IPv4 ali IPv6 ?

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Moderator: S53AL

IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a Iztok » 17 Mar 2017, 00:11

Danes sem menjal naročniški paket. Ko so mi priklopili je padel internet - WAN IP je bil 0.0.0.0
Klical sem na tehnično pomoč kjer so nekaj tipkali in čez minuto se je internet vrnil. Vprašal sem zakaj je do tega prišlo pa mi je tehnik razložil da zato ker so mi vklopili še IPv6 ...

Ker me je matral firbec sem zagnal nekaj IPv6 testov iz googla, ki pa so mi pokazali tole:

IPv test.jpg


Ker v mrežah nisem doma mi sedaj ni jasno a je izjava tehnika resnična in imam samo "bad" IPv6 :)
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1122
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 17 Mar 2017, 10:51

Kolikor vem, ima IPv6 prednost pred IPv4, kadar sta oba prisotna. Zato je promet hotel iti prek IPv6 a ker ostalo ni bilo skonfigurirano nanj, ni šlo. To je samo moje razmišljanje, še daleč nisem domač z IPv6, a se bo počasi treba navaditi nanj.

Mimogrede, iščem primeren usmerjevalnik za vstop v IPv6 svet, kaj priporočate? Mikrotik?
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 944 krat
Prejel zahvalo: 187 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 33

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a Iztok » 17 Mar 2017, 11:54

Vse skupaj je čudno ... testni programi mi kažejo, da imam IPv6 slab, drugi pa da ga nimam.

Na strani ponudnika interneta mi piše, da imam dodeljen IPv6: 2A10:EF2:F17:3B10:0:0:0:0/56 , na malino, ki jo imam kot domači server na portu 8090 pa s tem ne pridem http://[2A10:EF2:F17:3B10:0:0:0:0]:8090

Če vtipkam klasični IP od IPv4 pa sem takoj gor ...
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1122
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Mar 2017, 13:49

Iztok je napisal/-a:Vse skupaj je čudno ... testni programi mi kažejo, da imam IPv6 slab, drugi pa da ga nimam.

Na strani ponudnika interneta mi piše, da imam dodeljen IPv6: 2A10:EF2:F17:3B10:0:0:0:0/56 , na malino, ki jo imam kot domači server na portu 8090 pa s tem ne pridem http://[2A10:EF2:F17:3B10:0:0:0:0]:8090

Če vtipkam klasični IP od IPv4 pa sem takoj gor ...


2A10:EF2:F17:3B10:0:0:0:0/56 tole je naslov omrezja,ki ti je dodeljeno in ne naslov maline
znotraj tega omrezja so mozni naslovi 2a10:0ef2:0f17:3b00:0000:0000:0000:0000 - 2a10:0ef2:0f17:3bff:ffff:ffff:ffff:ffff

na malini napisi tole da bos videl njen ipv6 naslov:
ip address list
ip -6 address list

lahko tudi skrajsas:
ip a ls
ip -6 a ls

Ob tej priliki odsvetujem uporabo ukaza ifconfig, saj je v nekaterih primerih zavajajoc.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 310
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Mar 2017, 13:53

Iztok je napisal/-a:Danes sem menjal naročniški paket. Ko so mi priklopili je padel internet - WAN IP je bil 0.0.0.0
Klical sem na tehnično pomoč kjer so nekaj tipkali in čez minuto se je internet vrnil. Vprašal sem zakaj je do tega prišlo pa mi je tehnik razložil da zato ker so mi vklopili še IPv6 ...

Ker me je matral firbec sem zagnal nekaj IPv6 testov iz googla, ki pa so mi pokazali tole:

IPv test.jpg


Ker v mrežah nisem doma mi sedaj ni jasno a je izjava tehnika resnična in imam samo "bad" IPv6 :)


Katera spletna stran je to?
Namrec zanima me kaj pomeni "bad" IPv6 :)
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 310
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Mar 2017, 13:57

Sicer pa vabljeni na spletno stran https://go6.si/
V Sloveniji imamo namrec pobudnika za prehod na IPv6 na svetovnem nivoju.
Enkrat letno je tudi organiziran brezplacen dogodek v ljubljanskem tehnoloskem parku kjer lahko ob kvalitetnih predavanjih poklepetate s strokovnjaki ter ostalimi udelezenci.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 310
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a Iztok » 17 Mar 2017, 15:10

sundancer je napisal/-a:2A10:EF2:F17:3B10:0:0:0:0/56 tole je naslov omrezja,ki ti je dodeljeno in ne naslov maline ...

Ja to vem. Ampak kam naj napišem port od maline? Pri IPv4 na koncu daš dvopičje in št. porta.

Tiste IPje v malini pa bom preveril zvečer.

THX :)
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1122
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a Iztok » 17 Mar 2017, 15:14

sundancer je napisal/-a:... Katera spletna stran je to?
Namrec zanima me kaj pomeni "bad" IPv6 :)


To mi napiše tukaj: http://test-ipv6.com/
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1122
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Mar 2017, 17:15

Iztok je napisal/-a:Ja to vem. Ampak kam naj napišem port od maline? Pri IPv4 na koncu daš dvopičje in št. porta.


takole:
http://[ipv6naslov]:port

Sicer pa priporocam uporabo DNS zapisov.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 310
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a zanka » 17 Mar 2017, 19:33

To omrežje 2a10:EF2::/32 je malo čudno, ker mi whois ne dela.

Videl sem že 2a03, 2a02 in pa 2001.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 876
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a Iztok » 17 Mar 2017, 20:00

sundancer je napisal/-a:... na malini napisi tole da bos videl njen ipv6 naslov: ip address list

Ven dobim tole:
IPv6 malina.jpg

Kaj moram sedaj vpisat od zunaj - preko WANa, da pridem preko domačega routerja v malino, ki je na portu 8090?

P.S. številke IPjev na sliki so izmišljene ... :-}
Zadnjič spremenil Iztok, dne 17 Mar 2017, 20:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1122
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a SiByte » 17 Mar 2017, 20:04

Koliko je videt niti nimaš ipv6 na "malini", fe80 je za lokalno mrežo kolikor je meni znano tako kot 192.168.1.x
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 341
Pridružen: 13 Mar 2016, 17:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a Iztok » 17 Mar 2017, 20:07

SiByte je napisal/-a:Koliko je videt niti nimaš ipv6 na "malini", fe80 je za lokalno mrežo kolikor je meni znano tako kot 192.168.1.x

A moram IPv6 v malini posebej vključit? Kako? :)
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1122
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a SiByte » 17 Mar 2017, 20:09

Saj imaš vključenega sam mislim, da ti usmerjevalnik ne dodeli zunanjega ipv6 naslova.
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 341
Pridružen: 13 Mar 2016, 17:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Mar 2017, 20:21

Ko imaš IPV6 tvoj del intra neta postane internet.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 18525
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3280 krat
Prejel zahvalo: 2654 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Mar 2017, 21:06

Iztok je napisal/-a:A moram IPv6 v malini posebej vključit? Kako? :)


V datoteko /etc/modules dopisi spodnjo vrstico:
ipv6
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 310
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 17 Mar 2017, 21:38

Rezultat podoben rezultatu testa v prvem postu dobim tudi jaz, pa pri ponudniku nimam vklopljenega IPv6...
rafaellsi
 
Prispevkov: 363
Pridružen: 19 Jan 2015, 01:44
Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 37

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a SiByte » 18 Mar 2017, 22:23

Končno skonfiguriral Mikrotika da deluje prek ipv6 (je trajalo več kot leto dni da sem se zraven spravil), imam pa težavo da imam dva ipv6 naslova in sicer "stalnega" in začasnega, ali je to normalno?.

Na "stalni" in začasni ipv6 lahko pingam od zunaj in status v windowsih kaže da je povezava v internet prek obeh povezav.

2017-03-18.png
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 341
Pridružen: 13 Mar 2016, 17:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a zanka » 18 Mar 2017, 23:48

Kako pa veš, da je en stalni in drug začasni?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 876
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a SiByte » 19 Mar 2017, 09:04

Če je ravno stalen ne vem zato sem pa napisal v narekovaje :P je pa ob prekinitvi povezave ostal enak medtem ko se je začasen spremenil.

Pri začasnem pa piše "Temporary IPv6 Address"
ipv6.png
ipv6.png (10.08 KiB) Videno 144 krat
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 341
Pridružen: 13 Mar 2016, 17:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 19 Mar 2017, 11:39

Ipv6 naslov, ki vsebuje ff:fe je generiran na podlagi mac naslova, zato je stalen.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 310
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a SiByte » 19 Mar 2017, 11:57

V mislih imaš "Link-local IPv6 Address"?
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 341
Pridružen: 13 Mar 2016, 17:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: IPv4 ali IPv6 ?

OdgovorNapisal/-a sundancer » 19 Mar 2017, 15:22

Tako link-local kot global.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 310
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 98 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 26


Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost