Opozorila za nepripet pas in ostalo

Avtomobili, motorji, pa še kaj drugega, ki se giblje, bi bilo povsem nebogljeno brez vsaj elektronike. Tu torej spadajo ideje, popravila in predstavitve s tega področja

Opozorila za nepripet pas in ostalo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 07:02

Pri teh piskanjih ob ne pripetem pasu je treba nekaj povedati.
Eno je opozorilo, nekaj povsem drugega pa piskanje v nedogled. Slednje je namreč izvajanje nekega psihičnega pritiska na voznika. In to prav gotovo ni dobro.
Sam sem za variante pri katerih opozorila so, a niso nasilna in ne najedajo, če se je voznik odločil, da bo tistih 300m makadama prevozil neprivezan.
Konec koncev je odgovornost biti privezan na strani voznika in ne na strani proizvajalca.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Izklop opozorila za nepripet pas VW transporter T6

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Maj 2024, 09:06

Za piskanje prejme vozilo več točk na NCAP.
https://cdn.euroncap.com/media/58229/eu ... a-v903.pdf (poglavje 3.4 Seat belt reminder assessment)
Piskati mora, koliko dolgo pa ni določeno.
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 502 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 14:00

zanka je napisal/-a:Za piskanje prejme vozilo več točk na NCAP.
https://cdn.euroncap.com/media/58229/eu ... a-v903.pdf (poglavje 3.4 Seat belt reminder assessment)
Pravilno, da piska. Ampak bi bilo fino, da zapiska trikrat na kratko, potem pa ko se že pelješ, recimo čez 20 sekund, še enkrat malo bolj glasno v času recimo 0,5 sekunde. Lahko je potem na armaturki prižgana lučka, ampak zadeva naj bo tiho.

Podobno bedarijo imam jaz sedaj pri Oplu. Če temperatura pade na 3°C ali manj, mi to napiše v okencu, v katerem se sicer prikazujejo druge stvari, ki me zanimajo; recimo poraba. Do tu vse v redu. Prav je, da si opozorjen na možnost poledice. Ampak,... od tu dalje je pa bedarija. Če hočeš, da to opozorilo izgine moraš na avtoradiju poiskati gumbek OK in ga pritisniti.
Skratka, ko je nevarnost poledice, te sistem tera, da pozornost posvetiš iskanju pravega gumba na avtoradiju. :_banghead :_banghead
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Tom1234 » 03 Maj 2024, 14:26

zanka je napisal/-a:Za piskanje prejme vozilo več točk na NCAP.

Na tehničnem tega ne preverjajo.
Kaj pa, če narediš kratek stik na stikalu?
V končni fazi pa odlotaš piskač pa mir. Edino za luči je možno, da te nebo opozarjalo, če si pustil prižgane, ker je možno, da je samo en piskač...
Tom1234

Kraj: lj
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 14:34

Evo ideja za samogradnjo! Piskač, ki piska samo 3 sekunde in ne več, potem se pa zapora piskanja resetira, če da zadeva vsaj minuto časa mir.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a MadMax » 03 Maj 2024, 14:43

2 evra kitajcu pa ne bi nihče dal?
https://vi.aliexpress.com/item/1005006402783826.html
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 840 krat
Prejel zahvalo: 924 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 14:46

MadMax je napisal/-a:2 evra kitajcu pa ne bi nihče dal?
Jaz sem škrt :) Skoraj tako zadevo dobim na prvem odpadu. :roll:
No šalo na stran. Tole ni ekvivalent temu kar sem napisal. Tole namreč povsem prepreči opozorilo, kar seveda ni prav.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a MadMax » 03 Maj 2024, 15:35

Avto ima samo en buzzer za vse buzeriranje, torej ali spremeniš SW ustreznega modula, ali pa narediš še kaj na žicah, ki gredo v stikalo za pas. Slednje ti pač tudi lučko na armaturi ugasne. Ne pozabi, da je zadeva včasih vezana še na airbage.
"Skoraj taka zadeva" pa je seveda kos, odrezan iz pasu. Ampak tisto moraš iztikat ko se želiš dejansko pripasat.
V nedogled pa menda tudi ne piska, tam po kaki minuti običajno neha. Je pa to lahko oz. verjetno odvisno od avta, ja. Moji nehajo, tudi tist ki je že zdavnaj polnoleten.

Je pa itak vse v glavi (ne)odgovornega voznika.
Eno je, če se bi "delovno razpoložen" izjemoma in namenoma nepripet kdaj kam blizu zapeljal, da ne umažeš pas. Takrat tudi piskanje menda potrpiš/preživiš brez posttravmatičnih posledic.
Drugo pa je, če se pripenjaš zgolj zaradi grožnje "udarca po žepu". V tem primeru bi bilo korektno ob sebi tudi vedno imeti nekaj, kar bi medicincem dalo takoj jasno vedet, da ne želiš oskrbe v primeru, da si nepripet poškodovan v nesreči.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 840 krat
Prejel zahvalo: 924 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Maj 2024, 16:52

MadMax je napisal/-a:....Je pa itak vse v glavi (ne)odgovornega voznika.
Eno je, če se bi "delovno razpoložen" izjemoma in namenoma nepripet kdaj kam blizu zapeljal, da ne umažeš pas. Takrat tudi piskanje menda potrpiš/preživiš brez posttravmatičnih posledic.
Drugo pa je, če se pripenjaš zgolj zaradi grožnje "udarca po žepu". V tem primeru bi bilo korektno ob sebi tudi vedno imeti nekaj, kar bi medicincem dalo takoj jasno vedet, da ne želiš oskrbe v primeru, da si nepripet poškodovan v nesreči.

Tako kot jaz opazujem ljudi, se 99% ljudi "odgovorno" priveže zaradi neželenih posegov v denarnico. Večina bo sicer trdila, da ni res, jaz pa pravim, da je res, saj se vsi ti ljudje privežejo "samo, da je". Samo izjemoma, res redko vidim koga, ki je pravilno privezan s pasom. Začnemo lahko že s tem, da skoraj vsi ljudje skoraj ležijo v avtu. Ob trku jih pas ne ujame, saj zdrsnejo mimo. Nadaljujemo pa lahko s tem, da je pas od svojega statičnega prijemališča pa do točke zapenjanja bistveno preveč ohlapen. Ta del je ob zapenjanju namreč treba zategniti.

Biti samo pripet torej še ne pomeni biti varen. Pripeti se je treba pravilno.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Maj 2024, 17:09

To stikalo ni ravno pametno brikat, posebej pri novejših avtih. Vezano je namreč na več funkcij: meni recimo samodejno zategne ročno, če se odpnem in sem imel med vožnjo vključen auto-brake hold, pa še kaj se najde…
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 770 krat
Prejel zahvalo: 954 krat
Število neizkoriščenih povabil: 195

OdgovorNapisal/-a Pobes » 03 Maj 2024, 20:33

Najbolj pametno se je pripet. Ne piska nič, pa tudi nič ne stane. In ce bos pac naredil 100metrov s piskajocim signalom pa tudi ne bo konec sveta.
Jaz imam vezanje ze tako v podzavesti da se včasih zavežem že ko avto na dvoriscu premaknem.
Pobes

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 03 Maj 2024, 23:40

Spet ste "zasrali" temo Gašperju. A ne morete odpreti svojo temo pa tam pametovati naprej, Gašperju pa pustiti da nadaljuje svojo zgodbo.
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir

Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 197 krat
Prejel zahvalo: 369 krat
Število neizkoriščenih povabil: 58

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Maj 2024, 07:53

mirkatmir je napisal/-a:Spet ste "zasrali" temo Gašperju. A ne morete odpreti svojo temo pa tam pametovati naprej, Gašperju pa pustiti da nadaljuje svojo zgodbo.
Evo, razdelil temo na dva dela. Sicer bi jo ti lahko razdelil sam, a tudi tako je dobro.

Tega nebi niti šel gledat ponovno, če nebi v enem drugem krogu ljudi tekla podobna debata. Prenašal komentar enega od udeležencev debate.

marko je napisal/-a:Ta prekleta škatla piska, do onemoglosti, če nisem privezan, o tem, da sveti lučka od olja je pa tiho. Sem pustil dokumente za volanom in lučke nisem videl, zdaj pa,...
Skratka, kot sem jaz razumel so ga ustavili prometniki in potem ni pospravil dokumentov nazaj v predal, ampak jih je zatlačil pred armaturo za volan. Zadeva je prižgala lučko za nizek nivo olja, a je ni videl, če bi piskalo bi pa slišal.
kakorkoli, izpostavil je, da je po mnenju proizvajalca to, da nisi privezan dovoljšen razlog za zganjanje 10 minutne panike z zvoki, ki zavijajo, za manjko olja v motorju pa ni razloga, da bi se piskač oglasil.
Se strinjam z njim. Manjko olja bi se tudi lahko manifestiral zvočno, saj med vožnjo ne gledamo stalno na armaturko ploščo.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Re: Opozorila za nepripet pas in ostalo

OdgovorNapisal/-a DusanK » 04 Maj 2024, 08:40

Odvisno tudi od proizvajalca.
Moj četrti Hyundai preneha cingljati po cca. minuti in pol, če se ne pripneš.
Se pa strinjam, da ni pametno to opozorilo "brikat" in se je bolj pametno pripeti.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3360 krat
Prejel zahvalo: 5851 krat

Re: Opozorila za nepripet pas in ostalo

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Maj 2024, 08:43

Pas ne piska zato, ker bi proizvajalec mislil, da je to pomembno ampak zato, ker zakonodajalec to zahteva, plus avto dobi več točk pri ocenjevanju varnosti. Stanje olja pa se pri tem ocenjevanju ne preverja.

Piskanje zaradi manjka olja pa ni obvezno po zakonu (in nenazadnje niti priporočljivo - večkrat, ko olja zmanjka več dela imajo servisi :D ).
Sicer pa veliko (če ne večina) avtov po določenem času obupa in neha piskat.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Maj 2024, 19:35

smatjaz je napisal/-a:Najhitrejša rešitev ;)
En mesec ?!
Sicer pa smo že ugotovili, da ta rešitev ni pametna.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 07 Maj 2024, 06:53

VolkD je napisal/-a:
smatjaz je napisal/-a:Najhitrejša rešitev ;)
En mesec ?!
Sicer pa smo že ugotovili, da ta rešitev ni pametna.

Vsekakor se strinjam.
Pas je varnostni in ko si v avtu, se moraš privezati.
Sem pa to videl v Srbiji, kjer so imeli kar od Yugota - od varnostnega pasa sponko stalno priklopljeno.
Uporabniški avatar
smatjaz

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 07 Maj 2024, 08:43

smatjaz je napisal/-a:Sem pa to videl v Srbiji, ...

No, ko smo že tam... tam vidiš tudi avto, ki niti dve gumi nima enaki (celo po colaži!!!), pri kakšni feltni kakšen vijak manjka.... tako da slo <--> srb ni ravno "fer primerjava"

Sicer se pa s tem itak igraš izključno s svojim življenjem. Če komu le-to ni drago, potem izvoli, nimam proti, saj bo naravna selekcija z malo smole naredila svoje. Ne glede na to, kako p**dimo je ta pisk tu za našo varnost. Kljub temu, da smo vajeni in da se vsakič večinoma pripnemo čisto podzavestno se zgodi, da pozabiš. In ker Murphy že vedno živi bo točno takrat nesreča... :_sunshine
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Maj 2024, 10:31

Protoncek je napisal/-a:Sicer se pa s tem itak igraš izključno s svojim življenjem. Če komu le-to ni drago, potem izvoli, nimam proti, saj bo naravna selekcija z malo smole naredila svoje. Ne glede na to, kako p**dimo je ta pisk tu za našo varnost. Kljub temu, da smo vajeni in da se vsakič večinoma pripnemo čisto podzavestno se zgodi, da pozabiš. In ker Murphy že vedno živi bo točno takrat nesreča... :_sunshine
Na tole pa moram replicirati. Kaj se hoče sem pred nekaj meseci postal dedek in sem zato precej bolj občutljiv na te stvari.
Pri nepripetem pasu recimo, da ogrožaš samo sebe, ampak gume, vijaki, zavore! :o :_naughty :_cussingwhite

Tudi pri piskanju moram povedati, da pet ali pa samo triminutno piskanje ni v redu. Je kar velik procent ljudi, ki to čuti kot posiljevanje in večina takih se iz inata ne bo pripela.
Eno tako korektno opozorilo, ki bi po moje bilo čisto v redu je, da dobiš en kratek peeep, že 30 sekund potem ko si se vsedel. Ko prižgeš avto pa dobiš dva peep beep-a. Ko avto doseže 15 ali 20 km/h dobiš recimo tri beep beep beep. Če se torej do te točke ne boš privezal, pote se tudi kasneje ne boš. Boš pa zaradi stalnega piskanja samo slabe volje in to zagotovo ne prinese k varnosti.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a miharix » 07 Maj 2024, 11:15

VolkD je napisal/-a:Pri nepripetem pasu recimo, da ogrožaš samo sebe,

Če nisi sam v vozilu ogrožaš tudi druge v vozilu, imaš dovolj posnetkov https://www.youtube.com/watch?v=9_Af8w2SAT4
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 875 krat
Prejel zahvalo: 633 krat
Število neizkoriščenih povabil: 110

Vrni se na Elektronika v vozilih

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov