Niti pod razno NE!ivor je napisal/-a:Za dokončno verzijo s pravim tiskanim vezjem upam, da ne bo problema.
Sem mislil na risanje povezav na TIV z različnimi čudnimi rasterji. Za samo izdelavo vem, da ne bo problema.VolkD je napisal/-a:Niti pod razno NE!ivor je napisal/-a:Za dokončno verzijo s pravim tiskanim vezjem upam, da ne bo problema.
In slišalo se je! S spreminjanjem krmilne napetosti varikap diode Ur od 0 do 9V sem sprejemal celotni pas UKV in še nekaj več. Tukaj moramo biti pazljivi pri izbiri frekvence lokalnega oscilatorja, ki je lahko za medfrekvenco višja ali nižja od sprejete frekvence na anteni. Pri navadnih sprejemnikih, ki smo jih bili nekoč vajeni, je to čisto vseeno in tovarniški sprejemniki so uporabljali eno ali drugo možnost. Pri novejših sprejemnikih z integriranimi vezji, ki imajo vgrajeno tudi funkcijo AFC (avtomatično prilagajanje frekvence lokalnega oscilatorja in sledenje sprejemni frekvenci), pride v poštev le višja lokalna frekvenca, drugače pride zaradi AFC do nasprotnega efekta, sprejemna frekvenca "beži" in ni možno dobiti kvalitetnega sprejema, ampak le nekakšne motnje in močan popačen zvok.ivor je napisal/-a:Upam, da se bo že na začetku vsaj nekaj slišalo v zvočnikih, da bom vedel kako in kaj naprej.
Nadaljeval sem poskuse s prescalerjem povezanim na tuljavico lokalnega oscilatorja za sprejem UKV.ivor je napisal/-a:Brez problema lahko torej neposredno uporabim omenjeni prescaler za deljenje oscilatorske frekvence UKV sprejemnika.
Tukaj gre za 78L09. Plastično ohišje, največ 100mA. V podatkovnih listih priporočajo na vhodu 0,33uF in na izhodu 0,1uF. Regulator sam po sebi deluje normalno brez bremena tudi brez teh kondenzatorjev. Mora pa delovati tudi v najtežjih pogojih, ki pridejo v poštev: več regulatorjev paralelno, fizično med sabo oddaljenih, povezanih z dolgimi povezavami, na različnih koncih ploščice ali na različnih ploščicah znotraj iste naprave... Takrat brez teh kondenzatorjev ne gre. Bipolarni kondenzator na vhodu je vezan paralelno z gladilnim elektrolitom in mu tako zmanjša ESR. V tem primeru sem uporabil malo boljši in trajnejši "Polymer Aluminum Solid Capacitor", ki naj bi imel majhen ESR in se nahaja le 1cm od regulatorja in usmerniškega mostiča, tako da bi moral uspešno "preživeti" tudi brez paralelnega bipolarnega kondenzatorja.DusanK je napisal/-a:A se ne da pri 78xx regulatorjih poleg vhodnega in izhodnega elektrolita še 10n in 100n keramiko na obeh straneh čim bližje nogicam regulatorja?
Prve poskuse sem naredil s podobnimi kondenzatorji 220uF in se je napajalnik obnašal čisto v redu pri tako majhni porabi (mislim da 15mA). Ko sem dodal še elemente za UKV, sem bolj iz preventivnih razlogov povečal na 470uF, da kasneje ne bi bilo negativnih presenečenj . Uporabil sem kondenzatorje, ki sem jih že imel pri roki. 1000uF take sorte pa nimam in bi jih moral posebej naročiti samo za ta projekt, kar mislim da ni potrebno.DusanK je napisal/-a:Mogoče bi še povečal (ali dodal paralelno še enega) vhodni elko iz 470µF na 1000µF.
Seveda je manjša napetost na vhodu regulatorja. Vrednost sem izbral le za poskus, da vidim koliko se bo zmanjšala motnja na DV pri največji možmi vrednosti upora, da še ne bo prevelik padec napetosti na vhodu regulatorja. Ker sem videl, da je tudi pri tako veliki ohmski vrednosti brnenje še vedno prisotno, sem upor odstranil in poskusil rešiti na drugi način. Na koncu sem upor naknadno dodal v načrt, da si bom za vsak primer rezerviral prostor na ploščici, na poskusni ploščici pa ga ni. Če ne bo problema, bom v končni verziji upor zamenjal z mostičkom.DusanK je napisal/-a:Je kaj manjša napetost na vhodu regulatorja zaradi upora R3 (100Ω) kot če ga ne bi bilo?
Teoretično drži, v praksi je 12V~ le pri maksimalni dovoljeni obremenitvi. Tukaj sem, pri normalnem delovanju s tem transformatorjem, na elektrolitu izmeril okrog 18V. Torej si lahko dovolim tudi majhen serijski upor na sekundarju, če bo treba.DusanK je napisal/-a:Brez upora naj bi bila napetost na IN pinu regulatorja 12V x √2 = 16,9V.
Edino na tak način sem uspel spraviti vse potrebno na enostransko tiskano vezje, brez mostičkov, na tako omejen prostor. Pine št. 1 sem si označil s pravokotnimi padi, edino pri 4046 sem pozabil. Bom popravil, če bo treba izdelati še kakšno tako ploščico.DusanK je napisal/-a:Bo treba biti pazljiv pri vstavljanju (orientaciji) čipov...
Popravi!ivor je napisal/-a:Bom popravil, če bo treba izdelati še kakšno tako ploščico.
Releji iz Španije so končno prišli 10.09. (torek), po mesecu in pol čakanja. Pri sledenju je bil večino časa podatek, da je pošiljka 30.06. na poti, kje točno naj se bi nahajala pa ni bilo podatka.ivor je napisal/-a:...drugače bi še vedno čakal, da pridejo naročeni iz Španije po pošti (če bodo sploh kdaj prišli ).
Po forumu brska: Yandex [Bot] in 1 gost