Kako spraviti optiko na svoj router?

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a twom » 17 Jul 2022, 15:51

Kaj rabim da bi optiko čim bolj enostavno (in poceni) spravil na svoj router?

Imam telemachovo optiko, samo internet, in nek njihov Huawei EchoLife modem/router.

Trenutno stvar ne deluje, rešujejo že cel dan, SSID vidim, povezati se pa ne morem v svojo mrežo, tako da se tudi naprave ne vidijo med seboj (prenosnik, printer, raspberry predvajalnik, NAS, pi-hole, itd).

Router moram še kupiti (meni všečen dizajn imajo Fritz!Boxi :) ), prastari Buffalo 54G je pa samo še za rezervo in igračkanje. p.s. včasih sem delal bi-quadke za celo naselje, ko smo mulci šeral en internetni dostop...
twom
 
Prispevkov: 209
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:22
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 30 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a SiByte » 17 Jul 2022, 16:37

Kako je pri Telemachu ne vem pri Telekomu enostavno SFP modul iz njihovega modema prestaviš v svojga ter nastaviš PPPoE sejo.
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 793
Pridružen: 13 Mar 2016, 16:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 17 Jul 2022, 17:14

A je optični konektor slučajno zelen oz ali kje piše FSAN ID ali GPON ID?

Ker če je in če me spomin ne vara je Huawei EchoLife GPON modem.
Boš rabil kupit popolnoma drugačen SFP ki ga morajo potem oni vpisati v sistem, kar pa dvomim da bodo želeli.

Zdaj stare P2P optike je vedno manj, nadomešča pa jo GPON, ker je hitrejši in omogoča lažje širjenje naročniških priključkov.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 927
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič
Zahvalil se je: 169 krat
Prejel zahvalo: 636 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a twom » 17 Jul 2022, 17:47

Optični kabel ima zelen konektor in gre direktno v Huawei modem/router.
twom
 
Prispevkov: 209
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:22
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 30 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a zanka » 17 Jul 2022, 19:46

Barva konektorja pove samo kôt, pod katerim je vlakno zaključeno. Zeleni naj bi bili boljši od modrih v smislu, da se od zaključka odbije manj svetlobe. Za P2P je vseeno, pri GPON pa ne več, vendar barva še ne določa tehnologije.

Lahko kakšno fotografijo naprave? Oznako modema oziroma naprave?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3452
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 127 krat
Prejel zahvalo: 432 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a airwolf » 17 Jul 2022, 19:54

Kar je bilo P2P modemov nisem nobenega videl z zelenim konektorjem.
Vsi so imeli modrega.
GPON so imeli pa vsi brez izjeme zelenega.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 927
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič
Zahvalil se je: 169 krat
Prejel zahvalo: 636 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 17 Jul 2022, 20:03

Huawei

po črnem vlaknu pride noter optika gre po rumenem na Huawei in potem po reči trakasti mrežni na vhod modema T2 .

Sem že pozabil kako rečejo tem škatlam :_seeingstars
Priponke
20220717_210036.jpg
Moments Before Detonation .............TT
Uporabniški avatar
luccabrassi
 
Prispevkov: 1609
Pridružen: 02 Jan 2016, 20:52
Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 342 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 172

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a zanka » 17 Jul 2022, 20:05

Modemi imajo vtičnice. :D Moj prejšni modem je imel modro vtičnico za Ethernet in zeleno za RFoF oziroma kako se že reče kabelska televizija preko optičnega vlakna.

Moja hipoteza je, če sta 2 škatlici in če ne štejem TV vmesnikov, potem gre za GPON.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3452
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 127 krat
Prejel zahvalo: 432 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: Kako spraviti optiko na svoj router?

OdgovorNapisal/-a twom » 17 Jul 2022, 21:24

twom je napisal/-a:Optični kabel ima zelen konektor in gre direktno v Huawei modem/router.
twom
 
Prispevkov: 209
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:22
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 30 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9


Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost