Domače omrežje/zaščita pred strelo

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a StricGeza » 11 Sep 2022, 00:39

Po dolgem času se spet oglašam tu gor...

V zadnjem mesecu so vremenske razmere precej..."PESTRE", v razmaku 14 dni mi je strela 2x odnesla telekomov modem, 2x Tv komunikator(NEO), 1x mrezno kartico, na tvju skurilo 2 hdmi porta na katerega je bil prikljucen neo ter se nekaj ožganih in skurjenih konektorjev ter vtičnic. V omrezje je prislo po telefonskem kablu.
Za vneprej bi rad ločil modem od ostalega...tudi od TV komunikatorjev... uporabiti nameravam media converter takoj za modemom ter naprej kos optike na Mikrotik hEX S.
Potreboval bi pa malce("beri" precej) pomoči pri konfiguraciji le tega.
Prilagam mojo idejo/željo.
Priponke
temp858.jpg
StricGeza
 
Prispevkov: 311
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:58
Kraj: Gradišče pri Divači
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2022, 08:14

Torej si strelo dobil preko "žice". No ne verjamem, da si pokasiral direktno strelo. Bolj verjetno, da ti uničuje stvari velik potencial, med energetskim in Telekom žičnim omrežjem. Oba omrežja sta različna in ob udaru strele se jima na različen način dviguje in pada potencial. V stičišču obeh omrežij je pa tvoja elektronika.
Sem imel natanko tak slučaj. Ideja, da bi ločil vse ostalo od Telekomovih žic je dobra. Je pa vprašanje kako to izvesti. Jaz sem nekaj časa pulil iz zidu vse kar se je dalo. Je pomagalo, razen takrat ko me ni bilo doma.

Tvoja ideja, o modemu in mediakonverterju bi delovala vedno, a se moraš zavedati, da bo v tem primeru žrtev modem in mediakonverter. Podobno sem rešil tudi sam, le da sem namesto mediakonverterja uporabil WiFi. Potem mi je zmanjkalo poceni VRT54GL (nekje v Austriji sem jih kupil po 7€ kos).

Nazadnje sem si omislil dva velika kontaktorja. Velika zato, da je bil razmak med kontakti dovolj velik, saj toka ni bilo veliko. S kontaktorji sem preklapljal 230V in telekomove parice. Skratka s tem sem od zunanjega sveta odrezal vse, kar diši na računalnik (modeme, monitorje, printerje, ruterje in celo 3Dprinter). Kontaktorje sem preko releja krmilil z enim vezjem, ki ga bom kratko opisal:

Števec impulzov je narejen z dvema čipoma (dovolj bitov), NE555 ima timing na cca 1sekundo. Ko preklopi se z nastavljenega enkoderja v oba čipa vpiše prednastavljena vrednost. Vsak impulz, ki pride poveča vrednost v teh števcih. Ko se zgodi overflov se kontaktorji izklopijo. S tem izklopijo vse, vključno samega sebe.
Impulze sem preko kondenzatorjev 100pF lovil tako iz energetskega, kot iz telefonskega omrežja. Za povrh sem imel na podstrešju še nekaj žice, kot anteno.
Vse skupaj je delovalo kar dobro. Seveda so potem imeli Windovsi težave, ker je nenadoma zmanjkalo elektrike,... Imel sem tudi nekaj lažnih odklopov predvsem zaradi kavnega mlinčka pri sosedi (kupil sem ji nov mlinček).
Več kot tri leta je zadeva delala brezhibno. Potem je enkrat zagrmelo. In to sredi dneva, brez da bi bila nevihta. Edina škoda, ki je bila je bila ta moja naprava. Nisem obnavljal, prišla je optika.

Optiki tudi ne zaupam povsem. Če je hudo še vedno izklapljamo energetski del. Strela je nepredvidljiva, na Krasu pa še toliko bolj.

Mogoče le še en hint: Zavarovalnica ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 59485
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 16230 krat
Prejel zahvalo: 9204 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a javr » 11 Sep 2022, 10:40

jaz bi za začetek na telefonsko linijo dal tlivko, brez običajnega predupora, seveda. Mislim, da ima kapacitivnost v pF, zato naj ne bi motila frekvenc ki pridejo po parici. Ali pa bolj profesionalne GDT, kar je po električnih karakteristikah najbrž isto kot tlivka, le da si tu lahko izbiraš nazivno napetost in moč, tlivka pač je kakršna je. Pričakovano delovanje: da po telefonski liniji ne pride napetost, višja od - glej karakteristiko izbrane GDT ali tlivke.
Na 230V pa bi dal varistor s pred-varovalko in v negorljivem ohišju. Pričakovano delovanje: da iz 230V-vtičnice ne pride napetost, višja od - glej karakteristiko izbranega varistorja.
To je hobi-elektronik nivo. Profesionalni nivo so pač razni ponudniki, npr. link.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2642
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 216 krat
Prejel zahvalo: 293 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a seba » 11 Sep 2022, 10:47

Jaz sem imel težavo, ker je UTP kabel potekal po višini hiše in se je notri inducirala napetost. Na vsako stran dolgega UTP kabla sem dal prenapetostno zaščito. Poleg tega sem dodal še prenapetostno zaščito za 230 V zgornjega in spodnjega routerja. Od takrat naprej ni bilo težav (10+ let).
Uporabniški avatar
seba
 
Prispevkov: 614
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:20
Zahvalil se je: 64 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a s56rga » 11 Sep 2022, 11:32

K tvoji shemi bi jaz dodal še ločilni transformator za napajanje elektronike (brez telekomovega usmerjevalnika in media konverterja).
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 704
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 301 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a StricGeza » 11 Sep 2022, 12:37

Res je ni bila direktna strela v kabel je pa zadela drevo ki raste cca 3m od vkopanega telekomovega kabla ...torej verjetno je bila kar dobra prenapetostna špica.
Zavarovalnica....naj bo kar tam kjer je, ne da se mi ukvarjat ne z njimi, ne po vsaki nevihti ugotavljat kaj je odneslo in kaj je odneslo na pol. Telekom modem je tako ali tako gratis, če so ga zdaj zamenjali po 14 dneh brez uprašanj, ga bodo tudi naslednjič, media converter bo pač postranska žrtev. WiFija bi se rad izognil v velikem loku...razen čisto na koncu omrežja...kot dostopna točka za razne "pametne" naprave.
220 napajanje bom trenutno pustil direkt, ob morebitnem zvočnem in svetlobnem efektu pa bom tudi tam nekaj rešil.

No... zadevo mi je uspelo nekako postaviti da "špila". V telekomov innbox(kateri ni v bridge) sem media converter priklopil v port4(trunk) ter naprej preko fiberja v sfp modul v hEX S
na hEX s pa nato v porta 5 in 4 TV komunikatorja, v port 2 PC ter v port 3 PoE switch

Pomagal sem si pa z tema dvema stranema https://dtr.si/resitve-omrezja/mikrotik-konfiguracija-za-ip-tv-siol/, https://netlab.si/howto-telekom-slovenije-vlans-with-hardware-offloading/
kot sem že dejal... zadeva deluje, vendar verjamem da je eno veliko skropucalo
StricGeza
 
Prispevkov: 311
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:58
Kraj: Gradišče pri Divači
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a s56rga » 11 Sep 2022, 18:44

Pripni konfiguracijo, pa jo optimiziramo če bo potrebno.
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 704
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 301 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a reber » 11 Sep 2022, 20:06

Jaz sem imel svoje cajte med modemom in routerjem optični kabel, seveda sem rabil dva pretvornika optika/LAN

Modem sem napajal preko dveh transformatorjev, prvi je bil ločilni navitja na dveh prekatih, za njim pa še en 230/9 enako na dveh prekatih in svoj usmernik s stabilizatorjem, ker switcher originalno zraven modema bi crknil. Zakaj dva ločilna transformatorja? Zato, ker je modem lahko zaplaval visoko s potencialom iz parice, ni prebilo na omrežje, nič ni crknilo, optika na LAN povezavi je tudi naredila svoje. Nekaj let je bilo tako, takrat sem imel T-2 VDSL in potem sem šel na kabelsko na koaks, Telemach kjer nikoli ni bilo nobenih prenapetosti. Še vedno imam tista dva optična vmesnika in optični kabel 2 ali 3 m lepo pospravljen, če bo kdaj mogoče prišlo prav.

Saj lahko bi pustil da crkne modem, ampak potem sem lahko dan ali nekaj dni brez interneta, dodatno če preko napajalnega adapterja useka še v elektro napeljavo, tvegam da bo še tam kaj, čeprav naj ne bi bilo sile.

Prenapetostna zaščita, če bi malo prebrskal po forumu (itak noben ne išče), bi našel tole: viewtopic.php?f=60&t=9217&start=25

Ta zaščita je delovala, zaščitila je modem in vse ostalo, je pa običajno dobila tak šus da je bila vsa pošvasana in jo je bilo treba zamenjat.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
❸❸❸
 
Prispevkov: 1734
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 173 krat
Prejel zahvalo: 584 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domače omrežje/zaščita pred strelo

OdgovorNapisal/-a StricGeza » 13 Sep 2022, 18:14

Pripenjam "skropucalo"
Koda: Izberi vse
# sep/13/2022 19:10:52 by RouterOS 6.49.6
# software id = 8DB9-81NR
#
# model = RB760iGS
# serial number = A36A0B6C3AE9
/interface bridge
add name=lan
add igmp-snooping=yes name=tv
add name=vlan
/interface vlan
add interface=ether1 name=Tvin vlan-id=3999
add interface=ether3 name=tvout vlan-id=3999
add interface=ether2 name=tvout2 vlan-id=3999
/interface list
add name=WAN
add name=LAN
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] html-directory=hotspot
/ip pool
add name=dhcp_pool0 ranges=192.168.11.2-192.168.11.254
add name=dhcp ranges=192.168.7.2-192.168.7.254
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp_pool0 disabled=no interface=lan name=dhcp1
add address-pool=dhcp disabled=no interface=tv name=dhcp2
/interface bridge filter
add action=drop chain=forward in-bridge=lan packet-type=multicast
add action=drop chain=input in-bridge=lan packet-type=multicast
add action=drop chain=forward in-bridge=lan packet-type=multicast
add action=drop chain=input in-bridge=lan packet-type=multicast
/interface bridge port
add bridge=tv interface=ether2
add bridge=tv interface=ether3
add bridge=tv interface=ether5
add bridge=tv interface=ether4
add bridge=vlan interface=Tvin
add bridge=vlan interface=tvout
add bridge=tv interface=sfp1
add bridge=tv interface=ether1
/interface list member
add interface=ether1 list=WAN
add interface=ether2 list=LAN
add interface=ether3 list=LAN
add interface=ether4 list=LAN
add interface=ether5 list=LAN
add interface=sfp1 list=LAN
/ip address
add address=192.168.1.190/24 interface=ether2 network=192.168.1.0
add address=192.168.11.1/24 interface=lan network=192.168.11.0
/ip dhcp-client
add interface=tv
/ip dhcp-server network
add address=192.168.7.0/24 gateway=192.168.7.1
add address=192.168.11.0/24 gateway=192.168.11.1
/ip dns
set servers=193.189.160.13,95.176.233.13
/ip firewall filter
add action=accept chain=forward protocol=udp
add action=accept chain=input protocol=udp
add action=accept chain=input protocol=igmp
add action=accept chain=input connection-state=established,related
add action=accept chain=input src-address=192.168.11.0/24
add action=accept chain=input src-address=192.168.7.0/24
add action=drop chain=input
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat src-address=192.168.11.0/24
add action=masquerade chain=srcnat src-address=192.168.7.0/24
/ip route
add distance=1 gateway=192.168.1.1
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/system clock
set time-zone-name=Europe/Ljubljana


PS: reber.... uporabljamo iskanje.... našel sem ta pcb
StricGeza
 
Prispevkov: 311
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:58
Kraj: Gradišče pri Divači
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 15


Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost