s5tech.net • Poglej temo - Popravilo ZX Spectrum

Popravilo ZX Spectrum

Vse ostalo v zvezi z nostalgijo. Če se bo tega nabralo bomo odprli nov podforum.

Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a Emaster » 24 Sep 2016, 15:31

V napajalnem delu imam problem, +5V je OK samo ko je dioda D15 (je delujoča) v zraku, drugače imam +7V na 5V liniji. Tranzistorja T4 in T5 sta OK.

Kakšna ideja?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Emaster
 
Prispevkov: 270
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:51
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Sep 2016, 16:15

Emaster je napisal/-a: ... drugače imam +7V na 5V liniji.
Tole ne zveni dobro! Se kje kakšen čip pregreva ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27162
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5023 krat
Prejel zahvalo: 3563 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a Emaster » 24 Sep 2016, 21:45

VolkD je napisal/-a:
Emaster je napisal/-a: ... drugače imam +7V na 5V liniji.
Tole ne zveni dobro! Se kje kakšen čip pregreva ?


...sem prekinil napajanje na 4116 (ram) pri 2 kom in zadeva je delno zalaufala...sedaj akcija, rabim 8 kom ram 4116...kje se da to ugodno dobit???
Uporabniški avatar
Emaster
 
Prispevkov: 270
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:51
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a Emaster » 25 Sep 2016, 20:46

...mi lahko kdo prosim razloži delovanje napajalnika - -5V in -12V linija mi nista čisto jasni...

Hvala.
Uporabniški avatar
Emaster
 
Prispevkov: 270
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:51
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a C64 » 25 Sep 2016, 23:09

Hello

ZX Spectrum ima spomin razdeljen na dva dela - spodnjih 16kB, ki je osnovni spomin ter zgornjih 32kb. Za delovanje spodnjih 16kb uporablja RAM-e, ki rabijo za svoje delovanje 5V, -5V ter +12V. -12V, ki si jo našel nima nobene veze z delovanjem in gre direktno na en kontakt na konektorju za razširitev - če recimo dodaš Interface z RS232 vmesnikom potem služi za to.
Kot si že ugotovil - rabil boš nove RAM-e. To je zelo pogosta okvara na ZX48.
Obstaja več načinov, kako se lotiti popravila. Lahko imaš v okvari še ULO - potem bo ves trud okoli RAM-ov zaman.
Če želiš, ti lahko pomagam. Amapk mi boš moral dat več informacij.


lp
Aleš
C64
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:16
Kraj: Lesce / Ljubljana
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a Emaster » 26 Sep 2016, 21:20

C64 je napisal/-a:Hello

ZX Spectrum ima spomin razdeljen na dva dela - spodnjih 16kB, ki je osnovni spomin ter zgornjih 32kb. Za delovanje spodnjih 16kb uporablja RAM-e, ki rabijo za svoje delovanje 5V, -5V ter +12V. -12V, ki si jo našel nima nobene veze z delovanjem in gre direktno na en kontakt na konektorju za razširitev - če recimo dodaš Interface z RS232 vmesnikom potem služi za to.
Kot si že ugotovil - rabil boš nove RAM-e. To je zelo pogosta okvara na ZX48.
Obstaja več načinov, kako se lotiti popravila. Lahko imaš v okvari še ULO - potem bo ves trud okoli RAM-ov zaman.
Če želiš, ti lahko pomagam. Amapk mi boš moral dat več informacij.


lp
Aleš


...seveda te prosim za pomoč...RAM je zamenjan, ULA je OK, ker sem jo dal iz delujočega (oz. iz tega nedelujočega v delujočega in dela)...

Napetosti so sedaj OK. (menjan T4)

Sumim na Z80...


To pa je slika ki jo dobim:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Emaster
 
Prispevkov: 270
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:51
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a C64 » 26 Sep 2016, 22:57

Hello

Imaš tipično napako, ki lahko izvira iz:
- najpogosteje spodnjih 16kB RAM-a - to si rekel, da si popravil. Si lahko stestiral vsak RAM posebej v enem delujočem sistemu? Po navadi ne gredo vsi RAM-i - včasih eden, dva, mogoče trije. Največkrat je bil v okvari le eden. Ja pa TR4, ko je šel RAM. Jaz ta tranzistor menjam z ZTX851 in od takrat vse dela ok - ti praktično ne pregorijo.
- ROM - zelo pogosto, ga zamenjaš z EPROM-om 27128 ter nekaj predelav na plošči
- CPU - redko
- ostalo - kak kondenzator predvsem ELKO, počena povezava, ...
Zanič ULA po navadi ne da nobene slike ali pa neko zmešnjavo na zaslonu.
Po mojih izkušnjah sem CPU menjal na zadnje. Prej sumim na ROM.
Še to - če imaš zgornjih 32kB RAM-a v podnožjih jih lahko daš ven za test. Da ti Spectrum da sliko rabi samo spodnjih 16kB RAM-a.
4116 RAM-e lahko zamenjaš z 41256 - te se enostavno dobi, ne rabijo -5v in +12v - to dvoje ne povežeš, ostala dva pina pa daš enega na 5v drugega pa na GND. Seveda, če tj je vseeno glede končnega izgleda - s tem izgubiš tisti originalni izgled. Ampak 4116 RAM-i so res problematični pa še vedno težje se jih dobi za zmerno ceno.
Sporoči, kaj odkriješ.

lp
Aleš
C64
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:16
Kraj: Lesce / Ljubljana
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a Emaster » 30 Sep 2016, 18:34

Rami testirani v drugem Spectrumu in delujejo.
Kondenzatorji menjani.
Ula fuč, vendar je tudi z izpravno Spectrum nedelujoč!

Z80 ali ROM?

Nimam ne enega ne drugega da sprobam...

Ima kdo doma kako fuč vezje za testiranje?
Uporabniški avatar
Emaster
 
Prispevkov: 270
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:51
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Popravilo ZX Spectrum

OdgovorNapisal/-a C64 » 02 Okt 2016, 22:56

Hello

Prilagam sliko komponent, ki sem jih pomenjal na kakih 20 pokvarjenih ZX Spectrumih - kot vidiš prevladujejo RAM-i in ULE. Manjka mogoče še nekaj ZTX-ov. Kot vidiš CPU-ja ni vmes. S tem ne mislim, da ni možno v tvojem primeru ampak če sem iskren bi pomislil na to na zadnje. Z80 se jih dobi še na pretek in jih ni problem dobit. Dela praktično vse kar dobiš od Z8O. ROM je večja težava ker je treba sprogramirat EPROM in narediti predelave na plošči.
Glede na to, da bo najenostavneje dobit Z80 - najprej poskusi še to.

lp
Aleš


PS
Imaš ZS.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
C64
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:16
Kraj: Lesce / Ljubljana
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10


Vrni se na Ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost