Kia ceed nov radio ne igra?

Avtomobili, motorji, pa še kaj drugega, ki se giblje, bi bilo povsem nebogljeno brez vsaj elektronike. Tu torej spadajo ideje, popravila in predstavitve s tega področja

Kia ceed nov radio ne igra?

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Mar 2026, 08:25

Pozdravljeni,

Imam nek zame popolnoma bizarn problem. Fizično je vse korektno povezano vsaj na oko je tako videti ampak z novim radijem ni zvoka, je popolnoma tiho. O tem tovarniškem radiju ne vem praktično nič še povezovalno skico komaj, da sem dobil prav celotnih navodil pa ne najdem, da bi iz njih izločil specifikacije za zvočni sistem. Sem poskusil dodati AUX kabel ampak je na tem radiu tudi bolj za okras ta AUX vhod. Spodaj dodajam sliko tovarniškega radija s nalepko, ker kaj več ne znam od tu naprej.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
kobranka

Zahvalil se je: 768 krat
Prejel zahvalo: 324 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 64

Re: Kia ceed nov radio ne igra?

OdgovorNapisal/-a ivor » 18 Mar 2026, 09:44

Morda rabi kodo za odklepanje. :?:
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 2178 krat
Prejel zahvalo: 2227 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Jakey » 18 Mar 2026, 09:49

kobranka je napisal/-a:Imam nek zame popolnoma bizarn problem. Fizično je vse korektno povezano vsaj na oko je tako videti ampak z novim radijem ni zvoka, je popolnoma tiho.

Sem poskusil dodati AUX kabel ampak je na tem radiu tudi bolj za okras ta AUX vhod.

Če imaš kakšen drug avtoradio, ga probaj povezati na enake konektorje z enako vezavo, pa boš videl sprva ali je problem v avtoradiu ali kablih/napajanju.

Nevem od kod ti ideja, da je AUX vhod za okras. Če je konektor, dela.

---------
Sicer pa si opisal vse skupaj bolj kot nek farmacevt in ne elektronik/tehnik. Kaj pomeni "ne dela" ? Ali se radio prižge? Ali kaj utripa? Kaj pomeni, da je povezan pa "ne dela" ?
Ali se radio vklopi, ampak ne glede na output (glasno/tiho - kanal/CD/USB/AUX), ni zvoka v zvočnikih?

Več povej, pa malo bolj tehnično, bomo potem tudi lažje svetovali.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 321 krat
Prejel zahvalo: 651 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 20

OdgovorNapisal/-a airwolf » 18 Mar 2026, 11:05

Tole je pinout.
pinout_2118674914_kia-cdp-wma-pinout.jpg

Lahko dobim še eeprom z potencialno znanim PIN-om.
Je pa res težko vedeti kaj ne dela.
Na displayu ti kaj kaže, ti izpisuje kakšno napako?
Če ne drugače se bo treba priklopiti na avto in pogledati če je kakšna koda shranjena.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf

Kraj: Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 391 krat
Prejel zahvalo: 2321 krat

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Mar 2026, 12:49

Jakey je napisal/-a:
kobranka je napisal/-a:Imam nek zame popolnoma bizarn problem. Fizično je vse korektno povezano vsaj na oko je tako videti ampak z novim radijem ni zvoka, je popolnoma tiho.

Sem poskusil dodati AUX kabel ampak je na tem radiu tudi bolj za okras ta AUX vhod.

Če imaš kakšen drug avtoradio, ga probaj povezati na enake konektorje z enako vezavo, pa boš videl sprva ali je problem v avtoradiu ali kablih/napajanju.

Nevem od kod ti ideja, da je AUX vhod za okras. Če je konektor, dela.

---------
Sicer pa si opisal vse skupaj bolj kot nek farmacevt in ne elektronik/tehnik. Kaj pomeni "ne dela" ? Ali se radio prižge? Ali kaj utripa? Kaj pomeni, da je povezan pa "ne dela" ?
Ali se radio vklopi, ampak ne glede na output (glasno/tiho - kanal/CD/USB/AUX), ni zvoka v zvočnikih?

Več povej, pa malo bolj tehnično, bomo potem tudi lažje svetovali.

Pa saj ne vem kako bi sploh napisal zato sem napisal bizaren problem. Predviden nov radio za vgradnjo je nek Renkforce katerega model trenutno ne vem na pamet in NE originalen nadomestni. Na originalnem ne znam usposobiti AUXa, fizično že mogoče, programsko mi je pa zaenkrat prevelika uganka zato je ta port zaenkrat neuporaben. Renkforce je bil plan zmontirati ravno zaradi tega, ker nanje lahko povežem modrozobe naprave, USB disk ali ključ, sd kartico in AUX. Na originalu vse to manjka. Renkforce se prižge in vse deluje normalno razen zvoka, je popolnoma tiho. Iz tega razloga sem šel Renkforce iz preventive priklopiti na zvočnik, ki preverjeno deluje in radio deluje kot mora.

Vem, da na tovarniškem originalu AUX tam ni za okras ampak, če ga ne morem prepričati v delovanje mi to nič ne pomaga. V originalu na drugih verzijah je imelo tako ali tako neko pregrešno drago škatlico vezano na tovarniški radio, da si lahko povezal stari iPod ali pa USB ključ nekje na armaturi. Ta model Kie Ceed tovarniško tega nima. Tovarniški drugače deluje normalno in ne izpisuje nobenih napak, z prej omenjeno izjemo, da je AUX gluh ostalega pa nima.

Upam, da sedaj kaj bolje pomaga. V pomoč bi morala biti tudi priložena slika tovarniškega radia.
kobranka

OdgovorNapisal/-a Jakey » 18 Mar 2026, 13:13

Ok, torej avtoradio deluje, ampak zvočniki v avtu ne. Zdaj, možnosti je več, in sicer:
-nimaš kablov avtomobilskih zvočnikov pravilno povezanih na avtoradio
-kabli za zvočnike so nekje pretrgani
-zvočniki v avtu ne delujejo
-izhodi avtoradia ne delujejo

-------------------
Sam ne vidim drugih možnih napak, kot tole. Naj kdo dopiše, rade volje.

Jaz bi se lotil takole:
1. Star avtoradio bi priklopil ENAKO kot si priklopil zdajšnjega in če takrat je zvok, potem pomeni da je priklop, zvočniki in kabli OK. S tem se rešiš 3 možnih problemov.
Če jih moraš prilkopiti kako drugače, potem to pomeni, da imaš trenutno slabo vezavo.
Če niti na starem radiju ne delajo zvočniki, potem je možnost napake v kablih ali zvočnikih samih.

Če vse to preko starega deluje, in novega ne - ostane še samo, da nimaš dobro izbranega izhoda na novem avtoradiju, ali pa je skurjen (kar je sicer najmanj verjetno, saj predvidevam da je novi).
Kaj pa ohmi? Si kaj preveril tudi to? Da nima morda zaščite pred prenizko-ohmskimi zvočniki?
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Mar 2026, 14:03

Tole z ohmi sem začel tuhtatu predno sem oddal prvi prispevek v tej temi ampak sem raje bil tiho, ker nisem uspel priti do takih uporabnih podatkov ne za en ne za drugi radio. V grobem vem, da naj bi se v večini uporabljal 4 :ohm sistem naprej je pa znanje z prenizko-ohmskimi zvočniki pomanjkljivo in sploh ne vem kako se tega lotiti. Multimeter je na paricah za zvočnike pokazal malo manj kot 4 :ohm Zdaj tudi vem model za Renkforce, ki sliši na RF RUDAB 1805 in res ne vem, kaj bi tale radijo bil tako poseben od tovarniškega. Zanj sem relativno enostavno dobil navodila, natančne specifikacije za tega in tovarniškega pa ne.
kobranka

OdgovorNapisal/-a Jakey » 18 Mar 2026, 14:12

kobranka je napisal/-a:Tole z ohmi sem začel tuhtatu predno sem oddal prvi prispevek v tej temi ampak sem raje bil tiho, ker nisem uspel priti do takih uporabnih podatkov ne za en ne za drugi radio. V grobem vem, da naj bi se v večini uporabljal 4 :ohm sistem naprej je pa znanje z prenizko-ohmskimi zvočniki pomanjkljivo in sploh ne vem kako se tega lotiti. Multimeter je na paricah za zvočnike pokazal malo manj kot 4 :ohm Zdaj tudi vem model za Renkforce, ki sliši na RF RUDAB 1805 in res ne vem, kaj bi tale radijo bil tako poseben od tovarniškega. Zanj sem relativno enostavno dobil navodila, natančne specifikacije za tega in tovarniškega pa ne.

V datasheetu piše
The system was designed for the operation at speaker impedances of at least 4 Ohm. Never connect speakers with a lower impedance.

Torej bi tvoji zvočniki morali ustrezati. Kako imaš pa priklope urejene? Si testiral z drugimi zvočniki?
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Mar 2026, 14:24

Pinout naj bi bil takšen kot je airwolf pripel diagram za tovarniškega. Renkforca sem testiral z drugim delujočim zvočnikom in deluje. V avtu samem pa tega nisem poskusil, ker mi je časa zmanjkovalo in vprašanje ali bi imel ustrezno količino nadomestnih zvočnikov pri roki.
Zadnjič spremenil kobranka, dne 18 Mar 2026, 14:29, skupaj popravljeno 1 krat.
kobranka

OdgovorNapisal/-a Jakey » 18 Mar 2026, 14:27

kobranka je napisal/-a:Pinout naj bi bil takšen kot je airwolf pripel diagram za tovarniškega. Za hec sem jih preko adaprerja tudi obrnil brez kakršnega koli napredka.

Glupa, ampak: volume je gor, ane?

Drugače pa probaj izhode testirat - probaj nastavit kak izhod še, včasih imajo več izhodnih konektorjev.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a ivor » 18 Mar 2026, 14:29

kobranka je napisal/-a:Renkforce se prižge in vse deluje normalno razen zvoka, je popolnoma tiho. Iz tega razloga sem šel Renkforce iz preventive priklopiti na zvočnik, ki preverjeno deluje in radio deluje kot mora.
To se pravi, da avtoradio na mizi pravilno deluje, s priklopljenimi zvočniki in anteno. V avtu pa ne deluje, ni zvoka iz zvočnikov.
Potem je nekaj narobe z zvočniki (instalacijo v avtu) ali z anteno.
Če sem prav razumel, ima radio tudi CD. Poišči en CD in ga vstavi, da boš videl kakšna bo reakcija. Ali se CD zavrti, ali kaj izpiše na zaslonu, v delavnici in v avtu...
Če deluje CD, potem ostane samo antena.
Jakey je napisal/-a:The system was designed for the operation at speaker impedances of at least 4 Ohm. Never connect speakers with a lower impedance.
Poskusi tudi s serijskimi upori 1-2Ω, morda bo zalaufal.
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Mar 2026, 14:34

Potem moram adapter predelati tako, da bo vsaka parica imela po 1 :ohm upor ali mora biti na vsaki žili svoj 1 :ohm upor? Seveda je glasnost, tudi do konca sem jo navil, žal brez efekta.
kobranka

OdgovorNapisal/-a ivor » 18 Mar 2026, 14:59

Naredi tako, da se impedanci vsakega zvočnika doda po 1Ω. 1 serijski upor je dovolj za vsak zvočnik. Upam, da zvočniki niso nikjer ozemljeni.
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a DusanK » 18 Mar 2026, 19:49

kobranka je napisal/-a:Pinout naj bi bil takšen kot je airwolf pripel diagram za tovarniškega. Renkforca sem testiral z drugim delujočim zvočnikom in deluje. V avtu samem pa tega nisem poskusil, ker mi je časa zmanjkovalo in vprašanje ali bi imel ustrezno količino nadomestnih zvočnikov pri roki.

Power pinout se mi zdi, da ni povsem isti med Renkforce in KIA... (batt+ / Ignition...).
Pinout za zvočnike (konektor B) pa nisem preverjal, če je isti kot za KIO.
Renkforce RF RUDAB 1805 connection.JPG

Vir-navodila:
https://asset.conrad.com/media10/add/16 ... dab-ze.pdf
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3689 krat
Prejel zahvalo: 6235 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Mar 2026, 08:55

Aha to pa bi bil lahko problem. Če si potem prav tolmačim bi moral na Renkforce zamenjati pina 4 in 7 ker lahko, da v zdajšnji vezavi na 4 spusti ravno toliko toka čez, da se radio prižge in na videz vse deluje, za ojačevalni del mu pa popolnoma zmanjka vsa energija. Pri tovarniškem je potem 4 glavni pin za napajanje na Renkforce pa 7, če si prav tolmačim?

Ne narobe razmišljam. Preveč za to glavo. Si morem obe sliki naprintat in si označiti kam kaj gre. Ignition + je na tovarniškem pod pin 6 tako, da bo tega treba prestaviti na 7, če mi je nemc prav napisal?
kobranka

OdgovorNapisal/-a Krampus » 19 Mar 2026, 10:25

Pin 4 priključiš na stalni plus. Namenjen je za napajanje krmilnega dela radia in da skrbi za ponilnik v katerem so shranjene nastavitve. Troši zelo malo.
Pin 7 priključiš na plus, ki je aktiven, ko je kontakt. To je napajanje močnostnega dela radia. Troši dosti, zato ne sme biti priključen na stalni plus, ker bo izpraznil akumulator.

Za testiranje na mizi lahko oba pina priključiš na plus.
Uporabniški avatar
Krampus

Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 365 krat
Prejel zahvalo: 247 krat
Število neizkoriščenih povabil: 51

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Mar 2026, 10:49

Saj je bil predhodno precej časa tako priključen na testiranju. Izkazalo se je, da če 4. pin ne priklopim in je tako povezan samo na 7. pin radio praktično v celoti deluje samo čas pozabi pri popolnem izklopu. Sem mislil, da bo tudi shranjene postaje pozabil in ostale nastavitve vključno z priključenim USB kjučkom ali SD kartico pa si zapomne tudi katera skladba se je nazadnje predvajala tako, da nekako razmišljam, da 4. pin sploh nebi rabil priklapljati samo zaradi časa?
kobranka

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Mar 2026, 10:54

Krampus je napisal/-a:Pin 4 priključiš na stalni plus. Namenjen je za napajanje krmilnega dela radia in da skrbi za ponilnik v katerem so shranjene nastavitve. Troši zelo malo.
Pin 7 priključiš na plus, ki je aktiven, ko je kontakt. To je napajanje močnostnega dela radia. Troši dosti, zato ne sme biti priključen na stalni plus, ker bo izpraznil akumulator.

Nisem več na tekočem, ampak včasih vem, da je bil ravno to problem: nekateri so imeli ta dva pina zamenjana in je bilo to treba "sprobat", ali je ok ali ne. Menda ni bilo čisto standardizirano, kaj je kaj...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 815 krat
Prejel zahvalo: 1012 krat
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a MadMax » 19 Mar 2026, 12:33

Poleg tega je pri nekaterih radijih "močan" stalni +, pri drugih pa kontaktni. Pri novem radiu (s priloženim konektorjem z 20cm kablov) si to takoj videl po varovalkah, ali celo že po debelini kablov.
Morda je tudi "tel. mute" priklop kje aktiven.
Pinout za zvočnike je načeloma bolj standardiziran.
Tist 1 ohm pri zvočnikih pa ne vpliva na vklop radia, šele pri višji glasnosti bi zaradi prenizke impedance začel prej hreščat, se pregrevat in/ali padat v napako (protection).
Pomeri še vse žice konektorja za zvočnike na avtu, da niso minusi slučajno vezani na šasijo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 922 krat
Prejel zahvalo: 974 krat

OdgovorNapisal/-a jozede » 19 Mar 2026, 12:45

Protoncek je napisal/-a:
Krampus je napisal/-a:Pin 4 priključiš na stalni plus. Namenjen je za napajanje krmilnega dela radia in da skrbi za ponilnik v katerem so shranjene nastavitve. Troši zelo malo.

Nisem več na tekočem, ampak včasih vem, da je bil ravno to problem: nekateri so imeli ta dva pina zamenjana in je bilo to treba "sprobat", ali je ok ali ne. Menda ni bilo čisto standardizirano, kaj je kaj...

Sem potegnil obe sliki priklopa, ki sta jih posredovala DusanK in airwolf na ekran in primerjal oba konektorja. Konektorja sta drugače oštevilčena in prav to, kar omenja Protoncek je razlika pri obeh priklopih, če je še kaj drugega nisem preveril.
Prilagam še posnetek ekrana oštevilčenja obeh konektorjev.
jozede

Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 252 krat
Število neizkoriščenih povabil: 51

OdgovorNapisal/-a PPG78 » 19 Mar 2026, 13:07

Stecker B - za zvočnike je isti, sponke so druge označene, opis pa je enak pri obeh.
Pozorni moramo biti na Stecker A ki je namenen napajanju, kje je stalni in preko kontakta + pozor, neuporabljene pine ne priklopiti da ni kakšnega presenečenja.

LP, Peter
PPG78

Kraj: Gorenjska
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 501 krat
Število neizkoriščenih povabil: 250

OdgovorNapisal/-a airwolf » 20 Mar 2026, 10:49

Vzemi multimeter.
Nastavi ga na piskač.
En pin daj nekam kjer je dober GND (na vijak vrat, na zapah vrat, ...).
Potem pomeri katera od žic na avtoradiu priključku je GND.

Ko najdeš, nastavi multimeter na napetost.
En pin daj na ta GND drugega pa na ostale.
Eden od priključkov ima 12V.
To je stalni plus.

Zavrti ključ do ACC.
In ponovi vajo.
To ti bo povedala kateri pin je kontakt 12V.

Drugo vidim, da ima originalni avto CAN vodilo.
Obstaja možnost da je avto žleht in ima nekje ojačevalnik in v primeru ko ni CAN komunikacije z radiem onemogoči zvočnike.
Ja, sem že videl take stvari.

Tretja stvar, morda se celo da vklopiti AUX in na obstoječem radiu in ves ta šišmiš odpade.
Je pa za to potreben priklop na diagnostični vmesnik in malo časa.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf

Kraj: Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 391 krat
Prejel zahvalo: 2321 krat

OdgovorNapisal/-a kobranka » 20 Mar 2026, 12:58

No za CAN bi ga pa tako ali tako moral ti priklopit, ker tu se pri meni konča in bi moral iti v Ljubljano kjer ima sestra ta avto. Jutri imam spet priliko šariti po avtu, ko pride na obisk in bom poskusil še preostale variante. Če mi slučajno rata dobiti ven tale ACC, kar bi po shemi priklopa tovarniškega moralo biti na 6. pinu bi moral zmagati. Moral, če me CAN vodilo ne bo ustavilo, kot sem že omenil sem tukaj bos.
kobranka

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Mar 2026, 19:21

"Jeeeej. Djila. Vsi smo zmagal. Vesev ku radjo." Zamenjati sem moral stalno varčno napajanje za ACC. Fino pridejo prav podaljški katerim premešaš pine.
kobranka

Vrni se na Elektronika v vozilih

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov