:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 375 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 29 Sep 2022, 20:39

TilenS je napisal/-a:Da malo obudim tole temo : )

Mislim da sem nekje zasledil (lahko da se motim), mogoče celo v tej temi, da naj bi xATNC elektronike oz. NBP protokol (enkrat v prihodnosti?) omogočal dostop do posameznih komand tudi preko ETH porta in ne samo preko namenske serijske z 9600baud? Že omogoča to zadnja verzija FW?
Je pogojno izvedljivo. Eg z Eth SSH/putty to uart prehodom.
Dorijan
 
Prispevkov: 1076
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 252 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Sep 2022, 20:43

Ja, ampak če je eth preko packet-a, obstaja možnost, da se odrežeš, že kaj preveč telovadiš.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 60220
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16507 krat
Prejel zahvalo: 9320 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 29 Sep 2022, 21:35

Dorijan je napisal/-a:Je pogojno izvedljivo. Eg z Eth SSH/putty to uart prehodom.

Tole je v uporabi na Nanosu v ta namen:
https://www.aliexpress.com/item/32827386326.html
slika.png

Je pa na usmerjevalniku to izklopljeno ravno zato, da dvakrat premisliš, preden greš kaj na daljavo nastavljat na NBP, majhna tipkarska napaka namreč, pa izgubiš povezavo in moraš na hrib...
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 1267
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1729 krat
Prejel zahvalo: 436 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 79

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a TilenS » 29 Sep 2022, 21:41

Ravno to me je zanimalo čeprav niti ni panike bom pač dal zraven ATNC še eno mojo vezje kjer lahko imam ETH<->serial prehod ampak me je vseeno zanimalo, če bi šlo brez.

Glede tega če se kaj zašuštra z parametri in bi izgubil ETH link in posledično dostop do servisnega porta ATNC-ja, bom v elektorniki predvidel, da če ni zaznanega prometa na ETH portu ne vem vsaj enkrat na dan, se za vsak slučaj ponovno naložijo neki default parametri.
Zadnjič spremenil TilenS, dne 29 Sep 2022, 21:46, skupaj popravljeno 1 krat.
TilenS
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 04 Feb 2015, 23:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 29 Sep 2022, 21:42

dan danes, bi verjtno šlo z ESP32. Sem že gledal kako bi si naredi nek "web GUI" da se zmanjša možnost tiskarskih napak
in dal na to https://eu.mouser.com/ProductDetail/Oli ... c54A%3D%3D
in tudi na nek način implementirat podobno kot imajo windows za nastavitve zaslona, če ni potrditve v 30s potem da nazaj
Dorijan
 
Prispevkov: 1076
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 252 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: Vprašanja in odgovori o NBP

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 30 Sep 2022, 09:06

TilenS je napisal/-a:... da če ni zaznanega prometa na ETH portu ne vem vsaj enkrat na dan, se za vsak slučaj ponovno naložijo neki default parametri.

Čisto dovolj bo, če se TNCju enostavno odklopi/vklopi napajanje. Neke sorte 'kuža pazi' torej. Kajti po spremembah parametrov je treba le-te tudi trajno zapisat/flashat s komando 123456789. Do te faze pa ne prideš, če se zmotiš, tako da običajen odklop reši situacijo.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 1267
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1729 krat
Prejel zahvalo: 436 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 79

Prejšnja

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost