gps sledilnik za e kolo

Avtomobili, motorji, pa še kaj drugega, ki se giblje, bi bilo povsem nebogljeno brez vsaj elektronike. Tu torej spadajo ideje, popravila in predstavitve s tega področja

gps sledilnik za e kolo

OdgovorNapisal/-a damo » 25 Dec 2025, 08:20

Ojla,

"Damo mraz" nama bo z ženo prinesel e kolesa. Sicer boma kolesa pazila on zaklepala, ampak vseeno razmišljam o lakem sledilcu tipa airtag. Mo lahko kdo iz prve roke priporoča nekaj kar bi delalo na androidu? Če bi imel kak geofence alarm, bi blo sploh super.
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo

Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 217 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: gps sledilnik za e kolo

OdgovorNapisal/-a cero » 25 Dec 2025, 08:49

Za začetek lahko nalimaš gor eno tako nalepko na vidno mesto, ki precej odvrača ljudi od slabih namenov.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 7024200709
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 394 krat
Prejel zahvalo: 850 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a int47 » 25 Dec 2025, 09:01

Airtag verzija za Android je po mojih izkušnjah popolnoma neuporabna za sledenje v primeru kraje.
Stestirano na Chipolo ONE POINT:

S sodelavcem sva bila cel dan skupaj. Chipolo ONE POINT sem imel v žepu na obesku ključev v jakni, ki je ostala v istem prostoru, kot sodelavec. Šel sem na WC (izven BT dometa). Še preden sem prišel nazaj, je Android telefon sodelavca opozoril, da mu nekdo verjetno sledi, ter mu pondil možnost aktiviranja zvočnega singala na mojem CHIPOLO ONE POINT obesku.

Nekaj podobnega se mi je zgodilo večkrat z različnimi sodelavci in (novejšimi Android) telefoni.

Glede na moje izkušnje obstaja zelo velika verjetnost, da bo Android telefon veliko prej obvestil tatu, da mu mogoče sledijo, kot boš ti opazil krajo.

Edit:
Še glede tolerance lokacije:
Ker s partnerko občasno uporabljava isti avto, sem en Chipolo ONE POINT namontiral v avto na nosilec vrvice zadnje police. Opažam, da prikaznana lokacija v aplikaciji Središče za iskanje večkrat precej odstopa. Avto se ponavadi nahaja cca 30% izven označenega radija, prikaznanega v aplikaciji.
Če parkiram ob cesti, kjer je omejitev 50km/h je občasno označeno območje z radijem 600m, ali več. V primeru kraje bi to pomenilo, da bo bi bilo potrebno preiskati več kot 1km2.

Boljša 3/4-tina ima Apple telefon. Večimoma parkira med bloki, kjer je omejitev cca 30km/h. Opažam, da je natančnost bistveno boljša. Večinoma +- 1 vrsta avtomobilov na parkirišču.

p.s. Uporabljava Chiplo ONE POINT in Chiplo ONE SPOT, ki še nista križem Apple/Andoid kompatibilna.
Baterija v obeskih zdrži cca 1 leto. Je pa več težav s Chipolo ONE SPOT, kot cenenimi kitajskimi Apple kompatibilnimi obeski.
CHIPOLO ONE POINT obeski so večkrat izgubili povezavo z aplikacijo, kar se nama ne dogaja s veliko cenejšimi kitajskimi vezrijami.
Na Androidu s Chipolo ONE Point teh težavc zaenkrat še nimam.
Kdor ni skregan, ni Slovenc.
Uporabniški avatar
int47

Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a int47 » 03 Jan 2026, 11:25

Zgoraj sem ponekod pomešal imena obeskov za uporabo z Android in Apple telefoni.
Apple komatibilni Chipoloti izgubljajo povezavo z aplikacijo in jih je potrebno ponastavit.
Android verzije so glede na izkušnje in uporabo lahko manj natančni.

Natančnost je odvisna od dometa BT in natančnosti GPS položaja telefona.

Pri obojih so se začele težave z resetom obeska. Obsesek pri majhnem premiku spusti zvoj, kot da se je resetiral. Preverjeno ne pritisnem mikrostikala.
Sem zamenjal baterijo in tudi poskusil prekrivit kontakte baterije. Očitno se nekje na tiskanini pojavi slab spoj.
Zaradi zgoraj omenjenih simptomov sem zamenjal že tri CHIPOLO obeske.
Kdor ni skregan, ni Slovenc.
Uporabniški avatar
int47

Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a reber » 03 Jan 2026, 16:27

cero je napisal/-a:Za začetek lahko nalimaš gor eno tako nalepko na vidno mesto, ki precej odvrača ljudi od slabih namenov.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 7024200709

A zato, da bo lopov že takoj vedel kako je treba postopat... onemogočit komunikacijo, čim prej razšravfat bicikel, da se naprava najde in/ali zato da se razmontira za dele.

Edini pravi GPS tracker je z lastnim GPS sprejemnikom in lastno mobilno povezavo (SIM kartica). Energetsko seveda bistveno bolj potratno kot razne "čipolo" in "ajrtag", kar na biciklu sploh ni problem, ima dovolj veliko baterijo.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 274 krat
Prejel zahvalo: 908 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a cero » 03 Jan 2026, 17:02

reber je napisal/-a:A zato, da bo lopov že takoj vedel kako je treba postopat... onemogočit komunikacijo, čim prej razšravfat bicikel, da se naprava najde in/ali zato da se razmontira za dele.

90% lopovov sploh ne ve kaj komunikacija je, in ko taki vidijo nalepko na kolesu se preprosto ne lotijo podviga.
Ostalim 10% pa tudi trackerji ne prestavljajo prevelikega problema, ker natovorijo kolo v tovornjak s faradajevo kletko, potem pa tam preverijo in onemogočijo vse oddajnike, ter ga lahko spet razmontirajo za dele.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 394 krat
Prejel zahvalo: 850 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 86

Vrni se na Elektronika v vozilih

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov