NAS lokacija

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Nov 2021, 10:34

Kje je pametno imeti NAS, ki je namenjen predvsem backupu? Opcija je glavni "homelab" strežnik, druga pa dislocirana enota (zaenkrat smo v drugi sobi) s svojim HW (mini strežnik s SW raid). Če udari strela, bo verjetno šlo vse k vragu.

Prosim še za predloge glede OS (oz. virtualke) za NAS. Kakšna bi bila najbolj optimalna konfiguracija z 2x 3TB + 2x 10TB diski? Vsi so CMR HGST Ultrastar. Zdaj sem imel mirror (RAID 1). Je možna kakšna bolj optimalna konfiguracija?
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a airwolf » 23 Nov 2021, 13:24

Jaz bi naredil dislocirano enoto.
Lahko samo v drugi sobi.

Vklop samo ponoči (preko stikalne ure, ki vklopi napajanje, nato pa bios naredi svoje, ko zazna napajanje).
Server naj nato sam posinhronizira, kar je razlika med njim in primarnim ter se ob uspečni sinhronizaciji ugasne.
Stikalna ura naj potem izklopi še napajanje, ko zazna, da je poraba padla.
Ja treba bo imeti malo bolj pametno stikalno uro, ki zna meriti tudi porabo oz ji nekako sporočiti, kdaj je čas da se odklopi.
Ethernet pa tudi peljati preko ustrezne zaščite.

Najbolj optimalna konfiguracija?
Naredil bi dva RAID 1.
Enega z velikostjo 3TB in enega 10TB.
OS bi poganjal z kompletno ločenega diska.

Verjetno bi freenas še znal tole shendlati.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf
 
Prispevkov: 647
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kovor, Tržič
Zahvalil se je: 126 krat
Prejel zahvalo: 399 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a s56rga » 23 Nov 2021, 17:19

Koliko so ti vredni podatki?
V kolikšnem času potrebuješ te podatke po izpadu zaradi česarkoli?
Ocena tveganja? (kolikšna je verjetnos požara, eksplozije,.....)
Varnostna kopija/kopije česarkoli v isti stavbi zame ni varnostna kopija. Pravzaprav nebi smela biti za nobenega!
Bi raje poganjal nekaj v pasji uti na dvorišču vsaj 20m stran, pa magari preko optike ali wifi z solarnim panelom.

Kakšen sw uporabljaš za izdelavo varnostnih kopij? Shranjuješ datoteke posamezno ali cele virtualke oziroma mašine?
Od tega je namreč odvisno, ali je bolj smiselno uporabljat NAS kot file server ali iSCSI. Možno je seveda tudi oboje.
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 656
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 100 krat
Prejel zahvalo: 266 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Nov 2021, 17:44

s56rga je napisal/-a:Varnostna kopija/kopije česarkoli v isti stavbi zame ni varnostna kopija. Pravzaprav nebi smela biti za nobenega!
Seveda se moram s tem strinjati.
Istočasno je pa treba povedati, da je celo kopija podatkov na istem disku lahko odrešilna (ne se zanašati na to - je extremen primer). Še vedno prepisujem stvari z okvarjenega diska. Potem ko sem rešili vse, kar se je dalo rešiti po poti iskanja preko korenskega imenika in vseh ostalih imenikov, in ko sem z lastnikom diska pregledal vsebino rešenih podatkov, sva ugotovila katastrofo - cel doktorat manjka!! :)

Potem sem se lotil reševanja podatkov ne glede na imenike, ampak sektor by sektor. Doktorat imam nazaj, a samo zato, ker ga je nekdo večkrat shranil, ko je popravljal še zadnje najdene slovnične napake. Zato se je vsebina nahajala na večih delih diska. Zanimivo je, da se te datoteke niso nahajale niti med brisanimi datotekami.

Podatke še vedno prepisujem.

Hotel sem le povedati, da je čisto vse bolje kot nič. Bolje že, varno pa ne. Če že mora biti zadeva v isti hiši, naj bo pa vsaj faza druga. Tudi ločilni transformator lahko pomaga.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 54429
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13980 krat
Prejel zahvalo: 8569 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Nov 2021, 17:51

Na klient mašinah je veeam (free)
Na ESXi je unitrends na eni virtualki. Želja, da se cele virtualke kopirajo brez predolge pavze. Po možnosti, če je free opcija.

Lahko imam dislocirano "v pasji uti". Imam sicer baker do tam, ampak lahko zamenjam za kak AC wifi.

Podatki niso nujno super hitro nazaj (zaenkrat), je pa fino, da so. Je le hobi homelab z nekaj servisi, ki so sicer "nice to have", ne bo pa nihče preveč jokal, če izpade za kako uro/dan.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a blasny » 23 Nov 2021, 18:23

Jaz imam primarni backup na NAS.
Sekundarni backup imam na disku, ki je v predalu, odklopljen od vsega.
Vsakih nekaj mesecev zkopiram nanj vse, kar je res pomembnega. Idealno bi bilo, da bi ga hranil na drugi lokaciji. Npr. v službi.
blasny
 
Prispevkov: 737
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:48
Kraj: Tepanjce
Zahvalil se je: 474 krat
Prejel zahvalo: 284 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a sundancer » 23 Nov 2021, 18:37

Ko ti enkrat vsi podatki zgorijo začneš zaupati backup storitvam v cloudu in temu primerno odšteješ novce.

backblaze
amazon glacier
amazon s3
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 795
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 316 krat
Prejel zahvalo: 421 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Nov 2021, 19:15

Kot gledam je tarifa nekje 1€/TB/mesec, kar niti ni tako veliko. Imaš kaj praktičnih izkušenj s katerim od naštetih?
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a zanka » 23 Nov 2021, 19:58

Nekateri poleg cene hrambe zaračunajo tudi prenos podatkov v hrambo oziroma iz hrambe.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3323
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 125 krat
Prejel zahvalo: 402 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a sundancer » 23 Nov 2021, 20:25

s54mtb je napisal/-a:Kot gledam je tarifa nekje 1€/TB/mesec, kar niti ni tako veliko. Imaš kaj praktičnih izkušenj s katerim od naštetih?


Nekaj časa sem uporabljal S3, ostalo pa samo poznam.
Še tole poglej https://rclone.org/
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 795
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 316 krat
Prejel zahvalo: 421 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a peterp » 23 Nov 2021, 21:01

Rclone jaz uporabljam za prenos podatkov na MS Sharepoint. Gre sicer malce počasi (~15MB/s) ampak saj se prenaša v ozadju. Na voljo pa imam 1TB.
Za hitrost je verjetno krivo to, da se prenaša na strežnik v ZDA in ne EU. Ampak ker so podatki šifrirani se za to ne sekiram.

Morda je pomembno omeniti za tiste tri shrambe zgoraj, da restavriranje podatkov z njih stane pa precej več. In je torej namenjeno kot zadnja opcija. Vsaj takosem prebral ;)
peterp
 
Prispevkov: 846
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 160 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 162

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Nov 2021, 07:37

VolkD je napisal/-a:
s56rga je napisal/-a:Varnostna kopija/kopije česarkoli v isti stavbi zame ni varnostna kopija. Pravzaprav nebi smela biti za nobenega!
Seveda se moram s tem strinjati.

Jaz pa ne. Pojem "varnostna kopija" je širok - lahko se hrani podatke za primer nesreče, okvare sistema, lahko za primer napada - šifriranje podatkov (v tem primeru je "predalna" kopija zakon, samo samodisciplina mora biti dobra, da redno kopiraš podatke) ....

Jaz osebno smatram za "pomembne podatke" čisto drugače kot neka firma, kjer so določeni podatki nujni za preživetje. Torej mi varnostna kopija služi več ali manj za primer okvare diska, sistema ali podobno. Če mi zgori bajta verjemite, da mi bodo podatki zadnja briga na tem svetu, ker me bo konkretno bolj zanimalo, kje bom spal kot pa kje imam podatke.
Syno NAS imam v dnevni poleg routerja, prižgan je 24/7, ker na njem teče še "par ton" ostalih stvari :D Torej je gornja izjava preuranjena, ker je treba najprej vedeti, za kakšen primer bo nekdo imel to "varnostno kopijo".

Morda je pomembno omeniti za tiste tri shrambe zgoraj, da restavriranje podatkov z njih stane pa precej več. In je torej namenjeno kot zadnja opcija. Vsaj takosem prebral ;)

tole pa ne razumem čisto... torej na omenjenih shrambah lahko UPloadaš, ne smeš pa DOWNloadat? Hm... :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 5213
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 612 krat
Prejel zahvalo: 725 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 149

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Nov 2021, 08:39

Ene sorte WriteOnlyMemory :)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2899
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 600 krat
Prejel zahvalo: 708 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Nov 2021, 08:46

Protoncek je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:
s56rga je napisal/-a:Varnostna kopija/kopije česarkoli v isti stavbi zame ni varnostna kopija. Pravzaprav nebi smela biti za nobenega!
Seveda se moram s tem strinjati.

Jaz pa ne.
Si malo vzel stvari iz konteksta,...
No zato pa sem napisal še vse tole:
VolkD je napisal/-a:Istočasno je pa treba povedati, da je celo kopija podatkov na istem disku lahko odrešilna (ne se zanašati na to - je extremen primer). Še vedno prepisujem stvari z okvarjenega diska. Potem ko sem rešili vse, kar se je dalo rešiti po poti iskanja preko korenskega imenika in vseh ostalih imenikov, in ko sem z lastnikom diska pregledal vsebino rešenih podatkov, sva ugotovila katastrofo - cel doktorat manjka!! :)

Potem sem se lotil reševanja podatkov ne glede na imenike, ampak sektor by sektor. Doktorat imam nazaj, a samo zato, ker ga je nekdo večkrat shranil, ko je popravljal še zadnje najdene slovnične napake. Zato se je vsebina nahajala na večih delih diska. Zanimivo je, da se te datoteke niso nahajale niti med brisanimi datotekami.

Podatke še vedno prepisujem.

Hotel sem le povedati, da je čisto vse bolje kot nič. Bolje že, varno pa ne. Če že mora biti zadeva v isti hiši, naj bo pa vsaj faza druga. Tudi ločilni transformator lahko pomaga.


Drugače ti pa sundancer lahko pove iz prve roke, kako izgleda ko imaš požar v stanovanju. Verjemi, da je lažje najti prenočišče in hrano, kot pa podatke. Je pa strašno fino, če so stvari urejene do te mere, da ti vsaj za podatke ni treba skrbeti in to takrat ko imaš že itak vsega preveč na glavi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 54429
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13980 krat
Prejel zahvalo: 8569 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a Kroko » 24 Nov 2021, 10:53

sundancer je napisal/-a:Nekaj časa sem uporabljal S3, ostalo pa samo poznam.

Zakaj pa ne več?
Je kdo, ki uprablja oblačno rešitev in je zadovoljen?
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5297
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 720 krat
Prejel zahvalo: 1985 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 24 Nov 2021, 12:39

Kaj pa če si medsebojno pomagamo sami? Jaz tebi xGB diska v moji mašini, ti meni xGB v svoji?

Dostopno z navadnim rsync, kdor hoče komplicirat, naj pa na svoji strani rsync s čim nadgradi!
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 1207
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1653 krat
Prejel zahvalo: 413 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 74

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Nov 2021, 13:05

Dokler internet dela dobro je to v redu. Ko se tu zatakne si brez backupov. Ali pa je pipa tako uboga, da stvar preprosto ne gre več v GB, kaj šele v TB. No incrementali backup je manj pogolten, a vseeno.

Lep primer je sedaj moja trenutna situacija, ko sem na NBP. Za brskanje je dovolj, čeprav je treba na fotografije čakati, za backup je pa krepko premalo. Se bojim, da niti delavnice, čez tri dni ne bom mogel spremljat.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 54429
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13980 krat
Prejel zahvalo: 8569 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a sundancer » 24 Nov 2021, 16:58

Kroko je napisal/-a:
sundancer je napisal/-a:Nekaj časa sem uporabljal S3, ostalo pa samo poznam.

Zakaj pa ne več?

Sem rešil drugače.
Kupil ravno tolikšen disk, kot ga imam v workstationu in ga nosim občasno domov, naredim sync podatkov z workstationom ter ga spet odnesem drugam.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 795
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 316 krat
Prejel zahvalo: 421 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 24 Nov 2021, 18:54

jmivsek je napisal/-a:Kaj pa če si medsebojno pomagamo sami? Jaz tebi xGB diska v moji mašini, ti meni xGB v svoji?

Dostopno z navadnim rsync, kdor hoče komplicirat, naj pa na svoji strani rsync s čim nadgradi!


Končno konkreten predlog. Sem za.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a sundancer » 24 Nov 2021, 19:07

Če se greste tak projekt je tole za pogledat.

Distributed MinIO Quickstart Guide Slack Docker Pulls
MinIO in distributed mode lets you pool multiple drives (even on different machines) into a single object storage server. As drives are distributed across several nodes, distributed MinIO can withstand multiple node failures and yet ensure full data protection.

Why distributed MinIO?
MinIO in distributed mode can help you setup a highly-available storage system with a single object storage deployment. With distributed MinIO, you can optimally use storage devices, irrespective of their location in a network.

https://docs.min.io/docs/distributed-mi ... guide.html
https://docs.min.io/docs/multi-tenant-m ... guide.html
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 795
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 316 krat
Prejel zahvalo: 421 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 24 Nov 2021, 19:51

Tole bi pa lahko posejali na 44.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13430
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1985 krat
Prejel zahvalo: 5464 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a zanka » 27 Nov 2021, 19:06

To je tudi moja ideja, vendar je pred tem še izpit, potem lahko nakvačkamo nekaj skupaj.

Vsako noč se mi naredi izvoz git-sistema in se zatem prestavi na VPS v Nemčiji, a je teh podatkov kvečjemu 30 MB.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3323
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 125 krat
Prejel zahvalo: 402 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 80

Re: NAS lokacija

OdgovorNapisal/-a sundancer » 28 Nov 2021, 18:18

https://www.hetzner.com/sb
Če kdo najde cenejši najem fizičnega strežnika s hostingom naj sporoči.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 795
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 316 krat
Prejel zahvalo: 421 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 53


Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost