Bakrena žica in ne predstavljam ping

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Moderator: S53AL

Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a andagent » 09 Apr 2018, 15:09

Planiramo se seliti v hišo na Bledu. Pa ravno zdaj sem zvedal, da priključek optičnega vlakna nemogoč! :cry: Rekli so, da lahko nam priključijo bakreno žico ali 4G LTE. Ali mogoče kdo ve kaj je boljše in v kolikor krat bo hitrost padla? Ker jaz mam veliko IoT projektov pa strežnik in sploh ne predstavljam kako in kaj. :_helpsos
andagent
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 11 Sep 2017, 21:39
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a S53AL » 09 Apr 2018, 15:19

Koliko si stran od centrale?
6km po bakru še gre, ven pa dobiš 1mega.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 895
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75NN
Zahvalil se je: 358 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a zanka » 09 Apr 2018, 15:23

4G LTE (po izkušnjah tu na forumu) pomeni NAT, torej nič strežnikov.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1509
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 137 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a mucek » 09 Apr 2018, 15:42

V Trzinu nam baker dela bolje, kot pa je prej optika :)
Skratka ni panike, ce razdalja do centrale ni prevelika.

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1290
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 349 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 63

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 09 Apr 2018, 15:51

Pri nas gre po parici 15 Mbit/s. Težko pa rečem koliko smo oddaljeni od centrale, sigurno smo več kot 3-4 km.
MarkoM
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 67 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a MadMax » 09 Apr 2018, 16:35

Zelo odvisno od kabla.
Sem za manj kot 1km kabla oddaljen od centrale (500m zračne linije), pa gre sinhronizacija nekje do 8/1. V mojem primeru je to 4/0.8 ob ugasnjenem STB za TV, pri prižganem pa 1.2/0.7 .
VDSL ne gre sploh...

Sosedje prek malo novejšega kabla tole več kot podvojijo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1487
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 321 krat
Prejel zahvalo: 253 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 244

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a MareBozo » 09 Apr 2018, 16:41

Graf hitrosti glede na razdaljo
https://ip2.i.lithium.com/9999e94f3993e ... 682e676966

Ko sem bil še na staro centralo priklopljen cca 6km stran je bila hitrost 2Mbit/s rob znanstvene fantastike.
MareBozo
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 03 Feb 2016, 17:34
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: Dorijan
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a mujo » 09 Apr 2018, 17:21

zanka je napisal/-a:4G LTE (po izkušnjah tu na forumu) pomeni NAT, torej nič strežnikov.

Na srečo ne drži.
Oba velika (Telekom, A1) omogočata uporabo brez NAT. Pri telekomu je (celo!) zastonj.
mujo
 
Prispevkov: 705
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 144 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a s56rga » 09 Apr 2018, 17:34

mujo je napisal/-a:
zanka je napisal/-a:4G LTE (po izkušnjah tu na forumu) pomeni NAT, torej nič strežnikov.

Na srečo ne drži.
Oba velika (Telekom, A1) omogočata uporabo brez NAT. Pri telekomu je (celo!) zastonj.

Od kdaj pa?
Ko sem jaz to iskal je bilo potrebno naročiti in plačati lasten APN.
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 485
Pridružen: 12 Jan 2015, 17:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 153 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 169

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a Aleks » 09 Apr 2018, 17:48

Še moja izkušnja. Obstaja baker in "baker". Imel sem ADSL paket 20 Mb, realno pa 16 na speedtestu. V Telekom centru so me prepričali, da na moji lokaciji VDSL nese 30 Mb. Vzel sem paket. In dobil 16 Mb. Potem se je začel pink ponk. Jaz reklamacijo, Telekom meni nazaj SMS, da so napako odpravili. Pink-ponk-pink-ponk-pink-ponk-pink-ponk-pink-ponk. Ke nisem odnehal so poklicali zunanjo firmo, da jim je prišla popraviti kabel. Menda je kabel zaradi vlage izgubil performanse. Ker sem na downloadu dobil 2,5 krat večjo efektivno pretočnost iz 0,4 na 1 Mb sem potem odnehal na 20 Mb speedtestu Lahko gledam en TV v HD in enega v ne-HD. Skratka s Telekomom se naučite igrati pink-ponk. Še vedno pa ne vem, ali sem s Telekomom remiziral, ali so me nategnili.
Aleks
 
Prispevkov: 120
Pridružen: 20 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 30 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a mujo » 09 Apr 2018, 18:02

s56rga je napisal/-a:
mujo je napisal/-a:
zanka je napisal/-a:4G LTE (po izkušnjah tu na forumu) pomeni NAT, torej nič strežnikov.

Na srečo ne drži.
Oba velika (Telekom, A1) omogočata uporabo brez NAT. Pri telekomu je (celo!) zastonj.

Od kdaj pa?
Ko sem jaz to iskal je bilo potrebno naročiti in plačati lasten APN.

A1 - domači net - poglavje Statični IP (je pa zanimivo, da v pogojih uporabe piše, da statični IP ni možen).
Telekom Slovenije - Mobilni net - Poglavje Dodatni zakupi.

V kratkem (upam, da ta mesec) bom naredil meritev zanesljivosti delovanja. Upam da bodo trije dnevi dovolj :)
mujo
 
Prispevkov: 705
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 144 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a jlbohinc » 09 Apr 2018, 19:43

A1 ponuja 30/5 in 40/5 pakete na adsl/lte hibridnem modemu. Torej kolikor gre po parici, gre, ostalo preko LTE.
jlbohinc
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 02 Apr 2015, 11:25
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: valter
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 10 Apr 2018, 09:15

Aleks je napisal/-a:Obstaja baker in "baker".

To se strinjam. Mi imamo vsaj srečo, da je včasih mimo nas šla glavna telefonska linija za celoten kraj. Bila sta dva debela kabla na drogih. Potem so to dali v zemljo po drugi trasi in pri nas odrezali kabel. Tisti kabli so zelo kvalitetni tudi presek ene žice je večji kot pa pri tanjših kablih, ki so potekali do končnega uporabnika. Verjetno nam zato tudi dela cca. 15 M na takšno razdaljo.
MarkoM
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 67 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a reber » 10 Apr 2018, 12:06

andagent je napisal/-a:Planiramo se seliti v hišo na Bledu. Pa ravno zdaj sem zvedal, da priključek optičnega vlakna nemogoč! :cry: Rekli so, da lahko nam priključijo bakreno žico ali 4G LTE. Ali mogoče kdo ve kaj je boljše in v kolikor krat bo hitrost padla? Ker jaz mam veliko IoT projektov pa strežnik in sploh ne predstavljam kako in kaj. :_helpsos


Odvisno kje na Bledu. V moji ulici je poleg Telemach kabla sedaj na voljo tudi optika od Telekoma. Sem si mislil, da bom šel takoj na optiko, takoj ko pride prvi ponudnik... ja, žal bo potem tudi mesečni račun višji in pri Telemachu dejansko niti ni slabo, predvsem je ugodneje. Zaenkrat še ni ponudnika, ki mi za 80eur lahko ponudi trojček z več kot 65HD programi, internetom preko 100Mbit + 4 mobilne naročnine.

Neuradno se govori da bo Telemach nadgradil svoje pakete, upload bodo zvišali, ker sedaj so paketi izrazito asimetrični. S tem namenom so iz kabla vrgli ven analogni radio, prej ali slej verjetno sledi še analogna TV, ki je še vedno prisotna v kablu, tako da bodo sprostili precej pasovne širine.

Če ti ni do javnega kramljanja zaradi naslova, me lahko kontaktiraš osebno.
Sporočila sprejemam na e-mail www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 617
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 152 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 153

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a S53AL » 10 Apr 2018, 14:10

MadMax je napisal/-a:Zelo odvisno od kabla.
Sem za manj kot 1km kabla oddaljen od centrale (500m zračne linije), pa gre sinhronizacija nekje do 8/1. V mojem primeru je to 4/0.8 ob ugasnjenem STB za TV, pri prižganem pa 1.2/0.7 .
VDSL ne gre sploh...

Sosedje prek malo novejšega kabla tole več kot podvojijo.


Čudno to..., še na Bistrici imajo optiko, kdo bi si mislil.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 895
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75NN
Zahvalil se je: 358 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a zanka » 10 Apr 2018, 14:18

Bolje bi bilo, če bi imeli več napeljav, drugače rečeno, manj uporabnikov na enem kablu. HD je marketing, četudi je kvaliteta v riti. Šport, recimo smučarski skoki, je negledljiv.

Sicer pa so dandanes VPS (strežniki) tako poceni, da domača uporaba (razen za skladovnico datotek) ni več smiselna.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1509
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 137 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 10 Apr 2018, 16:16

Jaz sem imel na bakru paket 20/4 ter 2TVja (SD seveda). 1500m od centrale. Hitrost interneta ni bila praktično nikoli na 20, največ 16. Zdaj imam telekomovo optiko in je kar v redu, če odmislim občasno štekanje boxa (zvok začne štekat in je treba pritisnit P+ in nazaj -P-). HD programi so tudi čisto OK.
Kar se tiče priklopa optike je očitno polno, pri nas je bilo enako - kdor se je na začetku prijavil je dobil, potem je bilo polno in se dve leti ni dalo nič dobit. Mogoče boš kdaj kasneje imel možnost.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2563
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 206 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Apr 2018, 20:17

andagent je napisal/-a:... Ker jaz mam veliko IoT projektov pa strežnik in sploh ne predstavljam kako in kaj. :_helpsos
IoT projekti niso tako pogoltni, da bi se ti prehod z optike na žico kaj bistveno poznal.

Tudi drugače se prehod z žice na optike ne pozna tako hudo kot se številke slišijo. Moj primer recimo je bil tak, da sem redko imel več kot 2MB downloada (z uploadom je bilo še mnogo slabše). Potem sem šel na optiko. Meritev pokaže nekaj čez 100MB downloada.
No pa se strani zate ne odpirajo 50x hitreje. Je treba namreč vedeti, da internetno survanje ni sestavljeno samo iz prenosne poti. Tu so še odzivi vseh strežnikov na tej poti. In to vzame večino časa.

Moje mnenje je, da pri IoT ne boš kaj prida prikrajšan.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24449
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4525 krat
Prejel zahvalo: 3336 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a S53AL » 10 Apr 2018, 22:54

Mimohod bakra z, mislim, da z 32 paricami je vezan na našo hišo in naprej... Takrat sem imel odprto do konca, tudi čez 15/1MB je potegnilo. Oddaljenost od centrale je 3KM. Problem je nastal pri TV, ker je občasno zmrzovalo. Nato smo našli neko režitev blokade na 7,6MB. Problem rešen. Odceplenci po vasi pa nimajo te sreče. HD ne gre ostalo pa tudi štrajka. Spoji so oksidirani itd...
Zdaj pa optika 50/10 pa pri surfanju po internetu neke razlike ni. TV pa bp.

Četrtega kabla na našo hišo pa ne dovolim, če bi kdo rabil.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 895
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75NN
Zahvalil se je: 358 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a kobranka » 12 Apr 2018, 19:06

andagent je napisal/-a:Planiramo se seliti v hišo na Bledu. Pa ravno zdaj sem zvedal, da priključek optičnega vlakna nemogoč! :cry: Rekli so, da lahko nam priključijo bakreno žico ali 4G LTE. Ali mogoče kdo ve kaj je boljše in v kolikor krat bo hitrost padla? Ker jaz mam veliko IoT projektov pa strežnik in sploh ne predstavljam kako in kaj. :_helpsos

Se je za vprašat kaj imaš pa sedaj. Jaz naprimer sem imel boljši ping in višjo hitrost na LTEju pa ga nisem vzel. No sedaj bi ga lahko vzel, ker ga imajo precej znižanega ampak mi to ne pomaga kaj dosti, mujo je pripel link za domači net ampak kolikor sem gledal tudi, če boš plačeval za statični IP boš na koncu še zmeraj za NATom in ti odhodni promet ne bo deloval. Naj mi nekdo razsvetli pamet kako ti bo pomagal statični IP? Za VPN mogoče, ker je itak obvezen in potem preko njega dostopaš do IoT naprav ter serverja? Zahtevati moraš IPv6.
kobranka
 
Prispevkov: 1229
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 61 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a mujo » 12 Apr 2018, 20:07

Če bi prebral link, ki ga je mujo pripel, bi videl, da imaš možnost da nisi za NAT.
mujo
 
Prispevkov: 705
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 144 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a kobranka » 12 Apr 2018, 20:31

Sem ga prebral in tam piše IPv4 ne pa IPv6, tudi kontaktiral sem jih na tehnično pomoč o tej problematiki. IPv4 je tem bil vedno za NATom in to zato, ker je na fiksnem internetu že precej časa v uveljavi IPv6. Torej me nekdo spet farba?

Evo sem prav šel poiskat po zgodovini e-pošte takole se glasi citat:
Trenutno omogočamo protokol IPv6 samo na fiksnih omrežjih, podpora za protokol IPv6 na mobilnem omrežju je še v beta stadiju in v tem trenutku našim naročnikom še ni na voljo. Bi pa storitev IPv6 kot ste navedli zaobšla težavo z omrežnimi vrati, namreč le-ta ne uporablja standarda NAT.
kobranka
 
Prispevkov: 1229
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 289 krat
Prejel zahvalo: 61 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a mujo » 12 Apr 2018, 21:15

Torej, po tvojem mnenju, si že zmeraj za NAT, tudi če imaš statični IP?
Kaj je potem poanta statičnega IP? Lepota?

Mogoče pusti A1 na strankem tiru, in poglej ponudbo telekoma, kjer jasno pišejo:
Dodelitev APN (internetin)3 – brezplačno (omogoča povezljivost z napravami prek spleta, npr. z varnostno kamero, alarmno napravo ...)

Jaz to razumem, da imaš dinamični IP in brez NAT.
Imaš pa možnost
Dodelitev in uporaba statičnega IP-naslova in APN (internetin)3 – mesečno doplačilo 3,00 €

Kar jaz razumem, statični IP in brez NAT.

V kolikor pa nimaš izbranih ene od teh storitev, pa imaš povezavo preko NAT.

Seveda pa govorimo o IPv4. IPv6 se prepočasi premika. Žal.
mujo
 
Prispevkov: 705
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 144 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Bakrena žica in ne predstavljam ping

OdgovorNapisal/-a zanka » 12 Apr 2018, 21:28

Seveda imaš lahko NAT in statični zunanji IP. Ampak v tem primeru ti statični IP ne doprinaša ničesar.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1509
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 81 krat
Prejel zahvalo: 137 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 26


Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: Davorin in 1 gost