-cel radio bom še uglasil na maksimum, tudi če bo že lovil (s kančkom zdrave pameti, da res ne bom spet kakšne ruljave preklinjal)
Pred tem obvezno preveri izpravnost oz. zdravje elektronk. Pri nekaterih radiih sem že naletel na simptom, ki bi mu rekel najprej, da ima razglašen MF (FM). Npr. postaja je imela dva vrha, enega sicer manjšega, vmes pa "luknjo". Torej ko si vrtel gumb za postaje, si najprej naletel na močno postajo, potem je upadla, potem pa spet narastla.
Ko sem pomeril elektronke (UCH81 in UF85), sta imeli le še nekje 15% emisije. Po zamenjavi le ene (UCH81) z novo, se je stanje močno izboljšalo, postaje imajo le en "vrh" in dosti višjo jakost signala. Vendar, če elektronk ne bi izmeril, bi lahko domneval, da je FM demodulator razglašen in ga šel uglaševati. Verjetno bi stanje lahko malo izboljšal, vendar ko bi zamenjal elektronko z novo, vprašanje kaj bi se naredilo. Zagotovo pa to ne bi bila pravilna rešitev.
Na tvojem mestu bi ti predlagal, da priklopiš gor vobler ter osicloskop in preveriš frekvenčno krivuljo FM MF. Če je lepa, raje pusti pri miru.
Ko sem jaz nazadnje obnavljal RIZ 634, je ta krivulja bila takšna kot iz učbenika in ni bilo razloga, da bi karkoli uglaševal oz. spreminjal medfrekvence.
Kot rečeno, je pri teh radiih res zelo pametno zamenjati vse papirne, kot elektrolitske kondenzatorje. Sam sem se tega včasih izogibal in zamenjal le par nujnih kondenzatorjev oz. tiste, ki so bili res zanič. Nato sem pa nekajkrat izgubil po cel popoldne časa, ko sem iskal napako, ki je dejansko bila v prekinjenem oz. defektnem kondenzatorju. Seveda tistem, ki ga nisem zamenjal, ker na njem itak ni nobene napetosti. Vendar kljub temu je v notranjosti prekinjal. No spet drugič je bil eden izmed papirnih totalno v kratkem stiku in triodni del EABC80 ni dobil anodne napetosti.
Ali pa ko se je pokazalo da 50+50uF filter kondenzator po cca pol ure delovanja začne vleči čedalje večji prečni tok in počasi zniža anodno napetost. Vprašanje kaj bi se zgodilo, če ne bi spremljal anodne napetosti, če drugega ne, bi verjetno kondenzator izpustil elektrolit po delavnici. Spomnim se tudi primera, kjer je bil delno v stiku 5uF elko v ratio detektorju. Radio je sicer deloval, ampak sprejem ni bil najboljši, pa tudi magično oko se je le rahlo odprlo.