Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 16 Jun 2020, 09:34

S55L je napisal/-a:Tole kar imaš tukaj narisano brez problema nastaviš direktno na modemu

Saj ni poanta v tem, da se ne da, ampak v tem, da nikoli ne veš, kdaj ti telekomovci vse to "custom" nastavitve zbrišejo. In ker brihte nimajo vključenega gumba "backup settings" si takrat v riti... Ko sem enkrat telekomovca na drugi strani povprašal o tem "fenomenu" je samo nastala tišina :_banghead
Tale innbox načeloma sploh ni tako slaba zadeva, problem je samo, ker je preveč zaprt. Ja, pa pol stvari ne dela, čeprav je omogočeno (npr. shared USB drive)

Ja, glede bridge mode: a to ni to, da v modemu samo izklopiš ppoe povezavo in je zadeva v bridge načinu? Če ja, zakaj bi za to rabil klicat telekomovce?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4015
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 398 krat
Prejel zahvalo: 496 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 103

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 16 Jun 2020, 09:37

s56rga je napisal/-a:Telekom zaprosi, da ti njihovo škatlo skonfigrurirajo v "bridge". Tehnik ti bo tole naredil v 5 minutah.
Nato svoj Mikrotik sprogramiraš na PPPoE odjemalca. Če se ne spoznaš, na vrhu menuja uporabi Quick Set, izberi router in pa PPPoE. Vpišeš Telekomovo uporabniško im e in geslo.
Če ne bo šlo, ti lahko pomagam tudi na daljavo.

Pa ostanejo nastavitve po upgradu firmwara? Ali pa, ko modem oplazi strela in dobiš novega? Jaz sem včasih tudi ta modem uporabil kot pppoe, potem pa vsake toliko časa na novo nastavljal, ko so posodobili firmware. Sedaj pustim modem na default in ostalo urejam preko dodatnih routerjev in je mir.
MarkoM
 
Prispevkov: 988
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 148 krat
Prejel zahvalo: 228 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a S55L » 16 Jun 2020, 10:04

Statični DHCP ip-ji se prenesejo.
Port forwarding se ne prenese. To je za 3 serverje cca 30 sekund klikanja.
Vsekakor lahko da svoj router vendar hočem povedat, da tehnično ni potrebe ker se vse kar je omenjeno da brez problema nastavit na modemu...
S55L
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 17 Apr 2015, 12:29
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a SiByte » 16 Jun 2020, 10:37

Klikanja res ni veliko samo kaj pa, ko pride do tega in tega ne veš? Ti si nekje in bi mogel nujno dostopat do strežnika nimaš pa več port forwarding-a? Lahko greš lepo domov do modema in ga ponovno skonfiguriraš, druga varjante ni.
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 684
Pridružen: 13 Mar 2016, 17:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 111 krat
Prejel zahvalo: 101 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 16 Jun 2020, 19:43

OK, Telekom postavil zadevo na "bridge" - to, da sem jaz samo izbrisal uporabniško ime in geslo, ni bilo dovolj. Če to preberete, zadeva deluje.
Ohranil bom MikroTik-a in se malo poglobil v njegove možnosti in nastavitve.
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa
 
Prispevkov: 573
Pridružen: 26 Jan 2015, 13:19
Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a s56rga » 16 Jun 2020, 20:00

Ostane ti še nastavitev port-forwardinga do željenih notranjih naprav.
Primer spodaj: zunanji IP in vrata 11443 pretvori v nek notranji IP na vrata 443
Koda: Izberi vse
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Notranji strežnik" dst-port=11443 in-interface-list=WAN protocol=tcp to-addresses=xxx.xxx.xxx.xxx to-ports=443
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 581
Pridružen: 12 Jan 2015, 17:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 208 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 222

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 18 Jun 2020, 17:19

Preden naredim kakšno neumnost raje vprašam.

Ali obstaja možnost, da s kakšnimi nastavitvami dokončno onesposobim MikroTik-a do te mere, da postane neuporaben?

V takem primeru upam, da je ta reset vedno uporaben:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Reset
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa
 
Prispevkov: 573
Pridružen: 26 Jan 2015, 13:19
Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Strežnik doma na Innbox V60U Home Gateway

OdgovorNapisal/-a yacksy » 18 Jun 2020, 22:11

Zna se ti zgoditi, da se boš "odrezal" od management-a zaradi firewall pravil. Mikrotik-ove default nastavitve v kombinaciji z Quick Start menijem znajo včasih sproducirati kakšen tak rezultat. V takem primeru vedno pomaga reset na factory default - za ta namen imaš na PCB-ju namensko tipko. Do sedaj je še vedno "prijela" ;)
yacksy
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 177 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 84

Prejšnja

Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost