Stran 1 od 1

Meritev frekvence lokalnega oscilatorja

OdgovorObjavljeno: 14 Maj 2018, 16:28
Napisal/-a ivor
Kako bi lahko s frekvencmetrom izmeril frekvenco lokalnega oscilatorja pri starem radiu na elektronke (VFO), ki je potreben uglasitve? To me zanima zlasti za kratke valove, kjer so si zrcalne frekvence precej blizu skupaj in lahko pride do napačne uglasitve. :(
Idejo za to vprašanje sem dobil tukaj.
Zadnjič sem poskusil tako, da sem priklopil frekvencmeter na mrežico lokalnega oscilatorja. Frekvenca se je nekoliko spremenila, vendar sem si vsaj za silo pomagal do približno 6MHz. Pri višjih frekvencah pa je oscilator enostavno ugasnil, verjetno zaradi preobremenitve. :(
V navodilih za uglaševanje navadno piše, da se na anteno priklopi generator z neko frekvenco, ki naj bi jo radio sprejemal. Pri KV se navadno zgodi, da se na določenem mestu na skali signal sprejema pri celi množici frekvenc. Problem je ugotoviti, katera je prava.
Primer: Sprejemnik želimo uglasiti pri 15MHz. Nastavimo generator na 15MHz, ga priklopimo na antenski vhod, postavimo kazalec sprejemnika na 15MHz in obračamo trimer lokalnega oscilatorja za KV, dokler ne zaslišimo signala. To se nam zgodi pri več položajih trimerja. Če je medfrekvenca 468kHz, se to zgodi pri frekvenci lokalnega oscilatorja 15468kHz, 14532kHz (zrcalna), 7734kHz, 7266kHz (druge harmonske!) in morda še kje. Pri tem je prva frekvenca edina prava. Ta frekvenca je vedno najvišja, samo mi nihče ne garantira, da gre dejansko lokalni oscilator v konkretnem primeru dovolj visoko.
Kako je najbolje priklopiti frekvencmeter, da bi čim manj bremenil lokalni VFO in obenem točno prikazal njegovo frekvenco? Dovolj majhen kondenzator ali dovolj velik upor v seriji, kakšna zanka ali podobna enostavna antena?

Re: Meritev frekvence lokalnega oscilatorja

OdgovorObjavljeno: 14 Maj 2018, 16:37
Napisal/-a S53DZ
predlagam tole:
http://lea.hamradio.si/~s53mv/counter/probes.html
Slab induktivni sklop na nihajni krog.