OBD ELM327 CAN

Avtomobili, motorji, pa še kaj drugega, ki se giblje, bi bilo povsem nebogljeno brez vsaj elektronike. Tu torej spadajo ideje, popravila in predstavitve s tega področja

OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a seba » 11 Mar 2018, 20:15

Pred časom sem naročil OBD zadevco ELM327 za moj avto. Zadeva dela za OBD (motor), ne dela pa za CAN (npr. volan).

Naročil sem tega "OBD2 OBDII ELM327 V1.5 USB Car CAN BUS Diagnostic Auto Interface Scanner Adapter" iz eBaya za cca. 12 €.
obd2.jpg


Ta zadeva s CAN je dobro znana. Kitajci dajajo tukaj med pinoma 6 in 14 OBD priključka zmotrno terminalni upor od 120 Ω, a le ta upor se že nahaja notri v avtu. Ko to priklopiš namesto tega, CAN neha delat in računalnik izpiše CAN error. Rešitev naj bi bila odpreti to škatlo, najti ta SMD upor (121) in ga odlotati dol. Prvo treba preverit, če med pinoma 6 in 14 zaznamo upornost približno ~120 Ω (v nekaterih primerih 400 Ω), če jo, potem je to to.

obd.gif


Poizkusil sem na mojem in izmeril upornost 119 Ω.
20180311_190358.jpg


Gledano iz notranje strani je torej 3. iz desne v zgornji (širši) in spodnji (ožji) vrsti.

Zdaj me čaka identificiranje upora. :)
Uporabniški avatar
seba
 
Prispevkov: 238
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:20
Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a jlbohinc » 11 Mar 2018, 20:45

S katerim softwerom pa potem uporabljaš OBD?
jlbohinc
 
Prispevkov: 397
Pridružen: 02 Apr 2015, 11:25
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: valter
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a DomenV » 11 Mar 2018, 21:42

Ne pričakuj, da bo naprava za 12€ znala "poskenirati" cel avto - sploh s kakšnimi zastonj aplikacijami in Kitajskimi "ELM" čipi (kar 1.5 je). Največkrat lahko gledaš/brišeš napake na motorju in spremljaš parametre motorja, več pa ne. Pa da te še popravim - tudi z motorjem zadeva komunicira po CAN vodilu (razen če je starejši avto, potem preko K linije).
Če hočeš kaj več od tega bo treba pa malce več investirati.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:38
Kraj: Ljubljana, Trbovlje, Ivančna Gorica
Zahvalil se je: 35 krat
Prejel zahvalo: 44 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a MadMax » 11 Mar 2018, 21:54

Za FLAR grupo je MultiEcuScan že v free izdaji dokaj močan. Polna verzija pa stane 50eur, kar ni nedosegljivo.
Je pa za nekatere potrebe treba spremenit pinout, v skrajni sili pa rabiš tudi KKL kabel (za airbag recimo, pa kodiranje injektorjev, ipd.).
Na njihovem forumu je vse, tudi kje so tile famozni upori za odstranit, za skoraj vse mogoče vmesnike kar jih lahko najdeš.

Je pa vsekakor bolje uporabit kabel kot po luftu, je le bolj ziher.
Za kak Torque je pa itak vseeno, s tistim si ne moreš kaj dosti pomagat, kvečjemu napako na motorju prebereš in zbrišeš.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1573
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 323 krat
Prejel zahvalo: 278 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a TilenS » 11 Mar 2018, 23:39

Sem zelo nov v tem pa bi si mogoče sposodil kar tole temo, ker vidim, da vas je kar nekaj, ki se spoznate na tole.

Kaj dejansko priporočate (HW in SW) za branje, brisanje opozoril, razne nastavitve... za VAG grupo vozil? Želel bi si neko zadevo, da mi dejansko pokaže vse kar se dogaja v avtu (mogoče celo isto ali podobno kar imajo na servisih, če seveda ni prehuda cena).
TilenS
 
Prispevkov: 298
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:40
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 41 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a seba » 12 Mar 2018, 00:03

jlbohinc je napisal/-a:S katerim softwerom pa potem uporabljaš OBD?


MultiECUscan (bivši FiatECUscan).

DomenV je napisal/-a:Ne pričakuj, da bo naprava za 12€ znala "poskenirati" cel avto - sploh s kakšnimi zastonj aplikacijami in Kitajskimi "ELM" čipi (kar 1.5 je). Največkrat lahko gledaš/brišeš napake na motorju in spremljaš parametre motorja, več pa ne. Pa da te še popravim - tudi z motorjem zadeva komunicira po CAN vodilu (razen če je starejši avto, potem preko K linije).
Če hočeš kaj več od tega bo treba pa malce več investirati.


Neumnost. Kaj pa mora znat? Elektronika je poceni, software dobiš. Kolega ima en malo starejši ELM, preden so kitajci pogruntali zmotno, da morejo en upor zalotat gor, in se na volan poveže preko CAN brez problema. Teli ta poceni delajo več ali manj samo preko OBD standarda in ne preko CAN zaradi tistega upora, pač kitajci zajebali dizajn.
Za Fiate (oz. FLAR) ta starejše je še fora, da določeni drugi moduli (ABS, Airbag) so dostopni samo preko drugih ne standardnih pinov, v bistvu moreš samo prešaltat na kerem pinu je "OBD".
Drugače lahko večinoma samo gledaš, aktiviraš določene stvari lahko pa tudi določene stvari naštimaš, npr. umeriš volanski servo, kar rabim.

TilenS je napisal/-a:Sem zelo nov v tem pa bi si mogoče sposodil kar tole temo, ker vidim, da vas je kar nekaj, ki se spoznate na tole.

Kaj dejansko priporočate (HW in SW) za branje, brisanje opozoril, razne nastavitve... za VAG grupo vozil? Želel bi si neko zadevo, da mi dejansko pokaže vse kar se dogaja v avtu (mogoče celo isto ali podobno kar imajo na servisih, če seveda ni prehuda cena).


Za tole je tole moje čisto dovolj, edino ne vem kateri SW.
Uporabniški avatar
seba
 
Prispevkov: 238
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:20
Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a seba » 12 Mar 2018, 00:31

Po nekako daljšem iskanju tega upora, sem ga našel. Kitajci so ga skrili pod konektor, valda, in poimenovali R04.
20180311_232723.jpg
Uporabniški avatar
seba
 
Prispevkov: 238
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:20
Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Mar 2018, 00:59

seba je napisal/-a:Po nekako daljšem iskanju tega upora, sem ga našel. Kitajci so ga skrili pod konektor, valda, in poimenovali R04.
20180311_232723.jpg
Se da, se da,...
Malo kilometrine moraš imeti,...

Greješ spodaj z vročim zrakom. Ne preveč, na rahlo in počasi, potem ga pa z dolgo iglo lepo porineš proč.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25912
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4766 krat
Prejel zahvalo: 3451 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a seba » 12 Mar 2018, 01:13

VolkD je napisal/-a:
seba je napisal/-a:Po nekako daljšem iskanju tega upora, sem ga našel. Kitajci so ga skrili pod konektor, valda, in poimenovali R04.
20180311_232723.jpg
Se da, se da,...
Malo kilometrine moraš imeti,...

Greješ spodaj z vročim zrakom. Ne preveč, na rahlo in počasi, potem ga pa z dolgo iglo lepo porineš proč.


No, jaz sem ga s spajkalnikom. Sem malenkost osmodil konektor, ampak ga nič ne deformiral. Je popolnoma uporaben.
Uporabniški avatar
seba
 
Prispevkov: 238
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:20
Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 12 Mar 2018, 09:24

TilenS je napisal/-a:Kaj dejansko priporočate (HW in SW) za branje, brisanje opozoril, razne nastavitve... za VAG grupo vozil? Želel bi si neko zadevo, da mi dejansko pokaže vse kar se dogaja v avtu (mogoče celo isto ali podobno kar imajo na servisih, če seveda ni prehuda cena).

Za VAG obvezno VCDS, VAG-COM. To stvar včasih celo na pooblaščencu uporabijo. Originalen je drag, kupiti se pa da kitajskega za cca. 20 €. Kaj ti pomaga neka diagnostika, če ti izpiše samo kode oz. lahko nastavitve kodiraš preko bitov. VCDS pa z vsako novo verzijo dodaja drop-down menuje z nastavitami. Pri tem softwaru je glavna poanta v zelo podprti bazi podatkov kaj se na katerem naslovu nahaja.
MarkoM
 
Prispevkov: 700
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a seba » 12 Mar 2018, 15:08

MarkoM je napisal/-a:Za VAG obvezno VCDS, VAG-COM. To stvar včasih celo na pooblaščencu uporabijo. Originalen je drag, kupiti se pa da kitajskega za cca. 20 €. Kaj ti pomaga neka diagnostika, če ti izpiše samo kode oz. lahko nastavitve kodiraš preko bitov. VCDS pa z vsako novo verzijo dodaja drop-down menuje z nastavitami. Pri tem softwaru je glavna poanta v zelo podprti bazi podatkov kaj se na katerem naslovu nahaja.


Jaz sem kupil enkrat takega kitajskega VAG-COM (sem nekaj rabil za drug avto), pa je crknil relativno hitro. Moraš pazit, da ima notri dober čip za serial (USB/BT) komunikacijo. Nekateri imajo tist "krogce", ko dajo čip kar na PCB pa čez črn epoksi. Tisti so za nič. :-)
Uporabniški avatar
seba
 
Prispevkov: 238
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:20
Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 12 Mar 2018, 15:36

Jaz imam zdaj kitajskega za 20 € že nekaj let. Nikakor pa ne smeš biti priklopljen na net, ko imaš vključen kabel, ker ga software zaklene.
Sedaj sem naročil enega iz Bolgarije za 65 €. Tisti naj teh težav ne bi imel. Čakam, da mi ga dostavijo.
MarkoM
 
Prispevkov: 700
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Mar 2018, 16:53

MarkoM je napisal/-a:Jaz imam zdaj kitajskega za 20 € že nekaj let. Nikakor pa ne smeš biti priklopljen na net, ko imaš vključen kabel, ker ga software zaklene.
:o :_CR Ko je pa FTDI zaklepal kitajske ponaredke je bil pa cel hudič! Tu se pa nihče ne buni ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25912
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4766 krat
Prejel zahvalo: 3451 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 12 Mar 2018, 17:39

Jaz se ne bunim, ker se zavedam kaj sem kupil. Ker imam to za lastno uporabo in ne za komercialne namene imam malo manj slabe vesti, da nisem nabavil original.
Poleg tega mi vedno nod32 pobriše en dll in še sistemski čas avtomatično nastavi na leto 2013. To pač vzamem v zakup. :mrgreen:
Sem pa s to zadevo kar nekaj prihranil, ker sem sam diagnosticiral oz. sam nastavljal stvari. Na pooblaščencu te za takšne stvari olupijo.
MarkoM
 
Prispevkov: 700
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a marko » 12 Mar 2018, 21:50

Pri VCDS v resnici nič ne zaklene, samo z FTDIProg še enkrat ID-je nastaviš, pa spet dela :)
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 884
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 13 Mar 2018, 08:31

Res je, kot zaklene sem mislil, da "kabla" več ne prepozna. Seveda se ga da preprogramirati.
MarkoM
 
Prispevkov: 700
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a lado » 13 Mar 2018, 10:07

MarkoM je napisal/-a:Res je, kot zaklene sem mislil, da "kabla" več ne prepozna. Seveda se ga da preprogramirati.

Imam en takšen "zaklenjen " kabel-Kako se ga preprogramira? Kakšna orodja rabiš?
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 13 Mar 2018, 13:13

Upam, da bo marko kaj več povedal. Jaz mojega trenutnega nisem zaklenil in se s tem nisem ukvarjal. Sva pa s kolegom reševala prejšnji, starejši kabel. Takrat sva na enem forumu dobila hex od atmelovega krmilnika in pa eeprom vsebino od FTDI-ja. To sma preko programatorja namestila na novo in je delalo. Mislim, da sva preko ponyprog sprogramirala. Je že skoraj 10 let od tega.
MarkoM
 
Prispevkov: 700
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: OBD ELM327 CAN

OdgovorNapisal/-a marko » 13 Mar 2018, 15:29

Ko se ti "zaklene" se prepišejo id-ji v najdeni napravi, zato ti napiše samo USB-Serial-Converter ali nekaj takega (Namesto Rosstech XY).

Vzameš si MPprog z neta (od FTDI), ki je namenjen nastavljanju id-jev na ftdi napravah. V priponki imaš .ept datoteko, ki jo odpreš s tem programom in samo ponovno zapišeš.
Če ti mprog ne prepozna naprave, rabiš še driverje (CDM20814). Če driverjev ne najde za tvoj device, zamenjaj v ftdibus.inf in ftdiport.inf VID_x&PID_y s tvojo napravo.
Priponke
MProg3.5.zip
(1.57 MiB) Prenešeno 2 krat
hex_usb-rosstech.ept.zip
(589 bajtov) Prenešeno 2 krat
CDM20814_WHQL_Certified.zip
(1.2 MiB) Prenešeno 2 krat
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 884
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60


Vrni se na Elektronika v vozilih

Kdo je na strani

Po forumu brska: s57nbk in 1 gost