Domač strežnik - inštalacija

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 24 Nov 2020, 23:22

OK, zdaj je hardware pod streho. Sledi inštalacija SW. Za hardware piše pri kompatibilnosti z VMWARE "Vmware ESXi 5.5 U1". Moram uporabiti točno to verzijo, ali lahko "zadnjo" (7) ?

Je hypervisor/boot lahko na USB HDD (pi drive na USB 3.0) ?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 24 Nov 2020, 23:36

ESXI 5.5 je že zelo stara verzija, tako da bi na tvojem mnenju šel na aktualno verzijo. Še ta bo prehitro zastarela ;)

Osebno raznim USB ključkom/USB diskom in SD karticam za poganjanje osnovnega OS-a VM hostov ne zaupam. Sam na strežniku naredim HW RAID polje(a) in OS namestim tam. Še nisem našel večje slabosti pri tem pristopu.
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Nov 2020, 00:03

Tisti USB drive je pravi magnetni HDD, le da ima USB namesto SATA.

Za virtualke sem mislil dati SSD.

Za shrambo pa 2x SATA diak.

Je to OK ?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 25 Nov 2020, 00:09

Da je to HDD razumem, ampak:
- še vedno ima SATA/USB vmesnik (ki lahko crkne)
- je en sam disk (in lahko crkne)

Zakaj ne bi OS-a VM hosta dal na RAID1 polje? ESXi ti ne pokuri veliko prostora (ne vem točno ampak čez prst bi rekel kakšen GB) in res ne vidim slabosti v tem, da ga daš na SSD RAID1 polje.

Glede diskov na virtualkah imaš več variant. Lahko imaš vse na SSD-jih, lahko pa na kakšni bolj požrešni virtualki OS držiš na SSD RAID1 polju, virtualni disk s podatki pa na HDD RAID1 polju.
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 25 Nov 2020, 00:17

Ne spomnim se če sem kje poganjal eSXI z drugega kot USB ključek ali SD karica.
Ampak verjetno bi šlo.
Dorijan
 
Prispevkov: 902
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 185 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Nov 2020, 00:56

Pri VM sem še bolj frišen. Kot uporabnik (vsphere) delam na daljavo že ves čas, na server strani pa nimam izkušenj, bi se pa rad na praktičnem primeru kaj novega naučil, zato bi prosil, če lahko gremo bolj "lagano"...

Če razumem prav, je ESXI nek "bootloader", ki postavi okolje, znotraj katerega se potem poganjajo posamezne VM. Tega ni veliko (1GB) in se lahko nainštalira na USB ključek.

Prenesel sem si VMware-VMvisor-Installer-6.7.0.update03-14320388.x86_64.iso in z rufus-om naredil bootable disk. Je to ok, ali rabim še kaj?

Zanima me še kakšna bolj praktična rešitev, npr. kako se porazdeli diskovje za VM? Kot sem gledal razne tutoriale, VM dodeliš resurse (disk, ram, št. jeder, ...). A imam lahko npr. freenas znotraj iste mašine kot podatkovno diskovje za posamezne VM ?

Želja je, da bi imel znotraj mašine en NAS, dva ločena ubuntu serverja za začetek, potem pa bi še kaj dodal.

Kakšnega uporabnega linka na tutoriale se tudi nebi branil.


Hvala.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 25 Nov 2020, 07:29

VMWare ESXi je t.i. hypervizor, ki ni nič drugega kot nek lightweight OS, ki leži med hardverom in VM-ji. Na eni strani se pogovarja s hardverom, na drugi strani pa emulira hardver za VM-je. Ne zavzame veliko prostora, in se lahko poganja iz USB ključka ali SD kartice, ampak zapomni si nekaj - če "crkne" ESXi, "crknejo" tudi virtualke. Zato ga jaz (za produkcijo, kjer downtime dejansko je problem (v domačem labu mogoče ni tako)) poganjam iz lokalnega diskovja, ki je v neki redundantni RAID konfiguraciji.

Glede diskovja imaš t.i. DAS (Direct Attached Storage) scenarij, zato bi ti priporočal, da diskovje preprosto direktno mapiraš na VM-je. EXSi bo lokalno priključeno diskovje "videl" in brez težave ga boš dodelil posameznih VM-jem. Ko neko diskovje dodeliš VM-ju, ESXi tam skreira virtualne diske (v osnovi so to velike datoteke). Brez težave OS virtualne diske dodeljuješ na SSD, virtualne diske s podatki pa na HDD diske. Tukaj ne vidim potrebe po nekih mrežnih mapiranjih diskov. Lahko pa seveda zakompliciraš :)

Razne NAS (Network Attached Storage) zgodbe se običajno greš, ko imaš EXSi host(e) samo za namene poganjanja VM-jev, diskovje pa imaš zunaj na ločeni napravi. Potem lahko uporabiš bodisi iSCSI ali SAMBA oz. NFS, da na EXSi "priključiš" to zunanje diskovje, tako da zna z njim delat (dodeljevanje diskovja ne VM-je enako kot v DAS scenariju).

Za moj okus neki NAS ali SAN scenariji pridejo v poštev, ko imaš več EXSi hostov, tako da si vsi delijo isti prostor za shranjevanje (pride prav za kakšne napredne funkcionalnosti kot npr. clusterji ali žive migracije VM-jev med fizičnimi EXSi hosti). Za domačo varianto je DAS več kot dovolj. Kot sem že rekel - lahko pa zakompliciraš ;)
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Carko » 25 Nov 2020, 11:16

yacksy je napisal/-a:Zato ga jaz (za produkcijo, kjer downtime dejansko je problem (v domačem labu mogoče ni tako)) poganjam iz lokalnega diskovja, ki je v neki redundantni RAID konfiguraciji.
Tudi v produkciji laufanje iz SD in USB ni problem, ker se v celoti naloži v RAM. Je pa seveda dobro, da si narediš kopijo ali pa izvoz konfiguracije.
Carko
 
Prispevkov: 2857
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 200

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 25 Nov 2020, 20:03

Carko je napisal/-a:Tudi v produkciji laufanje iz SD in USB ni problem, ker se v celoti naloži v RAM. Je pa seveda dobro, da si narediš kopijo ali pa izvoz konfiguracije.


Glede na to, da imajo strežniki na matičnih ploščah velikokrat SD, USB ali SATA (za priklo DOM diska) vmesnike, predvidevam da je poganjanje hypervizorja iz tovrstnih medijev pogosta praksa. Glavni razlog je verjetno v hitrosti postavitve večjega števila VM hostov, saj mora administrator narediti samo eno inštalacijo, potem pa SD kartico oz. USB ključek samo klonira in vtakne v druge hoste.
Ampak:
- kljub temu, da ESXi teče v RAM-u, določene stvari (logi) še vedno zapisuje na pomnilniški medij
- dvomim, da ESXi normalno deluje tudi v primeru, če SD kartica oz USB disk, iz katerega se poganja, odpove. Tega sicer nisem testiral, se pa mi je zgodilo, da se je RAID kontroler "zakvačkal", ko je odpovedal eden od diskov v RAID10 polju, in le-to ni bilo več dosegljivo. Prav tako ni bil dosegljiv ESXi, ki je bil nameščen na tem RAID10 polju (na ping se je še javljal, management pa ni bil več dosegljiv)
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a zanka » 25 Nov 2020, 20:25

Da, dnevniške datoteke se zapisujejo, vendar ne na zagonski medij, temveč tja, kjer je vmx oziroma karkoli že.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3105
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 360 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Nov 2020, 01:16

OK, mašinca se je pognala. Iz USB sem inštaliral ESXi. Zdaj vidim tri diske, ki so priključeni na matično:
diski.JPG


Kako zdaj najlažje naredim NAS/Raid 1 iz obeh HDD ?

Najraje bi imel freenas, da lahko dodam poleg že obstoječa dva diska, kjer imam freenas, da bi potem kar skopiral vse na nove diske 1:1 ? Je to možno ?

Vse skupaj je na on-board SATA.
šavje.JPG



Še povzetek, kaj bi rad naredil (za začetek):

Star Freenas na novo mašino v VM
Star dvojni disk (software raid 1 znotraj starega freenas) prenesel na nova dva diska na novi mašini (raid 1, ni HW RAID)....
kajbirad.JPG



Kakšne so opcije ?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Carko » 27 Nov 2020, 01:18

Zakaj pa ne narediš HW RAID1? Plata ne podpira (katera pa je sploh)?
Carko
 
Prispevkov: 2857
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 200

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 27 Nov 2020, 01:26

Kolikor jaz vem, ESXi ne podpira SW RAID-a, tako da moraš RAID reševati drugje (HW RAID na plati ali zunanji storage).
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Nov 2020, 01:33

Carko je napisal/-a:Zakaj pa ne narediš HW RAID1?


Ne vem :)

Nekaj sem trenutno gledal Raw Device Mapping (RDM) v ESXi. Očitno sem si narobe predstavljal.

Zgleda da se da...
https://www.supermicro.com/manuals/othe ... Config.pdf

Zdaj če prav razumem, že bios na plati poskrbi za vse in je takle SATA RAID 1 potem viden kot en disk (hardversko pa 2x v raid 1).

LP,
Mare
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a gumby » 27 Nov 2020, 08:22

s54mtb je napisal/-a:Star Freenas na novo mašino v VM

Malo branja glede virtualizacije...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2731
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 113 krat
Prejel zahvalo: 718 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 27 Nov 2020, 08:57

s54mtb je napisal/-a:Zdaj če prav razumem, že bios na plati poskrbi za vse in je takle SATA RAID 1 potem viden kot en disk (hardversko pa 2x v raid 1).


Ne BIOS ampak RAID kontroler, ki je lahko ločena kartica, lahko pa je tudi na plati. Dela pa točno to kar si napisal.
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Nov 2020, 09:28

Carko je napisal/-a:Plata ne podpira (katera pa je sploh)?


Plata podpira
10 SATA3 (6Gbps); RAID 0, 1, 5, 10
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a zanka » 27 Nov 2020, 09:47

Že že, ampak ne poznam nikogar, ki bi koristil krmilnik vgrajen v chipset. Druga zgodba je namenski SAS krmilnik na plošči, kot npr. LSI 2308 ...
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3105
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 360 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Nov 2020, 13:07

OK, očitno bo treba nabavit še raid kontroler. Kaj priporočaš ?

Tole npr. je na kompatibilni listi: ž
https://www.bargainhardware.co.uk/adapt ... controller

Koliko pa pride kablarija za tole?


Je treba gledat, da je kompatibilen z matično, ali samo, da je podprt v ESXi ?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 27 Nov 2020, 13:24

Sicer ni čisto isto, ampak v "karieri" sem imel tri mamaplate za klasični Win PC, ki so podpirale RAID, na vseh sem ga imel (večinoma raid1, na eni celo raid10), na vseh sem ga kmalu podrl. Namreč, vse prepogosto se je dogajalo, da se je raid iz neznanega razloga sesul ter ga je krmilni program moral "obnoviti". To je potem traaaajalo... zato sem na koncu raje nabavil synology in je mir.
Point mojega pisanja je: tudi jaz priporočam raje namenski raid kontroler.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4732
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 515 krat
Prejel zahvalo: 630 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 130

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 27 Nov 2020, 13:50

Protonček - tisto se ti je dogajalo, ker na "navadnih" (ne-strežniških) matičnih ploščah niso "polnokrvni" RAID kontrolerji, ki imajo svoj procesor, RAM, itd. in samostojno peljejo RAID polje, ampak so čipi, ki RAID polje vzdržujejo s pomočjo gonilnikov v OS-u. In ta princip je že v štartu obsojen na propad. Po mojem ga proizvajalci dajejo na plošče samo zato, ker je poceni, in da lahko v tehnično specifikacijo napišejo, da plošča ima RAID kontroler. Če je taka situacija tudi pri Mare-tovi matični plošči ne vem, je pa precej možnosti, da je tamu tako.

Back on topic - "polnokrvni" RAID kontroler je dobra ideja. Na strežnikih velikokrat srečam LSI-jeve RAID kontrolerje (ali nekaj kar temelji na LSI-ju - išči besedno zvezo MegaRAID), nikoli pa teh kišt ne kupujem po delih, tako da informacijo okoli aktualnih komponent na trgu žal nimam.

Alternativa je, da postaviš FreeNAS (ali kaj podobnega) na kakšnem namenskem strežniku (npr. HP MicroServer), tam diske spraviš v softversko RAID polje (po mojih izkušnjah se SW RAID na Linux-u obnese super), in strežnik uporabljaš kot zunanji storage za ESXi. V tem primeru boš imel lokalno na ESXi strežniku samo SSD-je za OS-e (ki ne bodo v RAID-u).
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 30 Nov 2020, 18:09

Ima kdo kaj izkušenj s proxmox ?

Kakšne praktične izkušnje proxmox vs. vmware ?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 30 Nov 2020, 18:34

s54mtb je napisal/-a:Ima kdo kaj izkušenj s proxmox ?

Kakšne praktične izkušnje proxmox vs. vmware ?
Ne še. Sem zvedel zanj šele v temi Domači Strežnik in še ni prišlo na vrsto.
Ampak glede na to da je zastonj in podpira direktne docker image, bomo definitivno sprobali enkrat ko bo čas.
Dorijan
 
Prispevkov: 902
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 185 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a zanka » 30 Nov 2020, 20:48

Doma uporabljam QEMU, kar je v bistvu temelj Proxmox. RAID imam mdadm, na temu XFS in znotraj tega COW2 slike.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3105
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 360 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a sundancer » 30 Nov 2020, 22:15

s54mtb je napisal/-a:Ima kdo kaj izkušenj s proxmox ?
Kakšne praktične izkušnje proxmox vs. vmware ?

ESX nisem nikoli managiral tako da tezko primerjam saj sem samo uporabnik vmware konzole.
Vem pa, da uporabljajo proxmox po manjsih firmah saj je cenejsi kot vmware.

Sam sem instaliral Proxmox VE na dve masini in ju joinal v cluster.
Vsaka masina ima 2x CPU E5-2640 in 128GB RAM. Skupaj je vidnih 48 corov na streznik kar v clustru znasa 96 corov in 256 GB RAM :_CR
Za storage koristim hardverski RAID1 v katerem sta dva 3TB diska.

Ker nimam network storagea je za migracijo kontejnerja med enim in drugim nodeom potreben shutdown. Lahko pa definiram periodicno replikacijo na sosednji node. To pomeni, da ob izpadu nodea kjer laufa LXC (ali QEMU virtualka) sosednji node samodejno zazene replicirano instanco. Nisem se pa igral s HA, ker bi za kvorum potreboval vsaj 3 masine.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 744
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 290 krat
Prejel zahvalo: 401 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 51

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 09 Dec 2020, 23:30

OK, takole... Kable sem dobil, Raid kontroler v BIOS-u se je zbudil, nastavil sem RAID 1 iz dveh priklopljenih diskov. Dal sem "Write through", ker nimam backup baterije. Je to OK ?
rajid.JPG


V VMWare je disk samo eden (ne vidim posameznih, kot prej, ko sta bila na motherboard SATA):
vemevarediski.JPG


Kako je zdaj najbolje tole naprej, npr. postaviti en virtualni ubuntu server ? Mislim, kakšen je običajni pristop?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Carko » 09 Dec 2020, 23:42

- narediš nov VM
- izbereš resource, npr. za začetek 2 jedri, 2 gb rama (lahko vedno povišaš), virtualni CD-rom (doda avtomatsko), mreža
- dodaš npr. dva virtual diska (sistemski na SSD datastore, podatki na HDD datastore). Za začetek priporočam "thin provision" - disk lahko nastaviš poljubno velik, fizično bo pa porabil le toliko prostora, kot je dejansko podatkov*
- na datastore uploadaš ISO fajl od ubuntuja
- ISO fajl pripneš na virtualni CD-ROM ter obkljukaš "Connected" in "Connect on startup"
- štartaš VM in instaliraš sistem


* Lahko narediš npr. 10 VM-jev, pa vsakemu dodeliš 10 TB virtualnega diskovja. Delovalo bo seveda do takrat, dokler skupna velikost dejanskih podatkov ne bo presegla velikosti tvojega datastore-a. Jaz dodelim diske v neki realno pričakovani velikosti. Razširiš lahko še vedno (na ubuntuju potem malo čaraš za razširit particijo, na win so trije kliki), zmanjšaš pa ne.
Virtualni disk se širi tako, kot se širijo podatki na njem, vendar se NE zmanjšuje. Torej če ga boš znotraj VMja napolnil do konca in potem izbrisal vse fajle, bo velikost ostala polna.
Carko
 
Prispevkov: 2857
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 200

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 09 Dec 2020, 23:56

s54mtb je napisal/-a:Dal sem "Write through", ker nimam backup baterije. Je to OK ?


S to nastavitvijo si precej upočasnil pisanje na diskovje, saj je v tem primeru (RAM) pomnilnik RAID kontrolerja neizkoriščen. Mnogo boljša opcija ti je "Write Back". Baterijo (oz. SuperCap - BBU) pa le nabavi ;)
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 10 Dec 2020, 10:04

Hm, ena težava.... ISO sem mountal, poinštaliral, zajokal je, da odstranim CD boot (install), po zagonu pa:
osnotfound.JPG



saj vem, verjetno začetniška napaka. Samo preden grem brskat... Hvala.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 10 Dec 2020, 12:13

A si siguren, da imaš za boot napravo na virtualki naštiman virtualni disk kamor si delal inštalacijo?
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 11 Dec 2020, 00:17

Ker sem nekaj čaral po datastore (poskus inštalacije freenas), sem očitno nekaj zbrkljal... Mogoče je tudi krivo, da sem po inštalaciji dodajal RAID kontroler. V glavnem, sem vse skupaj še enkrat zložil skupaj in začel na frišno (na čisto) in prišel preko ceotne inštalacije do prve delujoče VM. Je seveda še en kup stvari, ki jih moram odkrit, ampak osnovna pot mi je zdaj jasna.

buntu.JPG


Vsem hvala za pomoč pri izbiri hardvera in nasvetov okrog inštalacije. Veselje je, ko stvar zakurbla, zdaj pa veselo dalje. Naslednja stvar je mreža. Videl sem, da lahko dodajam virtualne switche. Glede na to, da ima matična 4 LAN porte, bi dal 2 v en switch (kot glavni + management), enega bi priklopil na segment LAN-a, ki gre na (preko firewalla ločen) segment LAN-a, ki je povezan na long range zunanji wifi (da imam lahko npr. iz zidanice dostop do določene VM). Je to OK ?

Kako je z agregacijo portov?
Če naredim takole:
vmsw.JPG

pa na mikrotiku združim porta (LACP), se potem da na virtual switchu tudi narediti LCAP skupino ?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Carko » 11 Dec 2020, 01:31

Se da, ja. Nekako takole:
Priponke
Virtual switches.png
Carko
 
Prispevkov: 2857
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 200

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 11 Dec 2020, 15:34

Kakšen pa je najboljši način za kloniranje live single mašine (ubuntu) na virtualko ?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 11 Dec 2020, 21:20

Za ta namen imaš na voljo posebno orodje.
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Dec 2020, 02:13

V virtualki bi rad renderiral. Tega seveda nebi počel v procesorju, ampak z grafično kartuljo. Strežnik je zdaj brez grafike (razen tistega na sami matični). Kakšno grafično kartico rabim?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a Carko » 27 Dec 2020, 13:51

Najprej moraš povedati, kaj (s katerim rendererjem) bi rad renderiral :)
Carko
 
Prispevkov: 2857
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 873 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 200

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Dec 2020, 20:40

Win 10 VM in solidworks PhotoView 360. Da ga pustim in melje (čez noč recimo) pa nimam zasedene delovne postaje, na kateri sicer modeliram.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 02 Apr 2021, 14:51

Na strežniku imam 500G SSD in 4T HDD. Kakšen je najboljši prostop pri izbiri datastore za VM? Lahko eno VM "taztegnem" na dva datastore-a, ali je bolje imeti nekatere VM na SSD, druge pa na HDD? Kakšna je ustaljena praksa pri tem?
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12829
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1867 krat
Prejel zahvalo: 5061 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Apr 2021, 19:49

Nekih hudih pravil tukaj ni, saj so tovrstne odločitve popolnoma odvisne od namena VM-ja (ali je procesorsko ali prostorsko zahteven). Kar lahko rečem okoli "splošnih priporočil":
- pri VM-jih uporabi ločene particije (sistem, podatki), ki jih lahko daš v ločene datastore
- sistem (particija z OS-om) se običajno namesti na SSD
- podatki se razporedijo glede na obseg in uporabo (veliko podatkov z malo dostopi -> HDD, malo podatkov z veliko dostopi -> SSD)

Druge ni, kot da "prešteješ" virtualke in delaš kompromise pri razdelitvi na diskovje. V idealnem svetu bi vse imeli na SSD-jih, v realnosti pa marsikaj čisto dobro teče tudi na HDD-jih ...
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a zanka » 04 Apr 2021, 22:14

Mah, zdaj je v modi nekaj, kar poimenujejo hiperkonvergenčni sistemi ... skratka, SSD se postavi kot predpomnilnik vrtečega se diska, ali pa kakšen še hitrejši SSD kot predpomnilnik za SSD. Zaenkrat mi takšno početje izgleda bolj kot poligon za marketing ... stvari postajajo prezapletene.

Doma imam še vedno vreteče se diske in vse na njih. Res pa, da nimam podatkovnih baz.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3105
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 360 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a yacksy » 05 Apr 2021, 08:46

Jaz sem se s tem igral, ko se je funkciji reklo "SSD Caching". Mene zadeva v praksi ni prepričala, čeprav BorisZ je podobno konfiguracijo pohvalil.
yacksy
 
Prispevkov: 582
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 418 krat
Prejel zahvalo: 182 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: Domač strežnik - inštalacija

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Apr 2021, 13:09

Sem ravno te dni postavil en sistem, kamor se prvenstveno odlagajo varnostne kopije, z 12 diski v RAID6. To je to.
Mi je pa 2 leti nazaj na podobnem sistemu v prvem mesecu odletel 1 disk.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3105
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 360 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 72


Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov