Commodore 64 - black screen

Vse ostalo v zvezi z nostalgijo. Če se bo tega nabralo bomo odprli nov podforum.

Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a bray » 03 Jan 2020, 21:52

Med prazniki me je zagrabila nostalgija in sem na svetlo privlekel C64 ropotijo. Najprej sem ga priklopil na TV z antenskim kablom in ker avtomatsko iskanje ni obrodilo sadov sem skoraj diplomiral, da sem ugotovil kako se na "pametni" TV nastavi kanal 36...potrebno je bilo vpisati frekvenco! :_CR Se mi zdi, da smo to včasih počeli na bolj pameten način...tipka C in potem 3 in 6. Nikakor mi ni uspelo priklicati blue screena-a. Aja pa seveda ta pametna TV med iskanjem kanalov ne kaže šuma/mravljic tako da sem bil še bolj zgubljen. :D
V upanju, da je kaj narobe z analognim kanalnikom TVja (precej optimistično :D ) sem na hitro sestavil še kabel za kompozitni video signal in tudi na ta način iz škatle za kruh nisem dobil pričakovane modre slike. :(
Ker je pred približno 7 leti zadeva še delovala predvidevam, da je odletel PLA, ki je znan po samodestruktivnem nagnjenju tudi če ni v obratovanju.
Medpraznično nostalgijo sem potem potešil z Rpi, retropi in emulacijo C64...ampak to ni to...to je samo mehki del nostalgije....hard je taprava zadeva. ;)

Sedaj pa prošnja, ker vem, da je tukaj nekaj nostalgikov, ki imate doma podobne mlinčke ali pa dele za njih. Ima slučajno kdo na zalogi kak preverjeno delujoč PLA ali pa nadomestek ala PLAnkton, STjev PROM ali kaj podobnega? Najprej bi rad ugotovil, če je res PLA. Napajanje na plati sem že preveril in je ok.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a C64 » 03 Jan 2020, 22:51

Hello
A lahko napišeš katero verzijo osnovne plošče imaš. Po mojih izkušnjah je res na določenih serijah PLA glavni krivec vendar so še drugi čipi ki lahko dajo črn zaslon.

Lp
Aleš
C64
 
Prispevkov: 174
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:16
Kraj: Lesce / Ljubljana
Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 81 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a kobraN » 04 Jan 2020, 07:53

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... /chipdata/

https://www.reddit.com/r/c64/comments/6 ... creen_c64/

iz te razprave;
Vsem, ki jih zanima, sem uspel najti težavo. Po zamenjavi PLA-ja s PLAnktonom sem dodatno preučil težavo ure. Izkazalo se je, da ni bil kriv moj logični analizator, ampak VIC-II čip, ki je pošiljal dodične impulze ure. Ker je bila to različica A, tam ni bilo čipa 8701, zato sem zamenjal čip VIC-II in boom ! Popolnoma delujoč C64! Veseli me, da se je to dobro izšlo, čeprav sem na koncu presegel PLA.
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 998
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 281 krat
Prejel zahvalo: 142 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a bray » 04 Jan 2020, 11:15

C64 je napisal/-a:A lahko napišeš katero verzijo osnovne plošče imaš. Po mojih izkušnjah je res na določenih serijah PLA glavni krivec vendar so še drugi čipi ki lahko dajo črn zaslon.


Verzija plošče je tale...

https://www.breadbox64.com/c64-hardware ... 425-rev-a/

Sem se še malo zakopal in ugotovil, da 8701 ne daje na pinih 6 in 8 nobenega clocka. Torej je trenutno glavni osumljenec 8701. Glede na shemo ta čip nima nobenih drugih pogojev oziroma enable signalov in bi moral delovati takoj, ko dobi napajanje.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a sundancer » 04 Jan 2020, 12:53

bray je napisal/-a:Medpraznično nostalgijo sem potem potešil z Rpi, retropi in emulacijo C64...ampak to ni to...


Lahko poskusiš še bare metal C64 emulator.
C64 pozdravni screen dobis nekaj sekund po vklopu!

Potem pa nalozis se Manic Miner 64DX in uzivas :)
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 555
Pridružen: 16 Jan 2015, 22:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 189 krat
Prejel zahvalo: 288 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a bray » 04 Jan 2020, 23:25

sundancer je napisal/-a:Lahko poskusiš še bare metal C64 emulator.
C64 pozdravni screen dobis nekaj sekund po vklopu!


Hvala za tole....odlična zadeva. Dela tudi na RPi0! Še en moški DB9 morem poiskat pa nakvačkat na GPIOje.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a DusanK » 08 Jan 2020, 23:35

bray je napisal/-a:
C64 je napisal/-a:A lahko napišeš katero verzijo osnovne plošče imaš. Po mojih izkušnjah je res na določenih serijah PLA glavni krivec vendar so še drugi čipi ki lahko dajo črn zaslon.

Verzija plošče je tale...
https://www.breadbox64.com/c64-hardware ... 425-rev-a/
Sem se še malo zakopal in ugotovil, da 8701 ne daje na pinih 6 in 8 nobenega clocka. Torej je trenutno glavni osumljenec 8701. Glede na shemo ta čip nima nobenih drugih pogojev oziroma enable signalov in bi moral delovati takoj, ko dobi napajanje.

Ja clock bi moral biti na pinu 6 in 8. Čeprav mi še iz časov dinozavrov ta clock generator nikoli ni šel po gobe. Še v prejšnjih verzijah je bilo namesto enega 8701 čipa kup ttl logike, ki je zgenerirala ti dve frekvenci za color in dot clock (7,88MHz).
Poglej, če imaš na čipu 8701 na pinih 13/14 sploh clock 17,73xxxxMHz kolikor je napisano na kristalu za PAL. Da ni že na izvoru napaka. Pa +5V napajanje tega čipa mora biti ok.
Ali ima tvoj video čip (VIC) oznako 6569 (pin13=+12V) ali 8565 (pin13=+5V)? Slednjega imam, ravno tako rome 901225-01, 901226-01 in 901227-02/03, 6526, 6581...
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3425
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1119 krat
Prejel zahvalo: 1913 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a bray » 11 Jan 2020, 20:41

DusanK je napisal/-a:Poglej, če imaš na čipu 8701 na pinih 13/14 sploh clock 17,73xxxxMHz kolikor je napisano na kristalu za PAL. Da ni že na izvoru napaka. Pa +5V napajanje tega čipa mora biti ok.
Ali ima tvoj video čip (VIC) oznako 6569 (pin13=+12V) ali 8565 (pin13=+5V)? Slednjega imam, ravno tako rome 901225-01, 901226-01 in 901227-02/03, 6526, 6581...


Na pinu 13 sicer nekaj miga ampak je čist čudna frekvenca....okrog 8MHz. :_think
Drugače pa imam VIC 6569R1 (keramika).
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a DusanK » 11 Jan 2020, 23:49

Če imaš čip 8701 na podnožju mu zavihaj nogici 6 in 8, da vidiš če je na neobremenjenih izhodih kakšen clock (fi). Pin6 = 7,88MHz, pin8=17,73MHz.
Če clocka ni, potem je 8701 shodil.
Če je clock, potem ga požira 6569.

Obstaja tudi nadomestno vezje za 8701 vendar ga nikoli nisem imel prilike videti v kakem C64.
Gre za elemente, ki so bili na platah pred 8701, lepo združeni v nadomestno vezje in vstavljeno v DIL podnožje namesto 8701.
8701_before.JPG
vir slike
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3425
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1119 krat
Prejel zahvalo: 1913 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Jan 2020, 00:04

Tako vezje bi se dalo narediti v kakšnem cpld-ju.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 38397
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7811 krat
Prejel zahvalo: 4668 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a bray » 14 Jan 2020, 11:18

DusanK je napisal/-a:Če imaš čip 8701 na podnožju mu zavihaj nogici 6 in 8, da vidiš če je na neobremenjenih izhodih kakšen clock (fi). Pin6 = 7,88MHz, pin8=17,73MHz.
Če clocka ni, potem je 8701 shodil.
Če je clock, potem ga požira 6569.


Meril sem brez VIC čipa in sta bila izhoda praktično v zraku.

VolkD je napisal/-a:Tako vezje bi se dalo narediti v kakšnem cpld-ju.


Saj obstajajo moderni PLL "piggyback" nadomestki za ta čip ampak mi to nekako ne diši preveč. Vsaj dokler so še dobavljivi originalni čipi.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Commodore 64 - black screen

OdgovorNapisal/-a bray » 19 Jan 2020, 22:39

Update...

Zamenjal sem 8701 (hvala C64!) in sedaj dobim na pinih 6 in 8 signala pravilnih frekvenc. Prav tako dobim na pinu 1 od CPUja clock 0.98Mhz. Ta signal generira VIC čip tako da sklepam, da le ta deluje. Tudi na kompozitnem video izhodu se pojavi PAL signal vendar še vedno brez značilne modre slike. Ker se na data linijah nekaj dogaja predvidevam, da procesor deluje. Ker je ponovno glavni osumljenec PLA sem malo pomeril signale in med drugim na pinih 15,16 in 17 (CS za ROMe) opazil signale s čudno definiranimi nivoji. Priznam, da mi je precej zanimivo tole šraufanje. ;) Nadaljevanje sledi...
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21


Vrni se na Ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost