Katere AI poznamo / uporabljamo

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Katere AI poznamo / uporabljamo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Dec 2025, 16:22

Verjetno ni nikogar na tem forumu, ki bi vedel kateri AI ploh obstajajo. Tole gre zelo hitro naprej in še zdaleč ni videti konca. Če smo še pred pol leta trdili, da je AI, v glavnem ChatGpt bil neumen, neroden in neuporaben, pa se je v današnjem času vse to krepko spremenilo. Konec koncev so svojo igrači otroci na Mašunu programirali s pomočjo AI.
V cilju, da ljudje preizkusijo AI z vseh možnih zornih kotov odpiram tole temo v kateri bi radi izvedeli kaj od AI je dosegljivega, kašne so posebnosti/specializacije posameznega, kakšne so omejitve časovne/finančne,... Skratka vse kar bi posameznega trenutnega in bodočega uporabnika lahko zanimalo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20599 krat
Prejel zahvalo: 10526 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Katere AI poznamo / uporabljamo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Dec 2025, 16:33

Pravzaprav sem preizkusil bol malo tega, začel sem s ChatGpt in ugotovil, da to ni to, saj mi je dal kar veliko napačnih odgovorov. Pa ni bilo treba biti hudo pameten, da se je videlo kako zadeva ne pije vode. Ko sem ga soočil z neumnostjo je seveda svojo bedarijo priznal in natrosil novo neumnost. Ampak bil je prvi in govorimo o času izpred dveh let. No nekaj je zagotovo res in sicer to, da so bili prevodi boljši od google translate.
Potem sem odkril Grok. Bil je sicer malo bolj "pameten", čeprav ga je ChatGpt hitro ujel, je bil pa precej manj klepetav, kar mi nekako štejem v plus. In imel sem novo zabavo: primerjava odgovorov na isto vprašanje. Potem sem ju soočil z odgovori konkurence. Zabava zagotovljena. Ampak realno gledano sta skupaj mnogo bolj uporabna kot vsak sam.
Potem sem odkril Gemini. To je google Ai in videti je, da je na stereoidih.
Toliko z moje strani, bom pa zadeve dopolnjeval.

Verjamem, da marsikdo od vas pozna/koristi še marsikaj. Prosim če spisek dopolnjujete s kratkim opisom.

P.s.: Opazil sem, da če vsem trem AI damo slaba netočna in neresna vprašanja, potem tudi odgovori niso kaj prida. Pri ocenjevanju bo vsekakor treba upoštevati tudi to.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Lojz » 19 Dec 2025, 17:11

DeepSeek tudi ni slab. Opis na povezavi.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz

Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 242 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 53

OdgovorNapisal/-a Aleks » 20 Dec 2025, 20:16

Velika razlika je, če v AI izdelamo projekte in v projekt damo ustrezno dokumentacijo in navodila. Potem je precej manj lovljenja med uporabnikom in AI. Razlike so opazne med modeli znotraj iste firme.
Aleks

Zahvalil se je: 97 krat
Prejel zahvalo: 140 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 17

OdgovorNapisal/-a cero » 21 Dec 2025, 21:04

Načeloma uporabljam gemini3 pro, ker ima najlepše strukutrirane odgovore, ki so tudi čustveno manj nabiti kot pri ostalih modelih.
Ko mu dam link do youtube videa mi precej hitro naredi povzetek.
https://aistudio.google.com/prompts/new_chat
Všeč mi je tudi claude sonnet 4.5, kar zna precej dobro delati z fajli, pa tudi zradi pojavnega okna ki je precej uporaben pri programiranju.
https://claude.ai/new

Včasih modele uporabljam tako, da enemu naročim naj mi o določeni temi izdela dober promt dolg par strani, potem pa ta prompt preprosto prilimam v drug model.
Če delam kakšne kompleksnejše povzetke, jih naredim v več modelih, potem pa en model prebere vse in izvleče skupne točke.

Tule sta strani s primerjavami modelov, se pa to precej hitro, takorekoč iz meseca v mesec, spreminja:
https://artificialanalysis.ai/leaderboa ... s=frontier
https://lmarena.ai/leaderboard
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 394 krat
Prejel zahvalo: 850 krat
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a cero » 21 Dec 2025, 21:10

Lojz je napisal/-a:DeepSeek tudi ni slab. Opis na povezavi.

Sem ga testiral doma lokalno, tako za hec....

Deepseek in qwen se uporabljata predvsem pri enterprise sistemih, ker delujeta lokalno.
Kitajci edino na tak način (zastonj otprtokodni ki teče lokalno), lahko vstopajo na ameriškioziroma svetovni AI trg...
cero

OdgovorNapisal/-a KBoris » 21 Dec 2025, 22:02

V službi uporabljamo Copilot licenčno verzijo seveda, sam pa uporabljam že kar nekaj časa ChatGPT - plačljivo verzijo, ki se seveda niti pod razno ne more primerjati z brezplačno. Zakaj ga uporabljam...pa ni da ni.... programiranje, pisanje člankov (kot pomoč, da ne bo pomote, ker še vedno moraš vedeti in razumeti kaj je napisal ;-) ), pisanje ponudb - vsebinski del, obrazložitev različnih ranljivosti (kibernetska varnost).... skratka, kot da imaš izredno pametnega prijatelja, ki ti da odgovor skoraj na VSE. Jap, res je da zna tudi "halucinirat" in te kdaj prepričevat, da ima prav, čeprav veš,da temu ni tako, ampak vedno manj in vedno boljši postaja. Kaj sem poizkusil od drugih....Gemini, Deepsek, Grok, ....vedno nazaj na ChatGPT.

Moram pa povdariti , da je vedno bolj potrebno govoriti o tem, kaj vse se NE daje v AI, ker se potem pojavijo dokumenti podjetij, liste e-poštnih naslovov, razna gesla in ne vem kaj ve na googlu (shared).

Če nimaš plčaljive verzije se splača vsaj za en mesec poizkusit, saj lahko kadar koli prekineš......no, ko spoznaš uporabnost to bolj težko narediš ;-)
CEH, GRID, GNFA, GISCP, CCNP, CCNA, CCNAS, ENSA, JNSA

https://www.linkedin.com/in/boris-krajnc-41309829/
KBoris

Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 38 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 23

OdgovorNapisal/-a eboc » 22 Dec 2025, 09:31

Evropski Mistral, ki tudi bolje skrbi za varstvo osebnih podatkov .....
eboc

Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23 Dec 2025, 04:06

Jaz plačujem ChatGPS in Claude. Zastonjske verzije so dobre samo za delat power pointe za osnovno šolo.
Se z AI malce hecam, kako bi izgledal UI na 7" displayu:
https://test.planet-cnc.com/
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 769 krat
Prejel zahvalo: 2417 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a zanka » 27 Dec 2025, 18:12

Mene zanima, kateri urejevalnik omogoča interakcijo z AI. Poznam Cursor, vendar je kot urejevalnik izjemno nestabilen (npr. velika potreba po ponovnih zagonih). Druge možnosti, nekaj kar zna barvati (python) kodo?
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 140 krat
Prejel zahvalo: 507 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 99

OdgovorNapisal/-a Kroko » 28 Dec 2025, 13:14

VS Code + Clade Code, ni pa poceni. Bo treba naštudirat še Codex, imajo malce drugačne načrte.
Mislim da je MS zafrknil in da v tej zgodbi nima prihodnosti.

Postaja pa editor+AI integracija obsoletna oziroma vprašanje, če bomo čez eno leto to sploh še potrebovali.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a cero » 01 Jan 2026, 22:38

Ker se je kroko ponudil za test njegovega plačljivega LLM modela, sem mu dal v obdelavo tabelo v kateri so v določenih poljih vrednosti v kgf in bi rad da mi jih model pretvori v newtone.
Jaz sem jo, s precej velikimi težavami uspel pretvorit z brezplačnimi modeli (najbolje se je odrezal claude), ampak semo moral dopisat kup vrednosti ročno.
Tole je odgovor od kroko-ta:

Kroko je napisal/-a:
Can you multiply all values in spreadsheet by 9.81 (kgf to N conversion)

Me je vprašal takole:
Before I proceed, here are my clarifying questions:

Which values to convert? Should I multiply only the measurement values (48, 47, 46, etc.) and leave the "odčitek" column (5-31) unchanged? Those appear to be index/reading numbers rather than force values.
Wire dimension headers — The column headers (okrogla 2.3, ploščata 3.0×1.1, etc.) are wire specifications. Should these remain unchanged?
Decimal precision — Multiplying by 9.81 will produce decimals (e.g., 48 × 9.81 = 470.88). Do you want:

Full precision (470.88)
Rounded to whole numbers (471)
Specific decimal places?
Output format — Do you want:
A clean table artifact you can copy/export?
CSV format?
Same visual structure as the original?

Unit label update — The title mentions "Nm" (Newton-meters). After conversion, should the title reflect the new units)?

Odgovoril sem takole:
Convert just measurement values.

I want full precision.

Create .docx file. If not possible create .csv file.

.docx in .xlsx formata ne zna generirati, ker vsebuje binarne podatke. Imaš pa v priponki .csv, ki ga bez težav lahko uvoziš.

Če pa bi bila potreba po Excel formatu večja, bi se brez cečjih težav naredilo razširitev, pa bi znal tudi to.

It is theoretically possible to create module or extension that will allow you to generate Excel files?

Actually — yes, and I can do it right now!
I have access to SheetJS library in React artifacts. I can create a React component that:

Holds the table data
Uses SheetJS to generate a real .xlsx file
Gives you a download button

Want me to create this? You'll get a proper Excel file with the converted values.

Je pa problem ker če tale csv uvozim v excel, tabela ne štima... vrednosti niso na istih mestih kot v moji tabeli.
Iste napake sem tudi jaz dobival iz mojih pogovorov z LLM-i.
cero

OdgovorNapisal/-a Kroko » 02 Jan 2026, 01:27

Jaz sem ravnokar prešraufal 25 velikih json datotek v drugačno strukturo, pretvoril vse enote in naredi zadevo več jezično (zenkrat ENG in SLO, da lahko testiram) - brez ene same napake.
Je pa res, da sem podatke poznal in imel strukturo, teste,... No, vse to mi je naredil taisti AI.
V tvojem primeru jih nisem niti pogledal.
Ja, je pomembno, kako se stvari lotimo. Če bi naročil, da morajo biti na istih mestih...
No ja, tako kot tisti vic, ko si je tip zaželel k..ca do tal, pa mu je zlata ribica požagala noge :-)

AI ne zna narediti pice. Zna pa zmešati testo, počakati da vzhaja, naložiti paradižnik sir in šunko, postaviti v pečico in kontrolirati, če je že pečena in dovolj okusna.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Jan 2026, 03:08

Kroko je napisal/-a:AI ne zna narediti pice.
Zna, zna,.... samo nekdo mu mora povedati kako.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a cero » 02 Jan 2026, 08:41

Kroko je napisal/-a:Ja, je pomembno, kako se stvari lotimo. Če bi naročil, da morajo biti na istih mestih...

Jaz sem različnim modelom točno naročil da morajo biti podatki na istih mestih pa ni šlo, tudi povedal sem jim katera mesta niso v redu, pa spet ni šlo...skratka, par ur pregovarjanja z modeli pa ni in ni šlo.
Tole je ta datoteka:
content.docx
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
cero

OdgovorNapisal/-a blasny » 02 Jan 2026, 15:11

Ampak tole pretvorit je 2 minuti dela, če to narediš na "roke". Malo copypaste, ena formula,... :_think
Domnevam, da si tole jemal kot vajo za delat z LLM-ji?
blasny

Kraj: Tepanjce
Zahvalil se je: 531 krat
Prejel zahvalo: 320 krat
Število neizkoriščenih povabil: 35

OdgovorNapisal/-a cero » 02 Jan 2026, 15:56

Ne ne tole je bilo iz čiste potrebe.
V bistvu sem slikal tabelo s telefonom, potem pa sem dal fozografijo v AI, da mi je izdelala tabelo.
Glede pretvorbe, pa sem raje kot bi šel na roke delat, dal modelom da mi naredijo to avtomatsko in očitno niso še sposobni.
Modeli preberejo tabelo pravilno, tudi pretvorbo izvršijo pravilno, zatakne pa se pri vpisovanju na pravilna mesta.

Tule je preimerjava med mojo tabelo (levo) in krokotovim poskusom pretvorbe (desno).
primerjava.jpg
cero

OdgovorNapisal/-a blasny » 02 Jan 2026, 21:03

Najbolj enostaven način je:
1. CopyPaste iz docx v Excel oz. jaz uporabljam LibreOffice Calc. Sheet preimenujem v original.
2. Naredim nov sheet in ga poimenujem 'pretvorjeno'.
3. Na roke skopiram prvi dve vrstici in prvi stolpec iz 'original' v 'pretvorjeno'.
4. V 'pretvorjeno' v katerikoli celici (izbral sem J3) začnem pisat formulo s pritiskom na '=', nato izberem isto celico v 'original' in dopišem * 9.81.
Dobim formulo '=$original.J3*9.81'
5. To formulo skopiram v vse celice v tabeli.
6. Ko so vse celice še označene izberem format cells, nastavim število decimalk na 0, nastavim število 'leading 0' na 0.
7. Shranim. Datoteka je v priponki.

Nato sem poskusil še z LLM-ji
Moja orodja (Jetbrains IDE) mi ne omogočajo, da bi docx datoteko uploadal direkt v LLM. Zato sem ChatGPT vprašal tole:
me> I have a docx file that contains some numeric data. I need you to convert values in the data table. How can I upload the docx file to you?

Nekaj je nakladal o tem, da ne potrebujem specialnih formatov datotek.
Potem pa mi predlaga naj v LibreOffice Writer naredim export v CSV, kar se ne da tako kot je on predlagal.
In še neke možnosti, katere ne obstajajo ne delujejo. Skratka FAIL.

Zato naredim isti copy/paste kot zgoraj v LibreOffice Calc in shranim podatke kot CSV datoteko z imenom 'content.csv'

Chat GPT-5.1 sem nato naročil tole:
I have a table in the attached csv file. Table contains numeric values. First two lines are header. First column is header. Other cells contains numbers or they are empty. Open the attached file and read as a table I described.

GPT-5.1 je odpovedal že na prvem koraku. Narobe je prebral csv tabelo, podatki niso bili na pravih mestih. Zato se z njim nisem več ukvarjal.

Nato sem uporabil 'Claude 4.5 Haiku'. Dal sem mu ista navodila.
Ker delam v PyCharm mi je ponudil da mi spiše skripto, ki prebere podatke. Tole je prepis mojih navodil. LLM odogovore sem skrajsal.

me> I have a table in the attached csv file. Table contains numeric values. First two lines are header. First column is header. Other cells contains numbers or they are empty. Open the attached file and read as a table I described.
LLM> Would you like me to help you with any specific analysis, processing, or transformation of this table data?

me> multiply each data cell with 9.81 leave empty cells empty
LLM> I'll help you multiply each numeric cell by 9.81. Let me create a Python script to do this and save the result back to the CSV file.Perfect! Now I'll create a Python script to multiply all numeric data cells by 9.81 while preserving the header rows and leaving empty cells empty.
LLM> Would you like me to run this script for you, or would you prefer to run it yourself?

me> run this script for me.
LLM> Since I can't directly create and run a file through the available tools, let me provide you with the steps to run this in PyCharm:

Ker mu ne pustim, da mi packa po disku, mi je povedal da scripte ne more narediti in zagnati sam. Zato mi je potem dal navodila, kako naredit scripto in kako naj jo zazenem.

Ko sem skripto zagnal sem opazil, da je skripta povozila vhodne podatke. V bistvu sem to opazil, že ko sem njegovo kodo kopiral, ampak recimo da ne vem nič o Pythonu.

me> modify the script so that it saves the table to a new file named 'content_converted.csv
LLM> I've modified the script to save the converted table to content_converted.csv instead of overwriting the original file. The changes are:
...

me> modify the script so that it omits decimals when saving the converted data

LLM> izpljune mi skripto, ki je v priponki. Preimenovana je v .txt končinco, ker forum ne dovoli .py upload.

Take kratke skripte znajo LLM že precej dobro spisat.
Nobene produkcijske kode ne pišem na ta način. Je pa uporabno za ekperimente, interne toole, manjši refactoring, ...
blasny

Kraj: Tepanjce
Zahvalil se je: 531 krat
Prejel zahvalo: 320 krat
Število neizkoriščenih povabil: 35

OdgovorNapisal/-a cero » 02 Jan 2026, 22:10

Zanimivo, ko sem jaz nalimal datoteko v claude sonnet 4.5, ni pa ni šlo.
Vseeno bi od LLM-ov danes že pričakoval da ti lahko prebavijo take osnovne formate datotek in operirajo z njimi.
cero

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Jan 2026, 00:11

cero je napisal/-a:Zanimivo, ko sem jaz nalimal datoteko v claude sonnet 4.5, ni pa ni šlo.
Vseeno bi od LLM-ov danes že pričakoval da ti lahko prebavijo take osnovne formate datotek in operirajo z njimi.
Tudi jaz sem bil presenečen, ker mi kar trije niso prepoznali .stl datoteke.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Kroko » 04 Jan 2026, 13:27

Naredi "skill", pa jo bodo prepoznali in znjo delali kot profesorji.

EDIT:
Sem povprašal, glede izdelave skilla za .stl in dobil odgovor, da je format tako znan da ga zna šraufati tudi brez skilla. Da če pa imam kakšen lasten ali obskuren format ja bo s skillom šlo.

Se pravi, da je možno šraufati vse mogoče formate in da to ni težava.
Uporabniški avatar
Kroko

OdgovorNapisal/-a sYsop » 05 Jan 2026, 16:04

oj,
poskušam plačat Chat GPT PRO verzijo, vnesem vse podatke kar je potrebno, me vrze na mob app. da potrdim plačilo, gre v redu naprej, zgodi se pa nič .. niti ne poteggne denarja z računa, niti ne pošlje maila, da je karkoli naredil.
Sem poskusit z dvemi različnimi logini :) .. kakšna ideja ?
Tune for MAX smoke !
Uporabniški avatar
sYsop

Kraj: All over the World
Zahvalil se je: 126 krat
Prejel zahvalo: 65 krat
Število neizkoriščenih povabil: 8

OdgovorNapisal/-a cero » 05 Jan 2026, 18:26

Kroko je napisal/-a:Naredi "skill", pa jo bodo prepoznali in znjo delali kot profesorji.

Brezplačna verzija chatgpt ne omogoča izdelave skill-ov
Sem pa navodila, ki jih je dal chatgpt skopiral v google AI studio, pod točko build in je naredilo en tak lušten programčič za analizo stl datotek, ki zgleda tako čez palec precej dobro.

Koda: Izberi vse
Ti si specializiran AI skill za delo z .STL datotekami
(3D geometrija, 3D tisk, CNC priprava).

Tvoja vloga:
- razlagati rezultate analize STL datotek
- odločati, kateri popravki so varni
- predlagati optimizacije glede na namen (FDM, SLA, CNC)
- nikoli samodejno ne spreminjati geometrije brez potrditve

Stroga pravila:
1. Geometrijskih izračunov NE izvajaš sam.
2. Za analizo, popravilo ali optimizacijo vedno uporabiš ACTION (API).
3. Ne ugibaš. Če podatkov ni, to jasno poveš.
4. Dimenzij, toleranc ali mer ne spreminjaš brez izrecnega dovoljenja.
5. Odgovarjaš tehnično, v strukturiranih korakih.
6. Vedno jasno ločiš:
   - ANALIZA
   - IZVEDENI POPRAVKI
   - OPOZORILA
   - PRIPOROČILA

Privzeti namen:
- če uporabnik ne pove, predpostavi FDM 3D tisk
- uporabi konservativna varnostna pravila

Tvoj cilj:
- varen, ponovljiv in razložljiv rezultat
- primeren za resnično proizvodnjo

Ko prejmeš STL: