Misliš na elektrolit iz ratio detektorja?MaliMedo je napisal/-a:Podobno se najbrž zgodi z 5uF elektrolitom. Ta ni kritičen za delovanje sprejemnika, kako pa defekten vpliva na njegovo delovanje?
Pokvarjen kondenzator v AM lončku navadno ne vpliva na uglasitev FM MF nihajnega kroga, dokler je odstopanje kapacitivnosti navzdol dovolj majhno, da ne prepreči prehoda frekvence 10,7MHz. Če je kondenzator čisto prekinjen, pa paralelna induktivnost ne dovoli prehoda tako visoke frekvence. V takem primeru ni niti sprejema na AM pasovih.MaliMedo je napisal/-a:Zanima pa me, če pokvarjen kondenzator v AM lončku vpliva na uglasitev FM lončka? Po shemi bi moralo biti po moji logiki razvidno, da predstavlja nihajni krog za signal tako visoke frekvence nerelevantno stvar, kar pomeni, da signal pač gre skozi. Kako pa je, če je element v krogu defekten?
ivor je napisal/-a:Pokvarjen kondenzator v AM lončku navadno ne vpliva na uglasitev FM MF nihajnega kroga, dokler je odstopanje kapacitivnosti navzdol dovolj majhno, da ne prepreči prehoda frekvence 10,7MHz. Če je kondenzator čisto prekinjen, pa paralelna induktivnost ne dovoli prehoda tako visoke frekvence. V takem primeru ni niti sprejema na AM pasovih.MaliMedo je napisal/-a:Zanima pa me, če pokvarjen kondenzator v AM lončku vpliva na uglasitev FM lončka? Po shemi bi moralo biti po moji logiki razvidno, da predstavlja nihajni krog za signal tako visoke frekvence nerelevantno stvar, kar pomeni, da signal pač gre skozi. Kako pa je, če je element v krogu defekten?
Moraš upoštevati, da ima vhod osciloskopa določeno vhodno kapacitivnost proti masi, ki ni zanemarljiva in razglasi merjeni nihajni krog. Prav tako sonda osciloskopa.MaliMedo je napisal/-a:Ob gledanju z osciloskopom sem opazil, da je povsod (na vseh sekundarjih MF za AM) Vedno 1Vpp. To mi je bilo malo čudno.
Obstajajo različne variante podobnega radia in različni načrti.MaliMedo je napisal/-a:Ta kondenzator je tukaj, pošiljam sliko.
Vezan je vzporedno z uporom 1M ohm. Tudi mene je zmedlo, zakaj je tako, loti izgledajo tovarniški.
Na mojem radiu tega upora na tastaturi ni. Imam pa slike enega drugega radia, ki sem ga nekoč popravljal, kjer je prisoten ta upor, samo ni razvidno, kam je povezan. Tudi na tvoji sliki se to ne vidi. Zato ga ne morem najti na nobenem načrtu. Morda ima nekakšne zveze z magičnim očesom.MaliMedo je napisal/-a:Mislim, da sem našel napako na načrtu:
Manjši upor, zarven 33k na tastaturi, je 47E in je tovarniško tam. Na shemi je na tem mestu proti masi označen 47k upor.
Tale je pravilen, meri 50,9E.
Dotakni se s spajkalom, ki ni vroče.MaliMedo je napisal/-a:Termični vpliv: s spajkalom segrejem nek element, da boljše deluje (skoraj nemogoče, saj: špico samo taknem na nogico in MF krog je uglašen točno na 481kHz)
Ta trimer kondenzator je del oscilatorskega mostička, ki preprečuje da oscilatorska frekvenca pride do sprejemne antene in naprej v okolico kot motnja. Če je original tovarniško nastavljen, je najbolje če tega trimerja ne tikaš.MaliMedo je napisal/-a:V navodilih za uglaševanje piše, da se tale kondenzator ne premika.
Diodice v rdeči barvi niso original, ampak sem jih jaz preventivno dodal. 1N4007 so preveč moderne za tak radio, pojavile so se dosti kasneje. Zmanjšale naj bi valovitost naslednje anodne napajalne napetosti (brum). V nekaterih primerih te diode pomagajo, tukaj pa je praksa pokazala da dejansko niso potrebne, lahko pa tudi ostanejo.MaliMedo je napisal/-a:Čemu služijo tiste diodice, ki so označene na shemi? (Nahajajo se tudi v original shemi, ne vem pa čemu služijo).
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost