MadMax je napisal/-a:VolkD je napisal/-a:S53AL je napisal/-a:Ta primer je 100m stran od mene, ki je tudi na samem kamnu.
Ti sploh ne veš kaj je kamen.
Preko mojega dvorišča je človek s pikamerjem delal jarek globok 60cm in širok 40cm v dolžini okrog 12m in je tolkel 11 dni. Pa je rekel, da je že tudi na bolj trdem delal.
Kaj pa... če je možakar delal po zdravi pameti?
Morda je imel izbiro: 11 dni lepo počasi, ali pa bi bil lahko fertik v 5 dneh pikiranja "na vso moč" in bi spotoma od udarcev tebi tako zrahljal bajto da bi omet odpadal z nje?
Samo ugibam...
Njah,... moram povedat vse, ne le pol. Nekoč nekdaj je bilo moje dvorišče brez asfalta. Makadam, pravzaprav deloma kamen. Dvorišče oziroma kamniti monolit naj bi bil zelo velik - ocena je bila, da sega pod celo našo in sosedovo hišo, torej v širino kake 8 metrov. Naredili so 4 testne vrtine, ki so pokazale, da je ta blok dolg vsaj ene 35m in sega tudi pod hišo tretjega soseda. Del tega naj bi izravnali, da bi bilo dvorišče ravno, del pa naj bi izdolbli zato, da bi tam položili cev za vodo od vodnjaka do hiše. Nikakršno miniranje seveda ni prišlo v poštev, saj so kar tri hiše na tem ogromnem monolitu.
Skali primeren je bil tudi stroj. Tega ne pozabiš. pek pek pek pek .... pek pek pek pek.... tek tek tek,... cele dneve. Po dveh dneh, pravzaprav na tretji dan so bile prve žrtve. En tegelc je padel s police, ker se je od vibracij počasi pomikal na rob. En vijak na pikamerju je popustil in so začasno nekaj varili, popoldan pa prinesli novega. Potem pa pek pek pek pek ,... če se takrat nisem odselil, se ne bom nikoli več.
Iz večine kamenja je nastala škarpa iz drobirja pa delno podlaga za asfaltni del dvorišča, delno smo pa odpeljali proč.
Fasade takrat še ni bilo - samo stari kraški zidovi, na zunanji strani veliki kamni, na notranji strani malo manjši kamni, vmes drobir, ki je bil pri obdelavi teh kamnov viška. Znotraj star omet, ki je večinoma razpokal, kasneje smo ga odstranili. In zidovi spodaj debeline 80, zgoraj pa 60cm. Prah je bil povsod, ne moreš ga zaustaviti, znašel se je v hrani in škripal, ko si jedel, znašel se je tudi med rjuhami,... kar se tega tiče, še nikoli huje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net