Windows RIP

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Re: Windows RIP

OdgovorNapisal/-a Pluton » 01 Avg 2026, 13:43

Protoncek je napisal/-a:Spet si (namerno?) narobe razumel. Ne zagovarjam nobenega, samo, če ne razumeš drugače moram pač grdo napisat: boli me kurac, kaj, kdo, dela, služi ne služi...mikrosoft ali kdorkoli drug. Dokler jaz nimam nobene škode se tu zgodba zame zaključi. In da bil to razlog, da nekaj ne kupim je to zgolj in čisto moja škoda...

Je zdaj dovolj jasno?

Malo si kratkoviden. S tem, da zbirajo in prodajajo tvoje podatke, imaš lahko ti ali tvoji potomci veliko škode. Trenutno se morda ne zdi tako, a podatki se zbirajo in se ne bodo nikoli izbrisali. Po trenutni zakonodaji ne delamo nič nezakonitega. A ne vemo, kakšen bo režim čez 10 let. Lahko, da bo takrat problematično nekaj, kar je danes povsem legalno. Lahko, da bo na primer tvoj vnuk kandidiral na kakih volitvah in bo njegov politični nasprotnik kupil podatke njegovega sorodstva in v njih našel par stvari, ki ga bodo stale kandidature. Kot naj bi rekel Stalin: Pokažite mi človeka in pokazal vam bom njegov greh. Se pravi, ko je treba nekoga odstraniti, se bo v njegovi zgodovini že kaj našlo. Koristno je torej preventivno puščati čim manj digitalnih sledi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Give_me_t ... gainst_him

En primer: Na Poljskem so imeli v 20 letih prejšnjega stoletja bazo državljanov, v kateri je bila navedena tudi narodnost. Ko so državo okupirali nacisti, so iz baze podatkov z lahkoto ugotovili, kdo je žid.

Za Altium imaš licenco, ali uporabljaš crackano verzijo? Glavni razlog, da smo se na faksu učili od vseh možnih programov ravno na Altiumu, je bil po besedah profesorja lahko dostopen crack.
Uporabniški avatar
Pluton

Kraj: Slov. Konjice
Zahvalil se je: 207 krat
Prejel zahvalo: 97 krat
Uporabnika povabil: drakslar
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Avg 2026, 14:13

Lahko, ja. Ampak lahko se tudi zgodi potres in mi sesuje bajto. Lahko mi poplavi hišo (spet...ker mi jo je 3 leta nazaj), lahko me rukne kap, lahko se spotaknem in padem na glavo in umrem. Lahko sosed znori in me zaštihne. Lahko.... lahko....
altium pa znam ker je bil to moj prvi program, takrat pod imenom protel, še v DOS-u, mi ga je zrihtal nekdo. Glede na ceno licence lahko sklepaš, kakšnega imam za 5 vezij letno... :D
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 826 krat
Prejel zahvalo: 1024 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 209

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Avg 2026, 14:41

Protoncek je napisal/-a: Glede na ceno licence lahko sklepaš, kakšnega imam za 5 vezij letno... :D
Študentskega.
Se pa ne spominjam ali licenca velja, če pavziraš.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20943 krat
Prejel zahvalo: 10673 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Pluton » 02 Avg 2026, 13:42

Jamranje nad Microsoftovim obnašanjem zadnje čase:
Are People Revolting Against Microsoft?
https://odysee.com/@switchedtolinux:0/are-people-revolting-against-microsoft:f

O zasebnosti na splošno - Naomi Brockwell:
https://www.youtube.com/watch?v=mT4xINv2QV0
Uporabniški avatar
Pluton

Kraj: Slov. Konjice
Zahvalil se je: 207 krat
Prejel zahvalo: 97 krat
Uporabnika povabil: drakslar
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a Zeci » 04 Avg 2026, 08:44

Sem pogledal, zelo zanimivo, jaz spremljam tale kanal:

https://www.youtube.com/@TheHatedOne/videos

Sicer pa je rdeča nit vseh zagovornikov zasebnosti na internetu ista: proč od M$ windows, googla, appla, Meta, ... Vsak pa zase presodi, kaj mu več pomeni, udobje, se pravi uporaba vseh spoliranih izdelkov velikih podjetij, kjer si ti produkt, ali pa malo več dela (ker se je potrebno navaditi in nekaj stvari na novo naučiti, npr. FreeCAD namesto Solidworks itd. ) in iznajdljivosti, če uporabljaš linux, LineageOS, GrapheneOS, ...
Uporabniški avatar
Zeci

Kraj: Osrednjeslovenska regija
Zahvalil se je: 48 krat
Prejel zahvalo: 46 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 04 Avg 2026, 16:51

Bil sem velik zagovornik Windowsov za inženiring. Tik pred dvigom Apple dvigom cen, sem šel stran na Apple. Ni mi jasno, kaj sem čakal 10 let. Res ne.

Kar se tiče Win11 uspeha, je $MSFT priznal, da je to samo zato, ker so končali posodobitve za Win10 (oz. jih planirajo). Sicer bi ljudje ostali na win10.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 767 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Avg 2026, 17:26

Seveda, saj w10 in w11 za končnega uporabnika niso zelo različni. Celo tako, da je treba pogledat v sistem, da vidiš kateri so... nekako "nadgradnja" desetke. Za katero so rekli, da bo zadňja številka, potem naj bi smo posodabljali. Ja, itaq...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 826 krat
Prejel zahvalo: 1024 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 209

Prejšnja

Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov