ZorinOS in podobne distribucije

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

ZorinOS in podobne distribucije

OdgovorNapisal/-a kobranka » 23 Okt 2025, 17:26

Priznati moram, da sem skozi leta precej zarjavel okrog tega verjetno zato, ker sem računalniško slabo pismen in mi že majhne težave predstavljajo velik problem. V Linux okolju se v teh primerih res slabo znajdem. Zanimiv mi je pa tale citat:
sundancer je napisal/-a:Nekatere Linux distribucije se zelo trudijo, da bi pridobili uporabnike.
Celo tako zelo se trudijo, da lahko z nekaj kliki poženeš .exe ali .msi installer in windows programi zaživijo na Linuxu.
https://help.zorin.com/docs/apps-games/ ... -msi-files

Meni na linuxu deluje FL Studio z zunanjo MIDI klaviaturo.
Delovalo je že z uporabo Zorin OS 17 Live image in sicer brez, da bi editiral kakršenkoli config file.

Največkrat imam težave z dodatno strojno opremo. Če se osredotočim samo na tiskalnike oz. večfunksijske naprave je bilo vedno težko to spraviti v delovanje. Fino bi bilo, če bi imel doma samo HP tiskalniško opreme samo vedno to ne gre.

Je možno poleg .exe in .msi inštalirati tudi MacOS programje zlasti gonilnike? Za slednje imajo okoli gonilnikov boljšo podporo od Linuxa.
kobranka

Zahvalil se je: 751 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: ZorinOS in podobne distribucije

OdgovorNapisal/-a sebo1976 » 23 Okt 2025, 19:57

Linuxe lahko testiraš na lastni mašini, naredi zagonski usb in naložiš brez inštalcije. Potem si lahko ustvariš eno sliko, kako delajo v praksi.
sebo1976

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 41 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 41

OdgovorNapisal/-a sundancer » 23 Okt 2025, 22:02

Priporočam uporabo Ventoy.
To je software, ki USB ključek pripravi tako, da lahko nanj skopiraš več .iso imageov.
Če potem bootaš iz tega ključka ti bootloader ponudi menu v katerem so na izbiro naloženi .iso imagei. Tako imaš na istem ključku več različnih operacijskih sistemov, tudi Windows, če le imaš .iso.
Ker večina Linux distribucij podpira tudi t.i. Live mode lahko potem distribucije najprej probaš kar v RAM-u preden se odločiš za instalacijo na disk.

Kar se tiče gonilnikov in Linuxa je napredek. Imam precej računalnikov okrog sebe in se na nobenem nisem ukvarjal z driverji. Še sin je nekaj časa poganjal Linux za igrice in to tiste, ki jih je prej gonil na Windozih. S printerji nisem imel težav. Dodaš tako kot na winsih in deluje. NAJBRŽ je podobno s scannerjem vendar nimam izkušenj.

Za MacOS programje pa nisem niti razmišljal, da bi ga poganjal na PC (beri: tudi tukaj nimam izkušenj).
Zakaj bi sicer to počel? Na applu to veliko lepše deluje. Jabolčniki so sicer dragi ampak je neprecenljivo, ker mi ne pijejo živcev tako kot Microsoft.

Slednji ne vedo več kaj počnejo, rinejo v cloud, rezidenti in mali uporabniki jih ne zanimajo več. Tudi enterprise support jim šepa. Če imaš on premise postavitve njihovih rešitev dobiš občutek, da si zadnji v čakalni vrsti. Windows OS za končnega uporabnilka postaja iz verzije v verzijo bolj posran. Nekoč sem imel Pentium 3 z enim jedrom hitrosti 1GHZ, 1GB RAM in cca 100GB disk. Pa sem bral maile in še kaj. Danes pa za isto reč hočejo CPU z mnogo več jedri, mnogo več RAM in vsaj SSD storage, sicer ne moreš niti notepad.exe pognat v zglednem času. Bruh.

Je sin na MacBook pro v neki točki strpal Windowse. Na PC kišto pod mizo pa Hackintosh. Jaz sem se krohotal. Na ful hud hardware je dal windowse, na ful crappy arhitekturo pa kvazi apple OS :shock: Saj ne da je to dolgoročno pilo vodo. Zanimalo ga je, cajt je imel, veliko se je naučil. Ah ja, tud sam sem bil nekoč mlad :)

Ja vem, mal sem žolč razlival v offtopic smeri. Pa kaj, a sem se kej zlagal?
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 432 krat
Prejel zahvalo: 529 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a dbajda » 24 Okt 2025, 09:13

Če imaš kak program, ki deluje na windows in ga rabiš, pa želiš na linux, je najbolje da najdeš alternativo ali ostaneš na windows. Ali pa poganjaš windowse v virtualki na linuxu.
Včasih zna wine in njemu podobi nagajat, npr. Autodesk Fusion nikakor ne uspem spravit v delovanje na ubuntu/fedora/manjaro.

S printerji na ubuntu/fedora še nisem mel težave, prav nasprotno.
Epsona in HPja mi zazna, takoj ko se priklopim na mrežo. In za razliko od Windowsa, ne rabim par GB bloatwara inštalirat na mašino, da izkoristim vse funkcije tiskalnika/skenerja.

Za začetnika pa priporočam Mint ali ZorinOS, malo potrpljenja in veselja do spoznavanja linuxa, pa ventoy je zlata vreden. En ključek, pa namečeš gor iso slike distibucij in jih v live načinu testiraš brez nameščanja.
dbajda

Kraj: Zagorje Ob Savi
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 41 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 4

OdgovorNapisal/-a kobranka » 26 Okt 2025, 09:16

Kakšna je razlika med plačljivo in neplačljivimi verzijami ZorinOS? Sem nekaj bral na strani vendar mi ni ratalo priti dovolj daleč, da bi razumel.
kobranka

Zahvalil se je: 751 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: MadMax

OdgovorNapisal/-a Carko » 27 Okt 2025, 13:50

Par dodatnih grafičnih vmesnikov (npr. bolj podoben Windows 11) + nekaj vnaprej instaliranih aplikacij + tehnična podpora pri namestitvi + podpora projektu
Carko

Zahvalil se je: 226 krat
Prejel zahvalo: 1180 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a sundancer » 02 Nov 2025, 15:13

Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 432 krat