boiler na drva - nostalgija

Vse ostalo v zvezi z nostalgijo. Če se bo tega nabralo bomo odprli nov podforum.

boiler na drva - nostalgija

OdgovorNapisal/-a valter » 17 Jul 2022, 09:02

Slika

Waw to pa sem še jaz servisiral.So bili zelo popularni v tistih časih..Plinskih ni bilo , elektrika pa marsikje prešvoh.
Slabost je bila , da so hitro prerjaveli, pa tudi izkoristek je bil bolj klaveren.. Ampak v tistih časih pa pravo razkošje kje v kaki zabačeni kmetiji , imeti kopalnico na toplo vodo..
Ker pa smo bili v "jugi " mnogo bolj ekološko osveščeni :oops: povečini ni končal na odpadu , ampak kurišče je bilo idealno za kuhati prašičem "oblodo" ,vodni del pa kot nalašč za korito za rože.
Res tudi posmrtno zelo uporabna zadeva..

Edit by admin
valter

Kraj: Lokev,Predgrad,VFinica,Boa
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 242 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: boiler na drva

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Jul 2022, 10:00

Tole je že ultramoderno napram bojlerju, ki smo ga imeli v bloku.
Litoželezni podstavek-kurišče, sam bojler pa iz bakrene pločevine, pobarvano svetlozeleno.
Samo na drva.
Netlačni, s prigrajeno pipo na 3 vrtime ventile (mrzla, topla, tuš) in fiksnim "dež" tušem...

Oče je nekje okrog '75 prišel do grelca, podobnega današnjim. Naredil ustrezno matico iz medenine, z vrha naredil luknjo v bojler in jo prispajkal. Tesnilo na grelcu naredil iz avtomobilske zračnice, pokrov električnega priklopa pa iz stoenkine frtajler kape.
Električni bojler!!!! Brez termostata, kaj šele varnostnega termostata... Še stikala ni bilo, le kabel s vtikačem. Ampak v 3/4 ure je bilo vode za kopanje :D
Ker je bil "dež" tuš izredno nepraktičen, pa še po vseh spojih puščal, je po nekaj letih sledila druga modernizacija, predelava na tuš ročko.
Nato pa je po par letih prišlo do "nesreče", eksplozije: ovoj cevi za ročko se je razpadel, med tuširanjem precviknilo cev in odprlo je pokrov boljerja. No tisto sem pa popravljal že jaz. Z dobre pol kile težkim spajkalnikom: skovan kos bakra na pol metra dolgi železni palici in z lesenim ročajem. Grel na plinu (štedilnik) in nekako zaspajkal pokrov nazaj na mesto, da je tudi tesnilo.
Dandanes večini nepredstavljivo, umivalnik v kopalnici ni imel tople vode... Ker je bila hiša v gradnji je bilo tako do "devedeset i neke"...

Sorry za offtopic, bi bilo bolj za v nostalgijo. Žal ni slik, direkt linka iz možganov na printer ali v pc pa ne gre vzpostavit ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 879 krat
Prejel zahvalo: 937 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a kobraN » 17 Jul 2022, 10:27

Tudi mene spominja nekih 60 let nazaj ko je oče kupil podoben bakren bojler vendar je tisti imel tudi zraven kurišča grelni element. Oče je dejal da je takrat to bilo razkošje in res je bilo, kaj takega je še dandanes uporabno.
Se pa opravičujem da smetim ta oglas vendar se mi zdi kljub vsemu zanimivo, morda za kako novo temo .....
Sem pa našel sliko takega kot smo ga mi imeli.
Priponke
bakaren-bojler-na-struja-i-ili-drva.jpeg
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN

Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 565 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir

Re: boiler na drva - nostalgija

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Jul 2022, 10:58

To bo to, iz istega gnezda, le barva druga in brez razkošne "dodatne opreme" :)

V kuhinji je bil pa sodobnejši, tlačni električni "tiki" s plutovinasto izolacijo in živosrebrnim stikalom termostata.
Tisti je imel pa samo eno pomanjkljivost, crkovala je žarnica indikacije delovanja. Saj ni bila potrebna za delovanje, a je tako lepo svetila skozi veliko rdeče plastično "oko" z napisom "tiki"...
Zadnjič spremenil MadMax, dne 17 Jul 2022, 11:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 879 krat
Prejel zahvalo: 937 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Jul 2022, 11:02

kobraN je napisal/-a:Se pa opravičujem da smetim ta oglas vendar se mi zdi kljub vsemu zanimivo, morda za kako novo temo .....
Imaš novo, drugo temo. Razpiši se.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20121 krat
Prejel zahvalo: 10313 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a Ferdo » 17 Jul 2022, 22:16

valter je napisal/-a:Slika

Edit by admin

Točno tako zadevo imajo pri kolegu še v obratovanju. Konec julija gre v izgradnjo in v modernizacijo ogrevanja vode... V Jagru sem lansko jesen videl celo nov takšen bojler naprodaj...
Ferdo

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 17

OdgovorNapisal/-a peterp » 18 Jul 2022, 07:03

Moderna različica je recimo Ariston SLE: https://www.ariston.com/sl-si/products/ ... -vode/sle/
peterp

Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 379 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 239

Vrni se na Ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost