Navigacija Galileo

Navigacijske naprave za avto, za peš gibanje, mape in vse druge zanimive stvari okrog tega

Moderator: S53AL

Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Mar 2017, 11:08

Je že kdo zazsledil / preizkusil kakšno napravo, ki uporablja Dalileo sistem navigacije?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28271
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Mar 2017, 11:13

s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1069 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Mar 2017, 11:21

s54mtb je napisal/-a:Predvidevam, da bi rad telefon....
Vseeno mi je kaj. Pravzaprav bi rad nekaj, da bi primerjal kakšne so natančnosti teh naprav glede na GPS in GLONASS, seveda v nekem podobnem cenovnem razredu.

Pa ne nujno za geocaching, ampak recimo za vsaj približno iskanje parcelne meje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28271
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a S59GS » 23 Mar 2017, 12:59

VolkD je napisal/-a: ampak recimo za vsaj približno iskanje parcelne meje.


za iskanje parcele že, za iskanje meje ,pa bo premalo natančno . So pa imeli neke težave z odpovedmi ur ,tako da, ....?
http://www.esa.int/Our_Activities/Navig ... estigation

kakšen EME-jaš je pa lahko imel na 23 cm, že kakšno težavo.....( signal celo drsi po bandu ..... )
DEMOKRACIJA BO PLAČALA, KER BO SKUŠALA VSEM USTREČI.

.....

SOKRAT (470–399 pr. n.št.)
S59GS
 
Prispevkov: 436
Pridružen: 12 Okt 2015, 11:48
Kraj: JN75
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 137 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Mar 2017, 13:43

S59GS je napisal/-a:za iskanje parcele že, za iskanje meje ,pa bo premalo natančno.
Ne gre za določanje meje, temveč za iskanje meje. Pravzaprav za iskanje mejnih oznak. Do sedaj se to počel z GPSMAP64st. Se je včasih potrebno kar hudo potruditi, da najdeš mejni kamen.

Upal sem na boljšo natančnost, pa izgleda ne bo nič.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28271
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a krko » 23 Mar 2017, 13:48

Tudi meni bi prišlo prav nekaj takega.

Mogoče kdo ve, kje se dobi kakšen spodoben GPS/GLONASS/Galileo sprejemnik ki bi imel neko spodobno natančnost (reda do pol metra)?
krko
 
Prispevkov: 974
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 83 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a SimonS » 23 Mar 2017, 17:09

Iz prakse ti povem, da ti zelo natančen GPS ne bo kaj dosti pomagal. Zemljevidi so stari in netočni. Odstopajo za več metrov. Potrebno je poiskati stvar, s katero so takrat označili mejo.
SimonS
 
Prispevkov: 1598
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Mar 2017, 17:17

SimonS je napisal/-a:Zemljevidi so stari in netočni. Odstopajo za več metrov. Potrebno je poiskati stvar, s katero so takrat označili mejo.
Ja saj to iščem, ampak če s sedanim GPS-jem dobim v gozdu natančnost cca 11m, moram dodati še to kar nenatančnost zemljevida prinese, dobim radij kjer moram iskati 16m. To je pa mnogo iskanja. Sploh, če je bila skala, kamen ali kaj podobnega označeno več desetletij nazaj.
Upal sem na ta galileo, ker so reklamirali njegovo natančnost. Če bi dobil lokacijo z natančnostjo recimo 3m, bi prištel zraven še 5 za zemljevide,... To bi bil krog polmera 8 m, kar je že skoraj sprejemljivo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28271
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Mar 2017, 17:54

SimonS je napisal/-a:Iz prakse ti povem, da ti zelo natančen GPS ne bo kaj dosti pomagal. Zemljevidi so stari in netočni. Odstopajo za več metrov. Potrebno je poiskati stvar, s katero so takrat označili mejo.


Malo poenostavljeno...
Katastrska mreža nastane, ko na geografsko mrežo "napneš" elastično transformacijsko korekcijo. Brez tega bi nekdo imel več, drug pa bi ostal čisto brez zemlje. Ne vem pa, če je to kje javno dostopno. Brez te korekcije ti tudi 1mm natančnost prav nič ne koristi.

http://www.gis.si/isg/gradivo_perm_izo_ ... t_pod2.pdf
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1069 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a mujo » 23 Mar 2017, 20:45

Za večjo natančnost je potrebno uporabiti kompenzacijsko omrežje (omrežje signal). Žal nisem na tekočem kako in kaj.
mujo
 
Prispevkov: 732
Pridružen: 21 Jan 2015, 10:50
Kraj: MB
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a SimonS » 23 Mar 2017, 21:16

Darko
Ne natančnost googlovega zemljevida. Problem je v geodetskih mapah iz časov Marije Tereze. Meni za hišo odstopa mapa in dejansko stanje za 8.metrov!
SimonS
 
Prispevkov: 1598
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a bluel » 24 Mar 2017, 10:30

Kot vem imamo tudi te module,
https://www.u-blox.com/en/high-precision-gnss-modules

ma na zalost niso se Galileo.
bluel
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 22 Jan 2015, 10:50
Kraj: Kreplje JN65WR
Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 10 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a Dejanc » 24 Mar 2017, 11:35

A niso imeli Galileo sateliti težave, težave s "uro"?
Nisem zasledil nikjer informacije, če so že uredili.
Dejanc
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 16 Mar 2017, 12:41
Kraj: Zgornja Dobrava pri Kropi
Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 9 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Mar 2017, 15:26

BatteTrade je napisal/-a:A niso imeli Galileo sateliti težave, težave s "uro"?
Za uro ne vem, vem pa, da se jim je frekvenca oddajnika selila izven dovoljenega področja. Nikjer pa nisem našel napisano ali to samo pri enem satelitu, ali generalno na sploh.
No ta nestabilnost frekvence se mi zdi nekaj hudo šalabajzarskega, glede na to, da je na razpolago cezijeva normala.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28271
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a Ivan » 24 Mar 2017, 15:45

Vsak satelit sistema Galileo ima 4 ure (2 "Rubidium Atomic Frequency Standard (RAFS) cloc" in 2 "Passive Hydrogen Maser clock"). Za svoje delovanje potrebuje eno delujočo uro. T.i. "Passive Hydrogen Maser clock" naj bi omogočila sistemu Galileo boljšo točnost glede na GPS in GLONASS satelite. Trenutno ima 5 od 18 satelitov Galileo, ki so v orbiti, težave z urami (skupaj je do sedaj odpovedalo 9 ur), vendar ima vsak od njih še vsaj 2 delujoči uri. Gre za ure švicarskega podjetja SpectraTime. Kar lahko zasledimo je, da so nedavno poročali, da so 3 njihove ure odpovedale tudi v indijskih navigacijskih satelitih. Naslednji 4 sateliti Galileo so bili načrtovani za lansiranje avgusta letos. Vse kaže, da bodo izstrelitev (gre za skupno lansiranje 4 satelitov z eno raketo) preložili na november... Težave z urami se sicer ne kažejo pri sedanjem delovanju sistema, saj ima vsak satelit še najmanj 2 delujoči uri. Je pa gotovo "neprijetno", da se je zanesljivost oz. robustnost celega sistema s temi odpovedmi zmanjšala... L.p. Ivan
Poznam kar tri čarobne besede. To so: hvala, prosim in oprosti.
Uporabniški avatar
Ivan
 
Prispevkov: 236
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 68 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Mar 2017, 16:08

Super za vse informacije. Vendar me zanima, če ima kdo Galileo navigacijo, da preizkusim, če z nakupom tega v realnosti kaj pridobim. Teoretično vem, da so natančnosti boljše, zanima me, če se v praksi to pozna in kako.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28271
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 24 Mar 2017, 20:50

Ok,
mene pa zanima, katera aplikacija za telefon LG- K8 (Android) bi bila primerna za določanje zemljiške meje,
ki vsebuje parcelne številke, prikazuje kordinate...Piso? Ampak ta mora imet (povezavo na net) ali??
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1397
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 546 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a Dejanc » 24 Mar 2017, 23:35

S53AL je napisal/-a:Ok,
mene pa zanima, katera aplikacija za telefon LG- K8 (Android) bi bila primerna za določanje zemljiške meje,
ki vsebuje parcelne številke, prikazuje kordinate...Piso? Ampak ta mora imet (povezavo na net) ali??


Žal so mobilni telefoni še vedno ZELO nenatančni pri tej zahtevi. Enostavno, ker niso direktno povezani s sateliti.
Upoštevati je potrebno čas za sprejem in oddajo signala oz. zahtevka za pozicije >> najprej moraš ujeti svoje najbližje omrežje/mobilni stolp >> nato vstopiš do strežnika aplikacije, ki je bog ve na kateri celini >> nato ta aplikacija mogoče in mogoče izvede direktno povezavo s sateliti.

Osebno sem preizkušal nek program "žal se ga ne spomnim" leta 2014 na Jelovškem hribovju >> mobilni stolp mi je bil zelo zelo blizu, nebo plavo, pa vendar zgrešil parcelne točke za 10m+-.

Sem pa bral da naj bi Galileo do neke mere omogačal brezplačni API dostop. Po vsej verjetnosti se bova s mojim dvema škratoma doma slej ko prej lotil direktne povezave s svojo aplikacijo in "receiver/transmitter" anteno.
Dejanc
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 16 Mar 2017, 12:41
Kraj: Zgornja Dobrava pri Kropi
Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 9 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Navigacija Galileo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Mar 2017, 23:47

BatteTrade je napisal/-a:Žal so mobilni telefoni še vedno ZELO nenatančni pri tej zahtevi. Enostavno, ker niso direktno povezani s sateliti.
Upoštevati je potrebno čas za sprejem in oddajo signala oz. zahtevka za pozicije >> najprej moraš ujeti svoje najbližje omrežje/mobilni stolp >> nato vstopiš do strežnika aplikacije, ki je bog ve na kateri celini >> nato ta aplikacija mogoče in mogoče izvede direktno povezavo s sateliti.
Tole ne pije vode.

Resnica je, da so telefoni in vanje vgrajene GPS naprave hitrjše od klasičnih GPS naprav.

Laično fizikalna razlaga (nič ne bom težil s paketki, z L1 in L2 signali, z korekcijskimi podatki glede na lokacije,...) :

Inicializacija GPS naprave, ko jo prižgemo poteka tako, da mora najprej dobiti zelo grobe podatke o svoji lokaciji. Te lahko pridobi že iz podatkov dveh satelitov, a so pomanjkljivi, saj so možne lokacije lahko nahajajo na ogromni krožnici, ki se le deloma dotika zemljine površine. Šele s tremi sprejetimi sateliti lahko (ni nujno) dobimo podatke o dveh (lahko tudi štirih) možnih lokacijah. Šele sprejem četrtega satelita da natančno lokacijo. Govorim o velikih področjih, zelo velikih. Šele kasnejše informacije začnejo določati bolj natančne pozicije znotraj teh področij. Ta inicializacijski postopek lahko traja več minut. Lahko tudi preko 10 min.

Ta začetnji inicializacijski postopek lahko telefoni v veliki večini preskočijo, če imajo na razpolago GSM omrežje, kjer zelo grobo izvedo kje se nahajajo. Če GSM omrežja ni, so povsem enako izgubljeni kot vsi ostali GPS-ji.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28271
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Navigacija

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost