Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Moderator: S53AL

Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Feb 2019, 21:09

Zanima me, če ste razmišljali o shranjevanju svojih podatkov na oddaljeno lokacijo, koliko prostora bi potrebovali in koliko bi bili pripravljeni za to plačati (mesečno). Ste naleteli na kakšne omejitve?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1980
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 97 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 04 Feb 2019, 02:46

Zakaj misliš, da je boljše shranjevati podatke drugje kot doma.
Saj imaš oblačne storitve, se ne spoznam dovolj, ti naši iz IT pravijo da ne sme it nič poslovnega v oblak. Kar je na serverjih je na več diskih, kopje so v ognjevarni omari.

Za domačo potrebo pa sem 100% da tega ne rabiš.
SamoBr
 
Prispevkov: 2784
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 250 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a MadMax » 04 Feb 2019, 04:44

Reci to (da je najbolje imeti doma in da druge lokacije 100% ne rabiš) tistemu, ki mu je stanovanje 100% pogorelo... Je na forumu vsaj en tak...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1783
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 343 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a Cloud » 04 Feb 2019, 07:41

SamoBr je napisal/-a:Zakaj misliš, da je boljše shranjevati podatke drugje kot doma.
Saj imaš oblačne storitve, se ne spoznam dovolj, ti naši iz IT pravijo da ne sme it nič poslovnega v oblak. Kar je na serverjih je na več diskih, kopje so v ognjevarni omari.

Za domačo potrebo pa sem 100% da tega ne rabiš.


Ce si firma si lahko privoscis imeti na drugi lokaciji oz v nekem datacentru offsite backup. Za domaco uporabo si tega ne mores privosciti.


@zanka ne dolgo nazaj je bil na Linus Tech Tips video, kjer je razpravljal kako se njim splaca google drive uporabljati
Cloud
 
Prispevkov: 1533
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a MadMax » 04 Feb 2019, 08:45

Tudi za doma se da, če si vsaj toliko da imaš nekaj NASu podobnega.
Poiščeš kolega ki razmišlja podobno, pa imata en pri drugem navzkrižni backup.

Če je pa pri bajti le en PC/prenosnik (in kaka tablica), potem pa bo res težka... Še vedno pa imaš lahko kak prenosni disk v predalu na šihtu, da je vsaj občasna kopija gor.

A kakorkoli obrneš, je večji problem ko večina domačih uporabnikov sploh nima backupa, kaj šele da bi razmišljala o kopiji na drugi lokaciji....


Glede cloud backupov pa... če ni res v igri "nacionalna varnost" je zazipan fajl s primernim geslom čisto ok.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1783
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 343 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a s56rga » 04 Feb 2019, 08:50

Karkoli se shranjuje v oblakih ali oddaljenih lokacijah naj bi bilo kriptirano.
In če imaš vsaj enega prijatelja, lahko kopijo svojih podatkov shranjuješ pri njemu, on pa pri tebi.
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 531
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 79 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 192

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 04 Feb 2019, 10:17

Imam google drive 100 G za cca. 2$ mesečno. Trenutno mi zadošča. Ko bo potreba večja, bom pa zakupil več. Ravno gledam, da dropbox ponuja 3 T za 10€/mesec. Da kupiš NAS, računaš še porabo elektrike, diskovje ima rok uporabe... Mislim, da za domačo uporabo ni rentabilno. Meni je npr. NAS kurla strela in so šli vsi podatki papa.
Paranoje glede zlorabe podatkov pa nimam.
MarkoM
 
Prispevkov: 803
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 152 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a sundancer » 04 Feb 2019, 18:04

Najprej se mi zdi pomembno poudariti, da ne šparaj kaj bi syncal in kaj ne. Namreč, če pride do uničenja primarnega računalnika kjer je shranjeno vse tvoje delo potem se bo backup (kakršenkoli že je) izkazal kot neprecenljiva investicija.

Potem imaš pa več variant.
Backup v cloud (google drive, onedrive, dropbox, ipd) ima prednost brezskrbnosti v smislu, da ti ni potrebno skrbeti za hardvare. Je pa pod vprašajem zasebnost oziroma možnosti vdora in kraje podatkov. Tu ne bom razpravljal in se naj odloča vsak sam. V okviru cloud rešitev si poglej tudi amazon S3 ter amazon glacier.

Če te skrbi zasebnost si lahko cloud postaviš tudi sam. V mislih imam rešitve kot so syncthing, seafile, pydio, duplicity, nextcloud. Tukaj imaš na izbiro da zadevo postaviš na kakšno virtualko (VPS) ali na fizični PC ali SBC (raspberry pi, odroid, rock64...). VPS pomeni, da se bo spet nekdo drug ukvarjal s hardverom vendar je spet pod vprašajem zasebnost. Fizična postavitev je lahko pri tebi ali pri nekomu, ki mu zaupaš. V vsakem primeru lahko kriptiraš particijo kjer bodo podatki. Skrbeti bo potrebno tudi za OS, programsko opremo, popravke, nadgradnje itd. Ni pa nujno. Če zapreš za firewall in si oddaljen dostop urediš s pomočno VPN ti kot skrb za krajo podatkov ostane le še fizični dostop. V tem primeru tudi varnostni popravki niso nujni.

Tretja najlažja varianta se mi pa zdi zunanji trdi disk, torej ne SSD. Zakaj?
Zato ker ima flash pomnilnik omejen čas hrambe podatkov. Kot vemo so SSD pomnilniki tipa flash. Le-ta pa podatke hrani s pomočjo električnega naboja. Če je torej SSD predolgo brez napajanja se podatki ne obnavljajo in lahko pride do izgube. No podatki so pokvarljivi tudi pri prižganih diskih vendar v tej temi ne nameravam komplicirati. Obstajajo na netu testi o tem.
Recimo, da vrtljiv disk teh težav nima in se odločiš zanj. Priskrbiš si disk z enako kapaciteto, kot ga imaš v primarnem računalniku. Tak disk občasno oziroma po potrebi priklopiš na PC ter sinhroniziraš podatke nanj. Po končani operaciji zadevo odklopiš ter odneseš na oddaljeno lokacijo. Pri prenašanju sicer obstaja možnost poškodb podatkov na takšnem mediju vendar imaš dve možnosti: a) kopijo občano preveriš , če se jo da prebrati b) se ne sekiraš, saj je zelo majhna verjetnost, da pride do sočasnega uničenja primarnega računalnika kakor tudi zunanjega trdega diska.

Sam uporabljam navaden SATA disk z enako kapaciteto kot ga imam v PCju. Particija na zunanjem disku je kriptirana z izpeljanko TrueCrypt, zato da nimam težav s kompatibilnostjo windows / linux. Ta disk občasno priklopim na PC ter nanj sinhroniziram podatkovno particijo. Disk hranim pri ljudeh, ki jim zaupam. Shranjen je v omari.
Imam pa tudi postavljen nextcloud na raspberry pi na katerega sem preko USB priklopil 1TB disk. En del podatkovne praticije na PCju syncam z nextcloudom predvsem zato, da lahko po potrebi naredim sharing kakšnega direktorija ali datoteke. Tudi nextcloud ni pri meni pač pa na oddaljeni lokaciji. Je pa 24/7 online pri čemer je dostop omejen na IP naslove.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 474
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 34

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a peterp » 05 Feb 2019, 14:19

Koliko pa je hitrost uploada pri online ponudnikih? Ker sem ravno na hitro potestiral Microsoft OneDrive for Business pa je hitrost nikakršna (med 1MB/s in malo več). Kar je pri ponujeni velikosti 1TB neuporabno.
peterp
 
Prispevkov: 496
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 05 Feb 2019, 14:27

Jaz sem "doma" na 2 lokacijah. Na obeh imam Synology NAS, vpn med lokacijama in cloud station (sync) na vseh računalnikih. Da bi vse izgubil, bi mi morala zgoreti/pasti letalo/... na obe lokaciji (ki sta 60 km narazen), pa še na firmo (kjer je eden izmed računalnikov), na mene (ker imam prenosnik ponavadi vedno s sabo)... NAS imajo raid diske v mirrorju.
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 586
Pridružen: 22 Jan 2015, 14:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 150 krat
Prejel zahvalo: 184 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 187

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a kobranka » 05 Feb 2019, 18:13

Meni ne pride v poštev imam preozko pipico v internet še za duplicirat podatke polek standardnih opravil za večjo pasovno širino pa ne mislim doplačevat, ker niso neki zelo poceni napram romunom. Če bodo šli podatki k vragu se ne bom sekiral, ker ali jih imam naprintane ali pa na zunanjem disku. Je pa povečini na računalniku krama tako, da za tisto tretjino važnih podakov je prostora dovolj.

Pa tudi, kaj ti pomaga obnova podatkov, kadar moraš zamenjat matično ploščo zaradi zastarelosti tako ali tako moraš vse postaviti znova vključno z vsem programjem in zabavo. Ravno vzadnje sem od enega igračkarja spremljav posnetek kjer je pojamral, da je izgubil vse podatke in je moral vse na novo začet, ker je moral menjati procesor in matično. Tako je to z današnjimi veleopevanimi polknami.
kobranka
 
Prispevkov: 1574
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 371 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a Carko » 05 Feb 2019, 21:14

Pa tudi, kaj ti pomaga obnova podatkov, kadar moraš zamenjat matično ploščo zaradi zastarelosti tako ali tako moraš vse postaviti znova vključno z vsem programjem in zabavo. Ravno vzadnje sem od enega igračkarja spremljav posnetek kjer je pojamral, da je izgubil vse podatke in je moral vse na novo začet, ker je moral menjati procesor in matično. Tako je to z današnjimi veleopevanimi polknami.
"Veleopevane polkne" že kar nekaj let delujejo brez težav, če samo vzameš disk in ga vtakneš v drug računalnik. Počnem to redno. Od Polken 8 naprej je možnost tudi namestitev "Windows To Go" na USB ključ/disk, ki deluje potem univerzalno.
Carko
 
Prispevkov: 1799
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 405 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 107

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a kobranka » 06 Feb 2019, 14:29

Kako lahko sistemski disk prestavljaš iz ene matične plošče na drugo, mi pa ni jasno? Do sedaj, kolikor je meni zanano so s tem vedno bile težave. Daj me prepričaj v nasprotno, da tvoj prav v preksi deluje neproblematično. Isto za tale Windows To Go morem po pravici napisat, da res prvič slišim, no ja mogoče, da je bilo še kje objavljeno pa nisem na to dal nekega pomena, ker najbrž ne vem kje ga sploh dol povlečt.

Oz. če je za to rešitev Windows To Go se posipam s pepelom. Za klasične inštalirane siteme je bil vedno problem menjava plošč.
kobranka
 
Prispevkov: 1574
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 371 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a Cloud » 06 Feb 2019, 14:57

kobranka je napisal/-a:Kako lahko sistemski disk prestavljaš iz ene matične plošče na drugo, mi pa ni jasno? Do sedaj, kolikor je meni zanano so s tem vedno bile težave. Daj me prepričaj v nasprotno, da tvoj prav v preksi deluje neproblematično. Isto za tale Windows To Go morem po pravici napisat, da res prvič slišim, no ja mogoče, da je bilo še kje objavljeno pa nisem na to dal nekega pomena, ker najbrž ne vem kje ga sploh dol povlečt.

Oz. če je za to rešitev Windows To Go se posipam s pepelom. Za klasične inštalirane siteme je bil vedno problem menjava plošč.

Lahko se zgodi, da ti bo windows rekel da ga je potrebno aktivirati. Ker ko se windows na inštalira si on nekje shrani hardware profil. In če se hardware profil preveč razlikuje od shranjenega ti teži s tem. So pa baje lahko problemi tudi če zamenjaš samo grafično.
Cloud
 
Prispevkov: 1533
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a Carko » 06 Feb 2019, 17:01

kobranka je napisal/-a:Kako lahko sistemski disk prestavljaš iz ene matične plošče na drugo, mi pa ni jasno? Do sedaj, kolikor je meni zanano so s tem vedno bile težave. Daj me prepričaj v nasprotno, da tvoj prav v preksi deluje neproblematično. Isto za tale Windows To Go morem po pravici napisat, da res prvič slišim, no ja mogoče, da je bilo še kje objavljeno pa nisem na to dal nekega pomena, ker najbrž ne vem kje ga sploh dol povlečt.

Oz. če je za to rešitev Windows To Go se posipam s pepelom. Za klasične inštalirane siteme je bil vedno problem menjava plošč.
Večina gonilnikov je že vgrajenih, tako da zaradi tega ni več težav.

Windows To Go je čisto ločena zadeva, ampak to, da disk prestaviš v drugo mašino, deluje tudi brez tega.

Edina težava, ki sem jo imel (pa sem to izvedel več desetkrat) je bila, če sta bila ob namestitvi v računalniku dva diska, in je zagonska particija na enem disku, glavna pa na drugem.
Carko
 
Prispevkov: 1799
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 405 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 107

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a kobranka » 06 Feb 2019, 18:38

Sem si pogledal nekaj predstavitev omenjenega za si bolje predstavljat. Se pravi ISO prvo s pomočjo npr. Rufusa spraviš na disk kjer še doda boot selvenco, potem vstaviš v željen računalnik in poženeš inštalacijo iz tega diska in imas pripravljen Windows To Go. Edino sprašujem se ali mora obvezno biti vmesni člen krmilnika preko USBja ali je lahko kar direkt SATA, ker ne vem kako Rufus in podobni programi reagirajo. Pač USB in tisti mali flash ključ je lahko še zmeraj ozko grlo zlasti, če imaš še tip 2.0.
kobranka
 
Prispevkov: 1574
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 371 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a Carko » 06 Feb 2019, 18:45

Fora Windows To Go je predvsem v tem, da se požene iz USB.

Za SATA disk pa kot že omenjeno ne rabiš nobene posebne namestitve. Če vzameš disk iz obstoječega računalnika in ga vtakneš v drugega, je zelo verjetno, da bo kar delovalo. Če je hardver močno drugačen, bo prvi zagon trajal nekoliko dlje, da se namestijo manjkajoči gonilniki, potem pa večinoma kar deluje.

Moraš pa tako klasično namestitev (samo enkrat) aktivirati na vseh računalnikih.
Carko
 
Prispevkov: 1799
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 405 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 107

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Feb 2019, 19:05

Pred cca pol leta sem menjal matično ploščo. Pričakoval sem seveda kup težav. Sem pa bil prijetno presenečen. OS me je obvestil, da ne more namestiti potrebnih gonilnikov, ker nima dostopa do interneta. Vstavil sem USB WiFi in resetiral še enkrat. Instaliral je gonilnike za ethernet. Vse deluje!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30880
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5879 krat
Prejel zahvalo: 3911 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a zanka » 06 Feb 2019, 19:35

Malo ste zašli ...

Veseli me, da ste ugotovili, da je šifriranje nujno, kadar podatki zapustijo (domače) okolje. Ponudniki radi pretiravajo in trdijo, kako varen certifikat spletne strani imajo, četudi datoteke na diskih niso zaščitene. Če trdijo, da so te zašifrirane, šifra pa se "izpelje" iz gesla uporabnika, se sama dešifracija lahko še vedno izvaja na njihovi (strežniški strani) in v tistem trenutku je šifra izpostavljena.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1980
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 97 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a kobranka » 06 Feb 2019, 20:10

S čim šifrirate? Mišljeno kakšne programe uporabljate?

Se opravičujem zanki za smetenje. Če lahko kakšen moderator prečisti nekaj prispevkov vključno od mojega naprej in da v svojo temo poimenovano Windows To Go bi bilo dobrodošlo. Meni je ta informacija nova in zanimiva sem pač zakrnel v IT sveti in se trenutno ubadam s tem ali se splača popravit motokultivator, če bom le našel ustrezne kose in kakšno širokopasovno anteno naredit. ;)
kobranka
 
Prispevkov: 1574
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 371 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Shranjevanje na oddaljeni lokaciji

OdgovorNapisal/-a sundancer » 07 Feb 2019, 08:30

kobranka je napisal/-a:S čim šifrirate? Mišljeno kakšne programe uporabljate?


Z VeraCrypt (to je fork iz TrueCrypt) lahko kriptiras bodisi celoten disk bodisi samo particijo. Lahko pa naredis t.i. volume (to je ena datoteka, lahko ji recemo tudi kontejner), ki ga potem mountas in imas lahko kot removable drive (torej kot usb kljucek). Znotraj kontejnerja bo vse kriptirano. Dela na Windows, Linux, MacOS, FreeBSD. Source koda je dostopna.
VeraCrypt

TruPax je podobno orodje kot VeraCrypt s to razliko, da se velikost kontejner datoteke prilagaja vsebini. Pri VeraCrypt namrec vnaprej dolocis velikost kontejnerja. Windows, Linux, MacOS. Source koda je dostopna.
TruPax
Se link do TruPax strani, ker je v članku broken URL.

AxCrypt je namenjen kriptiranju posamezne datoteke ali direktorija saj ne naredi kontejnerske datoteke. V windows explorerju preprosto oznacis kar bi rad kriptiral ter z desnim klikom izbiras med: encrypt, encrypt a copy, encrypt copy to .exe, shred and delete itd... glej screenshot v priponki.
Vsec mi je, da iz vsebine, ki si jo kriptiral naredi .exe in ga lahko posljes nekomu, ki AxCrypt ne uporablja in vendar bo lahko dekriptiral datoteke z geslom, ki mu ga posredujes. Podobno kot zip -> exe z geslom. Podpira Windows, MacOS, preko wine emulatorja tudi na Linuxu, na mobilnih platformah pa iOS ter Android.
AxCrypt
Priponke
axcrypt_windows.png
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 474
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 238 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 34


Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost