rpm limitar

Avtomobili, motorji, pa še kaj drugega, ki se giblje, bi bilo povsem nebogljeno brez vsaj elektronike. Tu torej spadajo ideje, popravila in predstavitve s tega področja

rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 20 Feb 2020, 11:24

Ali kdo ve, kako deluje omejevalec vrtljajev za scooter?
Ima samo dve žici in sicer gre ena na maso, druga pa na signal med navitjem in cdi enoto. Na škatlici je eno mikro stikalo za grobo nastavitev in potenciometer za fino nastavite.
Čudi me, da dela brez napajanja!?
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a BojanR » 20 Feb 2020, 11:51

Kaj te tu čudi?
Notri je le en kondenzor, ki signal za CDI tako popači, da postane neuporaben (nezaznaven) in takrat ne da iskre.
BojanR
 
Prispevkov: 170
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:56
Kraj: Vnanje Gorice
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 20 Feb 2020, 16:53

Kako je pa izvedena regulacija? Več kondenzatorjev različnih vrednosti?
Kolk je pa to stabilno? A vedno enako omeji, al je bolj približno?
Hvala,
lp
Robi
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a BojanR » 21 Feb 2020, 08:14

Več kondenzatorjev, in s stikalci (DIP) izbereš kapacitivnost. Rtrimer je za fino nastavitev, če je sploh potrebna.
Zadeva po moje ni primerna za stalno delovanje, ker ti signal za CDI vedno popači, samo pri določenem RPI je to že tako močno, da ne da iskre.
Je pa tudi sicer, pri nižjih RPI manjša moč in slabše pospeševanje.
BojanR
 
Prispevkov: 170
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:56
Kraj: Vnanje Gorice
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 16 Maj 2020, 21:41

Za darilo msem dobil tole:
https://www.scooter-center.com/en/rev-l ... er-sck4000
In problem je, da je delal 3 minute, potem motor ni več vžgal. Po navodilih je treba vezat na pickup, ki po moje nima visoke napetosti. Pri meni pride signal iz navitja, ki gre v vžigalno tuljavo, pri polnem plinu, čez 110V.
Ali se da to predelat, da bi bil za večjo napetost?
Bom jutri poslikal in prilepil slike.
Upam, da ni nepopravljivo pokvarjen...
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2020, 09:50

Sem odprl zadevo in kolikor je na oko vidno, sta dva kondenzatorja uničena- levo spodaj na sliki.
Kondenzatorji so 100V.
Nimam ideje, kako to predelat, da bo za višjo napetost. Ali bi bilo dovolj samo kondenzatorje zamenjat z takimi za višjo napetost?
Priponke
IMG_20200517_094455.jpg
IMG_20200517_094510.jpg
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a BojanR » 17 Maj 2020, 10:02

Nisi povedal za kateri moped imaš. Če je za Yamaho, ti s prve roke povem, da je drugače.
BojanR
 
Prispevkov: 170
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:56
Kraj: Vnanje Gorice
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2020, 10:22

Moped je apn, vžig je artek k1, imam tudi akumulator
Po moje je problem v tem, da je omejevalec narejen na signal od pickupa, ki ima nizko napetost , pri meni pa pride iz navitja čez 100v in je scvrlo kondenzatorje.
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2020, 17:05

Sem sedaj sprobal dat samo kondenzator iz signala za cinšpulo na maso, 1uF, 400V, sicer dela super, le kondenzator se zagreje v par sekundah, da ga ne morem več držat. Potem sem dal 330ohm upor na signal med cinšpulo in navitjem, kondenzator pa na maso za uporom. Malo počasneje se je segrel, a še vedno neuporabno.
Kaj predlagate, da še lahko probam?
Izgleda, da da navitje toliko toka, da je preveč za kondenzator. Ali bi nekako lahko krmilil thyristor namesto kondenzatorja?
Kako?
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2020, 17:08

Ali bi to delalo:
Priponke
pg13_02b.gif
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2020, 17:22

Piše, da ni za CDI ....
Če bi namesto signala na maso vezal tako, da bi tranzistor prekinjal napajanje CDIja?
Ne vem več.....
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 17 Maj 2020, 17:32

robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 19 Maj 2020, 20:50

Nima nihče kake ideje?
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 27 Maj 2020, 21:15

Kaj bi bilo po vašem mnenju manj stresno za vžig, da se ob prekoračitvi nastavljenih vrtljajev veže na maso, ali enostavno prekine?
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a TilenS » 27 Maj 2020, 21:43

Moj limiter prekinja (predvidevam, da veže na maso) "pickup" signal kateri pride iz navitja. Rabi pa zunanje napajanje. Je pa neka klasična zadeva dobiš na ebay in vseh drugih trgovinah z tem materialom.
TilenS
 
Prispevkov: 365
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 27 Maj 2020, 22:28

Prekinja ali veže na maso? To ni enako.
Prosim za kak link.
lp
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 10 Jun 2020, 07:46

Dajte prosim svetovat, ali naj za prekinitev dam solid state rele ali tranzistor oz. triac?
Mi bo kolega naredil z mikrokontrolerjem, a ne vem, kaj naj dam za preklop.
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Jun 2020, 08:46

Oboje je v redu, a mislim, da bo trika dovolj. Je pa fino, če imaš še opto sklopnik, da zaščitiš mikrokontroler.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 50479
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12263 krat
Prejel zahvalo: 7215 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: rpm limitar

OdgovorNapisal/-a robi » 09 Jun 2021, 08:03

Da malo obudim temo- rešil sem limiter, ki pa ga ne potrebujem več, ker sem motor registriral na veliko tablico :_dunno
Vgradil sem elektroniko, pri kateri lahko programiraš vžig glede na vrtljaje-izdelek slovenca, Zeeltronic. Na motorju je tudi nova termična grupa, 74cc, 24mm ferg, valjčni ležaji na gredi, gred balansirana, izpuh po meri,...
Motor ima okrog 15 ks in z novo elektroniko leti kot sneta sekira ;)
Priponke
IMG_20210608_162815.jpg
IMG_20210217_122040.jpg
IMG-20210418-WA0000.jpg
robi
 
Prispevkov: 697
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 22


Vrni se na Elektronika v vozilih

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost