Prenapetostna zascita za ADSL

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Moderator: S53AL

Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a jlbohinc » 07 Avg 2017, 16:27

Mislim da ne potrebujem razlagat, glede na vcerajsnje vreme.

Torej, Amisov modem je sel :_sunshine

Ker to ni prvi modem in opazam, da ga sesuje po adsl liniji (lokalno dela vse, povezat se noce), me zanima katera prenapetostna zascita bi bila vsaj delno ustrezna. Direktni udar vem, da bo unicil modem, ampak neko zascito bi pa vseeno rad mel. Po moznosti kombinacijo ADSL in el. omrezje.

Kaj predlagate?
jlbohinc
 
Prispevkov: 346
Pridružen: 02 Apr 2015, 10:25
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 19 krat
Uporabnika povabil: valter
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Avg 2017, 16:42

Problem prenapetostnih zaščit je v tem, da hudo nižajo mejno hitrost prenosa po taki liniji, ali pa ne delujejo dobro. Razen tega nikoli ne vemo ali zaščita še deluje, ali jo je že pobralo.

Ena od možnih rešitev

Recimo, da predpostavimo, da prva strela, ki pride ne uniči ravno naše elekrtonike ( čeprav se je meni zgodilo točno to).

Narediš si neko pomožno anteno,.. 10m žice na podstrešju. Nato pripelješ signale, ki nastanejo ob električnem pražnjenju, s te antene, pa preko malega kondenzatorja še z omrežja in ADSL linije na nek svoj števec. Ta števec šteje tako nastala pražnjena. Imaš pa zraven še en timer, ki tak števec vsake toliko resetira na neko vrednost. Kakšno nastaviš z dip stikali.

Če se pri tem števcu zgodi over flow, potem je to signal, ki izklaplja vse kar se da izklopiti. Torej ene 2 konkretna kontaktorja in releje.
Med vsem ostalim izklopi celo sam sebe.


Opozarjam, da tole ni absolutna zaščita pred strelo. Bo pa sistem zelo zelo zmanjšal verjetnost okvare modema in naprav, ki jih ščiti.
Zadeva deluje tako, da preventivno izklopi vse, ko zazna mejno ( nastavljeno) število elektrostatičnih pražnjenj na enoto časa.


Ps.: Ne releje, kontaktorje je treba imeti, pa vsaka linija gre preko dveh stikal kontaktorja, na sredini je pa iskrišče.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21557
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3919 krat
Prejel zahvalo: 3034 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a peterp » 07 Avg 2017, 16:55

Sredi junija mi je strela odnesla kabelski modem. Predpostavljam, da je prenapetost prišla po koaksialnem kablu in ne po napajanju. Modem je bil preko prenapetostne zaščite vezan na router. In na routerju je odneslo wan port. Od sedaj sem zato malce skeptičen nad zaščitami.
Še sreča, da ima router SFP port, kamor je sedaj vezan wan. No, modul me stal 20 € :(
peterp
 
Prispevkov: 370
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 59 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a SimonS » 07 Avg 2017, 17:30

Imam jaz eno dobro zaščito, ki so mi jo dali telekomovci kakšnih 15.let nazaj. Menda so jo montirali le na najbolj izpostavljene konce. Kakorkoli do danes mi ni še skurilo modema.
Ravno te dni mi montirajo optiko, potem ti jo pa rade volje pošljem. Napiši naslov poz ZS
ampak pozor. Za pravilno delovanje rabi ozemljitev!
SimonS
 
Prispevkov: 1201
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 158 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a javr » 07 Avg 2017, 20:19

tlivko brez predupora vzporedno s telefonsko parico.
Za el.omrežje pa varistor V275 med fazo in nulo.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a mucek » 07 Avg 2017, 20:36

Za detekcijo strel in tudi podatek o razdalji je fleten IC AS3935 ... Komunikacija preko I2C ali SPI, rabis le se par zunanjih komponent in seveda en mali procesorcek.

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1205
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 42 krat
Prejel zahvalo: 330 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a forpobi » 07 Avg 2017, 21:17

Ker je tudi že meni 3x "odneslo" Amisov (po novem A1) modem, sem iz stare šare izbrskal eno staro zaščitno vtičnico, ki ima zaščito za 230V in telefonski kabel. Zaenkrat je modem še cel, bomo pa videli kaj še bo. Modeme pa seveda najraje odnese preko paric, ker so precej bolj izpostavljene in slabše zaščitene...
forpobi
 
Prispevkov: 675
Pridružen: 02 Apr 2015, 12:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a kobranka » 08 Avg 2017, 11:22

SimonS je napisal/-a:Imam jaz eno dobro zaščito, ki so mi jo dali telekomovci kakšnih 15.let nazaj. Menda so jo montirali le na najbolj izpostavljene konce. Kakorkoli do danes mi ni še skurilo modema.
Ravno te dni mi montirajo optiko, potem ti jo pa rade volje pošljem. Napiši naslov poz ZS
ampak pozor. Za pravilno delovanje rabi ozemljitev!

Ali hočeš napisat kaj več o tej zaščiti, da nebom plaval v zmotah?
kobranka
 
Prispevkov: 1113
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 253 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a SimonS » 08 Avg 2017, 11:52

Kaj bi rad vedel?
Nima ohišja. Ima vhod in izhod ter priklop za ozemljitev. Na tiskanimi je nekaj elementov, ki bi lahko bili varistorji in supresiske diode. Točnih oznak ne vem, ker me ne zanimajo in bi moral iti na podstrešje.
Zadovoljen?
SimonS
 
Prispevkov: 1201
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 158 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Avg 2017, 12:21

SimonS je napisal/-a:Na tiskanimi je nekaj elementov, ki bi lahko bili varistorji in supresiske diode.
Kolikšna je bila največja pasovne širina, ki je šla preko te zaščite ?
Ste merili, če se pasovna širina kaj poslabša, če dodate zaščito ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21557
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3919 krat
Prejel zahvalo: 3034 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a SimonS » 08 Avg 2017, 15:33

Žal mi je, da sem omenil, da imam zaščito
SimonS
 
Prispevkov: 1201
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 158 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a peterp » 08 Avg 2017, 15:50

SimonS je napisal/-a:Žal mi je, da sem omenil, da imam zaščito

Zakaj? PO moje bi si vsakdo želel nekaj takega doma.
peterp
 
Prispevkov: 370
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 59 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Avg 2017, 16:04

SimonS je napisal/-a:Žal mi je, da sem omenil, da imam zaščito
Zakaj le ?
Jaz sem imel s zelo staro zaščito probleme, ker mi je precej znižala hitrost prenosa. Potem sem jo predelal in dal vanjo sodobne elemente - varistorje. Vsi problemi so kot po čudežu izginili. In se seveda nenadoma spet pojavili. :_think Pa sem spet menjaval,...

Na to sem hotel opozoriti pri tej stvari.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21557
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3919 krat
Prejel zahvalo: 3034 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a kobranka » 09 Avg 2017, 03:19

SimonS je napisal/-a:Kaj bi rad vedel?
Nima ohišja. Ima vhod in izhod ter priklop za ozemljitev. Na tiskanimi je nekaj elementov, ki bi lahko bili varistorji in supresiske diode. Točnih oznak ne vem, ker me ne zanimajo in bi moral iti na podstrešje.
Zadovoljen?

No, najbrž ima ta škatlica ime proizvajalca pa model. Nekaj v tem smislu je bilo mišljeno. Žal ti pa in, saj če boš komu pošiljal po pošti boš moral najprej odprašit in odmontirat to škatlico. ;) Pri tem si lahko vzameš malenkost več časa in analiziraž s fotoaparatom. S tem boš pa še komu pomagal ne le meni.

Jaz ne morem analizirat, ker te zaščite nimam ampak poskušam zelo vestno odklapljat modem. Vsako krat poleti, ko grem od doma in ni nobenega drugega doma se izklopi. Priklopljene ostanejo samo majn občutljive naprave recimo hladilniki in zmrzovalne skrinje.

Slovenija je od držav najbolj na vdaru z nevihtami, najbolj zvonik na Sveti gori, nato pride zadaj pa Trnovski gozd. Naj ti nebo žal.
kobranka
 
Prispevkov: 1113
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 253 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a kastaneda » 09 Avg 2017, 11:45

Vsi, ki imate splitter in ga ne uporabljate, poglejte, kaj je v njem. :D
LP Srečko
Uporabniški avatar
kastaneda
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:07
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 10 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a carli » 09 Avg 2017, 12:12

Ga na spletu najdem prej kot v ... khm kje že je? Mimogrede našel še a je to verzijo nekega filtra.
Modificiran s peščenimi varovalkami 0.1 namesto uporov bi pa skoraj bilo. Seveda pri direktnem udaru ni zaščite.
Priponke
adsl-splitters.jpg
completed-filter.jpg
carli
 
Prispevkov: 493
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 10 Avg 2017, 09:34

Uporabljam belkinovo zaščito (na sliki). Mislim, da deluje ok, letos mi je skurilo modem in en set top box, ampak takrat je bil kar direktno povezan na linijo (moja šlamparija). Vhodno telefonsko linijo imam povezano preko zaščite do modema, potem pa še ethernet iz modema povezan preko zaščite na router. Če že more kaj skuriti naj bo to telekomov modem.
Priponke
IMG_20170810_101433.jpg
MarkoM
 
Prispevkov: 565
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a ecobra » 10 Avg 2017, 10:24

Če hočete vsaj kolikor zanesljivo zaščito pred prenapetosmi se je lotite na celosten način. Treba je to narediti na večih nivojih, da imate večjo možnost "preživetja" tudi večjega enegijskega udara. Prilagam zanimivo gradivo, ki se naslanja na veljavne predpise. http://lrf.fe.uni-lj.si/e_rio/Seminarji1516/PrenapetostniOdvodniki.pdf. Drugače pa je pri nas kar nekaj proizvajalcev prenapetostnih zaščit vseh razredov, ki se uporabljajo za industrijsko in domačo uporabo. Je pa prenapetostna zaščita obvezna takoj, ko zgradite fotovoltaično elektrarno. Dobra prenapetostna zaščita z vsemi nivoji ni poceni stvar. Dokler jo rešujete samo na enem nivoju (razredu III) nimate kaj velike možnosti "preživetja" je pa res bolje kot nič. Čim se pojavi prenapetost višjega energijsega naboja, vam ta zaščita ne pomaga kaj dosti.
l.p.
ecobra
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 31 Maj 2016, 19:48
Kraj: Radeče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a kobranka » 10 Avg 2017, 12:29

Ja ampak jaz sem še zmeraj tevčk, če ne vidim iz "spliterja" povezave na zemjo. Zato sem pa vprašal Simona ravno po tistem, ki ga še ima doma. To zgoraj na slikah je bolj tako tako, no ja od Markota celo bi lahko imelo znotraj kam speljano ozemljitev.

Pri moji zaščiti, ko je vžgalo je vse skupaj zasmodilo, notri sta bili dve varovalki. Zadeva je narejena tako, da je le za enkratno uporabo pa bi komot imela možnost prehoda na ozemljitev.
kobranka
 
Prispevkov: 1113
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 253 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a S53AL » 10 Avg 2017, 13:23

Ker se v tej temi omenja ozemljitev bom kar tu vprašal.
Smo zadnja hiša v vasi približno 400m oddaljeni od TP. EL. gre po drogih a nobeden drog ni ozemljen.
Skurilo je že marsi kaj pa čeprav "pazimo".

Ali bi Elektro LJ moral pri nas zgraditi kakšno ozemljitev? V kablu imamo samo nulo in fazo :_think
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75NN
Zahvalil se je: 263 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a ecobra » 10 Avg 2017, 13:44

Če niso kovinski drogi jih ni treba ozemljiti. Zato ker je prostozračni NN daljnovod ste porabniki ranlivejši ravno zaradi pojava indukcije v vodnikih v primeru atmosferskih praznitev. Rešitev je namestitev prenapetostnih odvodnikov v večih nivojih kot sem v enem imed postov že navedel z dobro ozemljitvijo na vašem objektu. Niste navedli v kakih primerih je prišlo do okvar? Če do okvar prihaja v normalnih vremenskih pogojih je mogoče napaka v tem, da je vaš daljnovod nesimetrično obremenjen in zaradi tega pride do povišane napetosti na posamezni fazi. Kar se tiče ozemljitve na vašem objektu, ste jo dolžni sami zgraditi in tudi ustrezno vzdrževati. Predvsem pa imam premalo podatkov o vašem objektu in načinu napajanja, da bi kaj z gotovostjo ugotovil.
Osnova je dobra ozemljitev objekta in prenapetostne zaščite v vseh nivojih.
ecobra
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 31 Maj 2016, 19:48
Kraj: Radeče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a S53AL » 10 Avg 2017, 14:07

@ecobra. Navadna hiša. Trenutna napetost 222V. FID stikala nimam, jih pa imajo po vasi (eni). Se pa pritožujejo, da jim ob par KM oddaljeni grmljavini vrže ven. (se ga da naštelat ) ampak to dopovedat...
In, če ga vrže ven so sigurni, da ponovna strela ne uniči njihove opreme. A je to zanesljivo po njihovem?

Ko vseka pri meni iskra prebije na konektorju (UKV anteni).

Hjah. Kam pa naj speljem ozemljitev? V kamen?
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 702
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75NN
Zahvalil se je: 263 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a ecobra » 10 Avg 2017, 17:46

Prenapetostna zaščita in FID sta zanesliva samo v kombinaciji dobre ozemljitve. Ozemljitev lahko rešiš na več načinov. Če se ne da skopati jarka za valjanec, potem se lahko pristopi k točkovnim ozemljilom (zabijanje sond v zemljo in povezovanje njih skupaj ). Vsekakor je treba na koncu izmeriti ozemljitveno upornost, da se vidi, če je zadovoljiva.
Kar se tiče prenapetosti v odročnih področjih so le te pogostejše in močnejše zaradi dolžine daljnovodov, ki so izpostavljeni in se z njihovo dolžino tudi večajo. FID- se ne da naštelati, ker j prednastavljen za določen tip ( 300,30, 3 mA) Za hišno uporabo mora biti največ 30mA. Se pa da kupiti "selektivne" FID-e, ki so namenjeni za drugačne vrste porabnikov npr. frekvenčnike. Če pride do izklopa FID-a je večja verjetnost, da aparati preživijo prenapetost razen, če ta ne pripotuje po drugem vodu na primer po antenskem sistemu kjer se lahko inducira prenapetost, zato tudi tam bi bilo treba dati kakšen odvodnik (katodni odvodnik), da ne govorim o bakreni telefonski parici, če je pripeljana nadzemno do hiše.
l.p.
ecobra
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 31 Maj 2016, 19:48
Kraj: Radeče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Prenapetostna zascita za ADSL

OdgovorNapisal/-a javr » 10 Avg 2017, 19:24

V kablu imamo samo nulo in fazo
najbrž imamo vsi v kablu samo nulo in fazo, ozemljitev pa ima vsaka hiša svojo. Potem pa je to po zemlji povezano z zvezdiščem transformatorja, vsaj tako si jaz to predstavljam. Torej, če bi imel ti hišo ozemljeno (valjanec, cevi,...), mora biti med tvojo hišo in transformatorjem dovolj prevodne zemlje da to deluje. Delovanje bi jaz preizkusil na tak način, da bi likalnik (2.000W) preko ampermetra najprej priklopil med fazo in nulo, potem pa še med fazo in zemljo. Če razlike v toku ni, je ozemljitev odlična. Jaz bi v tvojem primeru dal med fazo in nulo eno prenapetostno zaščito, ki je oblike-širine ene avtomatske varovalke in ima okence, ki se obarva rdeče, če zaščita odpove. Cenejša varianta je en močnejši varistor oznake V275 med fazo in nulo, v omarici, zaporedno z varovalko npr. 16A. V omarici-dozi zaradi nevarnosti ognja, ker ko se varistorju prag reagiranja počasi znižuje, se vedno bolj greje.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 921
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 75 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 18


Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost